پیام ویژه

آخرين مطالب

فوربس بررسی کرد: پهپاد جدید ایران؛ «هیرو» یا «لانست»؟ يادداشت

فوربس بررسی کرد: پهپاد جدید ایران؛ «هیرو» یا «لانست»؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«ایران از یک پهپاد مشابه نمونه روسی رونمایی کرده، اما این به این معنا نیست که مسکو فناوری تولید پهپاد مشترک با تهران دارد.» پل ایدون تحلیلگر ارشد سیاست و تاریخ خاورمیانه 29 آوریل در مجله فوربس نوشت: رسانه‌‌‌های ایرانی با اشاره به شباهت خفیف پهپاد ایرانی به پهپاد لانست روسیه، که از زمان ورود به خدمت در سال 2020 در سوریه و اوکراین مورد استفاده قرار گرفته است، هفته گذشته از ساخت یک مهمات سرگردان جدید - که در فضای عمومی به عنوان پهپادهای انتحاری یا کامیکاز شناخته می‌شود- خبر دادند.
 وجود این پهپاد که هنوز نام رسمی آن مشخص نیست، در روزهای پایانی هفته گذشته در گزارش خبرگزاری تسنیم فاش شد. در انتهای این گزارش آمده است: «با فرض اینکه مهمات سرگردان جدید ساخته شده توسط سپاه الهام گرفته از لانست ساخت روسیه باشد، این پهپاد باید دارای استقامت پرواز 30 تا 60 دقیقه باشد و محموله 3 تا 6 کیلوگرمی را در برد 40 کیلومتری حمل کند.»
استفاده از کلمه «الهام گرفته» قابل‌توجه است. این پهپاد مطمئنا مشابه لانست نیست، اما به نظر می‌رسد طراحی اولیه مشابهی دارد و همان‌طور که تسنیم اشاره می‌کند، به احتمال زیاد برد و بار قابل مقایسه دارد. در نبرد اوکراین، لانست‌‌‌ها با نابود کردن چند هدف با‌ارزش - از تانک‌‌‌های لئوپارد و هویتزرهای غربی گرفته تا دفاع هوایی و جت‌‌‌های جنگنده دوران شوروی - مایل‌‌‌ها پشت خط مقدم، اعتبار خود را نشان دادند که باعث شد اوکراین به میزان خطرناک و دشوار بودن آنها برای مقابله اذعان کند. در حالی که این رکورد بدون شک چشمگیر است، اما هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که علاقه ایران به خرید لانست را جلب کرده باشد. تهران تا به امروز به طور انحصاری هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه صادر کرده است.
حتی قبل از اینکه روسیه و ایران همکاری‌‌‌های فنی و دفاعی بی‌‌‌سابقه‌‌‌ای از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در سال 2022 ایجاد کنند، در اوایل اوت 2019 این مسکو بود که به هواپیماهای بدون سرنشین تهران علاقه نشان داد، نه برعکس. فوربس در ادامه ادعا می‌کند: از سال 2022، ایران هزاران مهمات شاهد 131 و شاهد 136 را به روسیه تحویل داده است. این کشور همچنین به روسیه اجازه داد تا انواع این پهپادها را در کارخانه هواپیماهای بدون سرنشین Yelabuga در منطقه ویژه اقتصادی آلابوگا جمهوری تاتارستان در 560 مایلی شرق مسکو مونتاژ کند. مسکو هزینه بسیاری از این پهپادها را از طریق طلا پرداخت کرد و همچنین طبق گزارش‌‌‌ها، موشک‌‌‌های ضد تانک و ضد هوایی استینگر آمریکایی قابل حمل را به ایران فرستاد که تهران به احتمال زیاد از این فرصت برای مهندسی معکوس استفاده خواهد کرد.
هیچ نشانه‌‌‌ای وجود ندارد که روسیه پهپادهای لانست یا حتی طرح‌‌‌هایی را برای ساخت محلی در ایران به عنوان بخشی از این تراکنش‌‌‌ها ارائه کرده باشد، اگرچه این امر کاملا غیرقابل تصور نیست. یک تحلیلگر دفاعی و امنیتی گفت: «تقریبا هیچ چیز درباره این پهپاد جدید آشکار نشده است و با وجود شباهت آن به لانست، فکر نمی‌‌‌کنم کپی مجوزدار لانست یا مبتنی بر فناوری روسی باشد.» این منبع گفت: «من از طراحی هواپیماهای بدون سرنشین روسی فراتر از لنست که ایران علاقه‌مند به ساخت یا کپی‌برداری از آن باشد، اطلاعی ندارم. ادعا می‌شود که شاهد-131/-136 ایران بر اساس طرح‌‌‌های قبلی دیگر مانند هارپی/هاروپ اسرائیلی، ASN-301 چینی و چین هسیانگ تایوانی ساخته شده‌‌‌اند.»
این کارشناس همچنین خاطرنشان کرد که حزب‌‌‌الله پهپادهای ابابیل-2 و مرصاد خود را به‌‌‌شدت به «پیکربندی مشابه» تغییر داده و در ماه فوریه از آنها علیه اهدافی در اسرائیل استفاده کرده است. علاوه بر این، یکی از کاربران در شبکه اجتماعی X خاطرنشان کرد که پهپاد ایرانی که نامش فاش نشده است، بیشتر به Hero-400 اسرائیل شباهت دارد تا لانست روسی، و این نشان می‌دهد که ایران احتمالا این پهپاد را از نمونه‌‌‌ای شکار شده از اسرائیل، مهندسی معکوس کرده است.
 این منبع مدعی شد: می‌توان حدس زد که پهپاد جدید ایرانی در واقع بر اساس یک نمونه Hero-400 است که ممکن است در لبنان/سوریه یا در یکی از حداقل شش کشتی ایرانی که بنا بر گزارش‌ها توسط پهپادهای سرگردان اسرائیل بین سال 2019 و 2021 آسیب دیده‌اند، کشف شده باشد. ایران در واقع سابقه طولانی در مهندسی معکوس سیستم‌های تسلیحاتی خارجی از جمله هواپیماهای بدون سرنشین دارد. مهم‌تر از همه، ایران یک هواپیمای لاکهید مارتین RQ-170 سنتینل را که سال 2011 از افغانستان وارد حریم هوایی ایران شد و سرنگون شد، مهندسی معکوس کرد. اسرائیل یکی از این پهپادها را در سال 2018 رهگیری و تایید کرد که این پهپاد «کپی» از «سنتینل» است.
ایران همچنین دارای سابقه توسعه تسلیحات منحصر به‌فرد در داخل کشور است، مانند موشک پرسه‌زن به نام 358 که در اطراف منطقه تعیین شده پرسه می‌زند تا زمانی که پهپادها، بالگردها یا سایر هواپیماهای ارتفاع پایین دشمن را برای رهگیری شناسایی کند. اتفاقا سایر کشورها پهپادهایی ساخته‌اند که به شدت شبیه به سری شاهد ایران است که معلوم نیست از تهران خریداری کرده باشند.
به عنوان مثال، چین اخیرا از پهپاد Sunflower 200 رونمایی کرد که شباهت زیادی به شاهد-131 دارد، همان‌طور که پهپاد عذاب ترکیه که سال گذشته رونمایی شد، نیز بسیار شبیه است. هر دوی این پهپادها پس از شروع استفاده روسیه از شاهد در برابر اوکراین در سال 2022 رونمایی شدند و هر دو برد مشابهی دارند. ایران احتمالا طراحی و عملکرد لانست را رصد کرده و مهندسان خود را موظف به ساخت یک پهپاد ایرانی با قابلیت‌‌‌های مشابه کرده است، دقیقا مانند چین و ترکیه که به نظر می‌رسد این فرمول را با شاهد انجام داده‌‌‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1479750/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برقراری قطارهای فوق العاده تهران-مشهد

تحریم‌های هوانوردی و جان‌هایی که می‌روند

امام شنبه تا جمعه؛ روایتی از زندگی امام ‌جمعه شهید تبریز

دوران جدید کامپیوترهای ویندوزی با کوپایلوت پلاس آغاز شد؛ متمرکز بر هوش مصنوعی

سقوط در شیب دره

مسیریابی بورس در خرداد

وزیر نفت امشب مهمان «گفت‌وگوی ویژه خبری» است

واردات 120 هزار تن برنج خارجی به کشور

10 رکورد مثبت اقتصادی

روایت یک امدادرسانی ناتمام

تمهیدات ترافیکی پایان هفته در محورهای شریانی کشور

فروش 71 کیلوگرم شمش طلا در بیست و هشتمین حراج مرکز مبادله

ضعف عیان وزیر

قطع برق در برخی از مناطق کرج بر اثر بارش شدید باران

اپل باید پاسخگوی باگ حریم خصوصی iOS 17.5 باشد

سلیمی نمین: رئیسی رفاه خود را بر رفاه ملت ترجیح نداد

تمدید فعالیت مترو تهران امشب تا ساعت 24

حضور انبوه مردم در استقبال از پیکر شهید رئیسی در قم

محصولات زنبور عسل معاف از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده می‌شوند

سه نکته درباره حادثه اخیر

اعلام برنامه‌های کاهش مصرف برق مشترکان در استان تهران

پیکر خادم الرضا، رئیس‌جمهور شهید و همراهان وارد قم شد/ ویدئو

مجلس یازدهم پایان یافت/ عکس یادگاری نمایندگان/ 7 خرداد شروع مجلس دوازدهم

والپیپر جدید ویندوز 11 برای کامپیوترهای هوش مصنوعی رونمایی شد

نتایج آزمون استخدامی سازمان تامین‌ اجتماعی اعلام شد

قیمت جهانی نفت نزولی شد

پورتال پرحاشیه نیویورک پس از تعطیلی موقت، بار دیگر فعال شد

Vivobook S 15 معرفی شد؛ اولین لپ‌تاپ ایسوس با اسنپدراگون ایکس الیت

رهبر انقلاب بر پیکر رئیس جمهور شهید و همراهانش نماز اقامه می‌کنند

روسیه ممنوعیت صادرات بنزین را لغو می‌کند

پیام تسلیت مدیران ارشد صنعت نفت در پی شهادت خادم الرضا

شناسایی و بهره‌مندی از توانمندی استادان بخش روابط عمومی و ارتباطات

افزایش واردات نفت هند از روسیه به بالاترین سطح در 9 ماه اخیر

نگرانی درباره افت تقاضا قیمت نفت را کاهش داد

تدوین نظام‌نامه میراث صنعت نفت در دستور کار قرار گرفت

ابلاغ سند حکمرانی مبتنی بر هوش مصنوعی شرکت ملی نفت ایران

مجلس یازدهم پایان یافت

چرا در کشورهای دیگر برای شهادت رئیسی عزای عمومی اعلام شد؟

قیمت جدید محصولات سایپا در خرداد 1403 اعلام شد

بدرقه شهدا با مداحی مورد علاقه شهید رئیسی

تمهیدات ترافیکی برای تشییع شهید جمهور در پایتخت

کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری تصویب شد

اصلاحات اقتصادی رئیسی

تازه‌ترین آمار زائران ایرانی در مکه و مدینه

برنامه جدید امتحانات نهایی دانش‌آموزان اعلام شد

تفاوت کابل مسی و آلومینیومی

دانش‌آموزان در انتظار برنامه جدید امتحانات باشند

پیام تسلیت مدیر عامل صندوق قرض الحسنه شاهد به مناسبت شهادت رئیس محترم جمهور و همراهان ایشان

نرخ بیکاری کاهش شد

قابلیت اتصال در Quick Share ظاهراً با کدهای QR سریع‌تر می‌شود