پیام ویژه

آخرين مطالب

شش سال پس از خروج ترامپ از برجام يادداشت

شش سال پس از خروج ترامپ از برجام
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کارشناسان هسته‌ای از ایران، آمریکا و اروپا راه‌های دیگری برای مهار برنامه هسته‌ای ایران و تنش‌های آمریکا و ایران را مورد بحث قرار داده‌اند. یک احتمال این است که ایالات متحده بتواند چارچوبی را اتخاذ کند که در ازای عقب‌نشینی هسته‌ای بزرگ‌تر از سوی ایران، به طور پیوسته تحریم‌های بیشتری را لغو کند. یک برنامه خوب سنجیده برای کاهش تحریم‌ها به ایجاد حسن نیت نسبت به ایالات متحده، برای ایران و جامعه بین المللی کمک می‌کند
چهارشنبه این هفته، 8 می، ششمین سالگرد خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت آمریکا از توافق هسته‌ای ایران، برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خواهد بود. جو بایدن در کمپین انتخابات ریاست جمهوری و در ابتدای دولتش، قول داد که دوباره این توافق را بررسی کند و تلاش کند تا این توافق را احیا کند. با این حال، بایدن در سال 2022 این توافق را «مرده» خواند. با توجه به حمایت ایران از روسیه در برابر اوکراین و حمایت از نیروهای ضداسرائیلی در آخرین درگیری خاورمیانه، و همچنین تمایل بایدن برای دستیابی به انتخاب مجدد، هرگونه توافق هسته‌ای جدید و مهم با ایران بسیار دور به نظر می رسد.
از بد به بدتر؛ عدم توازن قدرت دوطرفه
به نوشته رزالین کارول در وبسایت اندیشکده استیمسون، جواد ظریف، وزیر امور خارجه وقت ایران در طول مذاکرات برجام و چندین سال پس از آن، امیدوار بود که این توافق به‌عنوان یک «پایه محکم» به جای «سقف» برای روابط ایران و آمریکا باشد. در عوض، یک رابطه بد طولانی را بدتر کرد.
شانس اینکه برجام بتواند به یک پیشرفت واقعی دوجانبه منجر شود، از همان ابتدا به دلیل عدم توازن عظیم قدرت بین دو شرکت کننده کلیدی ضعیف بود.
مذاکرات برجام که به طور رسمی در سال 2015 تصویب و در ژانویه 2016 اجرا شد، شامل ایالات متحده، چین، روسیه، فرانسه، بریتانیا و آلمان - موسوم به 1+5 - به علاوه ایران و اتحادیه اروپا بود. هدف این بود که توانایی ایران برای توسعه هسته‌ای در ازای لغو تحریم‌ها و سایر مزایای اقتصادی محدود شود.
از توافق تا لبه جنگ
با این حال، در سال 2018، علیرغم پایبندی ایران، ترامپ آمریکا را از توافق خارج کرد و سیاست «فشار حداکثری» را اعمال کرد و تحریم‌های جدیدی را بر تحریم‌های موجود اعمال کرد. ایران به مدت یک سال پایبندی خود را حفظ کرد، سپس غنی‌سازی اورانیوم را از سر گرفت و در عین حال تنش‌ها در خلیج فارس برانگیخته شد. پس از یک سری حوادثی که با ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده فقید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، توسط آمریکا در اوایل سال 2020 به پایان رسید، دو طرف نزدیک به جنگ شدند.
سوژه رقابت جناحی
انحلال برجام نباید با توجه به تردیدها در مورد توافق در حوزه های انتخابیه کلیدی، تعجب آور باشد. رهبری هر دو کشور از تایید صریح مذاکرات خودداری کردند و احساسات عمومی در ایالات متحده منفی بود. پس از آن که باراک اوباما رئیس جمهور وقت آمریکا اعلام کرد این پیمان انجام شد، در یک نظرسنجی تنها 33 درصد آن را تایید کردند، در حالی که 45 درصد مخالفت کردند و 22 درصد نظری نداشتند. حمایت عمومی در ایران قوی‌تر بود.
اوباما تنها از طریق مسیری پر پیچ و خم توانست به اجرای توافق دست یابد که اجازه داد توافق از طریق دستورات اجرایی رئیس جمهور، بدون موافقت دو سوم کنگره پیش برود. بنابراین، برجام به موضوعی عمیقاً جناحی در ایالات متحده تبدیل شد و ترامپ وعده خروج از آن را به عنوان یکی از پله‌های کلیدی اولین مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود استفاده کرد.
عدم تعادل عمیق در اعمال مشوق‌ها و مجازات‌ها
دومین نقص اساسی در برجام، عدم تعادل عمیق در اعمال مشوق‌ها و مجازات‌ها بود. ایران باید موافقت می‌کرد که برنامه هسته‌ای خود را از بین ببرد، در حالی که ایالات متحده فقط باید بخشی از تحریم‌های ایران را تعلیق می‌کرد. پس از متحمل شدن زیان بیش از 100 میلیارد دلاری تحت تحریم‌های ایالات متحده و بین‌المللی، ایران رفع برخی از این محدودیت‌ها را برای رفاه اقتصادی خود حیاتی می‌دانست. بنابراین، ایران مایل بود غنی سازی و ذخایر اورانیوم خود را به شدت محدود کند، سانتریفیوژهای خود را برچیده و کاهش دهد و با نظارت سرزده بی‌سابقه آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) موافقت کند. هیچ مشوق و بازدارنده سنگین مشابهی در مورد ایالات متحده اعمال نشد، برجام هیچ پیامد واقعی برای خروج ایالات متحده نداشت، در حالی که زیان‌هایی که ایران پس از اعمال مجدد تحریم‌ها متحمل شد، ویرانگر بود.
نابرابری در مفاد برجام در روند لغو تحریم‌های ایالات متحده، ماهیت موقت این معافیت و به اصطلاح مکانیزم «اسنپ بک» مشهود است. رویه ایالات متحده در قانون بازنگری توافق هسته‌ای ایران (INARA) که توسط کنگره تصویب شد، رئیس‌جمهور را ملزم می‌کرد که هر 90 روز یک‌بار پایبندی ایران را تأیید کند. اگر رئیس جمهور این کار را انجام ندهد، کنگره می‌تواند قوانینی را برای اعمال مجدد تحریم‌ها پیگیری کند یا رئیس جمهور به سادگی می‌تواند از لغو تحریم‌ها دست بردارد. بنابراین، INARA خروج ایالات متحده از برجام را بدون دلیل یا پیامد برای آمریکایی‌ها امکان پذیر کرد و امکان بازگرداندن سریع تحریم‌های ایالات متحده را فراهم کرد.
برجام همچنین حاوی یک ماده بی سابقه در مورد تحریم‌های سازمان ملل بود. سیاست موسوم به «بازگشت سریع» به تحریم‌ها این امکان را می‌داد که تحت شرایط خاصی به سرعت «بازگشت» داده شوند. هر یک از طرفین قرارداد می‌تواند شکایتی را علیه ایران به هیئت حل اختلاف ارائه کند. اگر این شکایت پس از 30 روز بی پاسخ بماند، تحریم‌های سازمان ملل به طور خودکار بدون نیاز به رای شورای امنیت بازگردانده می‌شود و بنابراین وتوی آن را غیر ممکن می‌کند. طرفداران استدلال می کردند که کشوری که بیشترین احتمال را برای نقض مفاد برجام خواهد داشت، ایران خواهد بود و اعمال مجدد سریع تحریم‌های سازمان ملل یک بازدارنده موثر خواهد بود. با این حال، در پایان، این ایالات متحده بود که توافق را بدون هیچ گونه بازدارنده‌ای نقض کرد.
در یک ژست سیاسی، دولت ترامپ حتی پس از اینکه دیگر در برجام شرکت نداشت، تلاش کرد اسنپ‌بک را فعال کند. اکثر اعضای سازمان ملل و شورای امنیت اعتراض کردند و تاکید کردند که ایالات متحده فاقد اختیار قانونی برای اینکار است. با این وجود، دولت ترامپ اعلام کرد تحریم‌های سازمان ملل پابرجاست و اضافه کرد که عدم رعایت آن‌ها توسط ایالات متحده مجازات خواهد شد.
شکست عملی توافق
از آنجایی که ایالات متحده یک ابرقدرت جهانی است، خروج این کشور از برجام و اعمال مجدد تحریم‌ها، دیگر کشورها -به‌ویژه شرکای اروپایی- را مجبور کرد تا شکست این توافق را بپذیرند.
ایالات متحده تحریم‌های «ثانویه» را علیه بازیگران غیرآمریکایی که با یک کشور تحریم شده فعالیت تجاری انجام می‌دهند، اعمال می‌کند. در حالی که اتحادیه اروپا ابزاری برای ادامه تجارت با ایران ایجاد کرد، شرکت‌های اروپایی ریسک نمی‌کنند بازارهای ایالات متحده خود را به خطر بیندازند. ابتکار عمل لغو شد و تجارت اروپا و ایران کاهش یافت.
توافق جدید؟
با توجه به تجربه ناامیدکننده برجام، مقامات ایرانی به طور قابل درکی نسبت به پذیرش یک توافق جدید بدون انگیزش‌های بزرگ و تضمین‌های پایدار محتاط هستند. دو طرف در سال 2023 به درک مشترکی دست یافتند که انباشت اورانیوم بسیار غنی شده در ایران را کند کرد و در ازای آزادسازی برخی از درآمدهای نفتی ایران در بانک‌های کره جنوبی و انتقال پول به قطر، پنج شهروند آمریکایی دوتابعیتی آزاد شدند. با این حال، ایران به دلیل جنگ غزه نتوانسته است به این منابع مالی دسترسی پیدا کند، حتی در حالی که مذاکرات غیرمستقیم جدیدی با ایالات متحده در تلاش برای جلوگیری از تشدید این جنگ انجام داده است.
کارشناسان هسته‌ای از ایران، آمریکا و اروپا راه‌های دیگری برای تحدید برنامه هسته‌ای ایران و تنش‌های آمریکا و ایران را مورد بحث قرار داده‌اند. یک احتمال این است که ایالات متحده بتواند چارچوبی را اتخاذ کند که در ازای عقب‌نشینی هسته‌ای بزرگ‌تر از سوی ایران، به طور پیوسته تحریم‌های بیشتری را لغو کند. یک برنامه خوب سنجیده برای کاهش تحریم‌ها به ایجاد حسن نیت نسبت به ایالات متحده، برای ایران و جامعه بین المللی کمک می‌کند، اما چنین اقدامی در طول سال انتخابات ایالات متحده یا پس از یک درگیری جدید در خاورمیانه بعید است.
قراردادهای بین‌المللی که شامل کشورهایی با چنین شکاف قدرتی است، از یک زمین بازی نابرابر شروع می‌شوند. اما توافق‌های بین‌المللی چندجانبه مانند برجام نباید گروگان مخالفت‌های سیاسی یک کشور باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1481308/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خط و نشان عضو برجسته کابینه جنگ اسرائیل برای نتانیاهو

گوشی‌های پرچمدار اندرویدی احتمالاً گران‌تر می‌شوند

معامله بزرگ تهران و واشنگتن؟

همه مقصران معرفی و مجازات شوند

مک استودیو و مک پرو جدید احتمالاً تا اواسط 2025 معرفی نمی‌شوند

دعا و توسل مردم شهرهای مختلف برای سلامتی رئیس جمهور/ ویدئو

دعای مردم جزیره کیش برای سلامتی رئیس جمهور و هیات همراه

ایران؛ رتبه اول پیوند اعضا در آسیا

قرائت دعای توسل در کلاس تفسیر سید حسن خمینی برای رئیسی و همراهان

گروه‌های تروریستی‌ای که ارتش اسرائیل را بنا نهادند

معاون دادستان تهران: بهانه‌ای برای تعطیلی مغازه‌های طلافروشی وجود ندارد

رئیس مطالعات بین‌المللی انرژی: در آینده باید صادرات نفت را باید با واردات بنزین تهاتر می کنیم

استاد اقتصاد دانشگاه کانادا: در کشورهای آمریکای لاتین رایزن بازرگانی نداریم

گلکسی S21 FE بی‌سروصدا یک اپلیکیشن مهم را دریافت کرد

ارمنستان در مدار غرب؟

هشدار نسبت به نشر اکاذیب در فضای مجازی

استوری اسحاق جهانگیری در پی وقوع سانحه برای بالگرد حامل ابراهیم رئیسی

واکنش روحانی به خبر سقوط بالگرد رئیسی/ عکس

مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی: نمای کامپوزیت یک خطر بزرگی است

212 کیلوگرم شمش طلا معامله شد

چرا واشنگتن به توافق چابهار روی خوش نشان نداد؟

سیل یا آب‌گرفتگی کوچک؛ تغییر نام به سبک نیاکان!

میان‌رده قدرتمند جدید ریلمی نمایشگر 120 هرتز LTPO دارد

کلاهبرداری زن و شوهر جوان با رسیدهای جعلی در 3 استان

اجرای برنامه‌های شب میلاد امام‌رضا(ع) با محوریت توسل و دعا برای سلامتی رئیس‌جمهور

فرصت 20 روزه مودیان مالیاتی برای ارسال فهرست حقوق بگیران

گلکسی Z Fold 6 سامسونگ با اسنپدراگون 8 نسل 3 در Geekbench ظاهر شد

گفت وگو با مشهورترین سیاستمدار حامی فلسطین در اسپانیا

رونمایی از کاندیدای دولت برای ریاست مجلس!

بشنو باورنکن

مذاکره در مسقط

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «پرورش»

واکنش علی لاریجانی به مفقودی بالگرد حامل رئیسی/ دست به دعا برداریم

وزیر نفت عازم محل حادثه بالگرد رئیس‌جمهور شد

سرقت موتور سنگین هوندا 1000 از یکی از لوکس ترین اتو گالری‌های پایتخت

همه در حرم رضوی برای سلامتی رئیس جمهور دست به دعا برداشتند

معاون سازمان تامین اجتماعی: بیمه راهکاری برای مشارکت مردم در تولید است

ایکس‌باکس بعدی احتمالاً اواخر سال 2026 عرضه می‌شود

1000 هزار میلیارد تومان هزینه پنهان در بودجه

این کامپیوتر ویندوزی خوش‌قیمت شبیه مک استودیو است و 32 گیگابایت رم دارد

قالیباف به اندازه کفایت، رأی می‌آورد

دستگیری باند مروج شیطان پرستی در پایتخت

قرائت دعای توسل برای دفع بلا و گرفتاری از رئیس‌جمهور و مسئولان کشوری

آخرین تغییرات بازار ارز و طلا

مؤسسه خیریه چگونه یک‌شبه حزب سیاسی شد؟

خانواده‌های معظم شاهد و ایثارگر موجب وحدت در جامعه هستند

مدیرکل دفتر مددکاری و مشاوره بنیاد شهید و امور ایثارگران از روابط عمومی بنیاد تجلیل کرد

درخواست مجازات برای کلاهبرداری خانوادگی 790 میلیاردی

فهرست خودروهای برقی وارداتی در سامانه مشخص شد

اوپو حالت عکاسی 25 مگاپیکسلی را وارد فایند X7 اولترا کرد