پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا تا آمریکا نرود صلح به افغانستان نمی آید؟ يادداشت

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - حضور 17 ساله آمریکا در افغانستان دستاورد خواصی برای این کشور نداشت و واشنگتن به علت مشکلات داخلی و بین المللی توان پرداخت هزینه های هنگفت حضور در افغانستان را ندارد. خروج آمریکا از افغانستان تصمیمی منطقی و عاقلانه است؛ هم به نفع آمریکا و هم کمک کننده به روند صلح در افغانستان.
پایگاه بصیرت / گروه بین الملل / فرهاد کوچک زاده
در 7 اکتبر 2001 میلادی آمریکا طی عملیاتی با نام عملیات بلندمدت آزادی( Operation Enduring Freedom ) به افغانستان حمله کرد، آمریکا هدف اصلی این جنگ را نابودی القاعده، طالبان و تروریست ها اعلام کرد و که منجر به سرنگونی طالبان و جانشینی دولت جدید شد.
بعد از گذشت تقریبا دو دهه از حضور نظامی آمریکا نگاه به وضعیت سیاسی – اجتماعی افغانستان نشان دهنده این موضوع است که آمریکایی ها همانند شوروی در جنگ با افغانستان شکست خوردند اما نمی خواهند این موضوع را قبول کنند. آنها با کشتن دهها هزار افغانی تنها توانستند یک دولت شکننده را در افغانستان ایجاد کنند و در برابر جریان فکری – سیاسی طالبان که هدف اصلی حمله به افغانستان نابودی آنها بود، با قدرت گیری مجدد امروزه بر بیش از 50 درصد از خاک افغانستان تسلط دارد. لذا ضعف در حکومت مرکزی، قدرت گیری مجدد طالبان و عدم توانایی آمریکا در نابود ساختن این جریان فکری- سیاسی، باعث شده تا آمریکا در صدد مذاکره برآید.
مذاکرات صلح به دنبال طرحی برای حل و فصل مشکلات سیاسی از طریق سهیم کردن طالبان در قدرت سیاسی افغانستان است. آمریکا با انتصاب زلمای خلیل زاد( خلیل زاد دیپلمات 63 ساله، متولد افغانستان است. مدت زمانی سفیر آمریکا در سازمان ملل و عراق بوده است.) به عنوان نماینده ویژه این کشور در امور افغانستان، باعث تسریع در روند مذاکرات شد. خلیل زاد در حال حاضر سه دور مذاکره با طالبان را انجام داد و در آستانه برگذاری چهارمین دور گفت وگوها خبرگزاری رویترز اعلام کرد که نشست مذاکرات صلح طالبان با امریکا که قرار بود 19 دی ماه در دوحه قطر برگزار شود، لغو شد ، اما 12 روز بعد ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان با انتشار بیانیه ای از آغاز مذاکره با امریکا در دوحه قطر خبر داده و اعلام کرد طرف امریکایی با پذیرش دستور کار پایان اشغال افغانستان به میز مذاکره بازگشته است.
اما سوالی که در اینجا وجود دارد این است که چرا پیش شرط طالبان برای ادامه مذاکرت، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان است؟ برای یافتن پاسخ توجه به چند نکته ضروری است:
1- بهانه حضور در افغانستان: علت واقعی حمله آمریکا به افغانستان ایجاد صلح نبود بلکه آنها با خودزنی در پرونده 11 سپتامبر و مقصر قلمداد کردن نیروهای افغانی به بهانه مبارزه با تروریسم افغانستان را اشغال کردند. در حالی که هیچ گاه سندی برای اتهام خود ارائه نکردند، اسناد و قرائن انگشت اتهام را به سمت سیستم حاکمه آمریکا می برد.
2- علت واقعی حضور آمریکا در افغانستان: هدف واقعی حضور آمریکا در افغانستان به موقعیت سوق الجیشی افغانستان برمی گردد. امریکا با حضور خود در این منطقه در صدد بود تا بتوانند رقبای استراتژیک خود یعنی ایران و روسیه و چین را زیر نظر بگیرد و برای آنها از راههای مختلف چالش سازی کند.
نا امنی در افغانستان باعث می شود تا موقعیت سوق الجیشی افغانستان کلا بلا استفاده بماند. وجود ثبات در افغانستان می توانست این کشور را به پل ارتباطی آسیای مرکزی با جنوب آسیا از طریق خط لوله ترکمنستان-افغانستان، پاکستان-هند و بندر چابهار ایران با آسیای میانه تبدیل کند. همچنین بی ثباتی در افغانستان مانعی برای جاده چین است که هدف آن اتصال سین کیانگ به خاورمیانه از طریق ایران و پاکستان می باشد. جنگ در افغانستان پکن را مجبور کرد مسیرهای تجاری خود را تغییر دهد. بنابراین حضور نظامی و تلاش آمریکا در ناامن سازی 17 ساله این کشور ضربات جبران ناپذیری به افغانستان، چین و روسیه و کشورهای منطقه وارد کرده است. لذا آمریکا هرگز نمی خواهد با ایجاد صلح مقدمات پیشرفت بیشتر رقبای تجاری خود را بوجود آورد.
3- میزان پایبنید آمریکایی های به تعهدات: میران پایبندی آمریکایی ها به تعهدات حقوقی و بین المللی خود نکته دیگری است که به ثمر رسیدن این مذاکره و نزدیکی با طالبان را با چالش مواجهه می کند. با توجه به رفتار غیر قابل پیش بینی ترامپ، هیچ تضمینی وجود نداردکه آمریکا در این مذاکرات صادق و به تعهدات خود پایبند باشد. شاهد مثال این موضوع، نحوه مواجهه آمریکایی ها با همپیمانان قبلی خود یعنی دولت افغانستان است که پیمان نظامی با آن امضاء کرد اما الان به آن عمل نمی کند. این موضوع باعث شد تا مجلس افغانستان در صدد خروج از این پیمان براید. بنابراین همان طور که آمریکا به پیمان خود با دولت فعلی افغانستان پایبند نیست، به پیمان با طالبان نیز پایبند نخواهد بود.
4- وضعیت فعلی افغانستان: امریکا و ناتو امروزه حدود 22 هزار سرباز در افغانستان دارد (14 هزار نفر از ایالات متحده و 8 هزار نفر از دیگر کشورها). البته تمام 22 هزار سرباز آمریکایی درگیر عملیات نظامی در خط مقدم مقابله با طالبان نیستند بلکه تعداد قابل توجهی مسئول پشتیبانی ناتو و بخشی هم درگیر عملیات علیه القاعده و طالبان هستند.
در سال 2018 زمانی که دونالد ترامپ برنامه آمریکا را برای خروج 7 هزار نیروی نظامی این کشور از افغانستان را مطرح کرد. اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان، اعلام آمادگی کرد که دولت می تواند امنیت را در کشور برقرار کند.
بر اساس گزارش وزارت دفاع آمریکا، این کشور برای ادامه حضور در افغانستان باید سالانه 45 میلیارد دلاری هزینه کند که این موضوع باعث کاهش توان آمریکا برای رقابت با چین و روسیه می شود. بنابراین آمریکا با وجود حضور 17 ساله در افغانستان امروزه چالش های بسیار زیادی در این کشور دارد و مجبور است راهکار جدیدی برای رهایی از مشکلات خود اتخاذ کند.
5- استراتژی مذاکره: آمریکا بعد از ناامیدی از موفقیت گروه های دست نشانده در عراق و سوریه، در صدد ایجاد و حمایت از گروه تروریستی داعش در افغانستان برآمد. حمله به زندان بادغیس و آزادی 40 زندانی داعشی، بمباران هوایی نیروهای طالبان در زمان درگیری با داعش، انتقال نیرو و مهمات داعش به شمال افغانستان تنها بخشی از اقدامات آمریکا در جهت استقرار داعش در این منطقه بوده است.
بنابراین همزمان با سرمایه گذاری و حمایت مالی و تبلیغاتی آمریکا به منظور قدرت گیری داعش در افغانستان، آمریکایی ها طرح مذاکره با طالبان را کلید می زنند تا به بدنه میانی طالبان القا کنند، رهبران آن ها جهاد از جمله مبارزه با آمریکا را رها کردند و وارد روند صرف سیاسی شدند. از این طریق عضو گیری داعش بیشتر و بهتر صورت پذیرد.
نتیجه آنکه در بیست سال گذشته هدف آمریکا هرگز برقراری ثبات در افغانستان نبوده است. آمریکا افغانستان را وسیله ای می دانند تا بوسیله آن بر رقبای اصلی خود از جمله چین، روسیه و ایران اثر بگذارد.
لذا اگر کسی به دنبال ایجاد صلح واقعی در کشور افغانستان است، اولین و ابتدایی ترین مقدمه آن خروج کامل نیروهای آمریکایی از این کشور است که آن هم هرگز با مذاکره تحقق نخواهد یافت. حضور 17 ساله آمریکا در افغانستان دستاورد خواصی برای این کشور نداشت و واشنگتن به علت مشکلات داخلی و بین المللی توان پرداخت هزینه های هنگفت حضور در افغانستان را ندارد. خروج آمریکا از افغانستان تصمیمی منطقی و عاقلانه است؛ هم به نفع آمریکا و هم کمک کننده به روند صلح در افغانستان.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/197394/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جایزه 10 میلیون دلاری آمریکا برای دستگیری 3 هکر ایرانی

سقوط خودرو به دره، 10 فوتی و مجروح برجای گذاشت

سیل بیش از 2600 نفر از مردم را گرفتار کرده است

ماجرای فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله چه بود؟

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

این سگ رباتی می‌تواند جهنم به پا کند

گفتگو با پاکبانی که درخصوص حمله ایران به اسرائیل واکنش جالبی داشت

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

معرفی ارزان ترین گوشی پرچمدار سال با قیمت باورنکردنی

پرچمدار 2024 هواوی درصورت گم‌شدن به‌سادگی پیدا می‌شود

این گوشی‌های شیائومی منسوخ شدند

اسرائیل سرگردان در بحران

حادثه برای مینی‌بوس کارکنان سازمان آب و برق؛ 2 نفر جان باختند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

چرا پوتین در جنگ اوکراین از سلاح هسته‌ای استفاده نمی کند؟

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

10 کُشته درپی آتش‌سوزی هتلی در جنوب برزیل

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

پیکسل 8a بار دیگر رؤیت شد؛ میان‌رده جذاب گوگل برای رقابت با گلکسی A55

مچاله شدن پراید در تصادف با پژو

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

برنامه/ از حال عزیزان خود باخبر باشید

فرونشست زمین، خودروی پراید را بلعید

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

انتقال دانش‌آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

به‌روزرسانی جدید Lords of the Fallen منتشر شد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

تردد از آزادراه تهران-شمال به سمت چالوس ممنوع شد

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

ثبت اختراع جدید سونی؛ واکنش کنترلر به صدای کاربر