پیام ویژه

آخرين مطالب

توکلی خطاب به دژپسند: حقایق تلخ درباره خصوصی‌سازی تحت مدیریت پوری‌حسینی بسیار است/ نحوه قیمت‌گذاری‌‌ها به تاراج بیشتر شبیه است تا فروش/ شرکتی تنها با پرداخت 10میلیون تومان صاحب هپکو شد سياسي

  بزرگنمايي:

پیام ویژه-احمد توکلی، رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده­‌بان شفافیت و عدالت در خصوص خصوصی سازی و واگذاری شرکت‌های دولتی نامه‌ای به فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی نوشت و عنوان کرد: فرموده بودید که دستور داده‌اید تا رسیدگی به اعتراضات مکرر نمایندگان مردم، کارگران مظلوم و سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت نسبت به واگذاری‌های سال‌های اخیر، موقتاً امر واگذاری متوقف شود، سپس با روشن شدن آسیب‌ها، حسب مورد، اقدامات قانونی انجام گیرد. ظاهراً نظرتان تغییر یافته، یا دستور شما به زیردستان، نرسیده یا تمکین نمی‌کنند. درهرحال ادامه این روند خسارت‌بار به صلاح دولت و ملت نیست.

وی در این نامه آورده است: اعتراض به واگذاری‌ها تنها به عدم اهلیت افرادی که بنگاه‌ها را تصاحب می‌کردند، مربوط نبود. اعتراض شدیدتر به قیمت‌گذاری بنگاه‌های واگذار شده بوده است که به تاراج بیشتر شبیه است تا فروش. این تاراج تقریباً در همه موارد سال‌های اخیر، با نادیده گرفتن عقل و قانون ممکن می‌شده است؛ مثلاً مقررات قانونی و عقلانی در قیمت‌گذاری، تمامی دارایی‌های ملموس و غیرملموس را لحاظ می‌کند:

متن  کامل این نامه به شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

برادر ارجمند، جناب آقای دکتر دژپسند

وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی

سلام علیکم

پیرو دو نامه قبلی، در تماسی فرموده بودید که دستور داده‌اید تا رسیدگی به اعتراضات مکرر نمایندگان مردم، کارگران مظلوم و سازمان مردم نهاد دیده‌بان شفافیت و عدالت نسبت به واگذاری‌های سال‌های اخیر، موقتاً امر واگذاری متوقف شود، سپس با روشن شدن آسیب‌ها، حسب مورد، اقدامات قانونی انجام گیرد. ظاهراً نظرتان تغییر یافته، یا دستور شما به زیردستان، نرسیده یا تمکین نمی‌کنند. درهرحال ادامه این روند خسارت‌بار به صلاح دولت و ملت نیست. به ویژه آنکه رئیس سازمان از جهت امانت‌داری متهم باشد.

اعتراض به واگذاری‌ها تنها به عدم اهلیت افرادی که بنگاه‌ها را تصاحب می‌کردند، مربوط نبود. اعتراض شدیدتر به قیمت‌گذاری بنگاه‌های واگذار شده بوده است که به تاراج بیشتر شبیه است تا فروش. این تاراج تقریباً در همه موارد سال‌های اخیر، با نادیده گرفتن عقل و قانون ممکن می‌شده است؛ مثلاً مقررات قانونی و عقلانی در قیمت‌گذاری، تمامی دارایی‌های ملموس و غیرملموس را لحاظ می‌کند:

«کارشناس قیمت‌گذاری سهام باید با اتکا به دانش و مهارت خویش عواملی چون نوع تولید، فناوری مورد استفاده، مدیریت، نیروی انسانی کارآمد، بازار داخلی و بین‌المللی محصولات، موقعیت شرکت در مقایسه با رقبای تجاری اعم از داخلی و خارجی، سهم تولیدات شرکت در بازار را در قیمت‌گذاری سهام لحاظ کند.»[1] در هیچ یک از مثال‌های زیر این حکم رعایت نشده است

حالا هم که با اعتراضات گسترده روبرو شده‌اند و به دنبال اعلام جرم دیده‌بان شفافیت و عدالت و اعلام جرم جمعی از نمایندگان ملت، ثروت مردم را از نااهلان متکبر زیاده‌طلب باز پس می‌گیرند، علاوه بر بی‌اعتنایی به حکم فوق‌الذکر، به موضوع بسیار مهم دیگری که کاملاً در قیمت‌گذاری موثر است، اعتنا ندارند؛ و بنگاه‌های پس گرفته شده را با همان قیمت گذشته در معرض فروش گذارده‌اند. موضوع مهم اشاره شده، تغییرات نرخ ارز است.

تمامی معاملاتی که بعد از بحران ارزی، آغاز شده از دی ماه 1396، انجام شده باشد، محتاج ارزیابی مجدد است. کدام کارخانه را سراغ دارید که پس از سه برابر شدن قیمت ارز، ارزش دارایی‌هایش چند برابر نشده باشد. این افزایش ارزش اسمی بنگاه‌ها، محدود به دارایی‌های با منشا ارزی نیست؛ بلکه بقیه دارایی‌ها را نیز در بر می‌گیرد.

مقررات قانونی، سازمان خصوصی‌سازی را ملزم می‌کند «وقوع هرگونه رویداد عمده‌»[2] را در ارزش‌گذاری اموال قابل‌واگذاری لحاظ کند این امر بسیار واضح و تکلیف قانونی مسلم، از چشم سازمان خصوصی‌سازی پنهان مانده یا برای مطامعی چشم خویش را بستند؟ علاوه بر آنکه تمامی ارزیابی‌ها برای قیمت‌گذاری شش ماه بیشتر معتبر نیست.

به چند نمونه تکان‌دهنده توجه فرمایید:

1- ارزش زمین ائل گلی متعلق به ماشین‌سازی تبریز به مساحت 83500 متر مربع بسیار بیشتر از کل پولی است که به اصطلاح خریدار متعهد به پرداخت آن بود. این ملک با توجه به اصلاحاتی که شامل آن می‌شود، به طور متوسط متر مربعی 13 میلیون تومان ارزش‌گذاری می‌گردد؛ یعنی تنها ارزش این زمین بیشتر از 1000 میلیارد تومان برآورد می‌شود. درحالی که این بنگاه بی‌نظیر که در داخل ایران برند قابل اعتماد صنعت کشور است با سایتی بسیار گسترده و تجهیزاتی ویژه که هر دستگاهی را می‌تواند بسازد، به اضافه زمین‌های ائل گلی کلاً 700 میلیارد تومان ارزش‌گذاری شده بود.

2- مجتمع آلومینیوم المهدی و هرمزال یک نمونه دیگر است. مپنا خریدار جدید است. واگذاری این مجتمع بزرگ به مپنا، گرچه از حیث اهلیت خریدار پذیرفتنی است؛ ولی چرا به قیمت تاراجی قبلی؟ نباید اثر افزایش قیمت ارز که زلزله 8 ریشتری در تعیین ارزش دارایی‌ها پدید آورده است، دیده شود؟ هرمزال را در قیمت‌گذاری مبنای واگذاری، طرح نیمه تمام تلقی کردند و از جمع ارزش اجزای آن به ارزش کل رسیدند. در حالی که شش سال از افتتاح آن می‌گذشت و در حال تولید بود. بهانه نیز داشتن طرح توسعه بود. هرمزال برند شده بود، از نیروی انسانی ماهر و از مدیران میانی باتجربه نیز برخوردار بود.

در منطقه ویژه و در نزدیکی آب‌های بین‌المللی قرار داشت، تمام جوازهای مختلف دولتی را در اختیار داشت. ولی تمام این مزایا خائنانه و غیرقانونی نادیده گرفته شد. اگر سلامت و قانون در کار بود و نسبت به بیت‌المال حساسیتی وجود داشت باید پیش از واگذاری همان کاری را می‌کردند که به اصطلاح خریدار بلافاصله بعد از تصرف انجام داد: تبدیل طرح! هرمزال به شرکت آلومینیوم هرمز جنوب.

3- نمونه دیگری از قیمت‌گذاری‌های جهت‌دار ابهام‌برانگیز ماجرای فروش هپکو است. 73/60 درصد این بنگاه کم نظیر در تاریخ 12 اردیبهشت 96 با قیمت تعیین شده سازمان خصوصی‌سازی، به 300 میلیارد تومان به شرکت هیدرو اطلس واگذار شد.

پیش پرداخت معامله فقط 10 میلیون تومان بود! بعد از اعتراضات کارگری، مالکیت آن زیر سوال است. اخیراً در تاریخ 7 بهمن 97 سازمان خصوصی‌سازی با افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی‌های هپکو موافقت می‌کند. موسسه حسابرسی آبتین روش آریا بازرس قانونی هپکو که معتمد سازمان بورس و اوراق بهادار نیز هست، تنها ارزش زمین و ساختمان‌های هپکو را، بدون لحاظ کردن بهای ماشین‌آلات مهم، با ارزش و منحصر به فرد آنکه برای سال‌ها قابل خرید از خارج نیست، نیروی انسانی آموزش دیده، بازار تضمینی، فناوری جدید، برند آبرومند و نقش انحصاری که دارد و امتیازات با ارزش دیگر، مبلغ 2268 میلیارد تومان ارزیابی کرد.

اختلاف فاحش این مبلغ با مبلغ فروش از دم قسط یک سال و نیم پیش نحوه قیمت‌گذاری مسئله‌دار سازمان خصوصی‌سازی را نشان می‌دهد. جنابعالی که مسلمانی با سابقه انقلابی هستید چنین ظلمی نسبت به مردم ایران را چگونه تحمل می‌کنید؟

شرکت هیدرو اطلس که شرکت معظم و منحصر به فرد هپکو را تنها با پرداخت 10 میلیون تومان تصاحب کرده و تعهدات خود را نیز ایفا نکرده است، با این افزایش سرمایه ناشی از تجدید ارزیابی دارایی‌ها، قابلیت دریافت تسهیلات بانکی، به مبلغ 1000 میلیارد تومان را خواهد یافت و اگر هیدرو اطلس، این تسهیلات را به چنگ آورد و مانند گذشته، تعهدات حاصل از کسب تسهیلات را ایفا نکند، بانک‌ها وثایق هپکو را تصاحب می‌کنند و باز هم مبالغ هنگفتی از بیت‌المال تباه می‌گردد.

 جناب آقای دکتر دژپسند!

حقایق تلخ درباره خصوصی‌سازی سال‌های اخیر تحت مدیریت آقای پوری حسینی بسیار است. همین چند نمونه برای متوقف کردن تاراج منابع متعلق به مردم کافی به نظر می‌رسد. پرونده هپکو هم اکنون در دادگاه ویژه در حال رسیدگی است دفاع از حق مردم اقتضاء دارد بقیه واگذاری‌های مشکوک را نیز به همان دادگاه‌ها ارجاع بفرمایید و افزایش سرمایه هپکو را با تجدید ارزیابی دارایی‌ها تا تعیین تکلیف دادگاه متوقف کنید و دست پوری حسینی را از بیت‌المال کوتاه بفرمایید. چون تمام آن فعل‌وانفعالات فاسد به سرعت در حال اجراست، سرعت عمل جنابعالی ضروری به نظر می‌رسد.

احمد توکلی

رئیس هیئت مدیره سازمان مردم نهاد دیده‌­بان شفافیت و عدالت

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/202283/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

محتوای جذابی در راه Modern Warfare 3 و وارزون است

مرگ تلخ 2 نفر در رودخانه ارومیه

اوپو گوشی میان‌رده A60 را با طراحی متفاوت دوربین رونمایی کرد

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آماری عجیب از میزان آسیب نخاعی در تصادفات: سالانه بیش از 2 هزار نفر!

شارژر 240 وات پیشرفته ریلمی با قیمت بسیار عجیب رونمایی شد

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

واژگونی مرگبار خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

امام جمعه اهواز خطاب به مسئولان: تنها تا مهر و آبان ماه جاری برای کار کردن وقت دارید

آنر 200 لایت معرفی شد؛ قدرتمند و خوش قیمت با دوربین‌های فوق‌العاده

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

نجات 18 نفر که گرفتار سیل در روستای شادکام بافق شده بودند

آلزایمر ارزی دولتمردان

تردز به ابزار فیلتر کردن عبارت‌های توهین‌آمیز مجهز می‌شود

انفجار گاز در نیشابور، یک فوتی برجای گذاشت

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌خواستم هاشمی را ترور کنم

انتقال دانش‌آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

به‌روزرسانی جدید Lords of the Fallen منتشر شد

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

تردد از آزادراه تهران-شمال به سمت چالوس ممنوع شد

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

ثبت اختراع جدید سونی؛ واکنش کنترلر به صدای کاربر

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

موافقت با تعطیلی شنبه ها/ دولت چراغ سبز نشان داد

دفترچه سوالات کنکور علوم تجربی و دانشگاه فرهنگیان منتشر شد

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

بیت‌ کوین کمیاب‌ترین دارایی دنیا شد

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

کمپانی TSMC از فرآیند تولید 1.6 نانومتری خود برای نیمه‌هادی‌ها رونمایی کرد

از «گشت ارشاد» تا «طرح نور» فقط دو نوروز فاصله افتاد؛ برای زنان پرونده قضایی تشکیل می‌شود؟

گجت عجیب سونی معرفی شد؛ عملکردی شبیه به آن چیزی که در فیلم Dune دیدید

تسلیحات، واجب تر از نان شب

ضرب و شتم پرستار در بیمارستان

سرنوشت قمه‌کش‌هایی که در ارومیه خیابان بستند چه شد؟

طلای جهانی جهش کرد

«جف بزوس» و مدیرعامل آمازون به حذف پیام‌های تجاری متهم شدند

گزیده‌های نفتی هفته

موافقت وزارت خارجه با تعطیلی شنبه به جای پنجشنبه

آرامکوی عربستان حامی مالی فیفا شد

جزئیات بیشتر از درگذشت یک پزشک زن

اجرای شگفت‌انگیز بازی Cyberpunk 2077 روی گوشی‌های قدیمی اندرویدی!

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

عیادت معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید از حادثه دیده واقعه تروریستی کرمان

تحقق وعده صادق نشان از اقتدار سپاه بود