پیام ویژه

آخرين مطالب

مثلث آنلاین بررسی کرد؛

انتخابات مجلس منهای لاریجانی و یارانش فرهنگی و اجتماعی

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - خبر سیاسی آنکه علی لاریجانی در دوراهی آمدن و نیامدن برای انتخابات مجلس شورای اسلامی است. هرچند یاران و رسانه های نزدیک او به عدم کاندیداتوری اش اشاره کردند اما نه اصلاح طلبان و نه اصولگرایان نمی خواهند 9 ماه مانده به انتخابات این پیش فرض را قطعی و یقینی بدانند. اما گویا او تصمیم خودش را گرفته است.
از ریاست رسانه ملی تا ریاست مجلس
12 سال ریاست مجلس، از علی لاریجانی چهره ای متفاوت از گذشته به نمایش گذاشت. او که روز رئیس سازمان صداوسیما بود و بعد ردای یک دیپلمات عالی رتبه را به تن کرد، وقتی با محمود احمدی نژاد به اختلاف خورد به مجلس آمد و رئیس پارلمان شد.
کسی فکر نمی کرد علی لاریجانی 12 سال ریاست را در اختیار بگیرد اما فنون لابی گری را از محمدرضا باهنر آموخت و آنقدر از خود در لابی گری پیشرفت نشان داد که برخی می گفتند باهنر نیز در برخی امور از او مشورت می گرفت.
اهمیت لاریجانی آمدن یا نیامدن
علی لاریجانی در انتخابات مجلس نهم و دهم مورد حمایت کمپین انتخاباتی اصولگرایان قرار نگرفت اما مستقل از قم آمد و وارد پارلمان شد. او البته در انتخابات مجلس دهم حمایت اسمی لیست امید را با خود داشت و حتی اصلاح طلبان منتی هم بر سر او می گذارند که اگر حمایت آنها نبود علی لاریجانی در قم نه تنها منتخب دوم نمی شد بلکه اصلا رأی نمی آورد.
با وجود ادعاهای اصلاح طلبان، علی لاریجانی حاضر نشد بر سر کرسی ریاست یا حتی نحوه مدیریت پارلمان با اصلاح طلبان کیک قدرت را تقسیم کند. او همان طور که با اتکا به توان لابی گری در مجلس نهم توانست کرسی ریاست را حفظ کند، در مجلس دهم نیز کرسی ریاست را در رقابت نزدیک و جدی با عارف برای خود نگه داشت.
لاریجانی بیاید از کجا می آید؟
مروری بر معادلات انتخابات هیأت رئیسه دو دوره نهم و دهم حکایت از آن می کند که علی لاریجانی رقیب سرسختی است. او نقد قدرت پارلمان را در اختیار دارد، فقط کافی است از یک حوزه انتخابیه رأی بیاورد و راهی پارلمان شود.
البته برخی معتقدند او نمی تواند از تهران نامزد انتخابات مجلس شود چون نه اصلاح طلبان و نه اصولگرایان سرلیست خود را به نام لاریجانی مزیّن نمی کنند. از قم هم نمی تواند بیاید چون سم پاشی های نیروهای همسو با پایداری علیه او خیلی شدید است، دوره گذشته هم دوم شد و حتی فاصله کمی با نفر سوم داشت. هر چند شانس علی لاریجانی برای سومی در حوزه انتخابیه قم خیلی بالاست اما قطعی نیست.
در ماه های اخیر حتی زمزمه نامزدی او از یک حوزه انتخابیه در استان های شمالی کشور به گوش رسید که بلافاصله تکذیب شد. هر چه هست علی لاریجانی نامزد بالقوه انتخابات مجلس شورای اسلامی است. نامزدی و عدم نامزدی او در انتخابات بسیار روی معادلات رقابت تأثیرگذار خواهد بود.
لاریجانی نمی آید
هر چقدر پالس های مربوط به نیامدن علی لاریجانی قوی است، نشانه های آمدن او کمتر مشاهده می شود. برخی تحلیلگران معتقدند او راه محمدرضا باهنر را می رود. یعنی زمان ثبت نام نامزدها نیز به پایان می رسد و ثبت نام نمی کند، چرا که برای سیاست ورزی خود طراحی های دیگری را در سر دارد.
ازجمله این نشانه ها زمانی بود که همین چند ماه پیش نمایندگان مجلس در حال رسیدگی به طرح اصلاح قانون انتخابات بودند وقتی محدودیت منع بیش از سه دوره نمایندگی تصویب شد، علی لاریجانی نه تنها تلاشی برای جلوگیری از این مسئله نکرد بلکه تلویحا خوشحال هم بود. البته منتقدان او این حرکتش را یک نوع بازارگرمی تلقی می کردند و می گفتند «لاریجانی می داند این مصوبه خلاف قانون اساسی است و شورای نگهبان آن را رد می کند اما این طور می خواهد به دور از تلقات قدرت نشان دهد».
نشانه دوم روز گذشته به چشم خورد، زمانی که بسیاری از رسانه ها نوشتند کاظم جلالی یار نزدیک علی لاریجانی در حال بستن چمدان های خود برای سفر به مسکو است. «کاظم جلالی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی از گزینه‌های مطرح و جدی تصدی سفارتخانه ایران در مسکو است و قرار است به جای «مهدی سنایی» عهده‌دار این سمت شود.
جلالی که خرداد 1395 به عنوان نماینده مردم تهران در مجلس انتخاب شد، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و رئیس گروه دوستی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران و فرانسه نیز هست.
جلالی دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی در رشته علوم سیاسی از دانشگاه امام صادق (ع) است و در ادوار ششم تا نهم مجلس نیز نماینده مردم شاهرود بوده است.
مهدی سنایی که پیش از تصدی سفارت ایران در مسکو، نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی بود، به جای سید محمودرضا سجادی عهده‌دار این سمت شد. سنایی آبان 1392 به عنوان سفیر ایران در مسکو منصوب و چهارم آذر 1392 از نمایندگی مجلس استعفا داد تا در سمت جدید مشغول به کار شود. نمایندگان مجلس دهم آذر 92 با 141 رأی موافق، با استعفای مهدی سنایی نماینده مردم نهاوند از کسوت نمایندگی مجلس موافقت کردند. وی 26 دی ماه 1392 استوارنامه خود را تقدیم ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه کرد.
ارتباط سفیر شدن جلالی با تصمیم لاریجانی
کاظم جلالی کسی که لابی گری های میدانی علی لاریجانی را در دو دوره نهم و دهم انجام می داد. از رفتن او به مسکو دو تحلیل می توان داشت.
نخست اینکه علی لاریجانی و یارانش می خواهند مجلس را ترک کنند. از حالا دنبال پیدا کردن کرسی های مهم تأثیرگذاری هستند تا برای انتخابات 1400 دست پر را داشته باشند.
بین روز پایان مجلس دهم تا انتخابات ریاست جمهوری 1400 دقیقا یک سال زمان باقی است. لاریجانی و یارانش برای تک تک 365 روز برنامه ریزی کردند و می خواهند طبق این برنامه پیش بروند. آنها آنقدر مصمم هستند که حاضر به ائتلاف با هیچ جریان سیاسی اعم از اصولگرا، اصلاح طلب و اعتدالی نیستند.
لاریجانی سال هاست که از اصولگرایی فاصله گرفته است. او با اصلاح طلبان نیز یک ائتلاف چند روزه ای را فقط برای انتخابات مجلس دهم داشت و بعد از آن زیر بار هیچ شراکی با اصلاح طلبان نرفت. در باره اعتدالی ها نیز او متوجه شده که عصر حسن روحانی به پایان رسیده و باید دنبال عصر تازه ای بود و این عصر تازه را می خواهد خلق کند.
تحلیل دوم آن است که علی لاریجانی خسته شده و می خواهد با افتخار دوره سیاست ورزی خود را به پایان برساند. حضور در مجمع تشخیص مصلحت نظام و پرداختن به کارهای آکادمیک و دانشگاهی مسیری است که می خواهد برود.
تصمیم لاریجانی هرچه باشد زمان مشخص می کند که او به کدام سمت می رود. سیاسیون سیال عمل می کنند. شاید این روزها لاریجانی برای ترک مجلس زمینه سازی می کند و می خواهد آرام آرام افکارعمومی را آن طور که خود می خواهد آماده این اتفاق کند اما روند معادلات و تحولات سیاسی در کشور خیلی سریع پیش می رود. هر لحظه امکان دارد که علی لاریجانی در تصمیم خود تجدید نظر کند و پلن دیگری را پیش روی خود بگذارد. این گذر زمان مشخص می کند که علی لاریجانی در رقابت 1398 و 1400 کجا می ایستد و چه می کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/229776/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

معاریو: ایران، روز قیامت را به اسرائیل نشان داد

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

لحظه‌ای بزرگ در انتظار لپ‌تاپ‌های ویندوزی است

تلفات بارندگی و سیل در پاکستان به حدود 100 تن رسید

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

موج تعدیل نیرو به خالق هوش مصنوعی Stable Diffusion رسید

از خاتمی تا دایی در مراسم ترحیم همسر «محسن مهرعلیزاده»/ تصاویر

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت/ پاسخ ایران می‌تواند اشکال متفاوت داشته باشد

حمله شرور قمه‌به دست به خودروی پلیس

امدادرسانی 112 روستا در سیستان و بلوچستان

‏ویدئویی از سرقت با خونسردی کامل و بدون ماسک از پارکینگ و انباری یک مجتمع

قتل راننده تاکسی ترکیه‌ای به دست مسافر ایرانی

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

مدل جدید گوشی ارزان گلکسی F15 سامسونگ عرضه شد

توییت جدید عضو دفتر رهبر انقلاب پس از اظهاراتش درباره حجاب

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

فیلمی از لحظه انفجار مغازه عطرفروشی

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

بنچمارک ناامیدکننده چیپست جدید Kirin 9010 هواوی

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

تصاویری از خسارت سیل امارات

امدادرسانی‌ نیروهای بسیج و سپاه در مناطق سیل‌زده سیستان و بلوچستان

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

ارسال مواد غذایی به سیل‌زدگان سیستان‌وبلوچستان توسط نیروی هوایی ارتش

هشدار وزارت بهداشت به مادران باردار درباره زایمان تقویمی

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مشاهده 4 قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه

ویژگی احتمالی بعدی اندروید، در آیفون وجود ندارد

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

امدادگران آمریکایی در حال آزمایش لباس های جت گرانشی

گروگان‌گیری دختر 16 ساله در تهران

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

پورعباس: سازمان ملی سنجش در مرحله ابلاغ توسط شورای انقلاب فرهنگی قرار دارد

سعدی‌خوانی مرحوم آیت‌الله مجتهدی تهرانی

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

هاوینگ چهارم بیت کوین انجام شد؛ آیا شاهد پرواز قیمت پادشاه رمزارزها خواهیم بود؟

پیکسل 9 پرو در اولین تصاویر زنده درکنار آیفون 14 پرو مکس فاش شد

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی