پیام ویژه

آخرين مطالب

ردپای کانال‌های خاص در سرقت و کاربرد انتخاباتی «بیگ دیتا» خواندنی ها

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - به گزارش گرداب ، چند سالی است موضوع دستیابی به اطلاعات در حجم و استعداد جمعیتی بالا، ابعاد و عمق بیشتری برای سرویس‌های جاسوسی دولت‌ها و حتی مجموعه‌های خصوصی پیدا کرده و از موضوعات اقتصادی و صنعتی تا اطلاعات شهروندی جامعه هدف، در اولویت ویژه قرار گرفته است. اولویتی که حتی بیش از اطلاعات اقتصادی حساسیت و ارجحیت دارد.
درست است که اطلاعات کلید‌واژه‌ای کلی محسوب می‌شود و تا چند سال پیش مقصود از جنگ اطلاعاتی میان کشور‌ها و سازمان ها، عمدتا معطوف به شاخه‌ای از درگیری‌های نظامی می‌شد که در آن سامانه‌های اطلاعاتی و نهاد‌های مربوط به آن به طور مستقیم یا غیرمستقیم مورد تهاجم واقع شده یا از آن‌ها دفاع می‌شد، اما امروزه جمع آوری اطلاعات عمومی در حجم بالا که به طور عام، "بیگ دیتا" نامیده می‌شود، اهمیت ویژه‌ای دارد.
بیگ دیتا چه اهمیتی دارد؟
البته این موضوع همواره مورد تردید و ایراد برخی منتقدان بوده که اطلاعات مردم عادی و شهروندان، چه فایده‌ای برای کشور‌های مهم جهان یا حتی برخی مجموعه‌های خاص در داخل ایران دارد؟ با این تشکیک تلاش می‌شد به دیگران القا شود دیگران نه نیازی به چنین اطلاعاتی دارد و نه پیگیر دریافت و کسب آن هستند و موارد مطرح شده توسط مسئولان و رسانه‌های کشورمان یا برخی کشور‌های دیگر، صرفا در راستای دیگرهراسی است.
اما رسوایی افشای جاسوسی گسترده توسط یک کارشناس برجسته آمریکایی در سال 2013 ورق را بازگرداند چرا که ادوارد اسنودن، پیمانکار آژانس امنیت ملی ایالات متحده آمریکا (NSA)، اسناد محرمانه‌ای از این سازمان منتشر کرد که نشان می‌داد چگونه آمریکا با کمک برخی کشور‌های دیگر همچون کانادا و انگلیس، برای جاسوسی گسترده به ویژه از طریق اینترنت، اطلاعات مخابره شده مردم را در مقیاسی بسیار وسیع رهگیری و شنود می‌کنند.
بر اساس اسناد طبقه بندی شده ارائه شده توسط ادوارد اسنودن در رسانه ها، فعالیت‌های جاسوسی ایالات متحده آمریکا و انگلیس نه تنها در مورد کشور‌های غیردوست انجام می‌شود بلکه در برابر شهروندان خود این کشور‌ها و نیز متحدان مانند کشور‌های عضو ناتو و کشور‌های اتحادیه اروپا صورت می‌گیرد.
تذکر مهمی درباره جمع آوری بیگ دیتا که به آن توجه نشد.
اما یکی از مهمترین تذکراتی که در خصوص حساسیت و اهمیت جمع آوری دیتای حجیم و موارد سوء استفاده از آن را می‌توان در هشدار‌های سردار جلالی رییس سازمان پدافند غیرعامل مشاهده کرد.
به گفته وی، شبکه اجتماعی بر مبنای BIG DATA می‌توانند رفتار یک جامعه را پیش بینی و حتی جهت دهی کنند. برای مثال نرم افزار‌های جدید در انتخابات آمریکا، از میان 51 ایالت، نتایج 48 ایالت را بالای 90 درصد توانسته‌اند درست پیش بینی کنند که چه کسی رای می‌آورد و چه کسی رای نمی‌آورد.
به گفته رئیس سازمان پدافند غیرعامل، از همین داده‌های کم اهمیت و کم ارزش یک بنای اطلاعاتی درست می‌شود که آن‌طرف می‌تواند بگوید کدام جناح پیروز انتخابات است؛ یعنی اگر با این نگاه وارد شوید می‌فهمید که همه داده‌های شما جایی ذخیره می‌شود. سپس بر اساس داده کاوی (Data analysis) که این داده کاوی به شکل نرم افزار و خودکار از داده‌ها و اطلاعات تک تک افراد در قالب آجر‌های یک ساختمان، آن‌ها را طوری کنار هم می‌چیند که یک ساختمان و بنای کلی از آن دریافت گردد.
رییس سازمان پدافند غیرعامل بر اساس همین توضیحات، تاکید کرده بود که شبکه‌های اجتماعی می‌توانند یک شبکه کاملا جاسوسی باشند، یعنی علاوه بر اینکه می‌تواند ارتباط خارج از کنترل دولتی و حکومتی را با گروه‌های اجتماعی و غیراجتماعی خارج از کشور برقرار کرده، نسبت به جمع آوری و تبادل اطلاعات اقدام کند؛ بنابراین بستر اقدام جاسوسی فراهم است.
راز فعالیت اپلیکشن‌های آلوده در شبکه‌های اجتماعی.
اما در کنار موارد و خطرات فوق، یکی دیگر از مشکلات بزرگ شبکه‌های اجتماعی بدون نظارت، توزیع گسترده اپلیکیشن‌های آلوده است که کاربران را تشویق به نصب این نرم افزار‌ها جهت رفع مشکلات خود یا دریافت بسته‌های تشویقی می‌کنند.
بررسی‌های مرکز ماهر به عنوان نهاد تخصصی مقابله با چنین موضوعاتی نشان می‌دهد در یک مرحله بیش از 500 اپلیکیشن موبایلی با موضوعات متنوع، سعی بر آلوده سازی طیف گسترده‌ای از کاربران را داشته اند که فقط یکی از این برنامه‌های آلوده که منتشر شده بالای یک میلیون نفر کاربر دارد.
از جمله مهم‌ترین تبعات مخرب که با نصب این نرم افزار‌ها پدیدار می‌شود می‌توان به مواردی، چون انتشار برنامه‌های مخفی (برنامه‌هایی که پس از نصب آیکون خود را مخفی کرده و کاربر به سادگی قادر به حذف آن‌ها نیست)، انتشار برنامه‌های واسط یا «دانلودر» که در ازای دانلود یک برنامه رایگان، کاربر را عضو سرویس ارزش افزوده می‌کند، ارسال نوتیفیکیشن براساس موقعیت مکانی، گروه سنی، جنسیت و مدل دستگاه کاربر، افزایش بازدید پست‌های تلگرامی و اینستاگرامی یا ارسال تبلیغات آزار دهنده و پوش نوتیفیکیشن اشاره کرد.
آیا اپلیکیشن‌های آلوده تاثیری بر انتخابات آینده خواهند داشت؟
مصادیق فوق به خوبی نشان می‌دهد برخی از این موارد، می‌تواند و به احتمال زیاد علاوه بر درآمد‌های میلیاردی و تبعات امنیتی، کارکرد‌های انتخاباتی و سیاسی هم داشته باشد چراکه علاوه بر جمع آوری و دسته بندی یک "بیگ دیتا" از رای دهندگان ایرانی در اقصی نقاط کشور، تا حد زیادی از تمایلات و نگاه‌های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آن‌ها نیز مطلع است.
از جمله مواردی که طی روز‌های اخیر افشا شده، انتشار گسترده این اپلیکیشن‌ها در یکی از کانال‌های مشهور خبری بود که این نرم افزار‌های آلوده در قالب مواردی، چون بازی، هواشناسی، مترجم انگلیسی و مانند آن به کاربران معرفی می‌شود.
اما پس از نصب این اپلیکیشن‌ها به کاربر قربانی پیام نصب شبیه ساز یا "امولاتور" داده می‌شود که پس از تایید، بدافزار به صورت مخفی روی موبایل افراد نصب می‌شود!
این شبیه ساز پس از نصب مخفی شده و امکان انجام رفتار‌های مخربی از جمله دانلود مخفیانه هر برنامه، بازکردن صفحه ارسال پیامک با متن و شماره مقصد، باز کردن صفحه تماس با یک شماره یا فراخوانی کد USSD و نمایش انواع دیالوگ‌های تبلیغاتی را به صورت کنترل از راه دور و بدون تایید و اطلاع کاربر خواهد داشت.
نکته قابل بررسی این است که حتی برخی از این اپلیکیشن‌ها به دلیل مسائل امنیتی از فروشگاه‌های اپلیکیشن ایرانی و یا حتی فروشگاه اپلیکیشن گوگل نیز به دلیل به خطر افتادن امنیت کاربران حذف شده و کانال خبری مستقیما اقدام به بارگزاری فایل قابل نصب (apk) می‌کند.
اما نکته قابل تامل اینکه، مجموعه‌های مذکور با سوء استفاده از اعتماد کاربران به نام و عنوان خبری، ضمن انتشار اخبار مربوط به احتمال سهمیه بندی بنزین، از هموطنان می‌خواستند با وارد کردن شماره پلاک خودرو خود در اپلیکیشن معرفی شده، از وضعیت کارت سوخت خود مطلع شوند که این موضوع با توجه به حساسیت و اهمیت سهمیه بندی بنزین برای آحاد جامعه، قابل تامل است.
با تجمیع اطلاعات صد‌ها هزار نفر از مردم با کمک این نوع نرم افزار‌ها و روش‌های دیگری که کانال‌های مذکور به کار می‌گیرند، عملا بستر لازم برای واگذاری بیگ دیتا‌ها به گروه‌ها و جناح‌های سیاسی آماده بوده و آن‌ها با خرید چنین حجمی از اطلاعات، می‌توانند بسته به روانشناسی و ذائقه مخاطب، آن‌ها به رای دادن به نفع کاندیدای خود در انتخابات آتی ترغیب کنند.
طبیعتا چنین روندی علاوه بر آنکه می‌تواند در ادامه تلاش برای ورود پول‌های کثیف (که نمونه‌های پیوند آن با برخی گروه‌های مدعی اصلاح طلبی در ماه‌های گذشته در پرونده بانک سرمایه و روزنامه قانون عیان شده) تعبیر شود، اثرات بسیار مخرب‌تر و گسترده‌تری خواهد شد که باید از هم اکنون در خصوص آن روشنگری کرد.
در عین اینکه حساسیت‌ها و توجه نهاد‌های مسئول امنیتی و سیاسی به چنین مواردی در سنوات گذشته، همواره مورد تحسین و تقدیر بوده، اما با پیچیده و گسترده شدن سرقت و جمع آوری اطلاعات شهروندان در پوشش شبکه‌های اجتماعی یا نرم افزار‌های کاربردی، توجه به چنین هشدار‌هایی می‌تواند در کاهش و مقابله با چنین تخلفاتی بسیار موثر باشد.
منبع: خبرگزاری دانشجو

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/230368/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ورود سامانه‌ بارشی جدید به کشور از روز سه‌شنبه

حضور دو بازی ایرانی در مراسم MENA Games Industry Awards 2024

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

به‌روزرسانی نسل بعدی Fallout 4 منتشر شد

عروس بزرگ امام: نمی خواستم ازدواج کنم اما.. / آقا مصطفی، روحانیِ مدرنی بود و در حجاب سختگیری نداشت/ علاقه امام به بچه‌هایم غیرقابل توصیف بود

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

واکنش بغض‌آلود وزیر اسبق بهداشت به مهاجرت بهترین شاگردانش از ایران

اشک‌های سردار رادان در اجتماع مردم قم در حمایت از فراجا

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

ایمیل اشتباه اپل به مشتریان آیفون، خبرساز شد

کشف مکان دقیق دفن افلاطون

پیش‌بینی وضعیت آب و هوا؛ سامانه بارشی جدی سه شنبه وارد کشور می‌شود

منتظر پیکسل تبلت 2 گوگل نباشید!

رفتارهای رادیکال در برخورد با کم حجابی، مردم را به دین بدبین می‌کند / چرا جلوی دزدی و اختلاس را نمی گیرید

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

به کار گیری منشی های خانم در ادارات کرمانشاه ممنوع شد

قالیباف؛ شمشیر را برای رئیسی از رو بست

وعده حل مشکل کمبود ناوگان جاده‌ای اربعین 1403 با واردات

داستان عجیب گم شدن حلقه ازدواج

ماجرای قمه‌کشی در ارومیه

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

دستگیری 4 نفر سر جلسه کنکور

ماجرای عجیب گم شدن حلقه ازدواج

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

رقابت پرمتقاضی‌ترین رشته‌های کنکور آغاز شد

علت گرانی شدید قیمت پیاز

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: عدالت آزمونی در سازمان سنجش محقق شده است

خبر خوش رئیس سازمان سنجش برای بازماندگان از کنکور به خاطر سیل

پیامدهای تعطیل شدن روز پنجشنبه

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تسلیت سید محمد خاتمی به سید حسین خمینی در پی درگذشت همسر شهید آیت‌الله سیدمصطفی خمینی

اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای 6 مرزبان در مرز افغانستان

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

تصاویری از 6 مرزبان ایرانی بازداشت شده توسط طالبان؛ مرزبانان آزاد شدند

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

آقای ذوالنوری ممنون

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

انهدام باند فسا و قاچاق دختران در تهران