پیام ویژه

آخرين مطالب

سردرگمی آمریکا و اروپا پس از حمله به آرامکو يادداشت

  بزرگنمايي:

اخبار ویژه - سردرگمی آمریکا و اروپا پس از حمله به آرامکو
k ٧.٥
٠
دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
دولت ترامپ با خروج از توافق هسته ای سال 2015 ایران، کمپین اعمال فشار حداکثری را با اعمال مجدد تحریم ها علیه این کشور به اجرا درآورده است تا آن را به تسلیم به خواسته های خود وا دارد. اما ایران از ماه مه کمپین اعمال فشار متقابل را به اجرا درآورده و سبب شده قدرت های غربی به این مساله بیندیشند که واکنش شدیدالحن می تواند به جرقه ای برای یک درگیری تمام عیار تبدیل شود.
مایکل پیل و دیمیتری سواستوپولو| حمله به تاسیسات مهم نفتی عربستان سعودی قدرت های غربی را با یک معضل اساسی مواجه کرده است: اینکه چطور با ایران که ایالات متحده آن را مغز متفکر حمله می داند، برخورد کنند. ایالات متحده و کشورهای اروپایی مجبور هستند که هرگونه تمایل خود به مجازات ایران را تعدیل کنند چرا که یک واکنش شدیدالحن می تواند به جرقه ای برای درگیری وسیع تر در خلیج فارس تبدیل شود و قیمت نفت خام را بالا ببرد و به اقتصاد جهانی آسیب بزند.
قدرت های اتحادیه اروپایی در یک موضع گیری محتاطانه و با توجه به تمایل شدید خود برای زنده نگه داشتن توافق هسته ای با ایران که ایالات متحده از آن خارج شده، از اشاره به یک گروه خاص به عنوان مسئول حمله خودداری کردند. اما حمله با هواپیماهای بدون سرنشین به تاسیسات نفتی آرامکو که حوثی ها، گروه های شبه نظامی تحت حمایت ایران، مسئولیت آن را بر عهده گرفته اند، شرایط را برای به ثمر دادن تلاش های امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، در راضی کردن رئیس جمهوری دونالد ترامپ به مذاکره با ایران دشوار کرده است.
الی گرانمایه، کارشناس خاورمیانه در اندیشکده شورای روابط خارجی اروپایی گفت: «بدیهی است که این تشدید تنش ها شرایط را بسیار دشوارتر و فضای سیاسی را برای چنین ابتکارعمل های دیپلماتیکی تنگ تر می کنند. اما اگر نوعی گشایش در بن بست کنونی حاصل نشود، ترامپ در آستانه کمپین انتخابات ریاست جمهوری خود با اتفاقات بیشتری از این دست مواجه خواهد شد و افزایش قیمت نفت خام اتفاق خوبی برای او نخواهد بود.»
در حالی که مایک پومپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، ایران را به «حملات بی سابقه» به دو تاسیسات نفتی سعودی متهم کرده، ترامپ موضع سنجیده تری اتخاذ کرده است. ایران هر گونه ایفای نقشی در این حملات را رد کرده است. ترامپ در توئیتی نوشت: «آنها می گویند که هیچ ارتباطی با حمله در عربستان سعودی ندارند.»
مقامات آمریکایی تا کنون از صحبت درباره هرگونه پاسخ احتمالی به این حملات خودداری کرده اند. مارک دوبوویتس، مدیر اندیشکده دفاع از دموکراسی ها که از مخالفان سرسخت ایران به شمار می رود، گفت که دولت ترامپ منتظر گزارش ها درباره شناسایی قطعی مهاجم است. دوبوویتس گفت: «هیچ کسی نمی داند، اما لحنی که رئیس جمهوری ترامپ اتخاذ کرده حاکی از نوعی واکنش جنبشی است. این واکنش باید از پاسخ آمریکا به حمله ایران به هواپیماهای بدون سرنشین معنی بیشتری داشته باشد.»
مایک راجرز، رئیس جمهوری خواه پیشین کمیته اطلاعاتی مجلس نمایندگان، گفت: «پس از تایید نهایی مقصر، باید هزینه این حمله پرداخت شود.» او افزود که ایالات متحده باید همه گزینه ها از جمله شناسایی اهداف واقع بینانه در ایران و همچنین دیپلماسی را مد نظر قرار دهد. او در ادامه بر این مساله تاکید کرد که ترامپ پیشتر از استفاده از زور در برابر ایران امتناع کرده است.
تحلیلگران عمدتا نظری مشابه راجرز دارند و به این مساله اشاره می کنند که ترامپ به رغم لفاظی های شدیدالحن، عمدتا موضعی نرم تر اتخاذ کرده است. سوزان مالونی، کارشناس ایران در موسسه بروکینگز، گفت: «در زمینه اقدام نظامی، رئیس جمهوری در توئیتر جنگ طلب به نظر می رسد. او یک رادار عالی سیاسی دارد و این مساله را به خوبی تشخیص داده که آمریکایی ها هیچ تمایلی به یک مداخله نظامی طولانی مدت و پر هزینه دیگر در خاورمیانه ندارند.»
سرهنگ ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی که درگیر جنگ داخلی یمن است، گفت: «نتایج اولیه نشان می دهد که سلاح های استفاده شده ایرانی هستند.» ریاض از مدت ها پیش تهران را به قاچاق اسلحه به نفع حوثی ها متهم کرده، اما هنوز به طور مستقیم جمهوری اسلامی را در حملات در خاک عربستان مقصر ندانسته است. ترکی المالکی افزود: «ما در حال حاضر سعی داریم مکانی را که حمله از آن صورت گرفته مشخص کنیم. حمله تروریستی آنطوری که حوثی ها مدعی هستند، از خاک یمن صورت نگرفته است.»
این حمله چند روز پس از اخراج جان بولتون، مشاور امنیت ملی که پیش از ورود به کاخ سفید آشکارا از تغییر نظام در ایران حمایت کرده بود، رخ داده است. این حمله همچنین در حالی رخ داد که برخی پیش بینی های خوش بینانه از احتمال دیدار ترامپ با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک حکایت داشتند.
قدرت های اروپایی هم به نوبه خود در مسئول دانستن ایران یا واکنش فوری به این حملات تردید کرده اند. استفن زیبرت، سخنگوی آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، گفت که دولت هنوز به ارزیابی دقیقی درباره اینکه چه کسی پشت این دو حمله بوده، نرسیده است. دامینیک راب، وزیر امور خارجه بریتانیا، هم به اسکای نیوز گفت که کشورش این حمله «نفرت انگیز» که «نقض ناعادلانه قوانین بین المللی بوده» را محکوم می کند. اما او افزود که در رابطه با اینکه چه کسی مسئول حملات بوده است، هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست. پاریس که مسئولیت مانور دیپلماتیک بین تهران و واشنگتن را برعهده گرفته، یک هشدار کوتاه صادر کرد مبنی بر اینکه حملات اینچنینی باید متوقف شود چون تنها به تشدید تنش ها می انجامند و مخاطره درگیری در منطقه را افزایش می دهد. روسیه هم که مانند چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان یکی دیگر از امضاکنندگان توافق هسته ای ایران است، یک قدم از فرانسه جلوتر رفت و یک هشدار شدید درباره خودداری از اقدام نظامی صادر کرد.
دیپلمات های اروپایی هم مانند آمریکا درباره رفتارهای ایران از جمله برنامه موشکی بالستیک و حمایت آن از گروه های شبه نظامی در کشورهایی مانند یمن، سوریه و لبنان نگران هستند، اما نگرانی بزرگ تر آنها این است که به دلیل اقدامات تحریک آمیز و غیرقابل پیش بینی ترامپ، درگیر جنگی ناخواسته شوند. یک درگیری نظامی تلاش ها برای نجات توافق هسته ای ایران از طریق محافظت از تجارت با این کشور به رغم تحریم های ایالات متحده را دشوار می کند. ماکرون حتی یک قدم فراتر رفته و بسته مذاکرات بین واشنگتن و تهران و تسهیل مشکلات مالی برای ایران را پیشنهاد کرده است. اما دستیابی به این هدف اکنون دورتر به نظر می رسد. حوادث خطرناک اخیر در خلیج فارس، مسیر دستیابی به راه حلی صلح آمیز برای بحران ایران را تنگ تر کرده است. اَکسل هِلمان از اندیشکده شبکه رهبری اروپایی گفت: «این امر اروپایی ها را در یک موفعیت دشوار قرار می دهد و فشارها بر آنها در روند تلاش برای کاهش تنش ها و پیشبرد مسیری دیپلماتیک را بیشتر می کند.»
ترجمه طلا تسلیمی

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/261279/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

میزو با گوشی «21 نوت» به بازار موبایل برمی‌گردد

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

جنجال یک عروسی در هتل اسپیناس پارسیان!

وزیر بهداشت: عرضه اینترنتی دارو آزمایشی است

فروش 2.7 تن طلا در 20 حراج؛ 80 کیلو طلا امروز فروخته شد

پرداخت 16 میلیارد یورو ارز دولتی برای واردات هیچ در 8 سال!

گلکسی زد فلیپ 6 احتمالاً در 7 رنگ مختلف عرضه می‌شود

باران سنگین و وقوع سیلاب در شهرستان دلیجان

ماجرای تجمع مردم در مقابل فرمانداری بندرعباس چه بود؟

افزایش تعداد شرکت‌های دولتی از 300 به 2هزار!

اظهارات جدید وزیر کشور درباره گشت ارشاد و طرح نور

هشدار باران شدید در 21 استان

سرقت اطلاعات بیماران یک شرکت آمریکایی توسط هکرها

جایزه تتری و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

مرحله‌ی پایانی تدوین یک لایحه‌ی ضد کارگری؛ حذف کارگران از میدان مناقشه!

عملکرد برخی از پردازنده‌های اینتل یک‌شبه 9 درصد افت کرد

معاون رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ها بهتر از ‌شنبه‌هاست

چند درصد ایرانی‌ها «مسافرت» می‌روند؟

آمار قابل تامل از میزان مسافرت ایرانیان؛ تنها 30 درصد!

جمهوری اسلامی: اهانت‌کننده به پیشوایان دین را به جای محاکمه بر صدر می‌نشانند

مایکروسافت با استخدام مدیر متا برای «جابه‌جاکردن مرزهای هوش مصنوعی» آماده می‌شود

دادگاه برزیلی ایکس را بازخواست می‌کند

جوان: یارانه انرژی را به جای خودروها به کدملی بدهید

انتقاد نماینده گچساران از افزایش تعرفه اینترنت

روزنامه اصولگرا: فرافکنی های منصوری ادامه دارد

چهار کشته و 10 مفقودی در حادثه سیل جنوب چین

کم‌کاری وزارت نیرو و سازمان ثبت اسناد برای تکمیل سامانه ملی املاک و اسکان

قطع خدمات دولتی برای صاحبان مجوزی که شناسه یکتا ندارند

سکه و طلا ارزان‌تر شد

حلقه هوشمند سامسونگ ظاهراً در 8 اندازه مختلف عرضه می‌شود

هم میهن خطاب به رئیسی: مسئولیت احیای گشت ارشاد را بپذیرید

نماینده مجلس: آقای رئیس جمهور، ملاک تورم، جیب مردم است نه آمارسازی‌ها

روزنامه دولت: 11 میلیون ایرانی در دولت قبل زیر خط فقر رفتند

پول موسسه «مصاف» رائفی پور از کجا می‌آید؟

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه شد

آیفون زیر سایه هواوی رفت

پولیتیکو: 3 دولت اخیر آمریکا در مقابل ایران ناکام شدند

نگرانی صهیونیستی از گسترش همکاری‌های نظامی ایران و روسیه

آغاز ثبت‌ سفارش کتاب‌های درسی از فردا

زنگ خطر رکود غیرتورمی

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی

ونزوئلا استفاده از ارز دیجیتال را در تجارت نفت افزایش می‌دهد

جزئیات افزایش دو برابری سقف تراکنش غیرحضوری در شبکه بانکی

اپل با هدف توسعه هوش مصنوعی در آیفون، استارتاپ فرانسوی Datakaleb را تصاحب کرد

درخواست اوپک از عراق برای ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان

تازه‌ترین انتصاب‌ها در شرکت ملی گاز ایران

دستگیری اولین سارقی که با پابند الکترونیکی قصد سرقت داشت!

آخرین وضعیت بازگشایی راه‌های سیل‌زده

ابهام مالیاتی در بورس