پیام ویژه
وظیفه اصلی شبکه ملی اطلاعات بر عهده وزارت ارتباطات است
سه شنبه 20 فروردين 1398 - 09:57:10
اخبار ویژه - به گزارش گرداب ، امیر خوراکیان معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی، در رابطه با مهم‌ترین اتفاقات و دغدغه‌های سال 97 در حوزه فضای مجازی اظهار داشت: سال 97 همانند بسیاری از سال‌های دیگر با اتفاقات و رویدادهای مهمی همراه بود که آموزه‌ها و درس‌های بزرگی برای ما دارد. مهم‌ترین مسئله‌ای که نمی‌توان به آن اشاره نکرد، مسئله ناکامی و شکست دشمنان ایران است؛ علیرغم همه تلاش‌های دشمنان در حوزه‌های گوناگون، شاهد چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و موفقیت‌های مردم ایران در برابر همه این تلاش‌ها بودیم و این پختگی و بلوغ در انقلاب و نهضت اسلامی، آینده بسیار روشنی را برای همه ما نوید می‌دهد.
مردم در سال گذشته متوجه شدند که سرویس‌ها و خدمات، تنها مسئله در فضای مجازی نیست
خوراکیان ادامه داد: نکته دوم رشد مردم در عرصه‌های مختلف است؛ در عرصه‌های سیاسی عمق بیشتری به شعار‌ها و عملکرد‌ها در افکار عمومی پیدا شد، مردم نسبت به نقش ایران در منطقه و در رویداد‌های جهانی آگاهی بیشتر و عمیق‌تری پیدا کردند. در حوزه فضای مجازی رشد بسیار زیادی در افکار عمومی اتفاق افتاد، در سال گذشته عموم ملت متوجه این حقیقت شدند که سرویس‌ها و خدمات، تنها مسئله در فضای مجازی نیست و موضوعات بسیار مهم‌تر و اساسی‌تری مانند مسئله استقلال، مسئله اقتصاد، مسئله فرهنگ و مسئله سبک زندگی نیز وجود دارد که فضای مجازی در همه این عرصه‌ها نقش‌های جدی پیدا کرده است و دیگر تصمیم گیری درباره این فضا، فقط تصمیم‌گیری درباره پلتفرم‌ها و انتخاب میدان‌های فعالیت به عنوان یک سرویس و یک خدمت نیست بلکه باید به ابعاد دیگر آن نیز توجه کرد. در سال گذشته بعضی اتفاقات مهم در جهان در این زمینه بسیار مؤثر بود مانند قوانین و مقرراتی که در کشور‌های اروپایی تصویب شد و سال 97 از این جهت سال بسیار مهمی بود و این نشان می‌دهد که این حقیقت برای همه به طور جدی مورد توجه قرار گرفته است. حوادث فرانسه، مسائل ونزوئلا و بسیاری از کشور‌های دیگر نشان داد که حتی اروپایی‌ها هم در برابر سلطه و سیطره یک سویه آمریکایی‌ها از طریق فضای مجازی بر ملت‌ها و اقتصاد کشور‌ها و حکمرانی مسائل حقوقی و فرهنگی کشور‌ها حساس شده‌اند و در این رابطه مواضع مهم و جدیدی گرفتند و ما شاهد بروز نقطه نظرات زیادی در این زمینه بودیم.
بیانیه گام دوم یک تحلیل ارزشمند از گذشته و نقشه راه باارزشی برای ملت ایران و دوستداران انقلاب اسلامی است
وی در ادامه افزود: مسئله سوم بحث بیانیه گام دوم رهبر انقلاب بود که در سال 97 اتفاق افتاد و یک تحلیل ارزشمندی از گذشته و نقشه راه باارزشی برای آینده در برابر ملت ایران و همه علاقمندان به انقلاب اسلامی قرار داد؛ از جمله محور‌هایی که در این بیانیه مطرح شده بود بحث محاصره تبلیغاتی و نقش جنگ روانی در این رویارویی بزرگ بود که ما همه می‌دانیم میدان اصلی این محاصره تبلیغاتی و رویارویی فرهنگی فضای مجازی است و پلتفرم‌های جهانی که مدیریت و اختیارش در دست دشمنان ملت ایران است و در این فضا از تمام فناوری‌ها و توانایی‌ها استفاده و تلاش می‌شود که خوبی ها، پیشرفت‌ها، نقاط قوت و مزیت‌های ملت ایران نشان داده نشود و نقاط ضعف و مشکلات و برخی نارسایی‌ها به شدت بزرگنمایی و گسترده شود و از آن‌ها به عنوان یک ملاتی برای ناامیدسازی، بر هم ریختن فضای عمومی جامعه و ایجاد ذهنیت‌های منفی استفاده شود. ما در سال 97 شاهد رشد نیرو‌های فعال در فضای مجازی بودیم و دیدیم که نیرو‌های به اصطلاح مردمی توانستند در بستر‌های مختلف فعال در فضای مجازی موفق‌تر از گذشته عمل کنند.
به شکستن محاصره تبلیغاتی دشمن در توییتر نزدیک شدیم
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی در همین خصوص اضافه کرد: من قبلاً عرض کردم ما به شکستن محاصره تبلیغاتی دشمن در توییتر نزدیک شدیم این واقعاً یک شعار نیست بلکه بر اساس اطلاعات و شواهد و بر اساس ناکارآمدی جبهه‌های معارض انقلاب اسلامی که دیدم و بررسی‌ای که داشتیم متوجه شدیم حداکثر اکانت‌هایی که بر علیه مردم ایران در توییتر فعال هستند حدود 6 هزار اکانت است و با محاسبه تعداد اکانت‌های غیرواقعی و ربات‌ها دیدیم که حداکثر 4 هزار اکانت فعال بر علیه مردم ایران در توییتر فعال است. ما در این چند ماه گذشته شاهد موفقیت‌های خوبی از نیرو‌های انقلابی در توئیتر بودیم و من بسیار امیدوارم با رشدی که ایجاد شده، با مهارت‌هایی که تقویت شده، با فهم کلانی که از فضای مجازی به دست آمده است، ما در آینده شاهد موفقیت‌های بسیار بیشتری باشیم.
مباحث در فضای مجازی به یک مسئله بزرگ به نام «حکمرانی در فضای مجازی» تغییر کرده است
خوراکیان در ادامه تحلیل تحلیل خود از وقایع سال گذشته گفت: محور چهارمی که من معتقدم در سال 97 ما به عنوان نقطه امید و نکته بسیار مثبت می‌توانیم به آن توجه کنیم، انتصابات مقام معظم رهبری در حوزه‌های مختلف بود که جوانگرایی و در حقیقت اعتماد به یک نسل جدیدتر و به روزتر را نشان می‌داد و حتماً تحولات زیادی را به دنبال خواهد داشت. همچنین در ارتباط با فضای مجازی مسائل مختلفی روی داد؛ من مهم‌ترین مسئله‌ای که در فضای مجازی به نظرم می‌رسد این است که با فهمی که ایجاد شده است سطح مباحث بسیار متحول شده و تغییر کرده است. در واقع بحث‌ها از پست یا تصویر یا یک پیام کوتاه در فضای مجازی به یک مسئله بزرگ به نام «حکمرانی در فضای مجازی» تغییر کرده است.
وی با بیان اینکه مرکز ملی فضای مجازی توانست چشم و گوش مسئولان و تصمیم‌گیران کشور و حتی کشور‌های دیگر را در موضوع مهمی با عنوان حکمرانی در عصر تحولات فضای مجازی باز کند، گفت: این موضوع نشان داد که چگونه دشمنان بشریت و استکبار جهانی به دنبال این هدف هستند که آرزو‌های دست نیافته خودشان را در ارتباط با ملت‌های مختلف از نظر تسلط و منافع اقتصادی، تسلط بر فرهنگ، تسلط بر قانون‌گذاری، تسلط بر روابط اجتماعی و همه هویت و دارایی‌های آن‌ها که نتوانستند به آن برسند، از طریق فضای مجازی محقق کنند.
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی ادامه داد: من معتقدم این بزرگترین اتفاقی است که در سال 97 در عرصه فضای مجازی شاهد آن بودیم و این نوع نگاه و تنظیم افق دید در مورد فضای مجازی یک آینده بسیار مهمی را در این رابطه رقم می‌زند و ما می‌توانیم در آینده شاهد تحولات بزرگتری بر این اساس باشیم و در قضاوت در عملگرد حوزه‌های گوناگون در ارتباط با فضای مجازی هم این موضوع را مد نظر قرار دهیم که بدانیم چه کسانی در ارتباط با استقلال کشور در فضای مجازی تلاش می‌کنند و چه کسانی با شعار‌هایی که ممکن است ظاهرش حمل بر یک شعار آزادی خواهی یا چیز‌هایی از این قبیل باشد، مانند سرعت تحولات یا تسهیل در ارتباطات خلاف استقلال کشور حرکت می‌کنند چراکه این شعار‌ها در خطر قرار دادن هویت جامعه، اصالت جامعه، اقتصاد و استقلال جامعه قدم برمی‌دارند. این به نظرم مهمترین مسئله‌ای بود که ما در ارتباط با فضای مجازی در سال 97 شاهد آن بودیم.
مهم‌ترین کار ما این است که رابطه این شعار با فضای مجازی را تبیین کنیم
خوراکیان در رابطه با ضعف‌ها و کاستی‌های کشور در حوزه فضای مجازی که در سال 98 حتماً باید مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: من معتقدم که در سال آینده با توجه به شعار بسیار مهمی که مقام معظم رهبری مطرح فرمودند که رونق تولید است، مهم‌ترین کار ما این است که رابطه این شعار با فضای مجازی را تبیین کنیم، نسبت‌های آن را مشخص کنیم و بتوانیم در عمل شرایطی را ایجاد کنیم که بر اساس تبیین رابطه فضای مجازی با رونق تولید، حداکثر استفاده را از فرصت‌هایی که در اختیار داریم، ببریم.
وی ادامه داد: مقام معظم رهبری به مجموعه‌های دانش‌بنیان اشاره کردند، من معتقدم فضای مجازی برای رونق تولید دو نقش می‌تواند داشته باشد. یک نقش مستقیم که همین مجموعه دانش بنیانی است که در فضای مجازی کار کردند، مانند استارت‌آپ‌ها، پلت‌فرم‌ها و سرویس‌های داخلی که ما در سال 97 شاهد یک مرحله رشد این سرویس‌ها در داخل بودیم و ظرفیت‌هایی تمرین و تجربه شد، ولی کامل نشد و باید به آن‌ها توجه جدی شود. این اتفاقات مهمی است که می‌تواند در فضای مجازی به طور مستقیم با توجه به ظرفیت اقتصادی و تولیدی که در این فضا وجود دارد صورت بگیرد.
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی در ادامه افزود: نقش دوم، نقش غیرمستقیم در رونق تولید کشور است. فضای مجازی می‌تواند در اطلاع‌رسانی و تنظیم افکار عمومی نقش رسانه‌ای خوبی ایفا کند و آگاهی جامعه را ارتقاء دهد و در تبلیغ کالا‌های داخلی، تبیین استقلال اقتصادی و بسیاری از این مسائل نقش غیرمستقیم و واسطه‌ای خودش را ایفاء کند. ما باید رونق تولید را در ارتباط با ظرفیت‌های گوناگون فضای مجازی، چه ظرفیت‌های مستقیم و چه ظرفیت‌های غیرمستقیم تبیین کنیم و از این رهگذر با توجه به نگاه تحولات حکمرانی در عصر فضای مجازی بتوانیم کار را پیش ببریم و هم استقلال کشور، هم رونق اقتصادی و هم شکست تبلیغاتی دشمن را در این فضا مورد توجه قرار دهیم.
انعقاد یک تفاهم‌نامه و بخش‌نامه بسیار ارزشمند با سازمان تأمین اجتماعی در حوزه کسب‌وکارهای اینترنتی
خوراکیان درباره برنامه‌های مرکز و شورای عالی فضای مجازی برای تسهیل و رفع موانع فعالیت کسب‌وکار‌های اینترنتی گفت: ما الآن در عرصه‌های مختلف حقیقتاً این موانع را شناسایی کردیم، به عنوان مثال در حوزه بیمه، مالیات و دریافت مجوز‌ها این شناسایی صورت گرفته است. به تازگی به حمداللّه با همکاری سازمان تأمین اجتماعی و بعد از یک سال رفت و برگشت و انتقال این مباحث و برخورد خوب مسئولان این سازمان، یک تفاهم‌نامه و بخش‌نامه بسیار ارزشمندی منعقد شد و من خیلی خوش‌بین هستم به اینکه هم با این قدم اولیه بخشی از مشکلات دوستان در حوزه تأمین اجتماعی حل شود و هم به زودی با کارگروهی که تشکیل شده و پیش‌بینی‌هایی که در آن تفاهم‌نامه صورت گرفته است، کار با جدیت دنبال شود، دستگاه‌های مختلف هم کمک کنند که ما بتوانیم موفقیت‌های بسیار خوبی در این زمینه داشته باشیم و موانع تا حدود قابل توجهی برطرف شود. همین بحث را در حوزه مالیات‌ها شروع کرده‌ایم و با دوستان سازمان مالیاتی به کمک بعضی از دستگاه‌های دیگر این بحث را پیش می‌بریم که اگر منجر به یک سری از تفاهم‌نامه‌ها شود بسیار موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: در حوزه‌های کلان دیگر هم همانطور که دکتر فیروز آبادی فرمودند، سندی در حال تهیه است؛ ما انتظارمان از دستگاه‌ها همکاری بیشتر، حضور فعال‌تر، نگاه غیرسیاسی و غیرانتخاباتی به این موضوعات، توجه به ضرورت پیشرفت کشور در حوزه فضای مجازی در زمینه‌های مختلف چه اقتصادی و چه بقیه مسائل است. اگر ما شاهد چنین همکاری‌های همکاری گسترده و همه جانبه و بدون در نظر گرفتن برخی از مسائلی که مخصوص بازی‌های خاص سیاسی است، در این زمینه باشیم، حتماً اتفاقات خوبی رخ خواهد داد. ما به عنوان مرکز ملی فضای مجازی به عنوان یک جایگاه سیاست‌گذار و در حقیقت پیگیری کننده، این مسئله را به طور جدی دنبال خواهیم کرد، دستگاه‌ها هم همیشه همکاری‌هایی داشتند، ولی واقعاً نیازمند همکاری و تعامل بیشتری هستیم. در سال 98 به برکت این شعاری که مقام معظم رهبری تعیین فرمودند، انشالله همه در این جهت کمک کنند و ما در نیمه اول سال شاهد شکوفایی و اتفاقات خوبی در این زمینه باشیم.
در موضوع شبکه ملی اطلاعات وظیفه اصلی بر عهده وزارت ارتباطات است
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی در پاسخ به سؤالی درباره آخرین وضعیت شبکه ملی اطلاعات توضیح داد: آن چیزی که در این زمینه به معاونت محتوایی مربوط می‌شود و می‌توانم به طور دقیق به آن اشاره کنم، این است که در تحقق شبکه ملی اطلاعات پیشرفت‌های خوبی داشته و اتفاقات خوبی صورت گرفته است؛ در بعضی از حوزه‌ها به آن استقلال‌هایی که در عرصه ارتباطات می‌خواستیم رسیدیم، حتی در سال 97 برای اولین بار شاهد برگزاری برخی مانور‌ها هم در این جهت بودیم که نشان داد اگر بخواهیم بعضی ارتباطات و خدمات در کشور به طور مستقل انجام شود و از شبکه جهانی مستقل باشد، نقاط ضعف و قوت ما کجا خواهد بود. شبکه ملی اطلاعات مسئله‌ای نیست که در یک نقطه تمام شود، همگام با پیشرفت تحولات در این فضا باید مسئله استقلال و ملی بودن سرویس‌ها و خدمات و در عین حال ارتباط‌های منطقی آن با سرویس‌های جهانی دنبال شود، این یک بحث مهمی است.
خوراکیان ادامه داد: مرکز ملی فضای مجازی و شخص دکتر فیروز آبادی در این جهت بسیار اهتمام دارند؛ دستگاه‌ها مانند وزارت ارتباطات و سازمان فناوری ارتباطات همکاری خوبی داشتند، اما برای تحقق آن آرمان اصلی در این رابطه تلاش‌ها کافی نیست و حتماً باید تلاش‌های جدی‌تر در این حوزه صورت بگیرد و این مسئله از خدمات اصلی‌تر و حیاتی‌تر به همه عرصه‌ها تعمیم پیدا کند. تأکید ما روی سرویس‌های پایه مانند پیام رسان‌ها، جویشگر‌ها و نقشه است؛ ما باید آن‌ها را در کشور به طور مستقل و بومی داشته باشیم و در سند شبکه ملی اطلاعات آن کسی که وظیفه اصلی را بر عهده دارد وزارت ارتباطات است و ما هم دنبال می‌کنیم.
در حوزه جویشگرها عقب هستیم
وی همچنین افزود: ما امیدواریم در سال 98 شاهد آن باشیم که بعد از آن اقدامات اساسی که در حوزه شبکه ملی اطلاعات در ارتباط با خدمات اصلی که در کشور صورت گرفت، در سرویس‌های پایه هم بتوانیم به نقاط خوبی برسیم. البته تلاش‌های خوبی هم صورت گرفته است؛ به عنوان مثال ما در حوزه نقشه در شرایط بسیار بهتری نسبت به گذشته هستیم و تا تصمیم‌گیری‌های نهایی فاصله زیادی نداریم، در حوزه پیام‌رسان یک موفقیت‌ها و یک چالش‌هایی وجود داشت و اکنون می‌توانیم این‌ها را جمع‌بندی کنیم و به یک نقطه مطلوبی برسیم. در حوزه جویشگر ما عقب هستیم؛ اتفاقات مثبتی را در سال 97 در این حوزه شاهد نبودیم و نیاز است در این حوزه نیز کار جدی‌تری صورت گیرد که بتوانیم بحث‌ها را به نحو مطلوبی پیش ببریم.
گزارش آخرین وضعیت هاتگرام و تلگرام طلایی به مرکز ملی ارائه شده است و بعد از تعطیلات بررسی می‌شود/ کمک‌های دولت برای مستقل شدن آنها کافی نبوده است
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی درباره آخرین تصمیمات در خصوص دو نرم‌افزار هاتگرام و تلگرام طلایی گفت: من این را صادقانه و با اطلاع دقیق عرض می‌کنم؛ آخرین وضعیت پیام‌رسان‌هایی که قرار بود به صورت پیام‌رسان‌های مستقل بتوانند وجود داشته باشند، در روز‌های آخر سال در قالب گزارش‌های فنی و مدون دریافت شده است، اما هنوز بررسی نشده است. بعد از تعطیلات باید این گزارش‌ها از نظر فنی بررسی شود و میزان موفقیت‌ها و پیشرفت‌ها قضاوت شود که آن چیزی که مد نظر بوده محقق شده است یا خیر. این‌ها یک سری نیاز‌های سخت‌افزاری دارند که نیازمند یک سری اعتبارات و همچنین ورود برخی از تجهیزات است و مدت‌هاست در تلاشند و دولت هم پیگیر است؛ یک سری موفقیت‌های نرم‌افزاری مطمئناً داشته‌اند، ولی یک سری نیاز‌های سخت‌افزاری هم بوده است.
خوراکیان ادامه داد: من فکر می‌کنم بعد از تعطیلات بر اساس گزارش فنی جامعی که تهیه شده است و بر اساس آخرین وضعیت همه پیام‌رسان‌های داخلی و رشد‌هایی که در سال 97 داشتند، این وضعیت یک مرور کارشناسی نهایی شود و شرایط برای یک تصمیم‌گیری جامع و دقیق فراهم شود و ما آن را حتی به طور مشخص به اطلاع همه خواهیم رساند.
وی در رابطه با اهتمام دولت برای تأمین احتیاجات آن‌ها برای مستقل شدن، اظهار داشت: قطعا یک کمک‌هایی صورت گرفته است، ولی مطمئناً این کمک‌ها به اندازه نیاز آن‌ها نیست و حتما خیلی بیش از این نیاز است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/211974/وظیفه-اصلی-شبکه-ملی-اطلاعات-بر-عهده-وزارت-ارتباطات-است
بستن   چاپ