پیام ویژه
چرا بریتانیا به اجراکننده‌ اوامر آمریکا علیه ایران تبدیل شده است؟
پنجشنبه 20 تیر 1398 - 7:58:50 PM
اخبار ویژه - مدتی است که بریتانیا به اجراکننده‌ اوامر آمریکا علیه ایران تبدیل شده است؛ چرا بریتانیا چنین سیاستی را در پیش گرفته است؟

به گزارش جام نیوز ، دولت بریتانیا روز پنج‌شنبه رسما اعلام کرد که سه قایق متعلق به ایران تلاش کرده‌اند در آب‌های خلیج فارس راه را بر یک نفتکش این کشور ببندند.
دولت بریتانیا در بیانیه خود که خبرگزاری رویترز منتشر کرده است از جمهوری اسلامی خواست که به «این وضعیت در منطقه» خاتمه دهد و از تنش‌ها بکاهد.
این در حالی است که پیش از بریتانیا ، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون این اتهام را علیه ایران مطرح کرده بود!
پنتاگون در بیانیه ای مدعی شد پنج قایق تندروی ایران تلاش کرده‌اند تا یک نفتکش بریتانیایی را در خلیج فارس به سمت آب‌های ایران برده و تصرف کنند.
بر اساس این بیانیه، این اقدام با دخالت ناو بریتانیایی «اچ ام اس مونت‌رز» ناکام مانده و قایق‌های تندرو سپاه مجبور به عقب‌نشینی شده‌اند.
در حالی آمریکا و بریتانیا این جنجال جدید را علیه ایران به راه انداخته که صبح پنج‌شنبه روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه «ادعای منابع آمریکایی مبنی بر تلاش شناورهای نیروی دریایی سپاه برای توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس» را تکذیب کرد.
در بیانیه روابط عمومی منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه آمده است:‌ «گشت‌های شناورهای نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس طبق روش‌های جاری و ماموریت‌های ابلاغی برقرار و با هوشمندی، دقت و صلابت در حال انجام است و طی 24 ساعت اخیر نیز هیچ مواجهه‌ای با شناورهای بیگانه از جمله شناورهای انگلیسی صورت نگرفته است.»
بیانیه نیروی دریایی سپاه می‌افزاید: «در صورتی که دستوری مبنی بر توقیف شناورهای بیگانه دریافت شود، منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه در محدوده جغرافیایی مأموریت خود قادر است بدون درنگ، با قاطعیت و به سرعت نسبت به انجام آن اقدام نماید.»
نکته جالب توجه در جنجال جدید آمریکا در خلیج فارس، پیش دستی آمریکا در نگرانی برای نفتکش بریتانیایی است؛ به گونه ای که خودِ بریتانیایی‌ها تقریبا یک روز بعد نگران شدند و به تقلید از پنتاگون، بیانیه دادند!
اما چرا بریتانیا به خوش خدمتی برای آمریکا روی آورده است؟
چند ماهی است که بریتانیا بر سر خروج از برگزیت با بحران مواجه شده است؛ بحرانی که منجر به استعفای ترزا می، نخست وزیر این کشور و شروع رقابت در حزب محافظه‌کار بر سر جانشینی شد.
در چنین شرایطی، چند روز پیش، تفنگدارهای نیروی دریایی سلطنتی بریتانیا به درخواست آمریکا، یک ابرنفتکش ایرانی را که حامل نفت خام بود، در سواحل جبل‌الطارق توقیف کرده‌اند.
جبل‌الطارق، واقع در شبه‌جزیره ایبریا در جنوب اسپانیا، از سرزمین‌های برون‌مرزی تحت حاکمیت بریتانیاست. دولت محلی آن در امور داخلی خودمختار است، اما مسئولیت دفاعی و سیاست خارجی‌اش بر عهده بریتانیاست.
مقام‌های بریتانیا مدعی‌اند که محموله ابر‌نفتکش گریس‌‌1، که دو میلیون بشکه نفت خام است، برای پالایشگاه بانیاس در سوریه بارگیری شده بود و به علت رعایت تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه سوریه، این نفتکش توقیف شده است اما به دو دلیل به نظر نمی‌رسد این رویکرد اساسا ارتباطی با تحریم‌ها داشته باشد:
اول اینکه از زمان آغاز تحریم‌ها علیه سوریه - از هشت پیش تاکنون - نفتکش‌هایی که به سمت سوریه در حرکت بوده‌اند، حتی در سال‌های اخیر و در اوج تنش‌ها، دچار مشکلی از این دست نشده‌اند. به نظر می رسد تحریم های اتحادیه اروپا علیه سوریه، صرفا در مورد ارتباط مالی تهران با دمشق قابلیت اجرایی دارد؟!
از سوی دیگر، بندر بانیاس قابلیت پذیرش ابرنفتکش ها را ندارد. ابعاد این نفتکش به اندازه‌ای است که نمی‌تواند در بندر بانیاس پهلو بگیرد. سمیر مدنی از بنیانگذاران شرکت ردیابی نفتکش‌ها "تانکر ترکرز" در گفتگو با بی‌بی‌سی ضمن تایید این موضوع گفت: مقصد این کشتی احتمالا کشورهای اروپایی بوده است نه سوریه.
فیلم | گفتگوی سمیر مدنی با بی‌بی‌سی
هرچند دولت جبل‌الطارق تاکید کرده که توقیف گریس‌ـ‌1 اقدامی کاملا مستقل بوده اما پیگیری آمریکا و بریتانیا نشان می دهد که جبل‌الطارق صرفا عاملی بوده است که به دستور بریتانیا، که به‌نوبه خود اجراکننده‌ اوامر آمریکاست، دست به این اقدام زده است.
آنچه موید این نکته است، سخنان جوزف بورل، سرپرست وزارت خارجه اسپانیا، تنها ساعاتی پس از وقوع این ماجراست که اعلام کرد: «توقیف کشتی از سوی بریتانیا به درخواست آمریکا بوده است و ما بررسی خواهیم کرد که این اقدام چه تاثیری بر حاکمیت ملی ما دارد، چون به نظر می‌رسد این اتفاق در آب‌های اسپانیا رخ داده است.»
چرا بریتانیا به اجراکننده‌ اوامر آمریکا تبدیل شده است؟
اول به این خاطر که هر یک از دو کاندیدای مطرح حزب محافظه‌کار بریتانیا تلاش می کنند مواضعشان را با ترامپ، به‌ویژه در مورد فشار به ایران، همسان نشان دهند. بوریس جانسون، چهره مورد علاقه ترامپ و جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس که مورد تایید ترامپ است، جلب رضایت کاخ سفید را از اولویت‌های ویژه‌ خود قرار داده اند؛ مساله‌ای که می‌تواند در موفقیت این دو عضو محافظه‌کار در رسیدن به هدفشان نقشی تعیین‌کننده داشته باشد.
دومین دلیل خوش‌خدمتی بریتانیا، جلب تایید و حمایت آمریکا در فردای جدایی این کشور از 27 عضو دیگر اتحادیه اروپاست تا حدی که بتواند به‌راحتی خلا اقتصادی و امنیتی ناشی از این طلاق را با حمایت تام آمریکا پر کند.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/237379/چرا-بریتانیا-به-اجراکننده‌-اوامر-آمریکا-علیه-ایران-تبدیل-شده-است؟
بستن   چاپ