پیام ویژه

آخرين مطالب

چرا کشف منابع لیتیم در ایران اهمیت دارد؟ گزارش

چرا کشف منابع لیتیم در ایران اهمیت دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - امروزه در بخش انرژی سوخت‌های فسیلی یکی از اجزا اصلی صنعت هستند. اما با توجه به رو به اتمام بودن این ذخایر و مشکلات محیط زیستی آنها، دنیا به دنبال یک جایگزین می‌گردد. لیتیم توانایی این را دارد که یکی از عناصر اصلی این جایگزینی باشد. در ادامه با فولادینو پس از آشنایی با اهمیت این فلز با پتانسیل ایران در آینده این فلز آشنا خواهیم شد.

مشخصه‌های لیتیم
لیتیم یک فلز قلیایی واکنش پذیر با نماد Li و عدد اتمی 3 است. این فلز نرم با رنگ سفید نقره‌ای خود شناخته می‌شود. این فلز یک عنصر حیاتی در دنیای امروز است و کلید آینده را به ویژه با ظهور وسایل نقلیه الکتریکی و انرژی های تجدیدپذیر در اختیار دارد.
لیتیم دارای چندین ویژگی منحصر به فرد است که آن را به گزینه‌ای ایده‌آل برای صنایع مختلف تبدیل می‌کند. این فلز سبک‌ترین فلز در جدول مندلیف است. این فلز بسیار واکنش پذیر است و می‌تواند با چندین عنصر از جمله اکسیژن و نیتروژن در دما و فشار معمولی واکنش دهد. این فلز همچنین بسیار قابل اشتعال است، بنابراین در هنگام کار با آن باید مسائل ایمنی را رعایت کرد.
اهمیت لیتیم در صنعت
لیتیم عمدتاً در تولید باتری‌ها، به‌ویژه باتری‌های لیتیم یون در دستگاه‌های الکترونیکی قابل حمل، خودروهای الکتریکی و سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر استفاده می‌شود. تقاضا برای باتری‌های یونی به دلیل پذیرش فزاینده خودروهای الکتریکی و انتقال به انرژی‌های تجدیدپذیر به سرعت در حال رشد است.
نقش لیتیم در جایگزینی نفت و گاز را نمی‌توان نادیده گرفت. همانطور که یکی از اهداف امروزه اکثر کشورهای جهان حرکت به سمت منابع انرژی تجدیدپذیر است، باتری‌های یونی به گزینه‌ای برای ذخیره انرژی تبدیل شده‌اند. بخش حمل‌ونقل که مدت‌ها متکی به سوخت‌های فسیلی بوده است، به سمت خودروهای الکتریکی با باتری‌های یونی سوق داده می‌شود. انتظار می‌رود رشد این بخش تقاضا برای لیتیم را افزایش دهد و برخی کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که تقاضای جهانی برای این فلز تا سال 2024 بیش از دو برابر خواهد شد و این میزان می‌تواند تا سال 2025 به چندین برابر برسد. تحقیقات بسیاری از دانشگاه‌ها و موسسات صنعتی به پروژه‌های استحصال لیتیم از منابع اولیه و ثانویه اختصاص داده شده است.
چرا پیدا شدن معائن لیتیم موضوع حائز اهمیتی است؟
اهمیت معادن لیتیم در دنیای امروز قابل انکار نیست. همان طور که گفته شد این فلز به عنوان یک جزء اصلی برای رسیدن به جهان بدون سوخت فسیلی شناخته می‌شود. با افزایش تقاضا برای این محصولات، تقاضا برای لیتیم نیز سر به فلک کشیده است. معادن این فلز علاوه بر اینکه منبعی حیاتی برای فناوری‌های مدرن هستند، فرصت‌های شغلی متعددی را نیز ایجاد می‌کنند، به ویژه در مناطقی که ذخایر با حجم و غلظت بالا وجود دارد. در نتیجه، کشورهایی که دارای ذخایر قابل توجه هستند، سرمایه گذاری زیادی در توسعه و گسترش عملیات استخراج خود انجام خواهند داد.
پراکندگی ذخایر لیتیم در جهان
علاقه روزافزون جهان به لیتیم باعث افزایش قابل توجهی در اکتشاف ذخایر این فلز شده است. طبق گزارش سازمان زمین شناسی ایالات متحده، ذخایر شناسایی شده در سطح جهان در سال 2019 تقریباً 80 میلیون تن بوده است که تقریباً 30 درصد نسبت به سال 2018 افزایش یافته است. فناوری‌های نوآورانه مختلفی نیز برای ایجاد راه‌های جدید و کارآمدتر استحصال لیتیم در حال توسعه هستند.
شش کشور دارای بزرگترین ذخایر لیتیم در جهان عبارتند از: بولیوی، آرژانتین، شیلی، ایالات متحده، استرالیا و چین. در آرژانتین، معدن سالار دل هومبر یکی از بزرگترین ذخایر لیتیم در جهان است که حدود 2.8 میلیون تن ذخیره دارد. معدن گرین بوش استرالیا یکی دیگر از ذخایر قابل توجه است که تقریباً 40 درصد از عرضه لیتیم جهان را در اختیار دارد. صحرای آتاکامای شیلی خانه چندین معدن بزرگ از جمله معدن سالار د آتاکاما است که تقریباً 37 هزار تن کربنات لیتیم در سال تولید می‌کند. در چین، معدن دریاچه نمک کینگاهی یکی دیگر از تولیدکنندگان عمده این فلز است. به طور کلی، این شش کشور دارای نقش مهمی در زنجیره تامین جهانی لیتیم بازی می‌کنند و انتظار می‌رود که در آینده ذخایر مهم دیگری در دنیا کشف شود.
کشف لیتیم در ایران
بر اساس گزارشات اخیر، دو ذخیره لیتیم در منطقه قهاوند استان همدان کشف شده است. تایید وجود ذخیره در این مناطق دریافت شده و گواهینامه کشف و بهره برداری در حال اخذ است. با توجه بر این موضوع که وسعت این دو ذخیره حدود 5 تا 6 کیلومتر مربع است، در نظر گرفته شده است که از فناوری کشورهای پیشرفته برای استخراج از این منابع ارزشمند استفاده شود. ذخیره قطعی در مناطق کشف شده برابر 8.5 میلیون تن سنگ لیتیم برآورد شده است. البته باید دقت داشت که ممکن است تفاوت بسیاری بین ذخیره سنگ لیتیم با ذخیره خود فلز موجود باشد. به همین جهت هنوز اطلاعات دقیقی در مورد ذخیره قطعی موجود نیست. در همین راستا ادعا می‌شود که حجم ذخیره خالص در مناطق ذکر شده، در بازه 15 تا 23 هزار تن است. هرچند این حجم از ذخیره در مقابل دیگر کشورهای دنیا قابل توجه به نظر نمی‌رسد اما پیش‌بینی می شود کشف این ذخیره نویدی برای کشف ذخایر بیشتر در ایران باشد.
در نهایت می‌توان گفت که ارزش لیتیم امروزه در دنیای صنعت و صنایع معدنی بسیار زیاد و رو به افزایش است. هر چند هنوز به نظر نمی‌رسد ایران بتواند خودش را به عنوان یکی از کشورهای اصلی دارای ذخیره معدنی این فلز بداند، اما کشف اولین ذخیره در ایران می‌تواند خبری امید بخش برای آینده باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1052059/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حلقه هوشمند RingConn Gen 2 در نمایشگاه IFA 2024 رونمایی شد

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

پزشکیان خاتمی نیست

عصرایران نوشت: از بازرگان تا عشقی!

گسترده‌ترین تظاهرات در تل آویو از آغاز جنگ غزه

جزئیات طرح رژیم صهیونیستی برای اشغال دائمی محور فیلادلفیا

حکم منع تحصیل برادرزاده میرحسین موسوی تعلیق شد

آنر در تمسخر سامسونگ شورش را در آورده است

رانت مومنانه

درخواست کاخ سفید از غول‌های فناوری؛ به مبارزه با سانسور اینترنت در ایران کمک کنید

رقابت با همسایه طماع

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان

حضور یک پهپاد ناشناس عجیب در آسمان چین همه را به وحشت انداخت

وام عشقی که چیزی نیست: یک رئیس جمهور در روز آخر، 5 میلیون دلار برداشته بود و یک خطیب جمعه باغ 1000 میلیارد تومانی!

اعلام خط قرمز ایران

خشم مردم فرانسه از تصمیمات ماکرون

جنین با تلی از ویرانه؛ عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پس از 10 روز

بی‌تفاوتی بازار به استعفای عشقی

آیفون 2 متری و 200 کیلویی رکورد گینس را شکست!

قحطی بنزین در شهرهای شمالی

اولین اظهارنظر مدیرعامل تلگرام پس از آزادی

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

نفی دوقطبی‌سازی

تجمع معترضان مقابل محل اقامت نتانیاهو

چین خطاب به آمریکا: ما تهدید نیستیم بلکه یک فرصت می باشیم

پیگیری وزیر رفاه برای پرداخت یارانه 13 هزار معلول

تحلیل مسعود نیلی از ترس مواجهه با ناترازی‌های اقتصاد ایران

نقش ایلان ماسک در دولت احتمالی دونالد ترامپ مشخص شد

رکوردزنی تهران در آمار شاغلان فقیر

تصورتان از تایلند چیست؟

خانواده‌های اسرای اسرائیلی: نتانیاهو در حال کارشکنی در مذاکرات غزه است

سخنگوی مرکز مبادله: بیش از 25 هزار قطعه سکه فروخته شد

جنایات وحشیانه اسرائیل در زندان‌ها علیه فلسطینیان

ویدئویی دردناک از کودکانی که در اردوگاه پناهندگان النصیرات مجروح شدند

فرود جنگنده های آلمان در فنلاند در 180 کیلومتری مرز روسیه

بذل‌وبخشش فرانسه از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای اوکراین

حمله پهپادی حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر 91 ارتش رژیم صهیونیستی

5 نکته درباره وامی که امیرحسین ثابتی نگرفت

درخواست مرد نابینا برای قصاص چشم متهم

تحلیل احمد میدری از خطای بزرگ ایران در مسیر توسعه

وزیر تعاون: یارانه 13 هزار معلول به‌زودی پرداخت می‌شود

روایت تجارت نیوز از رکوردشکنی تعداد و مبلغ تراکنش های بانکی

تظاهرات هزاران هوادار فلسطین مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در لندن

وزیر آموزش و پرورش: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شود

قیمت پردازنده های سری Arrow Lake S اینتل لو رفت

تل‌آویو مانع از سفر «بورل» به اراضی اشغالی شد

تظاهرات گسترده حمایت از فلسطین در 5 کشور اروپایی

حمله پهپادی کی‌یف به انبار مهمات در روسیه

نوه اسحق رابین هم به جرگه فراریان از فلسطین اشغالی پیوست

29 درصد صهیونیست‌ها در سودای مهاجرت از سرزمین های اشغالی