پیام ویژه

آخرين مطالب

طلافروشان به چه چیزی معترضند؟ گزارش

طلافروشان به چه چیزی معترضند؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - ایرنا /طلا به­ عنوان کالای مهم و استراتژیک در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی شناخته می‌شود؛ زیرا از یک سو جانشین مهمی برای ارز به­ عنوان سرمایه‌گذاری امن است و از سویی دیگر به دلیل ویژگی‌های خاص آن گاهی به­ عنوان جایگزین ریال و ابزار پرداخت در مبادلات داخلی و همچنین پول‌شویی، خروج سرمایه و تامین مالی قاچاق استفاده می‌شود.
آغاز ماجرا از مردادماه 1401
با توجه این مسائل، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز 26 مردادماه 1401 ضوابط اختصاصی گروه کالایی و فلزات گران‌بها و گوهرسنگ‌ها را ابلاغ کرد که بر اساس آن، فعالان بازار طلا و دیگر کالاهای مشمول باید از این تاریخ، اطلاعات معاملات خود را در سامانه جامع تجارت ثبت کنند.
طلا و ارز مشروط بر اینکه فروش طلا و ارز از طریق صورت‌حساب الکترونیک به صرافی‌های مجاز یا طلا فروشی‌های دارای پایانه فروشگاهی و ثبت صورت‌حساب‌های الکترونیک انجام شود، از اساس مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهد بودبعد از اعلام این قانون، به دلیل بروز مشکلات و نواقصی که در سامانه وجود داشت و همچنین اعلام نیاز فعالان حوزه طلا به آموزش‌های لازم، ثبت اطلاعات مورد نیاز در سامانه تا دوم آبان‌ماه 1402 به تعویق افتاد. علاوه بر این، 23 آذرماه 1402 سازمان امور مالیاتی اولتیماتوم داد طبق قانون، مودیانی که تا اول دی‌ماه به سامانه امور مالیاتی متصل نشده و صورتحساب‌های الکترونیک را ارسال نکرده باشند، به اندازه 10 درصد کل فروش خارج از سامانه جریمه می‌شوند.
سازمان امور مالیاتی به الزام ثبت اسناد در سامانه مودیان اصرار ورزید و این امر موجب دوگانگی مرجع ثبت اطلاعات شد؛ سازمان امور مالیاتی با عقب‌نشینی‌ها، هم در اجرای این قانون و هم اصرار برای به حاشیه راندن سامانه جامع تجارت، در عمل نه از فعالان داده‌ای دریافت کرد و نه این فرصت را به سامانه جامع تجارت داد تا با ضمانت اجرای بالای خود، اطلاعات را دریافت و در اختیار سامانه مودیان قرار دهد.
این اقدام سازمان امور مالیاتی مغایر با قانون پول‌شویی و تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (طبق این تبصره، ثبت معاملات انواع طلا اعم از آب‌شده، شمش، مسکوکات و مصنوعات در سامانه جامع تجارت الزامی است) بود. جزئیات تحولات بازار طلا از 26 مردادماه 1401 در جدول زیر فهرست شده است.

پیام ویژه


بهانه‌تراشی اصناف از ناهماهنگی سازمان امور مالیاتی و صمت
تحولات یادشده در حالی رخ داده است که انتظار می رفت سازمان امور مالیاتی در همراهی با وزارت صنعت، معدن و تجارت با ایجاد مرجعیت برای سامانه جامع تجارت نسبت به ثبت معاملات و موجودی طلا اقدام و در ادامه نسبت به اشتراک داده‌ها با سازمان امورمالیاتی اقدام شود. این ناهماهنگی، به اعتصاب صنف طلافروشان در دی‌ماه 1402 منجر شد که یکی از مهمترین نگرانی‌های آن‌ها از ثبت اطلاعات معاملات، پرداخت مالیات است.
اما آن‌ها ثبت معاملات در دو سامانه جامع تجارت و سامانه مودیان آن‌هم با شرایط مختلف ثبت، امکان هک و عدم اطمینان از سامانه‌ها را بهانه کردند. این اعتصاب یک هفته ادامه داشت تا آنکه در 10 دی‌ماه 1402 اجرای سامانه جامع تجارت و ثبت اطلاعات صنف طلا در سامانه یادشده، سه ماه به تعویق افتاد تا در صورت نیاز، فرآیند اصلاح شود. در واقع در این بازه زمانی هم‌زمانی بین اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و الزام به ثبت معاملات و موجودی طلا در سامانه جامع تجارت مزید بر علت شد.
طبق اعلام سازمان امور مالیاتی «در راستای تسهیل تکالیف مودیان مالیاتی، مودیانی که ملزم به صدور صورت‌حساب الکترونیکی شده‌اند( از جمله طلا و جواهر) باید از طریق ثبت صورت‌حساب در سامانه مودیان یا سایر سامانه‌های دولتی از جمله سامانه جامع تجارت صورت‌حساب‌های خود را ارسال کننداوایل امسال بار دیگر این قانون از طریق ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای اجرا به وزارت صمت ابلاغ شد. در همین زمان طرح مالیات بر عایدی سرمایه نیز در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی بود که طلافروشان دوباره دست به اعتصاب زدند.
عده‌ای مشکل را «عدم رفع مشکلات سامانه جامع تجارت» و برخی دیگر، مشکل را «طرح مالیات بر عایدی سرمایه» خواندند. این در حالی است که طبق اعلام سازمان امور مالیاتی در 13 اردیبهشت‌ماه امسال، «در راستای تسهیل تکالیف مودیان مالیاتی، مودیانی که ملزم به صدور صورت‌حساب الکترونیکی شده‌اند از جمله مودیان طلا و جواهر، باید از طریق ثبت صورت‌حساب در سامانه مودیان (ارسالی توسط مودی یا شرکت‌های متعدد) یا سایر سامانه‌های دولتی از جمله سامانه جامع تجارت صورت‌حساب‌های خود را ارسال کنند.
بدیهی است، در صورت ارسال صورت‌حساب از طریق سامانه جامع تجارت و دریافت تائیدیه ثبت آن در سامانه مودیان (این تائیدیه در سامانه جامع تجارت نیز قابل نمایش است)، در اجرای تبصره 3 ماده 8 قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان الحاقی طی ماده (6) قانون تسهیل تکالیف مودیان، نیازی به ثبت دوباره صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان توسط مودی نخواهد بود.» و این یعنی مشکل تعدد سامانه برطرف شد.
فرار از شفافیت در خریدوفروش
یکی دیگر از دلایل تعطیلی بازار طلا، صدور صورت‌حساب الکترونیکی بود زیرا میزان خریدوفروش آنها را شفاف و آنها مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می‌کند. در این مورد نیز سخنگوی سازمان امور مالیاتی گفت: «طلا و ارز مشروط بر اینکه فروش طلا و ارز از طریق صورت‌حساب الکترونیک به صرافی‌های مجاز یا طلا فروشی‌های دارای پایانه فروشگاهی و ثبت صورت‌حساب‌های الکترونیک انجام شود، از اساس مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهد بود. اگر طلافروشان نخواهند این صورت‌حساب را بدهند، خود آنها هم مشمول جریمه سنگینی خواهند بود. یکی از جریمه‌های سنگین طلافروش‌ها، مالیاتی است که بر اصل طلا اعمال می‌شود.»
یکی دیگر از نگرانی‌های طلافروشان، ثبت دارایی شخصی آن‌ها بود که این مشکل نیز با بخش‌نامه 18 اردیبهشت وزارت صمت برطرف شد. براساس این بخشنامه، «در خصوص ثبت موجودی اولیه در سامانه جامع تجارت، اولاً این ثبت مربوط به دارایی شخصی یا سرمایه کاسبان که در جریان تولید و فروش قرار نگرفته است، نمی‌شود. ثانیاً طبق هماهنگی به عمل آمده با ناظران و بازرسان مقرر شده خطاها و کاستی‌های ثبت اطلاعات کاسبان خرد، نباید تحت عنوان «قاچاق» مورد پیگرد قرار گیرد؛ بلکه قاچاق در درجه اول مربوط به جریان ورودی و خروجی کشور است.»
جمع‌بندی
ثبت اطلاعات و معاملات در سامانه جامع تجارت، یک تکلیف قانونی است. همان‌گونه که دیگر مشاغل مالیات پرداخت می‌کنند، یک واحد طلافروشی نیز باید مالیات پرداخت کند و دیگر هیچ عذری از طلافروشان پذیرفته نیست و همه معاملات آن‌ها باید شفاف باشد. براساس گزارش‌های منتشر شده، در یک سال گذشته طلافروشان به طور میانگین ماهانه 800 هزارتومان مالیات پرداخت کردند و این یعنی، آنها با وجود درآمد بیشتر از یک کارمند، مالیات کمتری پرداخت کردند.
برای دولت مهمتر از مالیات‌ستانی، شفافیت معاملات طلاست زیرا از زمان اعلام واردات طلا با تعرفه گمرکی صفر در اسفندماه 1401 تا کنون، نزدیک به 30 تن شمش طلا به ارزش 1.9 میلیارد دلار واردات انجام شده است؛ در نتیجه دولت حق دارد بداند این میزان هزینه‌ای که صورت گرفته در کجا چرخش دارد. در واقع مدیریت بازار ارز و اقتصاد کلان کشور بدون مدیریت و ساماندهی بازار طلا امری ناممکن و پرهزینه خواهد بود.
علی موظف‌رستمی _ کارشناس اقتصادی

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1482637/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فقط اجماع منطقه‌ای، کلید آتش‌بس پایدار است

افراطی‌ها انسان را به رسمیت نمی‌شناسند؛ مگر زلزله بم به خاطر گناه ایرانی‌ها بود؟

کاهش 600 میلیارد دلاری ارزش بازار انویدیا همزمان با انتشار مدل جدید DeepSeek

آپدیت One UI 7.0 دو ویژگی ویدئویی جدید را وارد Camera Assistant می‌کند

دنباله‌ Celeste لغو شد؛ توسعه‌دهندگان روی پروژه‌های کوچک‌تر متمرکزند

زخمی شدن 14 نفر در پی حمله رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

بررسی هدست سامسونگ؛ برتری Android XR به visionOS

روایت نشریه تایم از جزیره‌ای که چشم ترامپ را گرفته است

نسخه بعدی بازی God of War به مصر باستان می‌رود

واکنش جلیلی به اظهارات ظریف در داووس: دستگاه‌های امنیتی و اداری وظیفه خود را انجام دهند / آن حرف نادرست هم باید در افکار عمومی محکوم شود

تاثیر هوش مصنوعی DeepSeek بر بازارهای آسیایی

گلکسی S25 Edge واژه «اج» را به‌طور کامل بازتعریف می‌کند

پیش بینی قیمت دلار 10 بهمن 1403؛ دلار سرکش شد!

کمپانی بایوتک با سرمایه‌گذاری 200 میلیون دلاری سعی در بازگرداندن جانوران منقرض شده دارد

تور اروپایی فردریکسن برای جلب حمایت متحدان کلیدی درباره گرینلند

مصرف عجیب و غریب انسولین در ایران

پیش بینی قیمت طلا و سکه 10 بهمن 1403

کاتس: برای مدت نامعلوم در جنوب سوریه باقی می‌مانیم

وقوع زلزله 4 ریشتری در استان سیستان و بلوچستان

پاهای اختاپوسی روبات ها هم می تواند سلاح باشد و هم بازوی کمکی!

دبیر کل جدید مؤتلفه؛ راست سنتی از رادیکال‌های ضد پزشکیان فاصله می‌گیرد؟ /موتلفه درباره قانون حجاب، FATF و مذاکره با آمریکا موضع گیری کند

بمباران وحشیانه منطقه النبطیه الفوقا در جنوب لبنان توسط رژیم صهیونیستی

بلومبرگ: روسیه به دنبال حفظ پایگاه‌های خود در سوریه است

وزیران خارجه قطر و آمریکا درباره تحولات منطقه گفت‌وگو کردند

رئیس نظام پزشکی شیراز: دستمزد پزشکان در ایران 500 درصد عقب‌تر از نرخ واقعی است

پانزده هزار میلیارد تومان، به طرح کالابرگ تزریق شد

آپدیت watchOS 11.3 اپل واچ با واچ‌فیس جدید Unity Rhythm منتشر شد

یکی از عاملان حمله به کنگره آمریکا پس از عفو ترامپ توسط پلیس کشته شد

واکنش سناتورها و فعالان رسانه به طرح ترامپ برای پاکسازی غزه از مردم آن!

فشار مضاعف رژیم صهیونیستی بر فلسطینیان مناطق 1948

واژگونی پژو، حادثه آفرید

ترامپ: دیپ‌سیک زنگ خطری برای فناوری آمریکا است

عصر ایران: قالیباف؛ نگران سرنوشت دست‌پُختِ دوم و سوم برای دست‌پُخت اول؟

پیش بینی بورس چهارشنبه 10 بهمن 1403

دیدار هیئت حماس با رئیس سازمان اطلاعات مصر درباره آتش بس غزه

قیمت گوشی، کامپیوتر و کنسول‌های بازی در آستانه افزایش چشمگیر است؟

زلنسکی برای تعامل با ترامپ از نتانیاهو کمک خواست

پخش اذان در حرم مطهر رضوی و شنیدن نام بلند حضرت محمد(ص) در روز عید مبعث

پیش بینی جدید آرتور هیز از سقوط قیمت بیت کوین

فرونشست زمین، یک خودرو را بلعید!

آپدیت macOS Sequoia 15.3 مک‌ها با پشتیبانی از Genmoji منتشر شد

انفجار 2 خودروی بمب‌گذاری‌‌شده در حمص

تاکید وزیر جنگ رژیم صهیونیستی بر ادامه اشغالگری در سوریه

تصاویری از ویرانیِ شهرک بیت‌حانون در شمال غزه

اجرا شدن تهدید ترامپ، قهوه را گران کرد

هوش مصنوعی متا از تاریخچه فیسبوک و اینستاگرام برای ارائه پیشنهادها استفاده می‌کند

حادثه هوایی در کره‌ جنوبی؛ هواپیما کاملا سوخت

فرستاده ترامپ به اراضی اشغالی فلسطین سفر می‌کند

عملکرد طلای جهانی متفاوت شد

فیسبوک و تیک‌تاک در سودان جنوبی رفع فیلتر شدند