پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله اطلاعات/ بحران‌های فراموش شده يادداشت

سرمقاله اطلاعات/ بحران‌های فراموش شده
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اطلاعات / « بحران‌های فراموش شده » عنوان یادداشت روزنامه اطلاعات به قلم سید مسعود رضوی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 گرمای سوزندۀ تابستان برای همگان درس و عبرت به همراه آورده و شرایط داغ و تفتیدۀ اقلیم، نشان از اَبَربحران‌های مردمان شهرها و روستاهای ایران در آینده ای نزدیک می‌دهد. اگر تب و تاب انتخابات و رقابتهای سیاسی و جدل‌های دلباختگان پست و مقام به پایان آید، می‌توان به این گرمای سوزان، به عللِ وقوعِ آن و به شرایطِ پایش و مهار آن، همچون آئینۀ عبرت نظر کرد و گفت: هان ای دل عبرت بین، از دیده نظر کن هان! 
وقتی گفته می شود که همگان باید دست از نزاع و رقابتهای فرساینده بردارند و با تشریک مساعی به دولت منتخب، راهی بگشایند تا مشکلات دیده شود و بتوان گره از کارها گشود، با توجه به همین اَبَربحرانهاست. اما شوربختانه می‌بینیم که سال‌هاست جماعتی از منصب­داران که غالباً در گزینش و آرای عمومی، اقلیت محسوب می شوند، راه تحولات بزرگ و توسعه در سطح ملی را بسته و کشور را گرفتار بازیهای مینیاتوری و غیرواقعی کرده اند. تمام محورهای خطرساز و گسل خیز کشور را دانسته و ندانسته به ملت ایران تحمیل کردند تا از آب گل آلود ماهی بگیرند و انبان خود و مریدان و خویشان را انباشته سازند. سال‌هاست که مجال توجه به مسایل اساسی و اصلاح زیرساختها و نوسازی کشور را از جامعه و نظام و کشور سلب می کنند.
وقت آن است که بیندیشیم چرا به این نقطه رسیدیم؟ گروه مذکور شکاف­زیانی هستند که با عمده کردن موضوعات سطحی و بحرانهای خیابانی، میان «مردم و مردم» و میان «دولت و مردم» و نیز میان «دولت و نظام» شکاف ایجاد می‌کنند. چون توان مدیریت سالم و صلاحیت برنامه ریزی و حل مشکلات پیچیده را ندارند، بحران می سازند و بر شکاف‌ها و تضادها می افزایند. در جهان رانتی آنها سازماندهی و تقسیم کار خاصی وجود دارد و رسانه های ویژه ای هست که شبه مسئله ها و شبه علم ها و بحران­پردازی‌ها را توجیه و تبلیغ کرده و سپس با سازماندهی افراد ذینفع و ساده‌لوحانی که با آنان همراه می شوند، دست به کار شده و اهدافشان را با هیاهو و جنجال پیش می برند.
 آنها طی سالیان متمادی کار را بدینجا رسانده اند که تمام معضلات و نیازهای معمول جامعه از آب و هوا و گاز و بنزین و فوتبال و خودرو و ویدیو و ماهواره و اینترنت و هرچه با زندگی مردم سر و کار دارد، بحرانی و حساسیت زا شده و در صورت بی توجهی، منشاء زیانهای بزرگ مادی و جانی و امنیتی خواهد شد. 

با توجه به این مواضع و مانع باید گفت که بیش از هر مسئله و موضوعی، سه بستر زیستی و حیاتی ما دچار فرسایش و درگیر بحرانهای بزرگ است؟؛ نخست آب، سپس انرژی و بعد زمین.
 کمبود قطعی آب و افزایش نیازها و هدررفت بخش بزرگی از منابع آبی نشان دهندۀ وضع نگران کننده‌ای است که دولت و مردم باید رویاروی آن قرار گیرند. از سال‌ها پیش آموزش مردم و بهینه سازی شبکه توزیع و حفاظت از ذخایر آبی می باید به عنوان یک مسئلۀ ملی و حیاتی در راس امور و برنامه ها قرار داده می شد. امروز وضع آب و منابع و امکانات فرآوری و توزیع آن برای مصارف کشاورزی، صنعتی، شهری و روستایی نامشخص و تاحدی ناامید‌کننده است. با این همه، تجربه نشان می دهد که روح جمعی و تشریک مساعی در سطح ملی چاره ساز است. مهار پساب و تهیه یک برنامه بزرگ و واقع بینانه برای بهره‌گیری از بارشها و سیلابها، همراه با آموزش مردم و شروع بهینه‌سازی شبکه آبرسانی در شهرها و روستاها، از اولین و ضروری ترین اقدامات است. 
در موضوع زمین، دیگر دستگاههای دولتی قادر به پایش و امداد و حفاظت نیستند. اینجا هم بسیج ملی و حضور گسترده نهادهای مردمی و محلی لازم است تا مردم برای حفاظت از جنگل و کوه و خاک و جاده و زمین، اطلاع دهند و اطلاعات و تجارب و مفید عرضه کنند. فرسایش و تباهی زمین در قالب شکافها و فرونشست های عظیم به شهرهای بزرگ رسیده و دم به دم تأسیسات انتقال آب و نفت و جاده و مخابرات و خط آهن را نیز دچار آسیب و بلا می سازد. 
اَبَربحران دیگر انرژی و ناترازی وحشتناک برق و گاز و بنزین و گازوئیل و دیگر متاع مورد نیاز مردم است. وضع خاص برق و خروج صنایع از مدار برای مصارف شهری و رفع نیاز شهروندان دیگر جوابگو نیست و قطعی ناگزیر برق در این روزهای گرم را باید هشدار ماقبل فاجعه قلمداد کرد. تدبیرهای جدی و شروع سرمایه گذاری برای ایجاد و ساخت نیروگاههای مدرن و پربازده، شاید اولین گام باشد. اما این شیوۀ توزیع و مصرف برق و نیز دستگاههای پرمصرف و فرسوده می‌تواند هر تعداد نیروگاه را از مدار خارج کند. 
مسئله گاز و ناترازی تولید و عرضه و شبکه و مصرف، ایران را در صدر هدردهندگان انرژی قرار می دهد. سرمایه گذاری و تکنولوژی پیشرفته خارجی در این عرصه بسیار ضروری است وگرنه زمستان سخت در پیش است! رانت گاز تاکنون به بسیاری سود رسانده و آنان را فربه کرده است، بگذارید سودش به مملکت و مردم هم برسد. از همه مهمتر و حساستر بنزین و گازوئیل است که بسیار در بارۀ آن سخن گفته اند و بارها به زخم و تنش در جامعه انجامیده است. بجز قاچاق گسترده و سازمان یافتۀ سوختهای ارزشمند، منشاء مشکلات در خودروسازان عمدۀ ایران مافیای دریافت و توزیع و تسهیم رانتهای بزرگ است مصرف غیر استاندارد بنزین و آلودگی بیش از حد در چرخه موتورهای بنزینی و دیزلی همچنان هوای ایران را مسموم و منابع ایران را معدوم می کند. در دوران گذار به تولید انبوه و به صرفۀ خودروهای برقی، این شرایط شرم‌آور است. 
بنابر این دولت جدید، فقط سامان دهندۀ مشکلات معمول و متعارف نیست، باید اَبَربحران‌ها را چاره کند. 

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1499389/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا تلویزیون اسرائیلی آیت‌الله سیستانی را تهدید کرد؟

چت‌بات ChatGPT وارد ویندوز شد

انتقاد مهمانپرست از اصرار تندروها بر ساخت «بمب هسته ای»؛ خدا می داند چه نیتی دارند

تاریخ معرفی وان پلاس OxygenOS 15 مشخص شد

آیا اپل کمر به نابودی شبکه‌های اجتماعی بسته است؟

طعنه سنگین به پدر معنوی تندروها: به بیروت برو!

اندیشکده غربی: ایران دشمن شماره یک آمریکا نیست

ویدیویی از لحظات آخر زندگی شهید یحیی السنوار

استاندار خراسان رضوی با خانواده‌های شهید و یک جانباز دوران دفاع مقدس دیدار کرد

روایت منابع آمریکایی از سختی جنگ برای اسرائیل در جنوب لبنان

تفکر میرباقری کشور را به جنگ می‌‏کشاند

459 مسموم و 54 فوت «متانول» از 8 تا 24 مهر

واکاوی یک ادعا درباره بی‌بی؛ آیا نتانیاهو ایرانی‌الاصل است؟!

موج جدید توحش رژیم صهیونیستی در بمباران لبنان

روسیه: آمریکا بر اقدامات اسراییل سرپوش می‌گذارد

شریک فیفا در مسابقات جام جهانی 2026 فوتبال مشخص شد: لنوو

تهدید پزشکیان به برکناری و محاکمه

خطر اوکراینیزه‌شدن تایوان

تنگه را ببندیم نفت را چه کنیم؟

تصویری از یحیی السنوار در کنار اسماعیل هنیه

چند میلیون کاربر از پنجره ملی خدمات دولت هوشمند استفاده می‌کنند؟

نسخه 4G گوشی گلکسی A16 معرفی شد؛ ارزان‌تر و همچنان با پشتیبانی 6 ساله

واکنش بایدن درباره ادعای تل‌آویو درباره ترور السنوار

هلاکت 7 نظامی رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان

بازی Warhammer 40K Space Marine 2 به رکورد 4.5 میلیون بازیکن رسید

گردن‌کشی سیلاب در شمال ایران

سقوط دنا در بازار

اوپو از رابط کاربری ColorOS 15 مبتنی بر اندروید 15 رونمایی کرد

شمار شهدای لبنان از 2400 نفر فراتر رفت

تصاویر ادعایی رسانه‌های رژیم صهیونیستی از انتقال پیکر یحیی سنوار

خبر خوش وزیر بهداشت برای رزیدنت‌های پزشکی

بی بی در سراشیبی سقوط؟!

ارتش رژیم اسرائیل سطح آماده باش را افزایش داد

هلاکت 7 نفر از نظامیان صهیونیست در جنوب لبنان

نسخه قدرتمندتر پردازنده اگزینوس 2500 سامسونگ لو رفت

مذاکرات سفیر ایران در روسیه با هدف تحقق توافق‌های نفتی و گازی بین تهران و مسکو

سخنگوی دولت: کار خیریه در هر نوعی ستودنی است

سهم کالاهای اساسی از سبد هزینه‌ای دهک‌های مختلف

تنور داغ گران فروشی و کم‌فروشی نان سنتی

بررسی بازی Unknown 9: Awakening؛ ماجراجویی هارونا

نقشه جدید روس‌ها چیست؟

نتانیاهو: السنوار به دست نیروهای ما کشته شد

همه دانشجویان تعلیقی برنگشتند

رژیم صهیونیستی رسماً مدعی ترور یحیی السنوار شد

مطالعه عجیب: نام شما روی نحوه پاسخ‌دهی ChatGPT اثر می‌گذارد

بازی پیچیده همسایه کوچک

از تهدید پزشکیان تا حمله به ظریف

پرهیز از تنش همیشه امنیت‌ساز نیست

حمله انتحاری بیرون دانشکده افسری در پایتخت سومالی؛ هفت نفر کشته شدند

هلاکت 5 نظامی صهیونیست در درگیری با نیروهای مقاومت در جنوب لبنان