پیام ویژه

آخرين مطالب

دولت سوم خاتمی بودن خوب است یا بد؟ يادداشت

دولت سوم خاتمی بودن خوب است یا بد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدهادی جعفرپور‌| انتساب رویکرد و تفکر سیاسی مسعود پزشکیان به جبهه اصلاحات، بهانه منتقدان و رقبا بود تا در مقام کنایه و نقد، دولت وی را دولت سوم خاتمی معرفی کنند. آنچه را در جریان تبلیغات انتخاباتی از سوی مخالفان و رقبای مسعود پزشکیان با هدف ریزش آرای وی مطرح شد، می‌توان مصداق ضرب‌المثل «خمیرمایه دکان شیشه‌گر سنگ است... عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد» دانست، به شرطی که رئیس‌جمهور منتخب جزء به جزء اتفاقات و حوادث دوره هشت‌ساله ریاست‌جمهوری سید‌محمد خاتمی را با هدف شناسایی و تحلیل دلایل عدم تحقق ایده‌های دولت اصلاحات رصد کرده و با انطباق و همسان‌سازی شرایط امروز جامعه با وضعیت حاکم بر دولت اصلاحات، هجمه‌ها و چالش‌های تحمیلی بر دولت خاتمی را که مانع توفیق دولت اصلاحات در عملیاتی‌کردن وعده‌های انتخاباتی شد، شناسایی کرده و برای پیشگیری از تکرار چنین موانعی اندیشه کند.
بنا بر همان دلایلی که رقبا و منتقدان مسعود پزشکیان، دولت وی را به دولت اصلاحات تشبیه می‌کنند، شناسایی دلایل ناکامی دولت خاتمی برای مسعود پزشکیان امری است ضروری؛ همان‌طور که اندیشه و تلاش‌های خاتمی توانست شکاف‌های حاکم بر جامعه و سیاست ایران را در معرض دید همگان قرار دهد، وعده‌ها و شعارهای پزشکیان نیز سبب شد تا ملت برای تغییر در شیوه حکمرانی و اصلاح ساختار سیاسی به اندیشه و رویکرد او به منزله آخرین کورسوی امید در سپهر سیاسی ایران نظر کنند که برای عملیاتی‌شدن چنین توقعی لازم است از تکرار اشتباهاتی که فرصت اصلاح را از ملت ایران در دولت اصلاحات گرفت، پیشگیری شود. با وجود همه تلاش‌هایی که دولت خاتمی برای اعمال مختصات دموکراسی در شیوه حکمرانی داشت، برخی هجمه‌های تحمیلی سبب تحکیم قدرت محافظه‌کاران شد. درست در زمانی که جامعه شاهد نشانه‌هایی از حرکت به سوی جامعه مدنی مد‌نظر خاتمی بود، اعمال قدرت محافظه‌کاران از صرف مقاومت در برابر اصلاحات فراتر رفت و یک ساختار قدرت جدید شکل گرفت.
محافظه‌کاران که مجبور بودند بر سر مشروعیت و حمایت عمومی در انتخابات با خاتمی و اصلاحات رقابت کنند، دیدگاه‌های خود را به بهانه تحولات اجتماعی تعدیل کردند و همین اقدام موجب ظهور اقتدارطلبی عمل‌گرایانه شد که می‌بایست از آن تفسیری جدید از رابطه دولت و جامعه در جمهوری اسلامی ارائه کرد. اقتدارطلبی عمل‌گرایانه با شناسایی پاشنه آشیل دولت اصلاحات بر مناسبات اقتصادی به منظور کنترل اجتماع دست یازید و نظمی جدید در تمرکز قدرت ایجاد کرد.
تمرکز خاتمی بر فرهنگ این فرصت را برای محافظه‌کاران ایجاد کرد تا مدعی شوند وی برنامه مشخصی برای پرداختن به موضوعات اقتصادی ندارد؛ بنابراین محافظه‌کاران گفتمانی درباره توسعه مطرح کردند که در آن ایجاد دولت نیرومند در گرو مدیریت بهتر اقتصاد و خدمات اجتماعی و رفاه بیشتر است. در این میان، حضور چهره‌های تأثیرگذار جناح اصولگرا و محافظه‌کار در جبهه‌ای به نام آبادگران در انتخابات مجلس هفتم (سال 82) به کمک جناح رقیب آمد تا بیش از پیش بر طبل ناکارآمدی دولت اصلاحات بکوبد. آنچه در مجلس هفتم با طرح سؤالات مکرر و استیضاح وزرای دولت اصلاحات رقم خورد، نمونه کوچکی است از چالش‌های تحمیلی بر دولت دوم خاتمی که توانسته بود با تأکید بر پاسخ‌گویی و قانونمندی دولت، قواعد بازی را در سیاست ایران تغییر دهد، اما حلقه قدرت با تسلط بر نهادهای تصمیم‌ساز و مرکز قدرت، به بهترین شکل ممکن از سازوکارهای موجود علیه دولت اصلاحات و با هدف ناکارآمد نشان‌دادن دولت خاتمی به رفتارهای اقتدارطلبانه‌اش ادامه داد تا جایی که حاضر شدند شخصیتی مانند محمود احمدی‌نژاد را بر کرسی ریاست‌جمهوری بنشانند‌! تصمیمی که اغلب اصولگرایان سنتی و صاحب‌نام آن را نوعی خودزنی دانسته و تا به امروز حاضر نشده‌اند مسئولیت این انتخاب و بازتاب هشت سال ریاست‌جمهوری وی را به جناح خویش منتسب کنند. اگر در دوران اصلاحات، محافظه‌کاران اقتدارطلب در بدنه قدرت شفاف و روشن خودنمایی کرده و با هدف ناکارآمد نشان‌دادن دولت اصلاحات از هیچ کوششی دریغ نکردند، در این مقطع زمانی اشخاص وابسته به جبهه موصوف به پایداری ضمن تعرفه خویش در هیبت دولت سایه، همان مأموریت را به شکلی دیگر بر عهده دارند! به همین سبب لازم است دولت چهاردهم پیش از هر اقدامی به شناسایی دلایل ناکامی دولت‌های پیشین خاصه دولت‌های همسو با خویش بپردازد تا پیش از آنکه جناح رقیب مصائب و مشکلات حاکم بر جامعه را پاشنه آشیل این دولت تعریف کرده و از این طریق مانع تحقق وعده‌های مسعود پزشکیان شود، ابواب جمعی دولت برای برون‌رفت از چنین چالشی چاره‌ای بیندیشند. بدون تردید یکی از طرق قابل اعمال در این چاره‌اندیشی، توجه به توقعات معطل‌افتاده ملت در دولت‌های پیشین است که مصادیق آن از قبیل مصائب حاکم بر معیشت مردم، ناترازی حقوق و مزایای کارگران و کارمندان با نرخ تورم، بی‌توجهی به قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، تعویق مکرر پرداخت حقوق و مزایای پرستاران، تحدید دایره شمول حقوق عمومی و آزادی‌های اجتماعی-سیاسی شهروندان که یک قِسم آن در لایحه عفاف و حجاب هویداست و شکل دیگر آن در اعمال فیلترینگ و مشکلات حاکم بر حوزه اینترنت و دسترسی به فضای سایبری دیده می‌شود و...‌ ‌به وضوح در کف جامعه قابل رؤیت است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1499569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حلقه هوشمند RingConn Gen 2 در نمایشگاه IFA 2024 رونمایی شد

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

پزشکیان خاتمی نیست

عصرایران نوشت: از بازرگان تا عشقی!

گسترده‌ترین تظاهرات در تل آویو از آغاز جنگ غزه

جزئیات طرح رژیم صهیونیستی برای اشغال دائمی محور فیلادلفیا

حکم منع تحصیل برادرزاده میرحسین موسوی تعلیق شد

آنر در تمسخر سامسونگ شورش را در آورده است

رانت مومنانه

درخواست کاخ سفید از غول‌های فناوری؛ به مبارزه با سانسور اینترنت در ایران کمک کنید

رقابت با همسایه طماع

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان

حضور یک پهپاد ناشناس عجیب در آسمان چین همه را به وحشت انداخت

وام عشقی که چیزی نیست: یک رئیس جمهور در روز آخر، 5 میلیون دلار برداشته بود و یک خطیب جمعه باغ 1000 میلیارد تومانی!

اعلام خط قرمز ایران

خشم مردم فرانسه از تصمیمات ماکرون

جنین با تلی از ویرانه؛ عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پس از 10 روز

بی‌تفاوتی بازار به استعفای عشقی

آیفون 2 متری و 200 کیلویی رکورد گینس را شکست!

قحطی بنزین در شهرهای شمالی

اولین اظهارنظر مدیرعامل تلگرام پس از آزادی

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

نفی دوقطبی‌سازی

تجمع معترضان مقابل محل اقامت نتانیاهو

چین خطاب به آمریکا: ما تهدید نیستیم بلکه یک فرصت می باشیم

پیگیری وزیر رفاه برای پرداخت یارانه 13 هزار معلول

تحلیل مسعود نیلی از ترس مواجهه با ناترازی‌های اقتصاد ایران

نقش ایلان ماسک در دولت احتمالی دونالد ترامپ مشخص شد

رکوردزنی تهران در آمار شاغلان فقیر

تصورتان از تایلند چیست؟

خانواده‌های اسرای اسرائیلی: نتانیاهو در حال کارشکنی در مذاکرات غزه است

سخنگوی مرکز مبادله: بیش از 25 هزار قطعه سکه فروخته شد

جنایات وحشیانه اسرائیل در زندان‌ها علیه فلسطینیان

ویدئویی دردناک از کودکانی که در اردوگاه پناهندگان النصیرات مجروح شدند

فرود جنگنده های آلمان در فنلاند در 180 کیلومتری مرز روسیه

بذل‌وبخشش فرانسه از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای اوکراین

حمله پهپادی حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر 91 ارتش رژیم صهیونیستی

5 نکته درباره وامی که امیرحسین ثابتی نگرفت

درخواست مرد نابینا برای قصاص چشم متهم

تحلیل احمد میدری از خطای بزرگ ایران در مسیر توسعه

وزیر تعاون: یارانه 13 هزار معلول به‌زودی پرداخت می‌شود

روایت تجارت نیوز از رکوردشکنی تعداد و مبلغ تراکنش های بانکی

تظاهرات هزاران هوادار فلسطین مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در لندن

وزیر آموزش و پرورش: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شود

قیمت پردازنده های سری Arrow Lake S اینتل لو رفت

تل‌آویو مانع از سفر «بورل» به اراضی اشغالی شد

تظاهرات گسترده حمایت از فلسطین در 5 کشور اروپایی

حمله پهپادی کی‌یف به انبار مهمات در روسیه

نوه اسحق رابین هم به جرگه فراریان از فلسطین اشغالی پیوست

29 درصد صهیونیست‌ها در سودای مهاجرت از سرزمین های اشغالی