پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ پِلن آ - پِلن ب يادداشت

سرمقاله شرق/ پِلن آ - پِلن ب
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق / « پِلن آ - پِلن ب » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم سیدمصطفی هاشمی‌طبا است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در میان مربیان کارآزموده ورزشی معمول است که فرد ورزشکار یا تیم ورزشی را که برای مسابقه به میدان می‌فرستند، با طرح و نقشه از پیش طراحی‌شده همراه می‌کنند. برای آنکه تیم یا فرد در شرایط حریف غافلگیر نشود یا آنکه اگر کارشان به هر دلیلی به بن‌بست بخورد، معمولا با یک طرح اولیه که به آن پِلن آ می‌گویند، تیم را روانه میدان می‌کنند و چنانچه تیم نتوانست موفقیت کسب کند، آن‌گاه پِلن ب را به کار می‌بندند. مثلا پلن آ تیم فوتبال حمله، حرکت از گوشه‌های زمین و ارسال توپ است. اگر مثمرثمر نشد، مربی به بازیکنان علامت پلن ب را می‌دهد که مثلا به جای حمله از جناحین، از مرکز زمین با فرار مهاجمان از مدافعان انجام شود.
در امر اقدامات سیاسی یا اقتصادی هم مربی تیم یعنی در اینجا رئیس‌جمهور باید حسب شرایط پلن آ یا پلن ب یا دیگر پلن‌ها را به کار گیرد و تنها یک روش را اتخاذ نکند.

به یاد دارم که در دولت دفاع مقدس این امر رعایت می‌شد. قبل از جنگ و حتی در اوایل دفاع مقدس زندگی اقتصادی و اجتماعی شرایط معمول را طی می‌کرد ولی در دولت دفاع مقدس پلن ب مطرح شد و از قبل این نقشه راه علاوه بر آنکه حداقل امکانات زیستی برای همه تأمین شد، از رهگذر دقت و صرفه‌جویی در منابع، اقدامات توسعه‌ای مناسبی انجام شد؛ یعنی جنگ نه‌تنها نتوانست بحران زیستی و معیشتی میان مردم ایجاد کند، بلکه در همان حال اقدامات توسعه‌ای به موازات دفاع مقدس تا آنجا که مقدور بود، انجام گرفت. از‌جمله در بین سال‌های 59 تا 63 یعنی در اوج دفاع مقدس در وزارت صنایع و معادن علاوه بر سازمان‌دهی تشکیلات حسب ضرورت‌ها اقدام به صدور 11هزارو 500 موافقت اصولی برای بخش خصوصی برای ایجاد صنعت شد و قانون شرکت شهرک‌های صنعتی ایران برای تسهیل در واگذاری زمین، آب، برق، گاز و تلفن به دارندگان موافقت اصولی تصویب و به اجرا گذاشته شد. هم‌زمان با برنامه‌ریزی برای تخصیص ارز و تسهیلات ریالی به شرکت‌ها در همان هنگام که حسب برنامه پلن ب امکانات لازم در اختیار رزمندگان اسلام برای تداوم دفاع مقدس قرار می‌گرفت، چنین اقداماتی برای به‌کارگیری استعدادها و نیروی انسانی موجود انجام شد؛ در‌حالی‌که اگر پلن آ یعنی روال قبلی ادامه می‌یافت، هرگز چنین اقداماتی نمی‌توانست صورت گیرد. قابل توجه آنکه در همان زمان بر مسئله محیط زیست نیز توجه لازم می‌شد و احداث پنج طرح تبدیل زباله در دستور کار قرار گرفت. کاری که اگر تداوم می‌یافت، امروز کشور دچار انبوه زباله و شیرابه‌های عفونی آن نمی‌شد. در تداوم این طرح در سال 65 با ایجاد ستاد طرح‌های مهم انقلاب و تخصیص قانونی ارز و دیگر امکانات 120 طرح بزرگ و کوچک دولتی یا خصوصی با امکانات ستاد راه‌اندازی شد.
مقصود آن است که تنها نباید به یک روش و طرز فکر بسنده کرد. حسب شرایط باید در روش سیاسی یا اقتصادی گزینه‌های بهتر را انتخاب کرد. در‌حالی‌که اینک چنین نیست. به طور مثال در دولت یازدهم پس از توافق‌نامه برجام روال اقتصادی در جامعه به صورت معمول جریان یافت، در‌حالی‌که در دولت دوازدهم پس از خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام همان روال ادامه یافت و دولت سیزدهم هم همان روال اقتصادی جامعه را تداوم بخشید و چنین شد که مصرف برق، آب، گاز، خروج سرمایه، بنزین و دیگر انرژی‌ها و نیز تورم و دیگر مسائل منفی به نحو نامقبولی افزایش پیدا کرده است و این نشان می‌دهد که پلن ب در دستور کار دولت‌ها به موازات شرایط اقتصادی دگرگونه به کار گرفته نشده است. از مفاد نظرات ابراز‌شده از سوی وابستگان ریاست‌جمهوری چهاردهم به نظر می‌رسد پلن ب یعنی تطبیق شرایط اقتصادی در جامعه با تحریم‌ها در دستور کار نیست و ظاهرا امید به رفع تحریم‌ها دارند. بگذریم که اصولا روش اقتصادی جاری کشور حتی در دوران بی‌تحریمی روشی غلط و منهدم‌کننده است، چرا‌که این روش که در طول 40 سال گذشته کما‌بیش در دستور کار بوده است، سرزمین ایران و امکانات آن را با بحران فزاینده و نابودکننده روبه‌رو کرده است.
باید با واقعیت روبه‌رو شد. واقعیت امروز وجود تحریم‌هاست و باید اقتصاد ما خود را با تحریم‌ها تطبیق دهد و البته هرگاه تحریم‌ها برطرف شد و باید که به‌جدّ در رفع و برطرف‌کردن آن بکوشیم، آن‌گاه طرح متناسب با رفع تحریم‌ها را به اجرا بگذاریم و صد البته روش‌های آزمایش‌شده و شکست‌خورده که به خروج صدها میلیارد دلار ارز از کشور و تورم و کم‌شدن قدرت خرید مردم و به زیر فقر رفتن انبوهی از جمعیت کشور انجامیده، به‌هیچ‌وجه نباید مجددا مورد عمل قرار گیرد.
واقعا خیل کثیر اقتصاد‌دانان ما چگونه می‌اندیشند؟ مگر می‌شود شرایط تحریم ظالمانه بر ما حاکم باشد و ما در اندیشه پساتحریم و اجرا‌کردن آن در شرایط تحریم باشیم. اقتصاددان نخبه آن است که حسب موقعیت کشور و شرایط بین‌المللی مشکل تولید و مصرف و دادوستد و نحوه اجرای اقتصاد را طراحی کند و صدالبته باید به‌درستی بیان کرد که در شرایط تحریم در هنگامه دولت دوازدهم همه بلندگوها اعم از صداوسیما، تریبون‌های نماز‌جمعه و... دائما از دولت تقاضای سفره گسترده‌تر و معیشت بیشتر و بهتر برای مردم را خواستار می‌شوند و البته اندیشه آنان معیشت بهتر برای مردم نبود، بلکه تفکر ابتدایی و ضد نظام کارا را علیه دولت دوازدهم داشتند. امروز درست است که هر اقدام مناسب با تحریم از سوی دولت چهاردهم با صداهای مشابه فوق درصدد تضعیف و حمله به دولت بسیج می‌شود اما دولت باید حق را در نظر گیرد و از هیاهو نهراسد. هیاهوهای روشنفکر‌نماها و مدعیان کاذب اقتصاد‌دانی و هیاهوهای جبهه ضد انقلاب داخلی که لباس انقلاب به تن کرده‌اند، همان‌گونه که در قضیه برجام سخنان نتانیاهو با مدعیان سوپر‌انقلابی داخلی هم‌راستا و شاید هم‌ریشه بود. دولت حق باید در راستای «برای ایران» گام بردارد و به یاد داشته باشد که در تحریم هستیم و نمی‌دانیم چگونه از تحریم خارج می‌شود و ظاهرا طلیعه‌های امر افق روشنی را نشان نمی‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1499650/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حلقه هوشمند RingConn Gen 2 در نمایشگاه IFA 2024 رونمایی شد

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

پزشکیان خاتمی نیست

عصرایران نوشت: از بازرگان تا عشقی!

گسترده‌ترین تظاهرات در تل آویو از آغاز جنگ غزه

جزئیات طرح رژیم صهیونیستی برای اشغال دائمی محور فیلادلفیا

حکم منع تحصیل برادرزاده میرحسین موسوی تعلیق شد

آنر در تمسخر سامسونگ شورش را در آورده است

رانت مومنانه

درخواست کاخ سفید از غول‌های فناوری؛ به مبارزه با سانسور اینترنت در ایران کمک کنید

رقابت با همسایه طماع

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان

حضور یک پهپاد ناشناس عجیب در آسمان چین همه را به وحشت انداخت

وام عشقی که چیزی نیست: یک رئیس جمهور در روز آخر، 5 میلیون دلار برداشته بود و یک خطیب جمعه باغ 1000 میلیارد تومانی!

اعلام خط قرمز ایران

خشم مردم فرانسه از تصمیمات ماکرون

جنین با تلی از ویرانه؛ عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پس از 10 روز

بی‌تفاوتی بازار به استعفای عشقی

آیفون 2 متری و 200 کیلویی رکورد گینس را شکست!

قحطی بنزین در شهرهای شمالی

اولین اظهارنظر مدیرعامل تلگرام پس از آزادی

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

نفی دوقطبی‌سازی

تجمع معترضان مقابل محل اقامت نتانیاهو

چین خطاب به آمریکا: ما تهدید نیستیم بلکه یک فرصت می باشیم

پیگیری وزیر رفاه برای پرداخت یارانه 13 هزار معلول

تحلیل مسعود نیلی از ترس مواجهه با ناترازی‌های اقتصاد ایران

نقش ایلان ماسک در دولت احتمالی دونالد ترامپ مشخص شد

رکوردزنی تهران در آمار شاغلان فقیر

تصورتان از تایلند چیست؟

خانواده‌های اسرای اسرائیلی: نتانیاهو در حال کارشکنی در مذاکرات غزه است

سخنگوی مرکز مبادله: بیش از 25 هزار قطعه سکه فروخته شد

جنایات وحشیانه اسرائیل در زندان‌ها علیه فلسطینیان

ویدئویی دردناک از کودکانی که در اردوگاه پناهندگان النصیرات مجروح شدند

فرود جنگنده های آلمان در فنلاند در 180 کیلومتری مرز روسیه

بذل‌وبخشش فرانسه از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای اوکراین

حمله پهپادی حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر 91 ارتش رژیم صهیونیستی

5 نکته درباره وامی که امیرحسین ثابتی نگرفت

درخواست مرد نابینا برای قصاص چشم متهم

تحلیل احمد میدری از خطای بزرگ ایران در مسیر توسعه

وزیر تعاون: یارانه 13 هزار معلول به‌زودی پرداخت می‌شود

روایت تجارت نیوز از رکوردشکنی تعداد و مبلغ تراکنش های بانکی

تظاهرات هزاران هوادار فلسطین مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در لندن

وزیر آموزش و پرورش: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شود

قیمت پردازنده های سری Arrow Lake S اینتل لو رفت

تل‌آویو مانع از سفر «بورل» به اراضی اشغالی شد

تظاهرات گسترده حمایت از فلسطین در 5 کشور اروپایی

حمله پهپادی کی‌یف به انبار مهمات در روسیه

نوه اسحق رابین هم به جرگه فراریان از فلسطین اشغالی پیوست

29 درصد صهیونیست‌ها در سودای مهاجرت از سرزمین های اشغالی