پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ سختی‌های دفاع از انسانیت در جهان سیاست‌زدایی‌شده يادداشت

سرمقاله فرهیختگان/ سختی‌های دفاع از انسانیت در جهان سیاست‌زدایی‌شده
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان / « سختی‌های دفاع از انسانیت در جهان سیاست‌زدایی‌شده » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم سیدجواد نقوی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 صحنه کف زدن نمایندگان کنگره آمریکا مقابل نتانیاهو را نباید در محیط آمریکا و یک شهر و کشور صورت‌بندی کنیم. آمریکا نماینده یک فهم از وضعیت انسانی و سیاسی است. تاریخ آمریکا کم جنایت ندارد. ابر‌قدرتی که در هر نقطه از دنیا یا دست به جنگ زده است یا از طریق کودتا سعی کرده ایده خود را پیاده کند. درنتیجه سیطره آمریکا مساله‌ای در ساحت جنگ نرم نیست، بلکه از اساس ایده سخت و خشن را دنبال می‌کرده است؛ اما راز ماندگاری آمریکا و راز برتری‌اش در جنگ‌هایی مثل جنگ سرد را در تعریفی که از انسانیت و سیاست معرفی می‌کند باید فهم کرد. آمریکایی‌ها از اساس، در باب انسان آمریکایی و رویای آمریکایی، برتری‌جویی در مقابل هر نوع فرم و محتوایی را تئوریزه می‌کنند و شاید رمان«موبی‌دیک» که یکی از آثار مهم ادبیاتی در آمریکا است تصویر درستی از انسان آمریکایی را نشان می‌دهد. این رمان تفکر انسان آمریکایی را به خوبی نمایان می‌کند که سلطه‌جویی و تسخیر هرچه سخت است را در قالب داستانی بیان کرده است. درواقع قصه و رویای آمریکایی برای انسان آمریکایی نشان می‌دهد که تو از سایر انسان‌های جهان برتر هستی و این زیرکی تو است که جهان را در تسخیر تو قرار داده است. این قصه‌ای است که آمریکایی‌ها برای ملت خود ساخته‌اند و از باب روانی برای آنها برتری‌جویی و نوعی تبعیض را عادی‌سازی کرده‌اند؛ اما این ایده مصرف داخلی دارد و برای ساخت آمریکای قدرتمند باید جهان را هم در تسخیر ایده‌ای قرار داد و این ایده را آمریکایی‌ها اینگونه تعریف کرده‌اند که در بیرون از جغرافیای آمریکا باید از کشورهایی که تفکر مقاومت را دارند سیاست‌زدایی شدیدی صورت گیرد و در پس این سیاست‌زدایی انسان‌های غیر‌سیاسی به صورت معنایی در افق رویای آمریکایی تعریف می‌شوند؛ چراکه انسان سیاست‌زدایی‌شده به نوعی انسان فرد‌گرا و مصرف‌کننده است و در جهانی که ذیل ایده مصرف تعریف شود قدرت با کشورهایی است که بیشترین تولید را دارند و آمریکا به‌عنوان ابر‌تولید‌کننده قطعا همیشه دست بالا را دارد و به راحتی می‌تواند در تسخیر سایر کشور‌ها پیروزی بدون جنگ‌ را رقم بزند.
درواقع کف زدن در کنگره آمریکا فقط محدود به نمایندگان دموکرات و جمهوریخواه نیست. آمریکا می‌داند که در سیطره جهان فعلی اروپا که دیگر اروپای دهه 50 تا 80 میلادی نیست، وضعیت سیاسی در کشورهایی مثل فرانسه و انگلیس از اساس به بالاترین سیاست‌زدایی در دهه‌های اخیر رسیده است و کشورهای دیگری مثل آلمان هم در نظم صنعتی آمریکا خود را باز‌تعریف کرده‌اند و سیاست را به‌طور کلی قربانی تکنیک ساخته‌اند. آمریکای لاتین هم‌ که با ظهور پوپولیسم خیلی توانایی کار سیاسی ندارد و شرق آسیا که به‌عنوان نماد توسعه‌گرایی است، مساله سیاست سال‌ها دیگر اولویت نیست و جوامع شرقی مساله خود را حل شدن در نظم آمریکایی می‌دانند؛ به جز کشور چین که این کشور هم دعوای اصلی‌اش نه بر سر محتوا و انسان سیاسی مثل شوروی سابق است، بلکه در نگاهی کلان قصد دارد به جهت اقتصادی کیک بزرگ‌تری از جهان را سهم خود کند. در منطقه خاورمیانه هم دیگر هیچ توانی وجود ندارد و مدل‌های توسعه‌ای مثل عربستان و قطر نوعی ذبح شدن در افق آمریکایی است و هیچ تلاشی برای دفاع از سیاست در مقام انسانی آن دیده نمی‌شود. به‌طور مثال بعد از جنایتی که اسرائیل در منطقه کرده است این کشور‌ها هیچ توان و اراده‌ای برای کمک به منطقه ندارند. درواقع می‌توان اینگونه طرح بحث کرد؛ کف زدن در کنگره آمریکا به‌نوعی کف زدن رهبران بسیاری از کشور‌های دنیا است و هیچ تفاوتی نمی‌توان قائل شد، بلکه در جهان سیاست‌زدایی‌شده فعلی دفاع از جامعه سیاسی و انسان سیاسی به‌گونه‌ای سخت شده است و تا حدودی می‌توان حتی دفاع برخی از جوامع در غرب از مردم فلسطین را هم نه دفاع از سیاست بلکه مقاومت در برابر خشونت وسیع فهمید. یعنی آمریکایی‌ها توانسته‌اند جغرافیای فکری خود را با بیرون آوردن انسان معاصر از حالت سیاسی به حالت غیر‌سیاسی گسترش دهند؛ در این لحظه حساس هرچند ایران در دو دهه اخیر با بحران‌های وسیعی روبه‌رو بوده است اما یک نکته مثبت به‌شدت خاص در دل جامعه ایران وجود دارد که شاید کمتر به آن توجه شده است و اتفاقا این نکته جزئی از مهم‌ترین علت‌های پیشرفت جوامع به حساب می‌آید. 
جامعه ایران هم هرچند تحت‌‌تاثیر موقعیت جهانی دچار سیاست‌زدایی شده اما هنوز جزء معدود کشورهایی است که در مقام سیاسی با تبعیض و نابرابری که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها در جهان صورت داده‌اند، ایستادگی کرده‌اند. شاید مواجهه جامعه ایران به‌نوعی ایستادگی از منظر سیاسی صرف هم نیست، بلکه پیوندی است بین درهم‌تنیدگی انسانیت و سیاست که در معنای حقیقی نوعی دفاع از انسان سیاسی است و در این لحظه شاید یکی از نقاط مثبت ایرانیان همین مقوله سیاسی بودن است‌ که به‌نوعی با ذات انسان ایرانی گره خورده است. 
و این لحظه را باید پاس داشت؛ چراکه تنها موقعیتی که بتوان از ذات انسانیت دفاع کرد همین سیاسی بودن انسان ایرانی است و باید به‌عنوان تنها فاکتور‌های مانده در جهان عاری از سیاست از آن دفاع کرد. در این مقطع زمانی که آمریکا و کف زدن در کنگره نماد غیرسیاسی بودن انسان‌ها و در نتیجه نمادی از ذبح انسانیت هستند، باید از انسان سیاسی ایران تمام‌قد دفاع و به‌عنوان نماد موفقیت از آن پاسداری کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1500983/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حلقه هوشمند RingConn Gen 2 در نمایشگاه IFA 2024 رونمایی شد

بزرگ‌ترین شگفتی سال خاورمیانه

پزشکیان خاتمی نیست

عصرایران نوشت: از بازرگان تا عشقی!

گسترده‌ترین تظاهرات در تل آویو از آغاز جنگ غزه

جزئیات طرح رژیم صهیونیستی برای اشغال دائمی محور فیلادلفیا

حکم منع تحصیل برادرزاده میرحسین موسوی تعلیق شد

آنر در تمسخر سامسونگ شورش را در آورده است

رانت مومنانه

درخواست کاخ سفید از غول‌های فناوری؛ به مبارزه با سانسور اینترنت در ایران کمک کنید

رقابت با همسایه طماع

سد بلند بازدارندگی حزب‌الله لبنان

حضور یک پهپاد ناشناس عجیب در آسمان چین همه را به وحشت انداخت

وام عشقی که چیزی نیست: یک رئیس جمهور در روز آخر، 5 میلیون دلار برداشته بود و یک خطیب جمعه باغ 1000 میلیارد تومانی!

اعلام خط قرمز ایران

خشم مردم فرانسه از تصمیمات ماکرون

جنین با تلی از ویرانه؛ عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پس از 10 روز

بی‌تفاوتی بازار به استعفای عشقی

آیفون 2 متری و 200 کیلویی رکورد گینس را شکست!

قحطی بنزین در شهرهای شمالی

اولین اظهارنظر مدیرعامل تلگرام پس از آزادی

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

نفی دوقطبی‌سازی

تجمع معترضان مقابل محل اقامت نتانیاهو

چین خطاب به آمریکا: ما تهدید نیستیم بلکه یک فرصت می باشیم

پیگیری وزیر رفاه برای پرداخت یارانه 13 هزار معلول

تحلیل مسعود نیلی از ترس مواجهه با ناترازی‌های اقتصاد ایران

نقش ایلان ماسک در دولت احتمالی دونالد ترامپ مشخص شد

رکوردزنی تهران در آمار شاغلان فقیر

تصورتان از تایلند چیست؟

خانواده‌های اسرای اسرائیلی: نتانیاهو در حال کارشکنی در مذاکرات غزه است

سخنگوی مرکز مبادله: بیش از 25 هزار قطعه سکه فروخته شد

جنایات وحشیانه اسرائیل در زندان‌ها علیه فلسطینیان

ویدئویی دردناک از کودکانی که در اردوگاه پناهندگان النصیرات مجروح شدند

فرود جنگنده های آلمان در فنلاند در 180 کیلومتری مرز روسیه

بذل‌وبخشش فرانسه از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای اوکراین

حمله پهپادی حزب‌الله به مقر فرماندهی لشکر 91 ارتش رژیم صهیونیستی

5 نکته درباره وامی که امیرحسین ثابتی نگرفت

درخواست مرد نابینا برای قصاص چشم متهم

تحلیل احمد میدری از خطای بزرگ ایران در مسیر توسعه

وزیر تعاون: یارانه 13 هزار معلول به‌زودی پرداخت می‌شود

روایت تجارت نیوز از رکوردشکنی تعداد و مبلغ تراکنش های بانکی

تظاهرات هزاران هوادار فلسطین مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در لندن

وزیر آموزش و پرورش: برنامه درسی مدارس باید بازمهندسی شود

قیمت پردازنده های سری Arrow Lake S اینتل لو رفت

تل‌آویو مانع از سفر «بورل» به اراضی اشغالی شد

تظاهرات گسترده حمایت از فلسطین در 5 کشور اروپایی

حمله پهپادی کی‌یف به انبار مهمات در روسیه

نوه اسحق رابین هم به جرگه فراریان از فلسطین اشغالی پیوست

29 درصد صهیونیست‌ها در سودای مهاجرت از سرزمین های اشغالی