پیام ویژه

آخرين مطالب

تهاجم خاموش یادداشت

تهاجم خاموش
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - روزنامه سازندگی /متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به‌ تازگی رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی گفته که «بیش از 16 هزار نفر از زنان ایرانی به این بیماری مبتلا هستند». همزمان زهرا بهروزآذر، معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهور اعلام کرد که «تابوهایی وجود دارد که مانع آگاهی‌رسانی درباره پیشگیری از سرطان پستان و سایر سرطان‌های زنان می‌شود که باید برای حل این مسائل و ترویج آگاهی همکاری صورت بگیرد».‌ بهروزآذر به اهمیت دسترسی زنان روستایی به اطلاعات لازم نیز اشاره کرده و خواستار حمایت خانواده‌ها از مادران و زنان شده است.

اگرچه زنان بیشتری از سرطان سینه جان سالم به در می‌برند، این بیماری به‌ ویژه در سنین پایین‌تر شایع‌تر می‌شود. یک گزارش جدید نشان می‌دهد که میزان سرطان سینه از سال 2012 تا 2021 سالانه یک درصد افزایش یافته است، با افزایش حتی بیشتر در بین زنان زیر 50 سال و جهش شگفت‌انگیز حتی در بین زنان 20‌ ساله.
به گفته کارشناسان؛ مراجعه دیرهنگام مبتلایان به سرطان پستان که دلیل مهم آن هم عدم چکاپ سالانه است در بسیاری از موارد باعث می‌شود که توده بسیار بزرگ شود و سرطان به مرحله 3 برسد یا سرطان به ارگان‌های دیگر مثل ستون فقرات، کبد و ریه‌ها بزند که در این شرایط، کار درمان دشوار و گاه غیرممکن شود و فرد جان خود را از دست بدهد. سرطان پستان هر چقدر زودتر تشخیص داده شود، درمان بهتر و کامل‌تری را می‌توان انجام داد. مثلاً اگر آن زیر 2 سانتی‌متر و بدون درگیری غده لنفاوی باشد، می‌شود سرطان در مرحله یک که درمانش ممکن‌تر است.
به اعتقاد آنها؛ درمان در این مرحله با درمان در مرحله 3 که سایز توده از 5 سانتی‌متر بزرگ‌تر شده یا غدد لنفاوی متعدد زیر بغل درگیر شده خیلی متفاوت است و عاقبت‌شان هم خیلی فرق می‌کند. گاهی فرد زمانی مراجعه می‌کند که سرطان به ارگان‌های دیگر دست‌اندازی کرده است؛ مثلاً به مهره‌های ستون فقرات یا به دنده یا به ریه‌ها یا به کبد. در این شرایط شانس بهبودی بسیار کم می‌شود و حتی به زیر 20 هم درصد می‌رسد.
فوت سالانه یک‌سوم مبتلایان
سالانه 16 تا 17 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان پستان در کشور شناسایی می‌شود و از این تعداد حدود 6000 تا 7000 بیمار جان خود را از دست می‌دهند؛ یعنی حدود یک‌سوم مبتلایان. در این آمار آقایان هم مستتر هستند. چون آمار مردها خیلی کم است، معمولاً جداگانه گزارش نمی‌شود. ولی آمار مردها هم تقریباً مشابه خانم‌هاست.
براساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، ابتلای 2/3 میلیون زن به سرطان پستان در سال 2020 تشخیص داده شد و 685 هزار نفرشان در سراسر جهانف جان خود را از دست دادند. تعداد زنان «زنده» مبتلا به سرطان طی 5 سال منتهی به پایان سال 2020 حدود 7/8 میلیون نفر بود.
درمان سرطان پستان در ایران و جهان براساس فرد، نوع و گسترش آن متفاوت و متنوع است. درمان‌ها معمولاً شامل جراحی برای برداشتن بافت سرطانی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی و استفاده از داروهایی برای از بین بردن سلول‌های سرطانی و جلوگیری از انتشارشان به دیگر بافت‌ها و اندام‌ها یا ترکیبی از این روش‌هاست.
مهم‌ترین توصیه سازمان بهداشت جهانی و دیگر متخصصان و پزشکان جهان برای افزایش شانس بقای مبتلایان به سرطان پستان، ضرورت «تشخیص سریع» در کنار «درمان موثر» است.
مرگ بر اثر مراجعه دیرهنگام
آسیه الفت‌بخش، جراح پستان و معاون پژوهشی آموزشی پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی یکی از مهم‌ترین دلیل مرگ ناشی از سرطان پستان در ایران را مراجعه دیرهنگام عنوان کرده و گفته که «چون ما غربالگری سیستماتیک در کل کشور نداریم و اکثر خانم‌ها هم خود را مجبور به انجام چکاپ سالانه نمی‌دانند، معمولاً وقتی به دلیلی به متخصص زنان مراجعه می‌کنند، متخصص، آنها را برای انجام ماموگرافی ارجاع می‌دهد. خیلی از خانم‌ها هم ماموگرافی را سالانه یک بار انجام نمی‌دهند و صبر می‌کنند تا علامتی در خود ببینند و بعد به متخصص مراجعه می‌کنند. خب خانمی که توده‌ای در بدن خود پیدا می‌کند، ممکن است از مرحله 2 گذشته باشد که طبیعتاً درمان هم دشوارتر می‌شود».
اولین و شایع‌ترین سرطان زنان چه در ایران و چه در کل جهان، سرطان پستان است اما اگر در جمعیت زنان در نظر بگیریم از نظر آمار مرگ‌ومیر، رتبه دوم یا سوم را دارد. دلیلش هم این است که بعضی از سرطان‌ها مثل سرطان‌های دستگاه گوارش، سرطان معده و سرطان ریه، قدرت کشندگی بیشتری دارند. سرطان پستان اگر به موقع تشخیص داده شود، بهتر از سرطان‌های دیگر قابل درمان است.
تا 15 درصد ژنتیکی
کارشناسان می‌گویند بین 10 تا 15 درصد از سرطان‌های پستان ژنتیکی هستند؛ توارث یا سابقه فامیلی، عوامل هورمونی و عوامل محیطی هم در ابتلا به این نوع سرطان دخیل هستند. به اضافه اینکه مرگ‌ومیر مبتلایان سرطان پستان زیر 40 سال هم داریم اما سن شیوع سرطان پستان در ایران بین 45 تا 50 سالگی است. زنان جوان‌تر معمولاً نوع ارثی را مبتلا می‌شوند و معمولاً درمان‌شان دشوارتر است و هم امکان مرگ‌ومیرشان بالاتر است.
همزمان یک باور بین زنان وجود دارد و آن این است که بعد از یائسگی دیگر مبتلا به سرطان ازجمله سرطان پستان نمی‌شویم. الفت‌بخش در این ‌باره گفته که «این باور غلط است. اگر زن سالم باشد تا بالای 70 سالگی هم باید چکاپ سالانه خود را ادامه بدهد. چکاپ سالانه باید از 40 سالگی شروع شود و سالانه یک بار انجام گیرد. ابتلا به سرطان پستان در هر سنی ممکن است و محدودیت سنی ندارد. اما به طور میانگین بیش از 50 درصد زنان در ایران بین 45 تا 50 سالگی به این سرطان مبتلا می‌شوند. به هیچ وجه این‌طور نیست که سن زیر 40 سال یا بالای 70 سال مبتلا به سرطان پستان نداشته باشیم».
به اعتقاد او: «زنی که 70 ساله است و در سلامت کامل به سر می‌برد، ممکن است 20 سال دیگر هم عمر کند اما اگر زنی بیماری قلبی پیشرفته دارد، یا مثلاً کلیه‌اش مشکل دارد و مدام دیالیز می‌شود، ما پیش‌بینی می‌کنیم در 5 سال آینده حتی اگر چنین فردی مبتلا هم شود، کار خاصی نمی‌توان برای او انجام داد. ممکن است برای چنین فردی به معاینه فیزیکی اکتفا کنیم و دیگر ماموگرافی را پیشنهاد نکنیم».‌ به گفته الفت‌بخش چکاپ سالانه باید از 40‌ سالگی شروع شود و سالانه یک بار انجام گیرد.
درحال حاضر غربالگری سرطان پستان در کشور برای تمامی افراد در سن 30 تا 69 سال انجام می‌شود که فاقد هرگونه علایم بالینی یا شرح حال هستند. همه زنان در گروه سنی 30 تا 69 سال، زنان زیر 30 و بالای 69 سال که به دلیل سابقه فردی یا خانوادگی مثبت، یا به دلیل بروز مشکلاتی در پستان به مراکز خدمات جامع سلامت شهری/روستایی یا پایگاه‌های سلامت مراجعه می‌کنند از نظر سرطان توسط پزشک مرکز یا ماما مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. همچنین با خودآزمایی منظم پستان می‌توان سرطان پستان را در مراحل اولیه تشخیص داد.
بسیاری از زنان درباره علائم سرطان پستان آگاهی ندارند، یا می‌ترسند، نکند اطرافیان متوجه بیماری آنها شوند یا از ترس اینکه نکند دیگران به خاطر آنها به زحمت بیفتند به پزشک مراجعه نمی‌کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1523441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تخصیص ارز از ثبت سفارش پیشی گرفت؛ قیمت دلار کاهشی می‌شود؟

لحظه قاپیدن گوشی در تهرانپارس

توضیحات خسروپناه درباره ممنوعیت ثبت‌نام پذیرفته شدگان 1403 در کنکور 1404

توضیح سرپرست سنجش در مورد محدودیت ها، ثبت نام و تاریخ آزمون سراسری سال آینده

جزئیات پرداخت خسارت افت قیمت وسایل نقلیه توسط بیمه

افزایش قیمت برنج و حبوبات در بازار

فوربز: 20 هزار ایرانی از اینترنت ماهواره‌ای استارلینک استفاده می‌کنند

محمدجواد لاریجانی و علم الهدی به ضرب المثل «شکم گرسنه ایمان ندارد» فکر کرده اند؟!

سرمقاله فرهیختگان/ الجزیره دمشق را فتح کرد؟

آتش گرفتن هواپیمای نظامی در کالیفرنیا

خط و نشان معنادار "دونالد ترامپ" برای رئیس جمهور اوکراین

پیام غیرمستقیم ایران به مخالفان مسلح سوریه برای حفاظت از سفارت و حرم حضرت زینب (س)

بازار منجمد شد؛ چوبِ قطعی برق لای چرخ تولید

بازی بزرگ ترکیه در سوریه

واشنگتن، امارات را زیر نظر می‌گیرد

شکایت آمریکایی‌های فلسطینی تبار از بایدن

ایلان ماسک باعث نگرانی در آمریکا شد

دعوت نشدن به مهمانی خون به پا کرد

نام‌نویسی نوبت اول کنکور تمدید شد

سرمقاله وطن امروز/ تحلیل‌های چروک

حمله جدید رژیم صهیونیستی به طرطوس سوریه

فرار نظامی صهیونیست از سریلانکا بعد از فاش شدن هویتش

تجلیل استاندار سمنان از همسر والامقام سردار شهید «سید رضی موسوی»

اولین مرکز خصوصی دیالیز استان سیستان و بلوچستان افتتاح شد

اردوی درمانی، آموزشی و فرهنگی ویژه جانبازان اعصاب و روان برگزار می‌شود

حادثه سقوط مرگبار اتوبوس به دره؛ 10 نفر فوت شدند

عضو هیأت رئیسه مجلس: مخالف افزایش نرخ ارز هستیم

چرا بیت کوین به زیر 100 هزار دلار برگشت؟

اپل به لغو ممنوعیت آیفون 16 در اندونزی نزدیک شد

سرمقاله رسالت/ بی‌طرف نداریم

حملات خمپاره‌ای سرایا القدس علیه صهیونیست‌ها

روسیه زیردریایی هسته‌ای جدید خود را با موفقیت آزمایش کرد

کار پژوهش و تحقیقات در کنار روحیه ایثارگری چالش‌ها را برطرف خواهد کرد

اختتامیه جشنواره شهید پیشرفت یادبود شهید «محمدحسین رمضانخانی» برگزار شد

تقی پور: به دستگاه‌ها اجازه داده شد تا نیم درصد از بودجه خود را در زمینه هوش مصنوعی هزینه کنند

تعویق اجرای استاندارد اجباری در پوشاک

جزئیات حادثه سقوط اتوبوس به دره؛ آمار اولیه فوت 10 نفر را نشان می دهد

زنگ دلاری در معاملات مسکن

نجات کودک با کمک راهداران و امدادگران

سرمقاله جوان/ سرنوشت مرز‌های سایکس‌پیکویی

حملات هوایی گسترده اوکراین به تاتارستان روسیه

وزارت ارشاد: مجوزی برای شبکه «تی‌آرتی» فارسی صادر نکرده‌ایم

دورهمی ایرانیان در طولانی‌ترین شب سال

بارش برف در شهرستان پاوه

آموزش‌وپرورش: معدل 10.98 بحران نیست

لحظه هجوم خودرو به میان جمعیت در آلمان

اعتراف پنتاگون به افزایش حضور نظامی در سوریه پیش از سقوط اسد

دستگیری اعضای یک شبکه تکفیری در سرپل‌ذهاب

84 درصد رانندگان موتورسیکلت‌های تصادفی گواهینامه ندارند

ادعای تکان دهنده حمیدرضا علیمی از دستمزد نجومی برخی مداحان