پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «ملغمه‏‏ تجارت خارجی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم زهرا کاویانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تجارت خارجی از سال 1397 و به واسطه‌‌ اوج‌گیری مجدد تحریم‌‌‌ها و سپس از سال 1401 با شرایط ویژه‌‌‌ای مواجه شده است. در حالی که به موجب ماده 22 قانون احکام دائمی هرگونه وضع محدودیت غیرتعرفه‌‌‌ای برای واردات ممنوع است، در حال حاضر واردات کشور در هر مرحله‌‌‌ با سهمیه‌بندی مواجه است. به‌طوری‌که از کلان‌‌‌ترین سطح یعنی مجموع ارز تخصیصی تا پایین‌‌‌ترین سطح یعنی واردات واردکننده‌‌‌های خرد، همگی دارای سهمیه‌‌‌بندی است.
در مرحله‌‌ اول در ابتدای هرسال سهمیه‌‌ ارزی هر سه وزارتخانه‌‌ صمت، جهاد و بهداشت مشخص می‌شود. در مرحله‌‌ دوم هر یک از این وزارتخانه‌‌‌ها به عنوان مثال وزارت صمت میزان ارز تخصیصی به هر یک از گروه‌‌‌های کالایی مانند تلفن همراه، خودرو و ... را مشخص می‌کنند. در مرحله‌‌ سوم، وزارت‌‌‌ صمت برای هر کارت بازرگانی سهمیه‌‌‌ای را تعیین می‌کند؛ به نحوی که سهمیه تولیدی با بازرگانی متفاوت بوده و حتی سهمیه هر کارت بازرگانی نیز متفاوت است. حتی در مرحله‌‌ چهارم، سهمیه‌‌ واردات برای هر کارت بازرگانی در هر فصل نیز تعیین می‌شود.

بنابراین در حالی که فضای سیاستگذاری تجاری کشور در طول چهل و اندی سال گذشته، پس از عبور مجموعه‌‌‌ای از سهمیه‌بندی‌ها و مجوزها در نهایت به این جمع‌بندی رسیده که به علت رانت و فساد ناشی از سهمیه‌‌‌بندی و نقش موثر محدودیت‌ها در ایجاد اختلال در امر تجارت، لازم است تا کلیه ممنوعیت‌‌‌ها و محدودیت‌‌‌های غیر‌تعرفه‌‌‌ای حذف شود و در این راستا نیز حرکت کرده، اما در حال حاضر تجارت خارجی کشور با بیشترین سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و محدودیت‌ها مواجه است که هیچ مبنای قانونی نیز نداشته و کاملا خلاف متن صریح قانون است.
نکته‌‌ جالب توجه آنکه، سیاستگذار انواع ممنوعیت‌‌‌ها را به بهانه‌‌ کمبود درآمدهای ارزی از سال 1397 به بعد به اجرا گذاشته اما مجموع سیاست‌‌‌های اجرایی در بازار ارز به نحوی بوده که کاهش صادرات و افزایش واردات را تشویق کرده است. به همین منظور در راستای کنترل تقاضا برای ارز، سیاستگذار تلاش کرده تا به عبارتی حساب سرمایه را ببندد، یعنی هر یک دلار واردات مشخص باشد که از چه محلی تامین ارز دریافت می‌کند و هر یک دلار صادرات مشخص باشد که ارز خود را به کجا تخصیص داده است. در این راستا نیز سیاست‌‌‌های زیر به اجرا گذاشته شده است.
1- عدم‌امکان واردات با ارز متقاضی: یعنی هیچ واردکننده‌‌‌ای نمی‌تواند با ارزی که در اختیار دارد و مشخص نیست از کجا به دست آورده (به عنوان مثال در خارج از کشور ملکی فروخته است) کالایی را از مبادی رسمی به کشور وارد کند.
2- الزام به رفع تعهد ارزی (بازگشت ارز حاصل از صادرات): کلیه‌‌ صادرکنندگان موظف هستند تا ارز خود را در بازار رسمی (که نرخی حتی تا 50‌درصد زیر بازار آزاد داشته است) عرضه کنند.
اما نتیجه‌‌‌ چه بوده؟ اینکه برآورد می‌شود حجم قاچاق کالا در کشور به حدود 30 میلیارد دلار رسیده است؛ یعنی در حدود نصف واردات رسمی، قاچاق در کشور وجود دارد. سوال این است که این چه حساب سرمایه بسته‌‌‌ای است که می‌تواند تامین مالی 30 میلیارد دلار قاچاق را انجام دهد؛ آن‌هم قاچاق کالاهایی که نیاز روزمره مردم بوده و می‌توانست از مبادی رسمی وارد کشور شود؟
از طرف دیگر، بانک مرکزی با الزام صادرکننده به عرضه‌‌ ارز در بازار نیما و هرچه کوچک‌تر کردن و سخت‌‌‌تر کردن فرآیند تخصیص ارز در بازار اشخاص (بازاری که در آن ارز حاصل از صادرات می‌تواند با نرخ آزاد به واردات اختصاص یابد) عرضه‌‌‌‎ ارز را کمتر کرده و انگیزه برای کم‌اظهاری را بیشتر می‌کند. در کنار آن با اصرار بر ثبات نرخ ارز، واردات هر روز فرآیند سودآورتری نسبت به گذشته شده و تقاضا برای واردات افزایش یافته است.
بنابراین در حالی که هدف اصلی از این همه دخالت در تجارت خارجی، کنترل منابع ارزی کشور بوده، در شرایطی قرار گرفته‌ایم که تراز گمرکی کشور به منفی 16میلیارد دلار در سال 1402 رسیده که منفی‌‌‌ترین مقدار از سال 1396 (سالی که هیچ ممنوعیت و محدودیتی نبود) است. حجم قاچاق به نصف واردات رسمی رسیده و همین موضوع تراز واقعی را منفی‌‌‌تر نیز می‌کند و تمایل برای کم‌اظهاری صادرات و بیش‌اظهاری واردات به حداکثر مقدار خود رسیده به نحوی که آمار تجارت خارجی کشور را نیز به شدت مخدوش کرده است. از طرف دیگر رانت عظیمی به واسطه‌‌ انواع سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و مجوزها در شبکه‌‌ واردات در حال توزیع است و نتیجه‌‌ همه‌‌ این سیاست‌‌‌ها هدررفت منابع ارزی کشور است.
از این رو پیشنهاد می‌شود تا دولت چهاردهم در راستای سامان‌بخشی به تجارت خارجی، در مرحله‌‌ اول کلیه‌‌ ممنوعیت‌‌‌های واردات را لغو کند و واردات آنها را با منشأ ارز متقاضی مجاز بشمارد. اجرای این سیاست به این معناست که کالایی که تاکنون از مبادی غیررسمی به کشور وارد می‌‌‌شده، از مبادی رسمی وارد می‌شود و ارز موردنیاز را نیز از طرق قبلی تامین می‌کند. همچنین در مرحله‌‌‌‌‌ دوم، همه‌‌ صادرکنندگان باید مجاز به عرضه‌‌ ارز در بازار اشخاص باشند و تخصیص ارز بازار اشخاص نباید نیازی به گذشت زمان از سوی بانک مرکزی داشته باشد. بلکه به محض مشخص شدن منشأ ارز واردات از محل صادرات خود یا دیگران، باید تخصیص ارز صورت گیرد. در مراحل بعدی زمانی که بازار ارز به تعادل در قیمت‎های بازاری رسید (که لازمه‌‌ آن دو مرحله‎ ذکر‌شده است)، عملا سهمیه‌‌‌بندی‌ها نیز دیگر کارکردی نخواهد داشت و لازم است با بازگشت به قانون، کلیه‌‌ سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها لغو شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1530581/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا خلیج فارس برای طوفان دوم ترامپ آماده است؟

عینک هوش مصنوعی بایدو با قیمت باورنکردنی رونمایی شد

تاریخ شروع بتا عمومی Mother Machine اعلام شد

رسانه‌های اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

ترامپ پیش‌بینی‌ناپذیر

چگونه ترامپ، جهان را به هم می‌ریزد؟

نایب رئیس کمیسیون انرژی: مشکلات ناترازی انرژی متوجه دولت‌های گذشته است

رسانه‌هایی اسرائیل: نتانیاهو زیرزمین‌نشین شده است

آمار مهم اتاق عملیات حزب‌الله از تلفات و خسارت‌های اسرائیل

ترامپ مشاور امنیت ملی خود را انتخاب کرد

کشف محل نبرد تاریخی قادسیه با کمک ماهواره‌های جاسوسی آمریکا

پهپاد روسی سقوط کرده لو داد؛ استفاده روس‌ها از تراشه‌های آمریکایی در ادوات جنگی!

وزیر ارتباطات: خودمان را مقید به سکوی مجازی خاصی نمی‌دانیم

هشدارهای جدی درباره کاهش کیفیت زندگی ایرانی‌ها

رابطه ترامپ با اقتصاد ایران

بداقبال و بداقبال‌تر

اتهام آدم‌ربایی برای زنی که می‌خواست شوهرش را سورپرایز کند

جهش 40 درصدی سهام تسلا با پیروزی ترامپ

پیش بینی قیمت دلار 23 آبان 1403

خاموشی‌ها و فراموشی‌ها

به قدرت رسیدن مجدد ترامپ چه پیامی برای ایران دارد؟

یحیی سریع: یک ناو هواپیمابر و 2 ناوشکن آمریکایی را هدف قرار دادیم

حزب‌ الله: برای نخستین بار پایگاه هحوتریم را موشک‌باران کردیم

هوشیاری مرد بازاری، سارق میلیاردی را به تله انداخت

آماده‌باش بی‌سابقه در پاریس برای بازی با اسرائیل

همکاری پلی استیشن و Call of Duty پس از 9 سال پایان یافت

دستور رئیس جمهور به مرکز ملی فضای مجازی در خصوص فیلترینگ

وزیر کار: 30 خانواده جانباخته معدن طبس زیر خط فقر بودند

راه ماندن خریداران کم‌توان در بازار خودرو

جزئیات قیمت بنزین سوپر وارداتی

کوجیما از حقایق جالبی در ساخت Death Stranding می‌گوید

ضربه موشکی حزب‌الله به رژیم صهیونیستی

وداع دردناک مادر فلسطینی با دو دخترش که شهید شدند

گزارشی از حکایت گران فروشی و کم فروشی نان

اولتیماتوم به نیسان آبی تا پایان 1403

آمازون افشای اطلاعات کارکنانش را تأیید کرد؛ محدود به جزئیات تماس

تصاویر اختصاصی از 11 بار بمباران ضاحیه بیروت

شینا انصاری: گسترش همکاری‌های محیط زیستی بین کشورهای منطقه ضروری است

7 اولویت دولت چهاردهم در حوزه مسکن و ساختمان

رتوش خاموشی

جزئیات کامل قتل پزشک متخصص قلب در یاسوج از زبان رئیس دانشگاه علوم پزشکی

پیوند روبل و ریال رسمی شد

ترامپ به تنظیمات کارخانه بازگشت

یمن: ناو هواپیمابر آبراهام آمریکا را با موشک و پهپاد هدف قرار دادیم

پیشروی در جنایت!

دلیل بازداشت روشنک مولایی چه بود؟

فعالیت‌های فرودگاه «بن گوریون» متوقف شد

محصول مشترک ارزی بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی

موجودی تراشه‌های Ryzen 7 9800X3D به پایان رسید

نزاع بی‌پایان فردوسی‌پور و تمامیت‌خواهان