پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خبرگی مهم‌تر از تخصص یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ خبرگی مهم‌تر از تخصص
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «خبرگی مهم‌تر از تخصص» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم احمدرضا روشن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری ایران شاهد بودیم که همه داوطلبان بر اهمیت توجه به نظر متخصصان و کارشناسان امر برای تصمیم‌گیری‌ها و حل مشکلات جامعه تاکید داشتند و آن را یک ضرورت برای بهبود وضعیت کشور می‌دانستند. جالب آنکه همه گروه‌های سیاسی ادعا دارند مواضعشان بر اساس نظرات کارشناسان و متخصصان است؛ اما آیا تکیه بر نظرات تخصصی و کارشناسی برای اتخاذ تصمیمات مهم کافی است؟ آیا دانش‌هایی فرای دانش تخصصی می‌تواند ما را در انتخاب برنامه‌های اقتصادی بهتر یاری دهد؟
برای پاسخ به این پرسش‌ها، یک تفکیک مفید، تفاوت قائل شدن بین تخصص و خبرگی است. ابتدا ببینیم تفاوت متخصص و خبره در چیست؟ متخصص محدود به مدرک تحصیلی‌اش است، اما یک خبره نه تنها باید در موضوع خاص خود، بلکه در سایر حوزه‌های مرتبط نیز به‌روز باشد. متخصص دانش تکنیکی دارد و خبره، اشراف دانشی و ابعاد مختلفی از مساله را در نظر می‌گیرد. خبره فقط از روی کتاب تصمیم نمی‌گیرد، بلکه لنز اقتصاد سیاسی دارد و آثار توزیعی و رفاه عموم مردم را نیز لحاظ می‌کند. متخصص اقتصاد، نگاه فنی دارد؛ اما خبره اقتصاد با نگاه اجتماعی به تحلیل موضوعات می‌پردازد. متخصص، مساله را جزئی می‌بیند و خبره، به‌صورت سیستمی. خبره در تعیین مبادله سود و زیان و رابطه جایگزینی انتخاب‌ها تعداد متغیرهای بیشتری را در نظر می‌گیرد و این سوال را از خود می‌پرسد: آیا مردم توان و ظرفیت تحمل مشکلات بیشتر را دارند؟ برای یک متخصص، کاهش رنج مردم دراولویت نیست، بلکه رفع مشکلات و ساماندهی وضعیت دولت را در نظر می‌گیرد.

خبره اقتصاد، متغیرهای اقتصادی را در معادلات اجتماعی قرار می‌دهد. به عبارت دیگر، خبره اقتصاد، پدیده‌های جهان را علاوه بر اقتصاد از لنز اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و بین‌المللی می‌بیند. همچنین، او متوجه تبعات و پیامدهای تصمیمات اقتصادی هست؛ چراکه حل مسائل جامعه فقط یک موضوع فنی و تکنیکی نیست، بلکه مرتبط با فضای جامعه و زندگی واقعی است. متخصص، کارآیی را در اولویت قرار می‌دهد و خبره، اثربخشی را. از این رو، یک معیار تفاوت نگاه تخصصی و نگاه خبرگی این است که ببینیم هزینه تصمیمات یا تبعات اجرایی شدن نظرات آنها بر دوش مردم قرار می‌گیرد یا بر دوش دولت. مثلا برای متخصص، قیمت بنزین در فوب خلیج فارس مهم است، ولی برای خبره، دلایل افزایش مصرف بنزین در کشور و قدرت خرید مردم و افزایش انتظارات تورمی ناشی از افزایش قیمت بنزین اهمیت دارد. افزایش ناسنجیده قیمت بنزین در سال 1398 که شاهد تبعات سنگین آن بودیم، نمونه‌ای از نظرات کارشناسان و متخصصان کشورمان بود.
مواردی مثل یکسان‌سازی نرخ ارز یا آزادسازی قیمت بنزین (یا سایر کالاهایی که به لحاظ قیمتی جنبه استراتژیک دارند) بدون توجه به شرایط و زمینه‌های اجتماعی، نمونه‌هایی از رویکردهای مرسوم در پارادایم تخصص است. درحالی‌که درپارادایم خبرگی، اقناع‌سازی، همراهی و پذیرش مردم مهم‌ترین عامل موفقیت یک سیاست قلمداد می‌شود. به‌ویژه در حالت کاهش سرمایه اجتماعی (اعتماد عمومی) نسبت به سیاست‌های رسمی و برنامه‌های دولت، تخصص‌گرایی آثارمنفی‌تری به بار می‌آورد.نکته اساسی این است که خبره اقتصاد، برای پیشنهاد یک سیاست یا برنامه اقتصادی، عکس‌العمل‌ها، واکنش‌ها و روحیات مردم را هم در نظر می‌گیرد. در جامعه‌ای که 30درصد جمعیت کشور (26میلیون نفر) زیر خط فقر قرار دارند، متوسط نرخ تورم بین سال‌های 1397 تا 1402 معادل 41.7درصد بود. حدود 30درصد از جمعیت کشور دچار انواع اختلالات روانی هستند.
در جامعه‌ای که با انباشت تنش‌های روانی مواجه است، مردم اعصاب ندارند (نحوه رانندگی مردم را ملاحظه کنید) و ضعف در کنترل خشم و افزایش نزاع و درگیری‌های خیابانی قابل مشاهده است؛ به‌طوری‌که سالانه 6میلیون پرونده در کلانتری‌های کشور تشکیل می‌شود. در جامعه‌ای که تورم به‌طور شتابان از افزایش درآمد حقوق‌بگیران سبقت می‌گیرد و سرخوردگی جوانان ناشی از شکاف طبقاتی و فساد و رانت‌خواری را می‌بینیم، چگونه می‌توان فقط بر اجرای تئوری اقتصادی تاکید کرد؟ کارشناس (متخصص) اقتصادی در واقع یک تکنسین اقتصادی است. متخصص، امکان‌پذیری فنی را در نظر می‌گیرد و خبره، امکان‌پذیری اجتماعی را. به کارشناسان کمی می‌توان عنوان خبره را اطلاق کرد. یک خبره، متخصص هست، ولی عکس آن صادق نیست.
متخصص، مساله حل می‌کند و خبره، خود را با معضلات مواجه می‌بیند؛ به‌ویژه که معضلات دنیای معاصر به‌دلیل پیچیدگی‌شان نیازمند رویکرد میان‌رشتگی است و یک تخصص برای فهم معضلات کافی نیست. این در حالی است که مسائل کشور ما به معضلات تبدیل شده است. هنگامی که با معضلات مواجهیم ریسک به عدم قطعیت تبدیل می‌شود. به علاوه، از آنجا که فهمیدن، مهم‌تر از دانستن است، اقتصاد فهمیدن نیز مهم‌تر از اقتصاد دانستن است و «اقتصاد فهم» جایگاه والاتری نسبت به «اقتصاددان» دارد. متخصص، اقتصاددان است و خبره، اقتصادفهم. به همین خاطر یک خبره اقتصاد می‌تواند اقناع معرفتی ایجاد کند. در کشور ما تاکنون تصمیمات اقتصادی در سیطره متخصصان بوده است، نه خبرگان اقتصادی. ضمن اینکه همه گروه‌های سیاسی، تیم کارشناسی مخصوص به خود را دارند و برای تایید خواست‌های خود، پشتوانه علمی و تخصصی فراهم می‌کنند؛ اما یک فرد خبره سفارش‌پذیر نیست.
در مجموع، بزرگ‌ترین مساله کشور ما این است که نمی‌دانیم مساله اصلی کشور چیست. اتلاف منابع فقط این نیست که منابع به درستی مصرف نمی شود، بلکه این است که در جای غیرصحیح مورد استفاده قرار می‌گیرد. جامعه ما نیازمند بازتعریف اولویت‌ها بر اساس منافع بلندمدت و نیازهای توسعه‌ای است. بازتخصیص منابع عمومی و تقویت عدالت تخصیصی آن چیزی است که کشور به آن نیاز دارد. اگر متخصصان به دنبال رفع کمبود منابع مالی و کسری بودجه دولت هستند راه حل آن در روش‌های شوک درمانی یا آزاد‌سازی قیمت‌ها نیست، بلکه از طریق بازتخصیص کلان مصارف و نیازهای واقعا مهم میسر است؛ در این صورت، منابع عظیمی آزاد می‌شود. مثلا درباره سازمان‌های عمومی که مالیات نمی‌پردازند یا بسیاری از نهادهایی که بدون اثربخشی لازم از بودجه عمومی استفاده می‌کنند.خبره یا متخصص؟ به کدام‌یک بیشتر احتیاج داریم؟ کشور ما بیشتر نیازمند خبره است تا متخصص، نیازمند خردمند است تا دانشمند.
متخصص، راهگشا نیست؛ چون همه‌جانبه نگر نیست. هم‌اکنون اغلب مسوولان اقتصادی کشور در قامت یک کارشناس و متخصص اقتصادی صحبت می‌کنند. بر اساس دانش آکادمیک هم درست می‌گویند؛ اما اگر لنز تحلیلی خودرا تغییر ندهند، دچار خطاهای استراتژیک می‌شوند. درمان بالینی اثربخش‌تر از درمان کتابی است. جراحی قلب از روی کتاب صورت نمی‌گیرد. نکته دیگر اینکه مسوولان اصلی کشور ممکن است در «تله کارشناس» گیر کنند. تله کارشناس عبارت است از نظرات به ظاهر علمی ولی به دور از دیدگاه همه‌جانبه که از سوی متخصصان برای تصمیم‌گیری یکم سوول بدون اطلاع و اشراف، تهیه می‌شود و تصمیمات او را منحرف می‌کند. از این رو، پیشنهاد می‌شود «شورای خبرگان اقتصادی»، متشکل از افراد به لحاظ علمی قوی و به لحاظ فکری مستقل و با مشارکت انجمن‌های علمی، مستقیما زیر نظر رئیس‌جمهور تاسیس شود و تصمیمات مهم اقتصادی قبل از اتخاذ به تصویب این نهاد برسد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1530883/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت پرداخت یارانه؛ کدام دهک‌ها یارانه می‌گیرند؟

لنوو با انتشار تیزر تینک‌بوک 14 پلاس 2025 حضور پردازنده 14 هسته‌ای اینتل را تأیید کرد

ترفند جالب اپل برای فروش محصولاتش

سلیمان جهان

ادعاهای رسانه‌های عبری درباره عملیات کماندویی اسرائیل در خاک سوریه

سید الحوثی: سوزندان بیمارستان «کمال عدوان»، فجعیع‌ترین جنایت اسرائیل به شمار می‌رود

سازمان ملل: اقدامات اسراییل در غزه وحشتناک است

دیدار یک هیات از دولت موقت سوریه با وزیر دفاع عربستان

قیمت مرغ پایین آمد؛ گزارش از بازار گوشت و دام

راز محبوبیت سردار

یورش گسترده شهرک‌نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی

جزئیات بازار کار در تابستان 1403

تشکر ویژه قالیباف از مردم بخاطر 45 میلیون متر مکعب صرفه جویی در پویش رئیس جمهور

مقاوم‌ترین و ضعیف‌ترین گوشی سال 2024 معرفی شد

تداوم سقوط مخاطبان صداوسیما؛ فقط 29.5 درصد مردم ویژه برنامه‌های شب یلدای ‏تلویزیون را دیده‌اند

اول آمریکا یا ادامه مـداخله در خاورمیانه

6 فوتی در تصادف خودرو حامل اتباع در کرمان

وزیر خارجه اسراییل به مرز سوریه رفت

حماس: فرصت بزرگی برای موفقیت مذاکرات آتش‌بس وجود دارد

قالیباف: بپذیرم که امروز مردم از نوع مدیریت ما گله‌مند هستند

میانگین سن ایرانی‌ها به 32 سال رسید

این هاب USB-C جمع‌وجور 10 درگاه، 5 دکمه برای سفارشی‌سازی و شارژ 100 وات دراختیارتان می‌گذارد

سردار، سرباز وطن بود

ایلان ماسک در مدار دخالت در کشورها؛ این بار انگلیس

وزیر خارجه فرانسه به سوریه می‌رود

نتانیاهو از بیمارستان ترخیص شد

بارش برف و باران در نیمه شرقی کشور

مراسم پنجمین سالروز شهادت سردار سلیمانی؛ دوستدارانی که برف و باران نمی‌شناسند

قالیباف: دستگاه دولتی باید به جای تولید خدمات خرید خدمات انجام دهد

برنامه Good Lock سامسونگ سرانجام با One UI 7 به‌صورت جهانی ارائه می‌شود

صهیونیست‌ها کنترل بزرگ‌ترین سد جنوب سوریه را به دست گرفتند

عاملان زورگیری 10 هزار دلاری دستگیر شدند

این کامپیوتر قدرتمند با بدنه چوبی، می‌تواند نقش یک میز را هم ایفا کند

کنایه زلنسکی به روسیه: قطع گاز روسیه، بزرگ‌ترین شکست مسکو است

سواد پایه دانش‌آموزان ایرانی در بحران؛ چاره چیست؟

انتقاد بازنشستگان به متناسب‌سازی تامین اجتماعی؛ افزایش 300 - 400 هزار تومانی صدقه است!

جوان: نقدناپذیرترین رئیس‌جمهور تاریخ نگران «نظرمردم» شد!

تا بی‌نهایت ایموجی بسازید

پس‌لرزه‌های خاورمیانه برای ترامپ

حمله روسیه به تاسیسات انرژی در اوکراین

زیر گرفتن اسرائیلی‌ها با تراکتور در تل‌آویو

خداحافظی 2 هفته‌ای با سرما؛ هوا به طور محسوس گرم‌تر می‌شود

جایزه میلیونی توانیر برای معرفی استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز

ردمی بوک 14 و 16 مدل 2025 با پردازنده Intel Core 5 220H رسماً معرفی شد

یدیعوت آحارنوت: حماس تسلیم‌ناپذیر است

تأکید رئیس‌جمهور بر بهره‌گیری از ظرفیت‌های شبکه‌های اجتماعی در ارتقای کیفیت آموزش

سود و اقساط وام 650 میلیونی نهضت ملی مسکن چقدر می شود؟

وزیر اطلاعات دولت انتقالی سوریه وعده آزادی بیان داد

زلنسکی: آماده برقراری روابط دیپلماتیک با سوریه هستیم

کشف سر نخ ارتباط بین 2 حادثه تروریستی در آمریکا