پیام ویژه

آخرين مطالب

سند «سیاست‌گذاری رمزپول‌ها» منتشر شد اقتصادي

سند «سیاست‌گذاری رمزپول‌ها» منتشر شد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تسنیم / سند «چارچوب سیاست­­گذاری و تنظیم‌گری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» مستند به مواد (4)، (24)، (59) و (64) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با هدف استفاده از ظرفیت­ ها و فرصت­ های نهفته در توسعه فناوری­ های نوین مالی منتشر شد.
سند «چارچوب سیاست­­گذاری و تنظیم‌گری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» در چهار بخش و 19 بند به شرح زیر تدوین و به تصویب رسیده است.
باتوجه به اختیارات و وظایف قانونی بانک مرکزی در تنظیم گری حوزه رمزپول ها (توکن های معاملاتی)، مستند به مواد 4، 24، 59 و 64 قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سند پیشنهادی بانک مرکزی باعنوان «چارچوب سیاستگذاری و تنظیم گری بانک مرکزی در حوزه رمزپولها» در جلسه سیزدهم آذرماه 1403 هیئت عالی بانک مرکزی، با موافقت تمامی اعضا به تصویب رسید.
در این سند مصوب، ضمن تاکید بر هویت بخشی به موجودیت های کارگزار رمزپول و نهاد امین بعنوان اشخاص تحت نظارت بانک مرکزی، مسئولیت صدور مجوز اشخاص برشمرده با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران بوده و تنظیم مقررات و نظارت موثر بر سلامت فعالیت درخصوص فعالین دارای مجوز توسط بانک مرکزی انجام خواهدشد.
طبق اعلام واقفی معاون فناوری های نوین بانک مرکزی، طبق سند جدیدی که تصویب شده و با هدف صیانت از دارایی های عمومی، کارگزار رمزپول، موظف است از خدمات موجودیت­های نهاد امین دارای مجوز از بانک مرکزی استفاده نموده یا همزمان با اخذ مجوز کارگزار رمزپول، نسبت به اخذ مجوز نهاد امین نیز از بانک مرکزی اقدام نماید. 
عضو هیات عامل بانک مرکزی رویکرد بانک مرکزی در تدوین این چارچوب را کاملا" توسعه محور خواند و گفت: بانک مرکزی در کنار ایفای وظایف قانونی در خصوص تنظیم‌گری فعال، "انتشار" و "عرضه اولیه" انواع "رمزپول" در داخل کشور را از طریق "محیط آزمون تنظیم‌گری" مورد تایید "بانک مرکزی" مجاز شمرده است. 
در ادامه مشروح سند چارچوب سیاست‌گذاری و تنظیم‌گری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها را می خوانید؛
مقدمه
‌بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به عنوان متولی مدیریت بازار پول و ارز، سیاست­گذار و تنظیم ­گر نظام‌های پرداخت کشور و تنظیم‌گر در حوزه رمزپول‌ها و ناظر بر مبادله آنها، مستند به مواد (4)، (24)، (59) و (64) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با هدف استفاده از ظرفیت­ ها و فرصت­ه ای نهفته در توسعه فناوری­ های نوین مالی، تقویت شفافیت در فعالیت­های مرتبط با رمزپول و آگاهی­ بخشی به مردم در این حوزه، «چارچوب سیاست­­گذاری و تنظیم‌گری ‌بانک مرکزی در حوزه رمزپول‌ها» را در 19 بند به شرح زیر تدوین و به تصویب رسانده است.

نگهداری، خرید و فروش غالب رمزپول­ها، متضمن پذیرش درجه بالایی از مخاطره و ریسک بازار است؛ چراکه قیمت این نوع از رمزدارایی در بازارهای جهانی معمولاً با نوسان شدید همراه بوده­ و سازوکار قطعی برای مدیریت ریسک­ های مترتبه وجود ندارد. علاوه بر این، در حال حاضر نگهداری، خرید و فروش رمزپول در کشور، با ریسک­ های متنوعی از جمله ریسک‌های ناشی از تحریم، ریسک مسدود شدن یا نشان‌گذاری کیف رمزپول کاربران و در نتیجه، از دست رفتن یا از دسترس خارج شدن سرمایه آنان نیز روبرو است. با توجه به مخاطرات پیش­گفته، ‌بانک مرکزی به­ هیچ عنوان فعالیت در حوزه رمزپول را توصیه نمی­ کند و مسئولیتی در قبال ضرر و زیان احتمالی کاربران ندارد.
این سند، با توجه به شرایط کنونی کشور تدوین شده ­است. با توجه به نوظهور بودن موضوع و تحولات سریع در حوزه رمزدارایی‌ها و به‌ویژه رمزدارایی‌ها، ‌بانک مرکزی با همکاری سایر دستگاه­ های ذی­ربط، رصد مستمر این حوزه را در دستور کار داده و در صورت نیاز نسبت به بازنگری سند و اطلاع‌رسانی لازم اقدام خواهد نمود.
بخش اول- تعاریف
1- واژه‌ها و عبارات به‌کاررفته در سند حاضر به شرح ذیل است:
1-1- ‌بانک مرکزی: ‌بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
2-1- اشخاص تحت نظارت: اشخاص تحت نظارت ‌«بانک مرکزی» موضوع بند«ر» ماده(1)، ماده(59) و ماده(64) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
3-1- پول دیجیتال ‌بانک مرکزی: پول رسمی کشور که با استناد به جزء(4) بند«ب» از ماده(4) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، به‌صورت دیجیتالی یا با استفاده از فناوری دفترکل توزیع شده، از سوی «بانک مرکزی» منتشر می­ گردد.
4-1- رمزدارایی: هر نماد رقومی (دیجیتال) ارزش، حق مالی یا غیرمالی، که به شکل الکترونیکی بصورت متمرکز یا غیرمتمرکز قابل انتشار، عرضه، نگهداری و انتقال است. «رمزدارایی»‌ها بر اساس کاربرد، شامل سه نوع «رمزپول»، «توکن اوراق بهادار» و «توکن کاربردی» می­ باشند.
5-1- رمزپول (توکن معاملاتی): نوعی پول رقومی (دیجیتال) رمزنگاری شده است که در بستر پایگاه داده اشتراکی به صورت متمرکز (با محوریت بانک مرکزی) یا غیرمتمرکز ایجاد و به صورت غیرمتمرکز مبادله می‌شود. در این سند، هرجا از واژه رمزپول استفاده می ­شود، منظور انواع رمزپول شامل کلیه توکن ­های معاملاتی، به­ استثنای «پول دیجیتال ‌بانک مرکزی» است.
6-1- توکن اوراق بهادار: نوعی «رمزدارایی» است که دارای پشتوانه ­ای به میزان مشخص از یک دارایی یا مجموعه‌ای از دارایی‌ها (غیر از ارز، پول رایج کشور، طلا و فلزات گران­بها) می‌باشد.
7-1- توکن کاربردی: نوعی «رمزدارایی» است که به منظور استفاده از یک کالا، خدمت یا امتیاز در دامنه کاربری و زیست‌بوم محدود و مشخص (با کاربری حلقه بسته) منتشر می ­شود.
8-1- کارگزار رمزپول: هر شخص حقوقی است که با مجوز ‌«بانک مرکزی»، مبادرت به ارائه خدمات کارگزاری حوزه رمزپول (از جمله خرید، فروش و واسطه­ گری مبادله) می ­نماید.
9-1- نهاد امین: هر شخص حقوقی است که با مجوز ‌«بانک مرکزی»، مبادرت به ارائه خدمات نگهداری و ذخیره امن رمزپول می‌نماید.
10-1- کاربر: هر شخص حقیقی یا حقوقی است که به هر نحوی از خدمات ارائه شده توسط «کارگزار رمزپول» یا «نهاد امین» استفاده می ­نماید.
11-1- انتشار: ایجاد «رمزدارایی» جدید توسط هر شخص حقیقی یا حقوقی در بستر پایگاه داده اشتراکی بصورت متمرکز یا غیرمتمرکز.
12-1- عرضه اولیه: به فرآیندی اشاره می‌کند که طی آن، شخص حقیقی یا حقوقی اقدام به صدور یا انتشار اولیه «رمزدارایی» جدید نموده و چندین واحد از آن را با اهدافی مانند تامین سرمایه، در اختیار «کاربران» قرار می ­دهد.
13-1- محیط آزمون تنظیم‌گری: محیطی است متشکل از یک گروه متخصص و مجموعه‌ای از رویه‌های بررسی و سنجش ایده که پس از دریافت ایده نوآورانه، نسبت به ایجاد محیط کنترل شده برای شروع فعالیت در دوره‌های موقت و زمان‌بندی شده با شرایط مختص ایده، اقدام می‌نماید. این محیط در صورت تحقق شاخص‌های موفقیت تعیین‌شده و تشخیص امکان‌پذیری تنظیم و کنترل رفتار کسب و کار، شرایط صدور مجوز دائم و توسعه مقیاس عملکردی فعالیت کسب و کار تحت کنترل و نیز متقاضیان جدید این زمینه را توسط نهادهای قانونی مرتبط فراهم می‌نماید.
بخش دوم- آگاهی‌بخشی به مردم در حوزه رمزدارایی‌ها
2- استفاده از هرگونه «رمزدارایی» اعم از «توکن اوراق بهادار»، «توکن کاربردی» و «رمزپول»، به عنوان ابزار پرداخت در داخل کشور، برای تمامی اشخاص حقیقی، حقوقی و اتباع خارجی ممنوع است.
3- نگهداری، خرید و فروش و به‌کارگیری انواع «توکن اوراق بهادار» و «توکن کاربردی» تابع مقرراتی است که حسب مورد توسط دستگاه ­های ذی­ربط، ازجمله سازمان بورس اوراق بهادار تصمیم‌گیری و اطلاع­ رسانی خواهد شد.
4- «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین» موظف است از آگاهی کامل «کاربران» نسبت به مخاطرات و ریسک­ های هرگونه مبادله، نگهداری و به‌کارگیری انواع «رمزدارایی»‌ها اطمینان حاصل نموده و عدم حمایت و ضمانت ‌«بانک مرکزی» و نظام بانکی را متذکر گردند.
بخش سوم- چارچوب کلی فعالیت در حوزه رمزپول‌ها
5- به استناد جزء(13) بند«ب» ماده(4) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، هرگونه فعالیت به ­عنوان «کارگزار رمزپول» یا «نهاد امین»، بدون اخذ مجوز از ‌«بانک مرکزی» ممنوع است. «بانک مرکزی» دستورالعمل شرایط و الزامات فعالیت به­ عنوان «کارگزاری رمزپول» و «نهاد امین» را تدوین و به­ تصویب هیأت عالی ‌«بانک مرکزی» می­ رساند. 
6- به استناد ماده(59) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین»، «اشخاص تحت نظارت» ‌«بانک مرکزی» محسوب شده و موظف به رعایت مقررات و دستورالعمل­ های ابلاغی ‌«بانک مرکزی» هستند. رعایت قوانین و مقررات مالیاتی و مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم توسط اشخاص مزبور الزامی است.
7- «کارگزار رمزپول» جهت نگهداری «رمزپول»­های متعلق به «کاربران»، نیازمند اخذ مجوز «نهاد امین» از ‌«بانک مرکزی» بوده و در غیر این صورت برای نگهداری «رمزپول­»های متعلق به «کاربران»، الزاماً باید از خدمات «نهاد امین» دارای مجوز از ‌«بانک مرکزی» استفاده نماید. دستورالعمل اجرایی این بند از سوی ‌«بانک مرکزی» تدوین، ابلاغ و به ذی‌نفعان اطلاع‌رسانی خواهد شد.
8- «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین» موظف است گزارش­های لازم را در قالب و زمان ابلاغی ‌«بانک مرکزی»، در اختیار ‌این بانک قرار دهد.
9- رسیدگی به تخلفات «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین»، صرفاً درخصوص موجودیت­های برشمرده­ی دارای مجوز از ‌«بانک مرکزی» مسموع بوده و موارد تخلفات شناسایی شده در چارچوب مواد 22 تا 25 قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران رسیدگی خواهد شد. ‌«بانک مرکزی» مسئولیتی نسبت به جبران ضرر و زیان مالی «کاربران» ندارد.
10- به منظور مدیریت ریسک‌های مرتبط با فعالیت «انتشار» و «عرضه اولیه» انواع «رمزپول»، آغاز فعالیت مزبور در داخل کشور، تنها از طریق «محیط آزمون تنظیم‌گری» مورد تایید ‌«بانک مرکزی» مجاز خواهد بود. 
11- «بانک مرکزی» حداقل مقررات و ضوابط اجرایی لازم در خصوص فعالیت در حوزه «رمزپول‌ها»، خدمات پرداخت و تسویه ریالی «کارگزار رمزپول»، و ضوابط مدیریت خطر (ریسک) مربوطه را تدوین و ابلاغ می­‌نماید.
بخش چهارم- سایر موارد مرتبط با رمزدارایی‌ها
12- «انتشار» و «عرضه اولیه» انواع «رمزپول» با پشتوانه ریال در انحصار ‌«بانک مرکزی» می‌باشد.
13- «انتشار» و «عرضه اولیه» انواع «رمزپول» با پشتوانه ارز، طلا و فلزات گران‌بها منوط به تصویب هیأت‌عالی ‌«بانک مرکزی» است. عملیات تحقیق و توسعه برای «انتشار» «رمزپول»های موضوع این بند، صرفاً در «محیط آزمون تنظیم‌گری» مورد تأیید ‌«بانک مرکزی» مجاز است. 
14- در «انتشار» و «عرضه اولیه» انواع «توکن کاربردی» در داخل کشور، رعایت موارد زیر الزامی است: الف-عدم امکان مبادله نظیر به نظیر بین «کاربران»، ب-عدم توسعه بازارگاه مبادله، و ج-کاربرد توکن بصورت حلقه بسته، با رعایت عدم به‌کارگیری توکن مربوطه در خارج از زیست بوم تعریف شده.
15- «رمزپول (توکن معاملاتی)» استخراج شده در داخل کشور بر اساس مجوزهای صادره توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، مشمول تعهدات صادراتی شده و به‌کارگیری آن جهت تامین ارز واردات از مبادی رسمی کشور و نیز سایر مبادلات مالی و تجاری، مجاز می‌باشد. ضوابط این بند توسط «بانک مرکزی» و با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، سازمان امور مالیاتی و سایر دستگاه‌های ذیربط تنظیم، تصویب و ابلاغ خواهد شد.
16- نگهداری و خرید و فروش انواع «رمزپول» (به‌جز «پول دیجیتال ‌بانک مرکزی») یا ارائه خدمت به‌عنوان «کارگزار رمزپول» و «نهاد امین» توسط «اشخاص تحت نظارت»، موضوع بند«ر» ماده(1) قانون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، منوط به اخذ مجوز جداگانه از این بانک می‌باشد.
17- ‌«بانک مرکزی» از ظرفیت مشاوره‌ای تشکل‌های تخصصی غیردولتی خودتنظیم‌گر که در چارچوب قانون و مقررات با اخذ مجوز از مراجع ذی‌ربط در زمینه آموزش، تحقیق و توسعه، سرمایه‌گذاری، صدور خدمات فنی و سایر زمینه‌های مرتبط با انواع «رمزدارایی»، تشکیل می‌شود، برای تنظیم مقررات مورد نیاز در حوزه «رمزپول» استفاده می‌نماید.
18- «انتشار» «رمزپول» با مشارکت سایر کشورها به هر شکل و صورت، جهت به‌کارگیری آن به‌عنوان ابزار پرداخت داخلی یا بین‌المللی، منوط به اخذ مجوز از «بانک مرکزی» خواهد بود.
19- الزامات مربوط به نگهداری، تبادل، و استفاده از «رمزپول» با مشارکت سایر کشورها، از سوی «بانک مرکزی» تعیین می‌گردد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1540603/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسه پزشکیان با روحانی، ناطق نوری، سیدحسن خمینی و اسحاق جهانگیری/ جنگ روانی تندروها علیه دولت پایانی ندارد

تبلت شیائومی پد 7 کمتر از یک ماه دیگر در بازار جهانی عرضه می‌شود

هدفون وان پلاس بادز ایس 2 با درایور 12.4 میلی‌متری و پشتیبانی از ANC معرفی شد

این ویژگی جدید ایرپاد، در iOS 18.4 اثرگذار خواهد بود

پوتین: روسیه به دنبال پایان دادن به جنگ اوکراین است

بلواسکای قابلیتی جدید و کاربردی دریافت کرد

متقاضیان وام ازدواج بخوانند

چرا اینستاگرام و تلگرام همچنان فیلتر هستند؟

ادعای دسترسی به اطلاعات کاربران به عنوان شرط رفع فیلترینگ برای نظام هزینه ایجاد می‌کند

قمار ژئوپلیتیکی خونین کیم

کرملین: فرضیه‌سازی در خصوص سقوط هواپیمای آذربایجانی پیش از تحقیقات اشتباه است

شمار شهدای حملات روز پنجشنبه رژیم صهیونیستی به نوار غزه به 44 نفر رسید

اتهام‌پراکنی اتحادیه عرب علیه مواضع ایران پیرامون سوریه

ابر هوش مصنوعی در راه است؛ هر سال، انقلابی به وسعت یک دهه!

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

اندروید سوئیچ حالا می‌تواند تصاویر متوالی ثبت‌شده با آیفون را هم منتقل کند

ادعای الاخبار: توافق دولت و گروه‌های مقاومت عراق برای توقف حملات به اسرائیل

پزشکیان: آموزش در مدارس دولتی ارتقا خواهد یافت

وحشت اسرائیل از سوریه جدید

مانور دکترین

پوتین به سوال درباره پایان احتمالی درگیری اوکراین در سال 2025 پاسخ داد

گزارش صداوسیما از فراز و فرود طرح کالابرگ الکترونیکی

فاصله 15 ساله چین با غول‌های تراشه‌سازی غربی؛ تحریم‌ها چه نقشی در این عقب‌ماندگی دارند؟

سلطان سیاست در سایه

وال استریت ژورنال: شورشیان کنترل سوریه را به دست گرفته‌اند؛ چه خواهد شد؟

ترامپ؛ پشت‌پرده تصرف کانادا و پاناما چیست؟

کشف 3 هزار قبضه اسلحه قبل از ورود به ایران

ردپای داروهای غیرمجاز در بازار سیاه آنلاین!

واپسماندگی دلیل ندارد، علت دارد

پیش بینی اندیشکده بروکینز؛ چال جدی چین با ترامپ

پوتین برای میانجی‌گری ترامپ در جنگ اوکراین شرط گذاشت

رویترز: هواپیمای جمهوری آذربایجان توسط سامانه‌های دفاع هوایی روسیه سرنگون شد

شاخ‌وشانه قطر برای اروپا؛ ارسال گاز متوقف می‌شود؟

توقف تولید سیمان در تهران و خراسان؛ کوره‌ 22 کارخانه سیمانی خاموش شد

گاردین: سیتی چطور تبدیل به بدترین تیم دنیا شد؟

حضور رئیس WHO در فرودگاه صنعا هنگام حمله صهیونیست‌ها

توصیه پلیس به مردم برای انجام معاملات ملکی

حساب صرافی‌های رمز ارزی دوباره مسدود شد

ممنوعیت سرعت غیرمجاز تحت هر شرایطی

برای مذاکرۀ بی‌ایده ذوق مرگ نشوید

کانال 14 اسرائیل: حمله امروز، آغاز یک کارزار جدید علیه حوثی‌ها است

حماس به حملات امروز رژیم اشغالگر به یمن واکنش نشان داد

یک منبع امنیتی در دولت جدید سوریه؛ افسران حکومت اسد 4 روز مهلت دارند تا خود و سلاح‌هایشان را تسلیم کنند

کالبد شکافی گام اول حذف فیلترینگ

آرزوهای مشکوک سعید جلیلی به روایت حقیقت پور

ایران و عربستان کلید صلح منطقه

لوکاشنکو: بلاروس آماده میزبانی از موشک‌های اورشنیک است

کارشناس اندیشکده بروکینگز پیش‌بینی خود از برنامه چین در خاورمیانه طی چهار سال آینده را شرح داد

پزشکیان: در مدرسه سازی خودم کارگری خواهم کرد

اعلام قیمت یک دست کله‌پاچه؛ رییس اتحادیه طباخان: کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند کله‌پاچه می‌خورند