پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ تأملی در جایگاه زیارت در جبهه مقاومت یادداشت

سرمقاله وطن امروز/ تأملی در جایگاه زیارت در جبهه مقاومت
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - وطن امروز / «تأملی در جایگاه زیارت در جبهه مقاومت» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم محمدرضا قائمی‌نیک است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
1- با آغاز جنگ سرد و طرح کلان بلوک غرب برای کشورهای جهان‌سوم مبنی بر اجرای آمرانه برنامه‌های توسعه سرمایه‌داری (از جمله برنامه‌های عمرانی در ایران)، «توریسم» و انواع آن، از توریسم ورزشی تا توریسم طبیعت و توریسم جنسی و حتی توریسم مذهبی، تبدیل به یکی از مهم‌ترین ابزارهای بسط سرمایه‌داری شد. توریسم، یکی از بهترین ابزارهای سرمایه‌داری بویژه در نیمه دوم قرن بیستم برای بازگرداندن سرمایه در گردش نظام سرمایه‌داری بوده است. همان‌طور که می‌دانیم، سرمایه‌داری، بویژه در روایت آمریکایی پس از جنگ دوم جهانی، عمده درآمدهای خود را صرف تبلیغات و تشویق مخاطبان برای مصرف کالاهای توده‌ای سرمایه‌داری می‌کند تا از خلال این مصرف، گردش سرمایه رقم بخورد و بازار دچار رکود نشود. در این شکل از سرمایه‌داری، همان‌طور که مکتب فرانکفورتی‌ها درباره سرمایه‌داری آمریکا به آن اشاره دارد، «صنعت فرهنگ‌سازی» با «فریب توده‌ای»، مانع شکل‌گیری قیام‌های رهایی‌بخش کارگران می‌شود و با اعطای اشکال مهیجی از آزادی‌های مدنی به مردم از سوی دولت، بویژه در قلمرو امور جنسی، اعتراضات نسبت به نابرابری، تبعیض و نظایر آنها را کنترل می‌کند. از این جهت، توریسم، به‌مثابه یک کلان‌صنعت می‌تواند مقدمات جهانی‌ شدن سرمایه‌داری را نیز با منطق حاکم بر صنعت فرهنگ‌سازی فراهم آورد. سرمایه‌داری اروپایی قرن نوزدهم، پس از شکل‌گیری اتحاد جماهیر شوروی، ناگزیر از جهانی‌سازی سرمایه‌داری بود تا بتواند مانع گسترش ایده‌های انقلابی کمونیسم شوروی در کشورهای جهان سوم شود. از این جهت، توسعه سرمایه‌داری و توریسم، می‌توانست ابزار بسیار مفیدی برای جهانی‌سازی سرمایه‌داری بویژه از طریق بسط و گسترش صنعت فرهنگ‌سازی باشد. به همین دلیل، گستره‌ای از صنایع فرهنگی وابسته‌ به سرمایه‌داری از جمله سینما و بویژه سینمای هالیوود، سبک‌های زندگی غربی در تغذیه و سفر و گردش و حتی مسابقات ورزشی جهانی و نظایر آنها، بر مرکب توریسم جهانی غربی نشست تا با بسط فرهنگ سرمایه‌داری غربی، آنچه در اروپا و آمریکا موجب فریب توده‌ای می‌شد، این‌بار در کشورهای جهان سوم به ایفای نقش بپردازد.
2- توریسم‌های مختلف، ماهیت برساخته دارند. اساسا صنعت توریسم پیوندی ناگسستنی با تخیل انسانی دارد. گردشگر یا توریست، به ‌دنبال پرسه ‌زدن در محیطی است که ساخته‌ها و سازه‌های آن، محصول تخیل انسانی است. 
توریسم ورزشی، گردش در محیطی است که انسان، ساخته است؛ حتی توریسم طبیعت هم دیگر گردشگری در محیط طبیعی و فارغ از دخالت انسان نیست، بلکه محیطی است که انسان در آن، طبیعت دریا یا جنگل یا کویر را دستخوش تغییرات اساسی کرده است. به همین جهت، توریسم اساسا محیطی فارغ از زندگی روزمره است. به ‌تعبیر ارنست بلوخ، محیط توریسم، هستی «هنوز - نه» است که انسان به‌واسطه تخیل، در فضایی اتوپیایی، هتروتوپیایی یا میکروتوپیایی، برای فرار و گسست از زندگی روزمره می‌سازد. این محیط، از کاباره، ورزشگاه، کویر و دریا تا مسجد و معبد را در برمی‌گیرد. آنچه مهم است حضور فعال Imagination بشری در محیط توریستی است که حالتی از خلسه یا فراغت برای انسان مدرن فراهم می‌کند. بی‌جهت نیست که توریسم، با تصویر و عکس‌برداری و فیلم ‌گرفتن، گره خورده است. آنچه در توریسم، محو می‌شود یا به حداقل می‌رسد، حضور عوامل طبیعی یا مابعدالطبیعی است که مرز میان محیط توریسم و زندگی را بر هم می‌زند.
3- فرآیند سکولاریزاسیون که ریشه در تحولات اواخر قرون وسطی و آغاز رنسانس در غرب دارد، همزمان با تبدیل زیارت به توریسم است. همان‌طور که جان تیلمان در مقاله زائران قرون وسطی و ریشه‌های توریسم نشان داده است، سرآغاز توریسم در غرب، از خلال سکولار شدن زیارت کلیسا و کاهش مرجعیت آن در جهان مسیحی شکل گرفته است. از این منظر، در جهان قرون وسطی، برخلاف دوره معاصر، گردشگری یکی از اقسام زیارت محسوب می‌شده است اما با سکولار شدن جهان مسیحی، این نسبت تغییر می‌کند و میان گردشگری و زیارت، تفاوت و تمایزی جدی ایجاد می‌شود. با این‌ حال در تحولات یک قرن اخیر اروپا، با غلبه منطق گردشگری، زیارت تبدیل به یکی از انواع گردشگری مذهبی و نسبت میان این دو، کاملا برخلاف قرون وسطی شده است. این تحول، در جهان اسلام نیز به‌واسطه گسترش فرآیندهای سکولاریسم غربی در کشورهای منطقه، بویژه گردشگری‌های مختلف ورزشی، طبیعت‌، سلامت و گردشگری جنسی، در حال تکرار است؛ هر چند بسط آن در این کشورها، تابع میزان مقاومت یا تن‌ دادن به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی و منطق سکولار حاکم بر آن است.

4- عربستان سعودی در یک دهه اخیر بویژه بعد از قدرت ‌گرفتن بن‌سلمان، برای توسعه خویش، مسیری را پیش گرفته که شاید ایران، در دوره پهلوی دوم، بسیار جلوتر از عربستان فعلی درگیر آن بود. همان‌طور که می‌دانیم آنچه در جشن‌‌ هنر شیراز یا دیگر مراسم یا مکان‌های توریستی در دوره پهلوی دوم -که رابطه بسیار تنگاتنگی با بلوک غرب بویژه آمریکا داشت- رخ می‌داد، با تکنولوژی‌های پیشرفته‌تر امروز در کشورهای عربی از قطر، امارات و کویت تا عربستان سعودی در حال شکل‌گیری است. جشن‌هایی که نمود ظاهری آن، بروزات ناهنجار رفتار جنسی یا مراسم رقص و نظایر آنهاست، بخشی از طرح قرن بیستمی نظام سرمایه‌داری در چارچوب صنعت فرهنگ‌سازی است که معمولا در ذیل اجرای برنامه‌های توسعه یا همان برنامه‌های وابسته‌سازی کشورهای جهان سوم به غرب، برگزار می‌شود. این جشن‌ها عملا هرگونه انگیزه انقلابی‌گری یا قیام علیه ظلم آشکار یا پنهان سرمایه‌داری را از میان می‌برد و علقه رهایی‌بخش را می‌سوزاند. همین سوزاندان علقه رهایی‌بخشی است که باعث می‌شود عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی، همزمان و توأمان با در پیش گرفتن سیاست‌های توسعه‌گرایانه غربی و اجرای نمایش‌های اینچنینی که اخیرا با حضور جنیفر لوپز و همکاران، به اوج خود رسید، نسبت به کرور کرور شهدای کودک و زن و مرد مظلوم لبنانی و فلسطینی، بی‌واکنش باقی بمانند و به عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی راغب باشند. در تمام کشورهای منطقه، روندی یکسان قابل مشاهده است: عادی‌سازی بیشتر روابط با رژیم صهیونیستی، اجرای بیشتر سیاست‌های توسعه سرمایه‌داری و کاهش حساسیت از سنت‌های دینی و اسلامی.
5- در مقابل، در کشورهای محور مقاومت، بیش از یک دهه است زیارت اربعین، همراه با پیاده‌روی چندملیتی، تبدیل به میعادی برای شیعیان، مسلمین و حتی پیروان دیگر ادیان شده است. فارغ از اینکه این زیارت، در طول تاریخ و حتی در نقطه آغاز و تکوینش، با مقاومت علیه ظلم گره خورده است اما حداقل در دوره معاصر می‌توان به طور قاطع گفت بویژه در زمان قدرت‌ داشتن حزب بعث عراق و دوره صدام‌، تبدیل به محوری برای مقاومت شیعیان عراق شده بود. از این جهت، این زیارت و پیاده‌روی، پیوند وثیقی میان زیارت و مقاومت رقم‌ زده است. چگالی عظیم و قوی پیاده‌روی اربعین، باعث شده است بسیاری از مسائل حل‌ناشدنی جهان گذشته اسلامی و جهان معاصر، البته به شکلی اسرارآمیز حل و فصل شود. تجربه بسیاری از زائران پیاده‌روی اربعین، گویای سر و رازی در این زیارت جمعی است که گویی انسان می‌تواند برای مدتی ولو کوتاه، تجربه‌ای از جمع میان جهان سنتی دینی و جهان معاصر، به محوریت اسلام و تشیع رقم بزند. پذیرش تکثری از دولت‌ - ملت‌ها که خود پدیده‌ای مدرن محسوب می‌شود و تکثری از اقوام و ملل و ادیان و مذاهب، در ذیل پرچم و محبت سید‌الشهدا (حب‌الحسین یجمعنا) منجر به پیدایش پدیده بسیار پیچیده‌ای شده است. با این ‌حال این تکثرها، چه سنتی و چه مدرن، چه مسلمان و چه مسیحی و یهودی و اهل سنت و شیعه، همگی بر محور مقاومت علیه ظلم شکل می‌گیرد. در تجربه پیاده‌روی اربعین، مقاومت، تمرین می‌شود. زیارت، تمرین مقاومت است و به همین دلیل، در زیارت اربعین، خبری از توده فریب‌خورده صنعت و فرهنگ سرمایه‌داری نمی‌توان یافت. در زیارت اربعین، به لحاظ اقتصادی، همه امکانات در خدمت زائر است و زائر، طبقاتی نیست. استاد دانشگاه و کارخانه‌دار و مغازه‌دار خرد و کارگر، همه در موکب، کنار هم می‌خوابند و می‌نوشند و می‌خورند و زندگی می‌کنند. این زیارت، گسسته از زندگی روزمره میزبانان هم نیست. میزبانی زیارت اربعین، نه در هتل‌ها و در جایی گسسته از مکان زندگی، بلکه در موکب‌ها و خانه‌ها است که محل امن زندگی است. میزبانان، آموزش‌دیده‌های کلاس‌های گردشگری و هتل‌داری نیستند که به میزبانی به‌مثابه شغل بنگرند، بلکه با میزبانی، زندگی می‌کنند. اگر تجربه چندروزه پیاده‌روی اربعین را با تجربه زندگی در فضای مدرن مقایسه کنیم، شاید بدمان نیاید تجربه پیاده‌روی اربعین، میهمان ‌شدن در خانه‌های عراقی‌ها و نظایر آنها را بیشتر نزدیک به زندگی بدانیم. ما در تجربه پیاده‌روی اربعین، احساس رهایی‌بخشی داریم؛ رهایی از تمام قیدوبندهای دست و پاگیرِ زندگی شهری یا زندگی مدرن و از تمام پروتکل‌های سیاسی و اجتماعی. در زیارت اربعین، اگر کسی به ‌دنبال رخ‌نمایی باشد، خیلی زود و سریع، نخ‌نما می‌شود. هیچ عنصری از استکبار نفس نیست که در این تجربه، آشکار نشود و مورد طعن قرار نگیرد. خلاصه آنکه در زیارت و پیاده‌روی اربعین، تجربه شیرین مقاومت و زندگی، در هم می‌آمیزد.
6- با گسترده شدنِ زیارت و پیاده‌روی اربعین، زیارت در دیگر مکان‌ها بویژه در شهرهای زیارتی بزرگ نظیر مشهد، قم و شیراز در ایران، تبدیل به مساله‌ای مهم شده است. با این ‌حال زیارت، در جهان معاصر، همواره در آستانه تبدیل شدن به گردشگری است. گردشگری، با پشتوانه‌ای بسیار قوی در نظام سرمایه‌داری قدیم و جدید، همواره می‌تواند بستر تبدیل و دگردیسی زیارت را فراهم آورد. از این منظر، زیارت، زائران، مجاوران و از همه مهم‌تر، سیاست‌گذاران و نهادهای درگیر امر زیارت، در جهان معاصر، در آستانه آزمونی دشوار قرار دارند تا این ظرفیت مقاومت در جهان اسلام را تعمیق بخشیده و به گسترش فرهنگ مقاومت اسلامی یاری رسانند یا تن به دگردیسی آن در ذیل گردشگری دهند و این ظرفیت عظیم را فدای منفعت‌های کوتاه‌مدت کنند. از این منظر، سیاست‌گذاری‌های فرهنگی و اقتصادی عربستان سعودی برای تبدیل مهم‌ترین زیارت مسلمین، یعنی حج به یک مراسم گردشگرانه مذهبی در کنار گردشگری‌های طبیعت، ورزشی یا حتی جنسی، تناسب زیادی با سیاست‌های این کشور در مقاومت‌زدایی از منطقه دارد. یکی از عرصه‌های متاثر از سیاست‌ مقاومت‌زدایی که همان عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی است، تبدیل زیارت به‌ عنوان عنصری از مقاومت در برابر استکبار و ظلم به یک مراسم گردشگری مذهبی سازگار با گردشگری‌های دیگر از جمله گردشگری جنسی است. در حالی ‌که بخشی از جهان اسلام یا حتی جهان عرب، درگیر مقاومت تام و تمام با نظام سلطه سرمایه‌داری غربی است، عربستان سعودی که به جهت موطن وحی اسلام، سردمدار اعراب محسوب می‌شود، میزبان سکولارترین شکل گردشگری، یعنی گردشگری جنسی است. در حالی ‌که جوانان فلسطینی و لبنانی و سوری و ایرانی و نظایر آنها، آرزوی زیارت بیت‌المقدس را در سر می‌پرورانند، جوانان نشسته بر ثروت نفت عربستان سعودی، در ریاض، شیفته جنیفر لوپز و گردشگری جنسی او شده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1540921/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رفع فیلتر قطره‌ای پلتفرم‌ها؛ فیلترشکن‌ها همچنان روشن‌اند

هشدار نارنجی سازمان هواشناسی؛ تشدید بارش‌ها تا شنبه

پرداخت بیش از 11میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو

طلسم یک روستا برای ساخت جاده

قیمت جدید کالاهای اساسی اعلام شد

دستگیری 3 نفر به اتهام افساد فی الارض در آمل

دستگیری سارقان دریچه‌های فاضلاب

دلیل اختلال در واتس اپ مشخص شد

آیفون بدون حاشیه اپل تا سال 2026 آماده نمی‌شود

این هوش مصنوعی زبان گیاهان را می‌فهمد

آیا روسیه جایگاه خود را به عنوان یک ابرقدرت از دست داده است؟

وزارت بهداشت غزه: 10 درصد کل جمعیت این منطقه شهید، زخمی یا مفقود شده‌اند

مردودی 20 درصد خودروهای زیر 4 سال در مراکز معاینه فنی!

وزیر نیرو: وضعیت برق در کشور به لحاظ فنی خوب است

بارش برف و باران در راه تهران

افزایش اندک قیمت نفت در بازار جهانی

مخابرات ایران از ظرفیت مردمی سازی داده در کشور برخوردار است

رئیس سازمان مالیاتی: معافیت مالیاتی 2 برابری اصناف و مشاغل و کارمندان سیاست درستی بود

واکنش سیدمحمد خاتمی به توقف اجرای قانون عفاف و حجاب/ در وضعیت خیلی خطیری قرار داریم

روسیه: باید از تقسیم سوریه به دولت‌های کوچک جلوگیری کرد

توافق خرید حمایتی 10 هزار راس دام سنگین

با One UI 7 ارتباط بین گوشی‌ها و لپ‌تاپ‌های سامسونگ یکپارچه‌تر خواهد شد

بحرانی شدن وضعیت جسمی همسر بشار اسد

دستور وزیر راه به رییس سازمان راهداری برای بررسی سریع درخواست یک شهروند

چه تعداد واحد نیروگاهی از مدار خارج است؟

خروج نیروگاه برق ری از مدار تولید؛ ذخیره گازوئیل تمام شد

شیائومی سرگرم توسعه یک تبلت رده بالا جهت رقابت با آیپدهای اپل است

ادعای مقام اوکراینی درباره سقوط هواپیمای آذربایجانی

واکنش تند حماس به تعرض بن‌ گویر به مسجدالاقصی

چرایی عدم توقف صادرات سیب‌زمینی با وجود افزایش قیمت

تصاویری از اجتماع بزرگ دختران حاج قاسم

احتمالا گلکسی رینگ 2 را در رویداد معرفی گلکسی S25 خواهیم دید

احترام به فرماندهان شهید جبهه مقاومت توسط دانشجویان دانشگاه الفرات الاوسط

قتل هم‌اتاقی به خاطر آب خوردن با پارچ

روایتی از عملیات نجات جان یک کودک در پاوه

کانال شکنی قیمت ها در بازار طلا و دلار؛ سکه ردیف 56 میلیونی را پشت سر گذاشت

ترامپ در پیام کریسمس علیه سه کشور حرف زد

هوش مصنوعی Gemini Live به گوگل کروم می‌آید؟

سرمقاله سازندگی/ تمرکز بر کنترل خسارت

ترکیه به حزب حامی کردها اجازه ملاقات با اوجالان را می‌دهد

جانباز سرافراز 70 درصد «علی روشنی» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

آتش‌سوزی جزیی در پالایشگاه آبادان مهار شد

تعطیلی کاروانسرای دیرگچین قم به علت برپایی «کنسرت فرضی»

اما و اگرها از افزایش قیمت تخم‌مرغ

سرمقاله آرمان ملی/ عربستان و بهبود روابط با ایران

امکان ثبت نام تکمیل ظرفیت کنکور 1403 فراهم شد

طلای جهانی به خواب زمستانی رفت

رمزگشایی از دروغ شاخدار استعفای پزشکیان

ضرایب و منابع کنکور 1404 اصلاح شد

سرمقاله آرمان امروز/ فرصت بی‌نظیر دیپلماتیک