پیام ویژه

آخرين مطالب

عبدالکریمی: وقت آن رسیده که قدرت سیاسی ایران زبان دیگری را تجربه کند یادداشت

عبدالکریمی: وقت آن رسیده که قدرت سیاسی ایران زبان دیگری را تجربه کند
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی بیک اوغلی| سیستم سیاسی و مدیریتی کشور برای افزایش انسجام اجتماعی چه راهبردهایی را باید مد نظر قرار دهد؟ مسوولیت‌های مشترک نخبگان، مردم و حاکمیت در مواجهه با شرایط کنونی چیست؟ این روزها به هر کوی و محفلی که سر بزنید صحبت از رخدادهای مرتبط با تحولات سوریه به عنوان یک عامل بیرونی و مکانیسم اجرایی قانون حجاب و عفاف به عنوان یک عامل درونی است. تحلیلگران اما رشته ارتباطی نازکی میان این 2رخداد دیده و تلاش می‌کنند آن را پیش روی دیدگان جامعه و حاکمان قرار دهند. توجه به مطالبات عمومی جامعه، جای خالی بزرگی است که ساختار سیاسی سوریه متوجه آن نشد. این ندیدن‌ها و عدم توجه‌ها و فقدان‌ها باعث شد در بزنگاهی بزرگ، مردم نه تنها کمکی به تثبیت جایگاه سیستم سیاسی‌شان نکنند بلکه در فرآیند از هم گسیختگی آن مشارکت نیز داشته باشند. به اعتقاد بسیاری از استادان دانشگاهی و تحلیلگران از جمله بیژن عبدالکریمی استاد فلسفه این رخدادها برای ایران امروز درس‌های فراوانی دارد که باید به آنها توجه کرد. عبدالکریمی در عین اینکه تحولاتی سوریه و چرایی وقوع آن را تحلیل می‌کند، نقبی هم به مسائل درونی کشور و اخباری که در خصوص اجرای قانون حجاب و عفاف شنیده می‌شود، می‌زند. دامنه ارزیابی‌های عبدالکریمی اما تنها متوجه نظام سیاسی نمی‌ماند. او در عین حال معتقد است که هم مردم و هم نخبگان برای پیمودن مسیر توسعه و رفاه، وظایفی را به عهده دارند که باید به آنها پایبند باشند. به زعم این استاد دانشگاه هیچ ساختار سیاسی بدون مشارکت و حضور مردم و نقش‌آفرینی نخبگان واقعی نمی‌تواند کرانه‌های رشد را پیموده و مطالبات مردم را محقق کند.
جامعه ایرانی این روزها با مباحث و مسائل و ابهامات خاصی روبه‌رو است؛ از یک طرف رخدادهای منطقه‌ای و سقوط حاکمیت سوریه، توجه افکار عمومی را به خود جلب کرده و از سوی دیگر رویکردهای طیف‌های تندرو در ایران و استفاده از رویکردهای سلبی در بحث‌هایی چون حجاب و عفاف و فیلترینگ و... نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است در این شرایط چگونه می‌توان در جامعه تعادل و توزان ایجاد کرد؟
قبل از هر چیز باید توجه داشت که شرایط کشور ما از بسیاری از جهات با سوریه قابل مقایسه نیست. اما این به این معنا نیست که ما هیچ خطوط مشترکی میان دو کشور نمی‌توانیم پیدا کنیم. همچنین از تجربیات دیگر کشورها هم نمی‌توانیم عبرت بگیریم. یعنی نه ایران را باید با سوریه مقایسه کنیم و نه اینکه خیال‌مان راحت باشد که با سوریه شرایط کاملا متفاوتی داریم. تجربه حکومت بشار اسد نشان داد که آرا، آفکار و احساسات عمومی تا چه اندازه می‌توانند در سرنوشت ساختارها و سیستم‌ها نقش داشته باشند. حتی اگر این احساسات درست نباشند، حتی اگر این احساسات ساخته و پرداخته رسانه‌های غربی باشد. اما به هر حال این احساسات به عنوان یک واقعیت در ناخودآگاه جمعی جامعه وجود دارد و در برخی بزنگاه‌های تاریخی خود را نشان داده و اثرگذار می‌شوند.
یکی از عوامل مهم برای مصون‌سازی کشورها در برابر عوامل بیرونی، افزایش انسجام اجتماعی است. ایران چگونه در این برهه می‌تواند انسجام ملی و اجتماعی خود را ارتقا دهد؟
در مورد ایران هم انسجام اجتماعی ایران به دلایل گوناگون تاریخی لطمه خورده است. حاکمیت ایران باید دوراندیش باشد، ممکن است امروز در شرایط خطر نباشیم (که البته به نظر من هستیم) اما به دورنمایی امیدبخش در آینده نیاز داریم. نباید فراموش کرد که امروز ما در حال جنگیم و هر لحظه به واسطه امریکا و اسراییل و سایر دشمنان‌مان در خطر قرار داریم. حاکمیت می‌بایست به شدت به این انسجام ملی توجه کند. دیروز خبری درباره تعویق قانون حجاب و عفاف توسط شورای عالی امنیت منتشر شد که حقیقتا باعث خوشحالی همه دلسوزان کشور شد. متاسفانه اما در ادامه این خبر تکذیب شد! معتقدم شورای امنیت ملی باید به این ضرورت‌ها توجه داشته و به این بحث‌ها ورود کند. نباید همه مسائل ازجمله حجاب در ایران امنیتی دیده شوند. ما باید به وجوه نرم قضایا هم توجه داشته باشیم. با مسائل انسانی نمی‌توان به شیوه پلیسی و امنیتی برخورد کرد. نمی‌توان با نگاه صرف امنیتی، نظامی و سلبی با موضوعات اجتماعی و فرهنگی و عمومی مواجه شد. اما این سکه دو رو دارد. در سوی دیگر این سکه، روشنفکران و نخبگان قرار دارند. آنها هم باید مراقب فضای خاص اجتماعی کشور باشند. نباید دایما بر آتش شکاف‌های اجتماعی و از بین رفتن انسجام ملی بدمیم و شکاف میان ملت و حاکمیت را افزایش دهیم تا جایی که امنیت ملی‌مان به خطر افتاده و کشور در آستانه چالش‌های مختلف قرار گیرد. نباید شرایط به اندازه‌ای بحرانی شود که دشمنان احساس کنند شکاف‌ها به اندازه‌ای عمیق و وسیع شده است که به خود اجازه تجاوز به کشور را بدهند.
وقتی به کلیدواژه‌های اصلی کارآمدی نظام‌های حکمرانی در جهان نگاه می‌شود، ‌ترجیع‌بندهایی چون اجماع نخبگانی در جایگاه برجسته‌ای قرار می‌گیرد. وقتی نخبگان حوزه‌های مختلف از‌جمله عالمان علوم دینی، جامعه‌شناسان، عالمان علوم سیاسی، مردم‌شناسان، فلاسفه و... اعلام می‌کنند رویکردهای سلبی در موضوعاتی چون حجاب و فیلترینگ و... خطرناک است اما توجهی به این تذکار نمی‌شود، چه خطری کشور را تهدید می‌کند؟
اولا من در نخبه بودن برخی نخبگان تردید دارم. این تردید در دو طرف حاکمیت از یک طرف و اپوزیسیون، منتقدان، مخالفان و... در سوی دیگر وجود دارد. اگر نخبگان مسوولیت‌های خود را به خوبی ایفا می‌کردند باید این اجماع نخبگانی شکل می‌گرفت. همین که ضرورت اجماع نخبگانی احساس می‌شود اما کنشگران ایرانی چه در عرصه پوزیسیون و اپوزیسیون به این اجماع تن نمی‌دهند، نشان‌دهنده نابسامان بودن خرد قومی ما در هر دو سوی حاکمیتی و اپوزیسیونی است. فکر می‌کنم اگر قدرت سیاسی ما نارضایتی‌ها و اعتراضات را با دلایل پلیسی و امنیتی نادیده بگیرد با وضعیت بغرنج و بحرانی‌تر از شرایط کنونی مواجه خواهیم شد. این بحران‌ها تا جایی ادامه می‌یابند که ممکن است کلیت امنیت ملی ما را با خطر مواجه سازند.
سیستم چگونه می‌تواند مطالبات اکثریت جامعه را احصا کند و بعد چگونه می‌توان این مطالبات را محقق کرد؟
قدرت سیاسی ایران به مطالبات مردم آشناست، اطلاعات خوبی دارد و با این خواسته‌ها بیگانه نیست. اما نکته‌ای که شاید مردم و روشنفکران کمتر به آن توجه می‌کنند، اولویت‌بندی این مطالبات است. اینکه کدامین مطالبات و خواست‌ها اولویت بیشتری دارد. از منظر حاکمیت امنیت ملی در راس اولویت‌ها قرار دارد. اما برای بخش اعظم جامعه ایرانی، رفاه، بهبود شاخص‌های اقتصادی، خروج از بحران اقتصادی، خروج از تورم دو رقمی و...اولویت بیشتری دارد. این به این معنا نیست که حاکمیت نمی‌داند مردم چه می‌خواهند، بلکه سخن در این است که نمی‌تواند مطالبات مردم را اجابت کند. از سوی دیگر، ما یک جامعه شبه مدرن هستیم. هیچ جامعه شبه مدرنی نمی‌تواند به مطالبات مردم خود پاسخ مناسبی دهد. ضمن اینکه تحریم‌ها و فشار نظام سلطه اجازه نمی‌دهد، شرایط بهبود یابد.
مساله این است که سیستم فرصت کافی برای بهبود شاخص‌ها و تحقق مطالبات مردم را داشته. منابع مالی قابل‌توجهی هم دراختیار داشته است، اما با فرض اینکه امروز شرایط دشوار شده، آیا نباید این مسائل را با مردم در میان می‌گذاشت و مردم را قانع می‌کرد؟
درست است اما نکته اینجاست که حاکمیت سیاسی ایران هنوز زبان مناسبی برای برقراری گفت‌وگو با بخش نادیده انگاشته شده جامعه تدارک ندیده است. حاکمیت همواره نیروهای خود را دیده و مطالبات آنها را مورد توجه قرار داده است. کمتر احساس نیاز کرده که با نیروهای اجتماعی که در برابر او ایستاده صحبت کند. متاسفانه بیشتر با زبان رویکردهای سلبی، خشونت و... با مردم صحبت شده است. به نظرم وقت آن رسیده که قدرت سیاسی ایران با توجه به رخدادهای منطقه‌ای به خصوص حوادث سوریه، به خاطر امنیت ملی و حفظ دستاوردهای بزرگ کشور، زبان دیگری را تجربه کند که تا به امروز تجربه نکرده است. بارها زبان رویکردهای سلبی و محدودیت تجربه شده اما فکر می‌کنم اگر سیستم زبان دیگری را تجربه کند دستاوردهای بیشتری را کسب می‌کند. همچنین ارزش‌های درستی که حاکمیت بر حفظ آنها اصرار دارد، خون داده و شهید داده جایگاه برجسته‌تری در میان ایرانیان پیدا می‌کنند. وگرنه این ارزش‌ها به شکل متفاوتی در اذهان بخشی از مردم منعکس می‌شوند. به خصوص اینکه امپراطورهای دروغ و رسانه‌های غربی اجازه نخواهند داد ما در یک فضای سالم رسانه‌ای به حیات اجتماعی‌مان ادامه دهیم. برای دگرگون کردن فضا، نیازمند زبان دیگری هستیم که با زبان محدودسازی، رویکردهای سلبی و... متفاوت است. زبانی که مطالبات اقشار مختلف ایرانی را می‌شناسد و برای تحقق بیشتر مطالبات مردم تلاش می‌کند. ما امروز بیشتر از هر زمانی به یک چنین زبانی نیاز داریم، چراکه شاید فردا دیر باشد...

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1542113/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یک حقیقت تلخ درباره ایران که نمی‌توان آن را نادیده گرفت/ ویدئو

روایت تلویزیون عبری از ماجرای کشته شدن 4 نظامی اسرائیلی در جنوب لبنان

چرخش 180 درجه‌ای؛ در تلویزیون سوریه چه خبر است؟

ارزش بازار گوگل پس از معرفی تراشه کوانتومی حدود 135 میلیارد دلار افزایش یافت

زلنسکی پیشنهاد آتش‌بس مجارستان را رد کرد

با کمک هوش مصنوعی لباس رسمی سال 2026 منچسترسیتی را طراحی کنید

حوصله مردم سر رفت، تصمیم بگیرید!

بلومبرگ: ساعت استراتژیک تهران به عقب باز‌می‌گردد؟

حداقل حقوق بازنشستگان در سال آینده 11 میلیون و 700 هزار تومان تعیین شد

اپل ظاهراً داده‌های تماس و پیام کاربرانش را به دولت آمریکا داده است

بازآرایی تروریسم

واشنگتن‌پست: نسخه طالبان در شام تکرار می‌شود؟

توافق کشورهای اروپایی روی بسته جدید تحریم‌ها علیه روسیه

کلاهبرداری با تاسیس دانشگاه خیالی!

آزمایش پلیس رباتیک کروی در چین که مجرمان را شناسایی و دستگیر می‌کند

واکنش دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به رفتار نمایندگان در موضوع قانون دو تابعیتی: در مقابل رفتار خلاف قانون دوستانشان، زبانشان به حق باز نمی‌شود/ این طایفه سیاست‌زده بدانند همین مردم در انتخابات با رای اندکی وکیلتان می‌کنند/ به برکت همین عدم مشارکت، بر کر

تقلا برای جان هامون

حلقه قهوه‌خانه شکوفه انار! سفرنامه «لبنان» مهاجرانی

تفاهم توقف درگیری 1974 با سوریه که اسرائیل آن را زیر پا گذاشت، چه بود؟

تذکر حجاب تحریرالشامی‌ها به خبرنگار بی‌بی‌سی: به من گفت همه موهات رو بپوشون!

اختصاص بیش از 50 درصد بودجه عمرانی شهر تهران به توسعه حمل و نقل عمومی

کشف جسد کودک 2 ساله در کمد؛ پدر و مادر بی رحم دستگیر شدند

روند رشد سرمایه‌گذاری از سال 91 تا تابستان 1403 نشان می‌دهد؛ جسم بی‌جان سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران

مشکل فنی جهانی باعث قطع واتساپ و اینستاگرام شد

خون ثمربخش

سوریه سرزمین بی دفاع و محل اهداف رژیم صهیونیستی

واکنش پاکستان به کشته شدن وزیر امور مهاجرین طالبان در کابل

جدیدترین کمین‌های القسام علیه ارتش اسرائیل

کشف جسد دختر دانش‌آموز ملایری و دستگیری قاتل

قیمت بیت‌کوین به سطح 100 هزار دلار افزایش پیدا کرد

بنیان‌گذار TSMC: اینتل نه استراتژی دارد نه مدیرعامل!

انتقاد تند فرشاد مومنی به سیاستهای بودجه ای 1404 دولت / با شوک افراطی به قیمتها مملکت را آشفته نکنید

عبدالکریمی: وقت آن رسیده که قدرت سیاسی ایران زبان دیگری را تجربه کند

نظر سخنگوی دولت انتقالی سوریه درباره داعش

پکن استفاده ابزاری آمریکا و کانادا از حقوق بشر را محکوم کرد

دستگیری شهروند چینی به اتهام پرواز پهپاد بر فراز پایگاه نظامی آمریکا

ضربه مغزی دانش‌آموز 14 ساله پس از تصادف

وزیر نفت: برای پایداری شبکه گاز نیازمند همکاری مردم هستیم

ردمی K90 به باتری 7,000 میلی‌آمپری مجهز خواهد شد؟

ماموریت 13 ساله ایران و رؤیای خام جولانی

پانزدهمین بسته تحریم‌های اروپا علیه روسیه اعلام شد

ماجرای پیداشدن مرد سوریه‌ای در زندانی مخوف چه بود؟

بلومبرگ: سقف بودجه نظامی کشورهای ناتو افزایش می‌یابد

دوربین مخفی دستگیری مجرمین دستگاه کپی کارت بانکی

مسمومیت یک خانواده 9 نفره در اثر مصرف آش خانگی

اعترافات مجرمی که با کمک دستگاه اسکیمر اطلاعات کارت‌های بانکی را کپی می‌کرد

هشدار پلیس فتا در مورد خطر کپی شدن کارت‌های بانکی هنگام خرید

با تصویب مجلس حقوق سربازان تعیین شد

سرورهای اپل برای میزبانی از هوش مصنوعی سوپرشارژ می‌شوند

ایلان ماسک: تراشه مغزی نورالینک هم قیمت یک دستگاه آیفون خواهد بود