پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اثر بازار ارز تجاری بر ساختار صنعت کشور یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ اثر بازار ارز تجاری بر ساختار صنعت کشور
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «اثر بازار ارز تجاری بر ساختار صنعت کشور» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم سعید بیات است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در روزهایی که از راه‌اندازی بازار ارز تجاری می‌گذرد، گزاره‌های متعددی درخصوص اثرات این بازار بر ساختار آتی اقتصاد کشور مطرح شده است. یکی از گزاره‌های جالب این است که اگر قرار باشد نرخ ارز توافقی روند صعودی داشته باشد، واردکنندگان به زودی برای خرید ارز با مشکل کمبود ریال مواجه خواهند شد و بانک مرکزی ناچار می‌شود سیاست پولی انبساطی اعمال کند تا عطش نقدینگی بنگاه‌ها را رفع کند که بعد از یک وقفه زمانی به افزایش نرخ تورم منجر خواهد شد.
آیا گزاره فوق درست است؟ آیا این همان اتفاقی است که برای کشورهایی که نظام شناور مدیریت‌شده را برگزیده‌اند، حادث شده است؟ هدف یادداشت حاضر، پاسخ به این سوال است.

بازار ارز تجاری عمدتا محل تامین ارز کالاهای سرمایه‌ای، واسطه‌ای و مواد اولیه بخش‌های تولیدی است. بنابراین، واردکنندگان همان بنگاه‌های تولیدی محسوب می‌شوند که فراهم کردن ریال برای خرید ارز به‌عنوان بخشی از هزینه‌های تولیدی آنها به شمار می‌آید. از نظر نگارنده، بنگاه‌های تولیدی خریدار ارز به دو دسته قابل تقسیم هستند. دسته اول، آنهایی که هزینه خرید ارزشان با نرخ توافقی، با شرایط قیمت‌گذاری تثبیت خزنده که تا قبل از 24آذر در سامانه نیما برقرار بود، تفاوتی ندارد. هزینه تمام‌شده خرید ارز برای این دسته از بنگاه‌ها در شرایط قیمت‌گذاری دستوری نیما فراتر از رقمی بود که در آن سامانه ثبت می‌شد. آنها ناچار بودند علاوه بر پرداخت نرخ نیما، پرداخت‌های دیگری نیز به صادرکننده داشته باشند که از توافقات پنهانی دو طرف معامله نشأت می‌گرفت. آشکار است که درباره این دسته از واردکنندگان، گزاره مطرح‌شده مصداق ندارد؛ در حقیقت، تنها اتفاقی که با راه‌اندازی بازار ارز تجاری افتاده، این است که پرداخت‌های زیر میز به توافقات شفاف و روی میز تبدیل شده است.
دسته دوم آنهایی هستند که حیات آنها نوعا به رانت ناشی از ارزان‌فروشی ارز گره خورده و وقتی نرخ توافقی ملاک معامله قرار می‌گیرد، از نقطه سر به سر عبور می‌کنند و وارد زیان‌دهی می‌شوند. در واقع، تاکنون ارز رانتی در حکم تنفس مصنوعی و حفظ حیات نباتی این بنگاه‌ها عمل می‌کرده و ناکارآمدی و بهره‌وری پایین در ساختار تولید آنها را پنهان می‌کرده است. بنابراین، یکی از برکات راه‌اندازی بازار ارز تجاری این است که پرده‌ها را کنار می‌زند و ما را بیش از پیش با واقعیت‌های ساختار تولید کشور آشنا می‌کند. خوب، با این بنگاه‌ها چه رفتاری باید داشته باشیم؟ باید ضعف‌های آنها را که تا 24 آذر سال جاری توسط ارز رانتی پنهان شده بود، توسط ریال رانتی پنهان کنیم و با انبساط نقدینگی به داد آنها برسیم؟! راه‌حل علمی و روش‌های آزمون‌شده دنیا این نیست.
حل این مساله از دو حالت خارج نیست. اول آنکه، بنگاه‌های ناکارآمد که دیگر امکان دسترسی به ارز ارزان‌قیمت ندارند، اقدام به افزایش بهره‌وری و اصلاح ساختار بنگاه کنند تا بتوانند هزینه تولید محصولات خود را کاهش دهند و در صنعت باقی بمانند. حالت دوم این است که از صنعت خارج شوند و بنگاه‌های جدید جایگزین آنها شوند. وقوع این دو پدیده سبب خواهد شد تا ساختار تولید صنعت کشور به کلی متحول شود و صنعت رانتی به صنعت پویا و کارآمد تغییر شکل دهد. آنچه گفته شد بارها نمود بیرونی داشته است. برای مثال، شوک افزایش نرخ ارز در سال1397 و بعد از خروج آمریکا از برجام سبب شد تا صنعت منسوجات و پوشاک کشور که به‌دلیل پایین نگه داشتن مصنوعی نرخ ارز در دهه80 و نیمه اول دهه90، در مقابل واردات کمر خم کرده بود، بار دیگر احیا شود و علاوه بر افزایش تولید و تامین نیازهای داخلی، به بهبود اشتغال نیز کمک کند. همین الان نیز همچنان ارز نیمایی که برای واردات منسوجات و پوشاک مصرف می‌شود، عدد قابل توجهی است. مطابق گزارش سایت رسمی بانک مرکزی، از ابتدای سال جاری تا 5دی‌ماه، بیش از 1.5میلیارد دلار برای واردات این کالاها، تامین ارز نیمایی صورت گرفته است که انتظار می‌رود با تغییرات ایجادشده در مکانیسم تعیین نرخ ارز سامانه نیما، میزان واردات این اقلام روند کاهشی پیدا کند و افزایش تولید داخلی جایگزین آن شود.
عمیقا باور دارم اگر اجرای نظام شناور مدیریت‌شده از ابتدای دهه80 آغاز شده بود، ساختار صنعت کشور کاملا متفاوت از چیزی بود که الان مشاهده می‌کنیم. احتمالا بسیاری از کالاهایی که الان تولید نمی‌کنیم، به چرخه تولیدات ما اضافه می‌شد و بسیاری از کالاهایی که الان تولید می‌کنیم، از چرخه صنعت ما حذف شده بود. در این صورت، احتمالا صنعتی چابک‌، با بهره‌وری بالا و صادرات‌محور داشتیم. تازه این همه ماجرا نیست. اگر به جای تزریق صدها میلیارد دلار از درآمد نفتی به بازار ارز برای تثبیت نرخ، این ارزها در توسعه صنایع پتروشیمی، معدنی و...هزینه شده بود، احتمالا ظرفیت تولید و صادرات این صنایع، چند برابر چیزی بود که الان شاهد آن هستیم. حیف!
بحث خود را این‌طور جمع‌بندی می‌کنم که لازم است دیالوگ بانک مرکزی با صاحبان صنعت کشور متحول شود. بانک مرکزی در قامت سیاستگذار ارزی، با راه‌اندازی بازار ارز تجاری و اجرای نظام شناور مدیریت‌شده، دیالوگ ارزی خود با صاحبان صنعت را تغییر داد. اکنون لازم است بانک مرکزی در قامت سیاستگذار پولی، دیالوگ ریالی خود با صنعت را نیز عوض کند و نشان دهد که قرار نیست ناکارآمدی‌های صنعت که روزگاری پشت ارز رانتی پنهان بود، الان پشت ریال رانتی پنهان شود. روی پای خودتان بایستید!

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1548954/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دولت بگوید که سیاستش در برابر تحریم چیست؟

به امضاهایی که در مجلس جمع می‌شود اصلاً خوشبین نیستم

سهم بازار ویندوز 11 دوباره کاهش یافت

روایتی از اوضاع و احوال بازار سکه و طلا

تشدید رقابت به نفع مردم؛ آیفون‌های اپل در چین تخفیف خوردند

ماجرای تماس سردار سلیمانی با گلشیفته فراهانی/ ویدئو

جلیلی، ترور سردار سلیمانی را گردن دولت روحانی انداخت

حماس بیانیه داد

قیمت انواع میوه؛ یک کیلو موز چند؟

مدل «مرد آهنی» پوکو X7 پرو در راه است!

با آپدیت جدید بازی Call of Duty، در نقش سربازهای صورتی‌پوش اسکویید گیم قرار بگیرید!

شیوه جدید کلاهبرداری؛ فروش ماکت به عنوان گوشی آیفون

هیأت مذاکره‌کننده رژیم صهیونیستی راهی قطر شد

به یاد شهدای حادثه تروریستی کرمان

بازگشت ایران به بازار افغانستان

موج جدید کلاهبرداری‌ ارز دیجیتال با الهام از سریال اسکویید گیم!

مدارس این شهرها فردا تعطیل شدند

پیش بینی قیمت دلار 15 دی 1403

هنر و سخت‌افزار در یک قاب؛ کیس گیمینگ چوبی که باید ببینید

نقش گروه مرموز مرتبط با سیا در سرنگونی حکومت سوریه

نتانیاهو به هیئت مذاکره کننده اسرائیلی در دوحه اختیارات کافی داد

عاقبت تلخ ورود به خط ویژه؛ موتورسوار جان باخت

در بازار خودرو زمستان است

صحبت های عضو هیئت علمی اقتصاد دانشگاه شریف از عدم رغبت زنان برای ورود به بازار کار

هواوی انجوی 70X معرفی شد؛ گوشی جدید با اتصال ماهواره‌ای و باتری قدرتمند

یکی از بهبودهای آپدیت جدید One UI 7 مخصوص گلکسی S24 است

تحلیل اکوایران پشت پرده انصراف ایران از اکسپو ژاپن

پیش بینی قیمت طلا و سکه 15 دی 1403

بازی Bright Memory: Infinite Mobile و تاریخ عرضه آن رونمایی شد

تصاویری از گسیل عناصر مسلح جولانی به مرز لبنان

آمریکا به دنبال ارائه کمک‌های امنیتی بیشتر به اوکراین

فیلسوف جنجالی: چه رخدادی را در سوریه متوجه نشدیم؟

حماس: مذاکرات غیرمستقیم با اسرائیل را از سر می‌گیریم

آتش‌سوزی در اسکله صیادی بندر کنگ

ایجاد فضای امن و شفاف برای سرمایه‌گذاران در اولویت وزارت نفت

فروش گلکسی S24 سرانجام از گلکسی S23 عبور کرد

انتقاد سیاستمدار فرانسوی از ماکرون بابت هدر دادن پول برای آموزش تیپ اوکراینی فراری

ارزش یورو به پایین‌ترین سطح خود در دو سال اخیر سقوط کرد

یوتیوبر معروف، هواوی میت XT را شکننده‌ترین گوشی 2024 می‌داند

آمریکا تحریمی جدید علیه چین اعمال کرد

2024، سال طلایی برای میلیاردرهای جهان

تولید تراشه های سفارشی توسط انویدیا؛ جذب مهندسان تایوانی!

تنش مرزی سوریه با لبنان؛ دیدار وزیران اروپایی با جولانی

ضربه بزرگ مقاومت؛ انهدام 4 تانک مرکاوا در شمال غزه

نشست شورای امنیت با محوریت غزه

کشیدن بارِ اضافی از سه راهی برق، خانه‌ای را به آتش کشید

پرچمدار چینی، قدرتمندترین گوشی دنیا از نگاه بنچمارک معروف انتوتو شد

کیبورد ارگونومیک جدید مایکروسافت، گران‌قیمت و هیجان‌انگیز است

احتمال افزایش 30 درصدی حقوق کارگران برای سال 1404

تصادف زنجیره‌‌ای در قزاقستان هنگام کولاک برف