پیام ویژه

آخرين مطالب

خبر فوری داستان "اف ای تی اف" را بررسی می کند؛

تلاش طبیب دولت برای بهبود شرایط اقتصادی به کجا می رسد؟ سياسي

تلاش طبیب دولت برای بهبود شرایط اقتصادی به کجا می رسد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - احمد توکلی که زمانی مخالف این طرح بود پس از رسانه ای شدن بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام در اظهار نظری گفته است با موافقت رهبری انقلاب در خصوص طرح مجدد پالرمو و CFT مخالفان FATF نظرشان مثبت شده است. اما واقعا شرایط اینگونه است؟

به گزارش خبر فوری ، گروه ویژه اقدام مالی یا به اختصار FATF یک سازمان بین دولتی است که در سال 1989 با ابتکار شش کشور صنعتی جهان موسوم به جی هفت و با توجه به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پول‌شویی تأسیس شده است.
اف.ای.تی.اف ماموریت دارد میزان پیشرفت کشورهای عضو در زمینه پیاده‌سازی توصیه‌های این گروه را رصد کند. همچنین پیشرفت تصویب و اجرای توصیه‌های گروه در سطح جهان را نیز مورد نظارت قرار دهد.
اتحادیه FATF دارای یک دستورالعمل 41 ماده‌ای است که کلیه جنبه‌های مبارزه با پول‌شویی را دربرمی گیرد. که این توصیه ها مبنای همکاری با کشورهاست.
یکی از الزامات پیوستن کامل به FATF بند معروف به "مقابله با تأمین مالی تروریسم" یا CFT که همین بند مخالفان زیادی در کشور دارد.
آنچه در زمان دولت روحانی بر سر CFT آمد
در زمان دولت تدبیر و امید ،لایحه‌ی مربوط به پیوستن ایران به سی‌اِف تی به مجلس ارایه شد و از آذر ماه 96 تا مهر ماه 97 طول کشید تا در صحن بهارستان به رای گذاشته شود و در نهایت با 143 رأی موافق در مقابل 120 رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از میان 271نماینده حاضر در جلسه علنی مجلس تصویب شد. ولی در نهایت با رد این لایحه از سوی شورای نگهبان در آبان ماه همان سال عملا لایحه مسکوت ماند . حتی وقتی حسن روحانی درخواست بررسی این طرح در مجمع تشخیص داد این نهاد با آن موافقت نکرد.
با طرح دوباره این موضوع نگاهی میاندازیم به مبنای استدلال مخالفین این طرح:
حجت الاسلام شیرازی نماینده ولی فقیه در قرارگاه ثارالله سپاه در همان زمان که این طرح در مجلس و شورای نگهبان در دست بررسی بود ضمن مخالف با آن معتقد بود که پیوستن به FATF یعنی ما دست از حمایت از لبنان و سوریه و عراق برداریم.
کعبی، عضو هیأت‌رئیسه خبرگان رهبری نیز معتقد بر استعماری بودن FATF بود.
احمد علم الهدی امام جمعه مشهد نیز امضای CFT را حرکت به سوی خود تحریمی میدانست.
نعمتی سخنگوی وقت هیأت‌رئیسه مجلس گفته بود ؛ چرا ما برای این‌که محتمل است در آینده بمیریم امروز خودکشی کنیم؟ خداوند سبحان به ما عمر می‌دهد ما امروز بیاییم خودکشی کنیم»؟
گروه دیگری از مخالفین این طرح را پذیرش تحریم مضاعف علیه کشور ارزیابی میکردند که موجب افشای ارتباطات و کانال های باقیمانده ایران برای دور زدن تحریم ها میدانستد.
فاش شدن آنچه مخالفان، ارتباطات مالی و اطلاعات محرمانه ایران میخواندند نیز از دیگر مواردی بود که مخالفان بر آن تاکید داشتند.
نظر اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام چیست؟
آیت‌الله آملی لاریجانی ، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است ؛ به نظر بنده هم پالرمو و هم CFT خطر امنیتی بالایی دارد، البته خطر CFT برای امنیت بیشتر هم هست.
حسن روحانی می‌گوید؛ بدون تصویب لوایح FATF روابط بانکی ما با دنیا به راه نمی افتد.
مرحوم آیت‌الله رئیسی گفته بود ؛ می‌گویند ما تضمین نمی‌کنیم با امضای این کنوانسیون مشکل اقتصادی حل شود، سوال ما این است در خصوص FATF ما قانون داخلی تنظیم کرده بودیم و گفته بودیم مردمی که برای رهایی خود از مشکلات به پاخیزند، از دایره تروریسم مستثنی هستند که این را مجلس پذیرفت، اما FATF بیانیه صادر کرد و گفت، نباید هیچ قید و شرطی وجود داشته باشد! این چگونه است که آنها برای قانون داخلی ما بیانیه صادر می‌کنند؟
محمدباقر قالیباف در دانشگاه گیلان در مورد FATF گفته بود می‌خواهد کشورهایی که خلاف جریان سرمایه داری حرکت می‌کنند را از دسترسی به نظام مالی جهانی محروم کند.
آیت الله جنتی دبیر شورای نگهبان در خطبه نماز جمعه گفته بود: نمی‌دانم با چه جراتی محرمانه یک سند را امضا کردند به نام FATF آنها می‌خواهند به نام مبارزه با پولشویی اطلاعات مالی و بانکی ما را به دشمن بدهند می‌خواهند خودمان خودمان را تحریم کنیم. این یک تحریم خودی است.
سعید جلیلی معتقد است ؛ آنهایی که مدافع پیوستن به پالرمو و CFT هستند میگویند میخواهیم بهانه ها را کم کنیم! خب این مسیری است که شما یکبار طی کردید! چه تضمینی وجود دارد؟!
پرویز داوودی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه معاهده «FATF» بدتر از کاپیتولاسیون است گفت: این معاهده به دنبال فهمیدن چرخه مالی نهادهای حساس جمهوری اسلامی است تا از طریق آن برای دولت‌های غربی اعمال نفوذ و جاسوسی کند.
محمدجواد ظریف در مصاحبه ای رادیویی گفت ما عضو FATF نمی‌شویم. بلکه ما از لیست کشورهای غیر همکار FATF خارج می‌شویم و به لیست کشورهای همکار FATF اضافه می‌شویم. در حال حاضر بیش از 200 کشور و سازمان‌های بین‌المللی همکار FATF هستند و تنها دو کشور ایران و کره شمالی به عنوان دو کشور غیر همکار FATF شناخته می‌شوند.
علی لاریجانی با اشاره به پیشینه تصویب قوانین چهارگانه FATF می‌گوید: بسیاری از منافع ملی دچار کشمکش‌های سیاسی شده اگر واقعا این قوانین خلاف منافع ملی بود، چرا سال 86 تصویب کردید؟
مجید انصاری موافق این طرح می گوید؛ با رد FATF دور زدن تحریم ها سخت‌تر می شود.
محمد رضا عارف عدم الحاق به FATF می‌تواند خسارات جدی به دنبال داشته باشد.
محمدرضا باهنر در سال 95 ضمن حمایت از این لوایح گفته بود باید از فرصت FATF استفاده کنیم و پیوستن به این کنوانسیون خواست مجلس هفتم و نهم بوده است.
علی‌اکبر ولایتی ، مشاور رهبر انقلاب و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره گفته: ما باید با این نوع تحریم‌ها مبارزه کنیم؛ نه این‌که از آن‌ها تبعیت بکنیم.
مجتبی ذوالنوری از مخالفان سرسخت این لوایح است و می‌گوید که تحریم مجدد ایران است.
غلامعلی حداد عادل ضمن مخالفت با این لایحه گفته بود؛ چه تضمینی وجود دارد که کاری که آمریکا در قضیه برجام کرد، درباره پالرمو هم تکرار نکند و پس از انجام تعهدات ایران کاری کند که ما هیچ نفعی از پیوستن به این کنوانسیون‌ها نبریم
مصطفی میرسلیم معتقد است: لایحه دولت مخالف شرع و قانون اساسی است.
احمد وحیدی ، وزیر دفاع و پشتیبانی دولت دهم در سخنانی انتقادی درباره این لوایح گفته: «در موضوع FATF شاهد هستیم که آنها در پوشش یک سازمان مبارزه با پولشویی یک جریان شکل‌دهنده امنیتی را به وجود آورده‌اند و در حقیقت FATF یک سازمان اقتصادی نیست بلکه یک سازمان امنیتی است. آنها با شکل دادن بهFATF می‌خواهند قدرت علمی هسته‌ای ما را کاهش دهند.
غلامرضا مصباحی‌مقدم، در مخالف به این لایحه گفته بود ؛«رئیسFATF مسئول میز ایران در وزارت خزانه‌داری آمریکا بوده است. همین فرد در پاسخ به یک نماینده کنگره می‌گوید، بگذارید ایران به FATF کامل بپیوندد، ما ابزار لازم برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌ها را به دست خواهیم آورد.
حسین‌صفارهرندی در این ارتباط گفته: «اعلام می‌کنم که نه‌تنها معتقدم پیوستن ایران به FATF فایده‌ای برای مردم ایران ندارد بلکه مضراتی برای زندگی و اقتصاد آنها خواهد داشت. اینکه بگوییم کالاها با پذیرفتنFATF درصد ارزان می‌شود، گروگان‌گیری معیشت و رفاه مردم با یک بازی سیاسی است و پشتوانه عقلانی ندارد.
مرحوم حسن فیروز آبادی، رئیس سابق ستاد کل نیروهای مسلح با اشاره به تضاد تعاریف جمهوری اسلامی و طراحان FATF در خصوص این کنوانسیون گفته: یکی از مشکلات اساسی ما با این کنوانسیون معنا و مفهوم تروریسم از دید غربی‌ها است. عمده ایرادی که در این کنوانسیون وجود دارد تضاد در تعاریف جمهوری اسلامی و غربی‌ها در خصوص تروریسم و گروه‌های تروریستی است.
محسنی اژه‌ای نیز معتقد بوده ؛ موارد مطرح شده در FATF کشور را بیشتر گرفتار می‌کند.
حجت‌الاسلام والمسلمین اعرافی در این باره گفته بود؛ همه مسئولین باید در بررسی اسناد بین‌المللی دقت نظر داشته و از استقلال کشور مراقبت کنند. مسئله ‌FATF نیز از این قاعده خارج نیست اما به دلیل حساسیت‌های بوجود آمده و اصرار دشمن بر تصویب و اجرای آن، باید انقلابی و شجاعانه عمل شود.
سوی دیگر این کشکمش ها موافقان پیوستن ایران به این معهده بین المللی هستند.
موافقان معتقدند؛ بدون تصویب این دو لایحه، مبادلات مالی و بانکی ایران با تمامی کشورهای دنیا مختل خواهد شد.
از سوی دیگر اگر لوایح مرتبط با FATF تصویب نشود، دست به نوعی خودتحریمی زده ایم که حتی کشورهایی که در حال حاضر نیز اندک ارتباطات و تبادلاتی با ایران دارند در ادامه از انجام این کار امتناع خواهند کرد.
با حضور ایران در لیست سیاه، ایران به عنوان کشوری با ریسک سرمایه گذاری بالا شناخته خواهد شد و در راه سرمایه گذاری خارجی در کشورمان موانع جدی ایجاد می شود.
موافقان معتقد بودند ؛ تصویب این لوایح موجب شفافیت بیشتر سیستم مالی و پولی خواهد شد و با مشخص شدن مبدا و مقصد پول بهتر می توان با پولشویی و پول های کثیف مقابله کرد.همچنین با پیوستن به این نهاد، امکان بهانه علیه ایران و این که انگ تروریسم به ایران نسبت داده شود از مخالفان سلب خواهد شد.
پاسخ موافقان به نگرانی مخالفان در مورد محور مقاومت
با توجه به حق تحفظ و شرطی که در لوایح پیش بینی شده می توان گروه های محور مقاومت را از ذیل تعریف گروه اقدام ویژه مالی برای مبارزه با پول شویی خارج ساخت. به عبارتی دیگر حتی تصویب این لوایح نمی تواند موجب شود که ارتباط ایران با گروه های طرفدار سیاست منطقه ای آن قطع شود.
طبیب دولت بار دیگر FATF را به جریان انداخت
با روی کار آمدن مسعود پزشکیان و از آنجا که حتی در زمان تبلیغات بر ضرورت حل موضوع FATF تاکید داشت؛ بعد از 5 ماه تصمیم گرفت با طرح موضوع با مقام معظم رهبری این دست انداز را از جلوی پای دولت خود بردارد تا شاید بتواند وضعیت اقتصادی کشور را تا حدودی بهبود ببخشد .
احمد توکلی که زمانی مخالف این طرح بود پس از رسانه ای شدن بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام در اظهار نظری گفته است با موافقت رهبری انقلاب در خصوص طرح مجدد پالرمو و CFT مخالفان FATF نظرشان مثبت شده است.
باتوجه به اینکه موافقت ایران با پیوستن به معاهدات یاد شده در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، چراغ سبز مهمی برای کاهش تنش با واشنگتن و متحدانش به شمار می‌رود، حال باید دید که روند بررسی این طرح به کجا ختم خواهد شد .
شما در این‌باره نظر بدهید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1549204/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر ماهواره ای از شرایط جوی کشور طی 24 ساعت گذشته

هشدار پلیس درباره دوئل‌ها و شرط‌بندی‌های جوانان و نوجوانان

دماسنج مهاجرت قرمز شد

گلکسی زد فولد 7 و زد فلیپ 7 تغییر مهمی نخواهند داشت

سرمقاله ابتکار/ جناب پزشکیان لطفاً مواظب شعاع قدرت باش!

دست رد فرانسه بر سینه جولانی

نتانیاهو درخواست تعویق جلسات دادگاه را داد

دوحه میانجی صلح در غزه

حمله پهپادی به فرودگاه نظامی ترکیه در شمال عراق

تبدیل خانه جلال آل احمد به موزه مردم شناسی

بانک مرکزی: ذخایر ارزی خارجی و ذخایر ارز و طلا مطمئن است

طلب 96 میلیارد دلاری صندوق توسعه از دولت

یاسر جبرائیلی: یا آقایون باید مثل سال 74 دلار را پایین بیاورند یا بروند و کسانی دیگر این کار را انجام دهند

اشک‌های نماینده فلسطین در سازمان ملل؛ فریادی برای پزشکان قربانی غزه

اجتماع بزرگ دختران حاج قاسم در اصفهان

هواوی Enjoy 70X معرفی شد

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی کجا تدوین می‌شود؟

اردوی جهادی سلامت اینبار در چشم پزشکی/ 200نفر از ایثارگران خدمات رایگان عینک و فرم دریافت کردند

ترافیک عجیب در یک مرکز تعویض پلاک

ویدئویی از بازداشت اراذل و اوباش

جهش 61 هزار واحدی شاخص کل بورس

آپدیت HyperOS 2 برای Redmi Note 12 4G با اندروید 15 در ایران عرضه شد

مُهره‌های آنکارا و واشنگتن در سوریه به جان هم افتادند؛ افسر بلندپایه ترکیه کشته شد

تظاهرات محکومیت حمله به غزه در نیویورک

مرگ مشکوک دستفروش در درگیری میدان تجریش

«هفتک» معادل فارسی «تیک»

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار به کانال 79 هزار تومان بازگشت

یاسر جبرائیلی: اگر اراده سیاسی باشد همین الان دلار 20 هزار تومان می‌شود

انتشار بازی GTA 6 تا سال 2026 به تأخیر می‌افتد؟

سرمقاله شرق/ ارائه خدمات درمانی‌ نه تولید درمان

نماز جمعه عجیب اعضای تحریرالشام در سوریه

توضیحات پیام طبرسی درباره زمان فروکش کردن آنفلوآنزا در کشور

شایعه وقوع زلزله بزرگ در سوادکوه برای سرقت از منازل مردم

مکاتبه وادکنندگان برنج با رئیس‌جمهور

عضویت سومالی در شورای امنیت بعد از 54 سال

جدیدترین فیلم از جمع‌آوری اتباع افغانستانی غیرمجاز

نخستین اسکله نفتی بخش خصوصی در پارس جنوبی بهره‌برداری شد

سرمقاله همشهری/ حماسه حماس بعد از فرمانده سنوار

تیراندازی در واشنگتن

تجمع گسترده یهودیان ارتدکس ضدصهیونیسم در نیویورک

تحویل فهرست اسامی 34 اسیر صهیونیست به حماس

بازرسی خانه به خانه برای پیدا کردن هواداران بشار اسد در حمص!

معاون ترامپ در بیمارستان بستری شد

آمریکا احداث پایگاه در عین العرب سوریه را تکذیب کرد

برخورد پرنده با هواپیمای آموزشی دردسرساز شد

انجام 356 عملیات امداد و نجات در 72 ساعت گذشته

جهش 50 درصدی نرخ دلارپایه محصولات عرضه شده در بورس کالا

سوال 45ساله: تخصص یا تعهد؟

2600 سرباز انگلیسی به جبهه شرقی ناتو اعزام شدند

هدایای گران قیمتی که همسر بایدن در 2023 گرفت