پیام ویژه

آخرين مطالب

لمپنیسم علیه روشنفکری یادداشت

لمپنیسم علیه روشنفکری
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
جریان سلطنت‌طلبی وقتی دست خود را در تئوریزه کردن ایده سلطنت‌طلبی یا بهتر بگوییم پهلوی‌دوستی خالی می‌بیند و توانی برای ساختن عمارت نظری قابل دفاع ندارد ناچار است که سلبی برخورد کند.برای همین است که به جای نوشتن و نقد کردن ساعدی و امثالهم که اساساً توان چنین کاری را ندارند و برایشان ممکن نیست، زمین بازی را به سمت هتک حرمت، فحاشی و یا بهتر بگوییم لمپنیسم می‌برند.
 علی ورامینی| «شاهکار» عرصه موسیقی که انصافاً از شاهکارترین‌های همه اعصار هم است، در یک مصاحبه‌ای با فرح پهلوی، فرهنگی‌ترین شخصیت خاندان سابق سلطنتی از کلکسیون سنگ‌هایی می‌پرسد که دارد. فرح تکه‌های رنگ‌شده آسفالت کف خیابان را به او نشان می‌دهد و می‌گوید «هرکدام از اینها داستانی دارد، مثلاً این سنگ شماره فلان در سعادت‌آباد به سر «پاسداری» اصابت کرده است.»
همین یک دقیقه از مصاحبه سفارشی نکته‌های قابل تأملی دارد. اول اینکه او آشکارا از خشونت دفاع می‌کند و تلویحاً می‌گوید که خشونت خوب است اگر در راستای منافع من باشد. اینکه انقلابیون 57 را شورشی و خشونت‌طلب تعریف می‌کنند صرفاً برای این است که علیه آنها بوده. خشونت له خودشان را حتی با امر زیبا هم تلفیق می‌کند و بازنمایش از خشونت در فرمی زیباشناسانه انجام می‌شود.
ملکه سابق در زمان زمامداری همسرش البته پیشران گفتمان فرهنگی پهلوی است. نمی‌توان منکر آثار به جامانده از او از موزه هنرهای معاصر تا تئاتر شهر و... شد. حتی در مواقعی رویکرد او نسبت به فرهنگ با گفتمان ضدروشنفکری شاه سابق هم دچار تعارض می‌شود. از قضا یکی از این تعارضات اختلاف‌نظر او با فیلم «دایره مینا» ساخته مهرجویی با همکاری غلامحسین ساعدی است.
اینکه چرا فرح پهلوی متأخر به اینجا رسیده و تعلقاتش به امر زیبای سابق را با خشونت عریان امروزی بازنمایی می‌کند شاید بتواند کلید فهم رفتار این روزهای سلطنت‌خواهان رادیکال باشد. چراکه فرح پهلوی جدی‌ترین چهره هنوزباقی‌مانده سلطنت هم هست. باقی که نه کارنامه‌ای دارند و نه تئوری منسجمی. در واقع نداشتن همین تئوری، نظام فکری و گفتمانی منسجم و مستدل که بتواند در برابر گفتمان‌های بدیل تاب ایستادن داشته باشد علت‌العلل رفتارهایی مانند هتک حرمت مزار «غلامحسین ساعدی» به عنوان فیگور مطرح روشنفکری است.
رفتار فرهنگ‌دوستانه فرح پهلوی را در زمانی که قدرت مطلق را در اختیار داشتند، می‌توان با رفتارهای این روزهای بن‌سلمان، بعد از سلاخی خاشقجی مقایسه کرد. رفتاری از دورن گفتمان قدرت بی‌حد برای ریبرندینگ و تلطیف چهره زمخت رژیم پهلوی. مهم نیست که علاقه به فرهنگ ملکه سابق ویژگی شخصی‌اش بوده یا نه، مهم در خدمت چه هدفی بودنِ کارهای اوست. چراکه همزمانی که فرح مشغول خرید آثار هنرمندان بزرگ جهان بود، تقریباً همه نویسندگان و هنرمندان منتقد شوهرش یا زیر داغ و درفش بودند یا مشمول سانسور. رفتارهای امروز پهلوی‌دوستان را باید خارج از گفتمان قدرت دید.
گفتمانی که زمانی توسط مردم پس رانده شده است برای جا داشتن در سپهر سیاسی باید که بتواند خود را به نحوی احیا کند. اول از همه با کلاژ بخش‌هایی از تاریخ، سعی کردند قابی از زمامداری خود ارائه بدهند که هرکس آن قاب را نگاه کند انگار سال‌های حکومت پهلوی برای تک‌تک مردم ایران جز خیر، رفاه و خوشی چیزی نداشته و آنان‌که به خیابان آمدند و انقلاب را رقم زدند از سر خوشی و شکم‌سیری بوده است.
بعد از آن برای احیای خود باید که مخالفان وقت خود را بی‌اعتبار می‌کردند. عناد سطلنت‌طلبان با روشنفکران از ساعدی شروع نشد. هرچند آن اقدام، شنیع‌ترین رفتار این طیف تا به حال بوده است ولی هجمه این گروه علیه سایه، محمدرضا شجریان، براهنی و حتی مهرجویی که با آن وضعیت هولناک از دنیا رفت هم دیده‌ایم. در حقیقت ریشه عناد پهلوی با روشنفکری ریشه‌ای هم‌اندازه با حکومت پهلوی دارد.
میلانی در کتاب «نگاهی به شاه» و درباره پخش فیلم توقیف‌شده «دایره مینا» برای شاه می‌نویسد: «وسط فیلم شاه به خشم و اعتراض از جا برخاست و اتاق سینما را ترک گفت و به زبانی بلند و پراعتراض ادعا کرد که این به اصطلاح روشنفکران ـ یا آنچنان که رسم مألوف شوخی‌هایش با علم بود، این اَن‌ تلکتوئل‌ها ـ چرا همیشه به جنبه‌های تیره هستی دلبسته‌اند و تنها سیاهی‌های جامعه را نشان می‌دهند؟»
برای شاه فیگور محبوب «شعبان بی‌مخ» بود نه امثال ساعدی، مهرجویی، شریعتی و دیگران. چراکه می‌دانست از دل فکر و کار روشنفکری، سطلنت‌دوستی بیرون نخواهد آمد. «جاوید شاه» شعاری است که تنها و تنها با «اندیشه نکردن» سازگاری دارد و نه با کار روشنفکری. 
حالا که خاندان پهلوی و سلطنت‌شان بر سر کار نیست، این مبارزه با روشنفکری و ترویج فکر نکردن باید با قوت بیشتری و حداکثری ترویج شود. کدام عقل سلیمی می‌پذیرد فردی به صرف اینکه حاصل ازدواج دو آدم دیگر بوده توانایی اداره مطلق امور را داشته باشد و برای تصمیم‌گیری درباره سرنوشت میلیون‌ها ایرانی صاحب صلاحیت است؟ 
جریان سلطنت‌طلبی وقتی دست خود را در تئوریزه کردن ایده سلطنت‌طلبی یا بهتر بگوییم پهلوی‌دوستی خالی می‌بیند و توانی برای ساختن عمارت نظری قابل دفاع ندارد ناچار است که سلبی برخورد کند. سلبی برخورد کردن این گفتمان هم در حوزه نظر پیشاپیش شکسته خورده است، پس همه تلاشش را می‌کند تا زمین بازی را عوض کند.
برای همین است که به جای نوشتن و نقد کردن ساعدی و امثالهم که اساساً توان چنین کاری را ندارند و برایشان ممکن نیست، زمین بازی را به سمت هتک حرمت، فحاشی و یا بهتر بگوییم لمپنیسم می‌برند؛ لمپنیسمی که سنت پهلوی‌چیان از رضا قلدر تا شخصیت‌های مطرح این روزهایشان است. یعنی باید که مبارزه فکر و هوش اینان را در هوش سیاسی ناخودآگاه‌شان دانست که می‌دانند تنها راه بقایشان متوسل شدن به لمپنیسم است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1549237/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دیدار با خانواده شهید خداداد عبدالملکی و خانواده شهید علی قمر سلیمانی در تویسرکان

اژه‌ای: تمایل داریم حتی یک نفر به زندان نرود

قسط آورده متقاضیان نهضت ملی مسکن تهرانی‌ها 70 میلیون شد

افزایش 31 درصدی ترانزیت کالا از مسیر ایران

مقام مسئول: دهه شصتی ها در تامین بازنشستگی هم به مشکل خواهند خورد

شیائومی امکان نصب رام‌های کاستوم روی گوشی‌هایش را به‌شدت محدود می‌کند

راهبرد ترامپ در برابر ایران چیست؟

تهدید هندوراس به اخراج نظامیان آمریکا

نشست سرپرست معاونت تعاون و امور اجتماعی بنیاد با مدیرکل بنیاد استان سمنان در راستای حل مشکلات ایثارگران

نخبگان باید در راس امور اجرایی کشور باشند

آیا دولت مانع تحقق عملیات وعده صادق 3 شد؟

آتش‌سوزی یک بازار در چین؛ 8 تن کشته و 15 نفر زخمی شدند

صافولای عربستان سرمایۀ خود را از ایران خارج کرد

سرمقاله وطن امروز/ اسطوره نامیرا

تصادف پژو با کوییک 3 کشته برجای گذاشت

کاسبی با تعویض پلاک خودرو؛ 1.5 میلیون بده پلاک تهران بگیر!

ماهواره نسل جدید استارلینک پهنای باند دانلود 1 ترابیتی خواهد داشت

روزنامه اسرائیلی: نسخه دوم ترامپ احتمالا به اندازه نسخه اول، برای نتانیاهو خوب نباشد

بلایی که بر سر مردم فلسطین در جبالیا آمد از لنز دوربین یک سرباز صهیونیست

طالبان پاکستانی مدعی انفجار راکت در اسلام‌آباد شد

تغییر ترکیب نمره علمی و مصاحبه در گزینش معلمان

شیوع بالای آنفلوآنزای فصلی در ایران

اولین مانیتور گیمینگ 750 هرتز جهان در CES 2025 معرفی می‌شود

سرمقاله جوان/ مسئولان کنسولی ما بیدارند؟

حمله صهیونیست‌ها به خودروی امدادگران در غزه

اتحاد قطر و امارات در بحران خاورمیانه

السودانی: از تبدیل شدن عراق به صحنه جنگ جلوگیری کردیم

تصاویر ماهواره ای از شرایط جوی کشور طی 24 ساعت گذشته

هشدار پلیس درباره دوئل‌ها و شرط‌بندی‌های جوانان و نوجوانان

دماسنج مهاجرت قرمز شد

گلکسی زد فولد 7 و زد فلیپ 7 تغییر مهمی نخواهند داشت

سرمقاله ابتکار/ جناب پزشکیان لطفاً مواظب شعاع قدرت باش!

دست رد فرانسه بر سینه جولانی

نتانیاهو درخواست تعویق جلسات دادگاه را داد

دوحه میانجی صلح در غزه

حمله پهپادی به فرودگاه نظامی ترکیه در شمال عراق

تبدیل خانه جلال آل احمد به موزه مردم شناسی

بانک مرکزی: ذخایر ارزی خارجی و ذخایر ارز و طلا مطمئن است

طلب 96 میلیارد دلاری صندوق توسعه از دولت

یاسر جبرائیلی: یا آقایون باید مثل سال 74 دلار را پایین بیاورند یا بروند و کسانی دیگر این کار را انجام دهند

اشک‌های نماینده فلسطین در سازمان ملل؛ فریادی برای پزشکان قربانی غزه

اجتماع بزرگ دختران حاج قاسم در اصفهان

هواوی Enjoy 70X معرفی شد

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی کجا تدوین می‌شود؟

اردوی جهادی سلامت اینبار در چشم پزشکی/ 200نفر از ایثارگران خدمات رایگان عینک و فرم دریافت کردند

ترافیک عجیب در یک مرکز تعویض پلاک

ویدئویی از بازداشت اراذل و اوباش

جهش 61 هزار واحدی شاخص کل بورس

آپدیت HyperOS 2 برای Redmi Note 12 4G با اندروید 15 در ایران عرضه شد

مُهره‌های آنکارا و واشنگتن در سوریه به جان هم افتادند؛ افسر بلندپایه ترکیه کشته شد