پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مغالطه دلارزداها
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «مغالطه دلارزداها» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم حسین صبوری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
بر اساس منطق دلارزداها، نباید شاخصی به نام تولید ناخالص داخلی بر اساس شاخص قدرت خرید یا PPP داشته باشیم؛ چراکه از طرفی، از اساس، با جهانی شدن قیمت‌ها مشکل دارند و از سویی دیگر، درست برخلاف نظر و رویکرد عجیبشان، پایه و اساس شاخصPPP، جهانی کردن یا یکسان کردن قیمت‌ها بر پایه قانون موسوم به «قانون قیمت واحد» است! ولی در کمال شگفتی، تا صحبت از ارزش واقعی دلار می‌شود، با استناد به GDP مبتنی بر شاخص برابری قدرت خرید، از دلار 20هزار تومان و 14700تومان سخن می‌گویند!
در شاخص PPP، قیمت تمام کالاها و خدمات نهایی مورد استفاده در ایران برای محاسبه تولید ناخالص داخلی و ملی (همان حساب‌های ملی)، بی‌توجه به قیمت دلار در داخل ایران، با قیمت همین کالاها و خدمات در آمریکا یکسان فرض می‌شود و بر این اساس نیز نرخی تحت عنوان نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر پایه PPP محاسبه می‌شود که در نهایت، با تقسیم GDP به قیمت‌های جاری (همانی که مرکز آمار و بانک مرکزی هر سال منتشر می‌کنند) بر نرخ تبدیل مزبور، ارزش GDP ایران بر حسب PPP، به دلار آمریکا استخراج می‌شود.

به‌عنوان مثال، هر لیتر بنزین در ایران 3000 تومان و در آمریکا حدودا 70 سنت است. برای محاسبه تولید ناخالص داخلی به قیمت جاری در ایران، نرخ 3000تومانی بنزین مبنا قرار می‌گیرد؛ ولی در شاخص PPP، چون هر لیتر بنزین در آمریکا 70سنت است، این نرخ 3000 تومانی که در داخل کشور برای هر لیتر بنزین پرداخت می‌شود، معادل قیمت هر لیتر بنزین در آمریکا یعنی 70سنت در نظر گرفته می‌شود و از آن به نرخ تبدیل برابری قدرت خرید یا نرخ دلار بر اساس شاخص برابری قدرت خرید می‌رسند. بر این اساس، در صورت کسر، رقم 3000تومان و در مخرج کسر، رقم 70سنت جای‌گذاری شده و از این حاصل تقسیم، نرخ تبدیل یا نرخ دلار بر اساسPPP به دست می‌آید که در مثال فوق‌الذکر 4285تومان است.
اما در واقعیت، چون ما هزاران کالا مثل بنزین، لوازم خانگی، مواد خوراکی و هزاران خدمات مثل خدمات مالی، بازرگانی، حمل‌ونقل و... داریم، عینا، همین فرآیند محاسباتی برای همه این چند هزار قلم کالا و خدماتی که در فرآیند محاسبه حساب‌های ملی، دخیل هستند، انجام می‌شود؛ لیکن با روش میانگین موزون. وزن‌ها نیز بر اساس سهم هر کالا و خدمت از کل سبد GDP کشور به‌دست می‌آید. صورت کسر، مجموع یا سیگمای وزن هر کالا و خدمت ضربدر قیمت ریالی هر کالا و خدمت در بازار ایران و مخرج کسر نیز بر اساس همین قاعده به‌دست می‌آید. منتها به جای قیمت ریالی، از قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در آمریکا استفاده می‌شود؛ به‌شکلی که وزن‌ها همان وزن‌هایی است که در صورت کسر استفاده‌ شده است؛ با این تفاوت که در قیمت دلاری کالاها و خدمات مشابه در بازار آمریکا، ضرب می‌شود.
در مرحله بعد، از تقسیم این دو بر هم، نرخ دلار یا همان نرخ تبدیل به‌دست می‌آید که مثلا در سال گذشته برای اقتصاد ایران حدود 14700تومان محاسبه شده است.
بر این پایه، از تقسیم GDP به قیمت جاری سال2023 کشورمان بر رقم 14700تومان مزبور، GDP بر حسب شاخص برابری قدرت خرید PPP به‌دست می‌آید.
نکته مهم اینکه درست برخلاف نظرات مشعشع عده‌ای تحت نام دلارزدا در داخل کشور، نرخی که از این مسیر به دست می‌آید، هیچ ربطی به نرخ واقعی و نرخ تعادلی دلار ندارد. این نرخ صرفا حاصل مجموعه تعدیلاتی است که نهادهای بین‌المللی برای مقایسه‌پذیرتر کردن GDP کشورها از کانال شاخص برابری قدرت خرید، اعمال می‌کنند و نرخی که از این فرمول برای دلار به‌دست می‌آید، هیچ ارتباطی با نرخ واقعی یا نرخ تعادلی دلار ندارد.
به‌هیچ وجه از قیاس این دو نرخ با هم، نمی‌توان به این نتیجه رسید که مثلا دلار در ایران گران است یا ارزان! بلکه اتفاقا از تقسیم نرخ دلار در بازار آزاد بر این نرخ، می‌توان به نسبت قدرت خرید هر دلار آمریکایی در ایران رسید. به این معنا که یک آمریکایی می‌تواند در ایران با هر یک دلاری که دارد، به‌طور متوسط 5.5برابر آنچه را که در آمریکا می‌تواند خریداری کند، بخرد. هر چقدر این نسبت در کشوری بیشتر باشد، به این معناست که در آن کشور، قیمت کالاها و خدمات، فاصله بیشتری از قیمت‌های بین‌المللی دارد.
جالب اینکه برآورد ارقامی مثل 20هزار تومان و کمتر از آن برای دلار که دلارزداها از آن به‌عنوان قیمت واقعی دلار یاد می‌کنند، دقیقا با گرته‌برداری کامل از همین فرمول استخراج شده است! کما اینکه به دلیلی که در سطر اول اشاره شد، مفهومی به نام شاخص برابری قدرت خرید، دقیقا در تخالف با رویکرد ضد قیمتی دلارزداها قرار می‌گیرد؛ ولی تنها ابزاری که برایشان باقی مانده، ابزاری است که ماهیتا بر پایه قانون قیمت واحد (دلار بین‌المللی) بنا شده و جالب‌تر اینکه فرمول جادویی‌شان برای محاسبه مثلا ارزش واقعی دلار، کپی‌برداری از فرمول محاسباتی این شاخص است!

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1550841/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مجموع بدهی‌های وزارت بهداشت اعلام شد

ماجرای منتفی شدن خانه شهید رئیسی به موزه

از زاهدان تا چابهار روی خط آهن

بی اخلاقی در حق وزیر؛ کار از دست پروژه‌دهنده خارج شد

سرمقاله اعتماد/ تحلیل اجتماعی حادثه فرودگاه

نخست وزیر گرجستان، ماکرون را به دروغگویی متهم کرد

احتمال وقوع درگیری‌های خونین میان گروه‌های تروریستی در سوریه

آغاز ثبت‌نام قطعی حج تمتع 1404 از پنج‌شنبه

فیش حقوقی دی 1403 بازنشستگان تامین اجتماعی بارگذاری شد

تردد 385 هزار تاکسی فرسوده در کشور

پای دلار 20 هزار تومانی به مجلس باز شد!

کنایه قالیباف به صباغیان: وقتی می‌خواهیم آیین‌نامه را اجرا کنیم می‌گویند دیکتاتوری و پادگانی است!/ ویدئو

اظهارنظر سازمان جهانی بهداشت درباره شیوع اخیر یک ویروس در چین

دولت از حامیان شکست‌خورده شوک‌درمانی تضمین بگیرد

واکنش قطر به نقشه‌های جعلی رژیم صهیونیستی

تغییرات دیپلماتیک طالبان در قطر و کابل

تصاویر آخرالزمانی از آتش‌سوزی "لس‌آنجلس"

تعداد شکات پرونده‌های رمزارز اعلام شد

قتل هولناک زن جوان به دست همسرش

آواره شدن تعداد بالایی از بیماران و سالمندان براثر گسترش آتس سوزی آمریکا

رئیس مرکز بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت: ویروس شایع‌شده در کشور جدید نیست

خرید مسکن مهر یا نهضت ملی مسکن، کدام به‌صرفه‌تر است؟

مایکروسافت با شبیه‌سازی گوگل در بینگ، کاربران را فریب می‌دهد

نسل جدید تبلت‌های لنوو در نمایشگاه CES 2025 معرفی شدند

سرمقاله آرمان ملی/ یک همزمانی ارجمند

تصاویر آخرالزمانی از آتش‌سوزی کالیفرنیا

1700 نفر از عشایر زیارت اولی کشور مهمان حرم رضوی شدند

توضیحات وزیر بهداشت در خصوص ویروس جدید چینی

نگرانی‌ها درباره شیوع یک همه‌گیری جدید؛ "متاپنوموویروس" را بشناسیم

مرگ مشکوک دختر جوان در تهران؛ شوهر صیغه‌ای در برابر اتهام قتل عمد

کلاف سردرگم ارز دیجیتال در ایران؛ صرافان رمزارز چه می گویند؟

سرمقاله آرمان امروز/ روسیه خیانت کرد؟

مذاکره با ترامپ؛ بنویسید شجاعانه، بخوانید احمقانه!

ماموریت خاخام صهیونیست در سوریه

رژیم صهیونیستی جزئیات توافق مورد مذاکره در دوحه را فاش کرد

ترامپ نقشه‌ای از کانادا به‌ عنوان قلمرو آمریکا منتشر کرد

بکارگیری ظرفیت‌های برون سازمانی برای سلامت ایثارگران در دستور کار است

پیدا شدن فرد مفقودشده در کوه‌های بهاباد پس از ٧ روز

تصاویر هوایی از وسعت آتش سوزی کالیفرنیا

نصب پرچم و کتیبه در حرم امیرالمومنین

آثار ناترازی گاز بر صنایع بورس؛ تولید کم شد

سرمقاله وطن امروز/ چتر پدافند روی مراکز هسته‌ای

خودداری همسر سناتور نبراسکا از دست دادن با کامالا هریس

ناکامی حاضران در یک صف برای بوسیدن دست ولیعهد

چند سناریوی جدید برای آینده کنکور

وزیر صمت: بسته پشتیبان تولید به هیات دولت رفته است

رونمایی از یازدهمین عرضه اولیه بازار سرمایه، امروز

بن‌بست اقتصادی در تل آویو؛ تعطیلی 60 هزار شرکت صهیونیستی در نتیجه جنگ غزه

ویدئویی از انهدام بزرگترین باند سازمان‌یافته سرقت منزل در پایتخت

سرمقاله جوان/ مسئله اول کشور را از کجا باید فهمید