پیام ویژه

آخرين مطالب

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی اقتصادي

هزینه 2 میلیارد دلاری برای واردات دانه‌های روغنی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دبیر انجمن روغن نباتی ایران با تاکید بر اینکه 2 میلیارد دلار برای واردات دانه‌های روغنی هزینه می‌شود، اظهار کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزار تن در سال بود که اگر بخواهیم خودکفا شویم این رقم باید حداقل به 4 تا 6 میلیون تن برسد.
 مسئله کمبود و گرانی روغن این روزها بحث داغی است که در رسانه‌ها جریان ساز شده است. روغن یکی از کالاهای اساسی است که هم در صنایع اهمیت بالایی دارد و هم در سبدغذایی مردم جامعه که بخش اعظم این کالا از طریق واردات تامین می‌شود. آنچه که اهمیت دارد این است که طی سالیان اخیر میزان واردات دانه‌های روغنی به کشور افزایش و میزان تامین این نیاز از طریق تولیدات داخلی کاهش یافته است. بر اساس آخرین اطلاعات، سالانه بیش از 100 هزار تن دانه روغنی در داخل کشور تولید می‌شود که عمدتا در تولید محصول کلزا متمرکز است و بر اساس پیش‌بینی‌های دولت، وزارت جهاد کشاورزی تلاش می‌کند که این تولید را تا بالاتر از 300 هزار تن در سال برساند. نکته مهم این است که بیش از 95 درصد روغن خام ما از طریق واردات تامین می‌شود و سه میلیون تن کلزا وارد می‌شود که حدود 100 درصد آن وارد می‌شود.
این شرایط به این دلیل است که از تولیدکنندگان دانه‌های روغنی حمایت لازم صورت نمی‌گیرد در این میان دلال‌ها وارد بازار می‌شوند به همان حداقل تولید داخلی نیز در دست کشاورز باقی می‌ماند و علی رغم نیاز شدیدی که ما به تولید داخل داریم تا میزان واردات را کاهش دهیم از آن حداقل میزان تولید داخلی نیز حمایت نمی‌شود و کشاورز به جای کاشت این محصولات مورد نیاز به سمت کشت محصولاتی همچون صیفی‌جات، گوجه، هندوانه و... می‌رود که هم به منابع آب و خاک کشور ضربه وارد می‌شود و هم به دلیل میزان تولید بالا به ضایعات تبدیل می‌شوند، اما به دلیل اینکه درآمد بالایی دارند، کشاورز به کشت آن‌ها تمایل بیشتری دارد. 
در چنین شرایطی حمایت از تولیدکنندگان داخل و توجه به کشت دانه‌های مناسب با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی کشور اهمیت بسیار بالایی دارد که در این مطلب به موضوع دانه‌های مناسب قابل کشت و اینکه آیا می‌توانیم در زمینه دانه‌های روغنی به خودکفایی برسیم یا خیر پرداخته شده است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران- درباره دانه‌های روغنی که در کشور ما تولید می‌شوند اظهار کرد: دانه‌های مختلفی اعم از کلزا، سویا، گلرنگ، کانولا، پنبه، آفتابگردان و... در کشور ما کشت می‌شوند که سویا و کلزا اصلی‌ترن دانه‌ها هستند. 93 درصد روغن ما به واردات وابسته است و 7 درصد روغن مورد نیاز کشور از محل روغن‌کشی از دانه‌های روغنی تامین‌ می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه آمار تولید دانه‌های روغنی طی سالیان متفاوت، متغیر است، گفت: به طور متوسط میزان تولید سالانه دانه روغنی در کشور 400 هزار تن بوده است که اگر با توجه به متغیر بودن میزان تولید در سال‌های مختلف بخواهیم میانگین تولید را محاسبه کنیم میزان آن کمتر نیز باشد اما به طور کلی میزان تولید ما به‌طور تفکیک شده 100 هزار تن سویا و 300 هزارتن کلزا و دانه‌های دیگر است که روغن خام استحصال شده از آن‌ها 140هزارتن است که شامل 7 درصد روغن مورد نیاز کشور می‌شود.
شریفی در پاسخ به این سوال که سویا جزو دانه‌های پرآب‌بر است و آیا گزینه‌ مناسبی برای کشت است یا خیر؟ و آیا برای تغییر اولویت‌بندی کشت دانه‌ها با توجه به شرایط اقلیمی و منابع آبی وجود دارد؟ مطرح کرد:با توجه به شرایط منابع آبی کشور و شرایط اقلیمی، سیاست‌های وزارت جهاد کشاورزی توسعه کشت دانه کلزا است چراکه این دانه هم از جهت ویژگی‌های کیفی و هم از این جهت که پرآب‌بر نیست به سایر دانه‌ها برتری دارد.
وی با بیان اینکه به میزان حدود 2 میلیارد دلار برای واردات دانه روغنی که از آن‌ها روغن خام استحصال می‌شود و یا روغن خام مصرف می‌شود گفت: این میزان بسیار زیاد است. در کوتاه مدت بسیار بعید است که بتوانیم این میزان را کاهش دهیم چراکه تنها 7 درصد دانه‌های روغنی مورد نیاز از تولید داخل تامین می‌شود بخش عمده آن مربوط به واردات است.
دبیر انجمن روغن نباتی ایران تصریح کرد: طی چند دهه گذشته حداکثر تولید دانه‌های روغنی در کشور 700 هزارتن در سال بود که تنها یک سال این میزان را کاشت و برداشت داشتیم و این در حالی است که سال‌های دیگر این عدد بسیار کمتر بوده و اگر بخواهیم که خودکفا باشیم رقم باید حداقل 4 تا 6 میلیون تن برداشت دانه روغنی داشته باشیم.
وی ادامه داد: دولت تلاش حداکثری خود را در این زمینه به کار گرفته و کشت دانه‌های روغنی در داخل کشور در مسیر درستی چه به صورت اعمال تعرفه‌های گمرکی، چه به صورت خرید تضمینی دانه روغنی از کشاورز که هر ساله دولت بدون استثنا وارد عمل شده و یا به این صورت که صنایع روغن‌کشی را به نوعی متعهد و موظف کرده است که دانه روغنی تولید کشاورز را به رقم بسیار بالا و موجه به لحاظ اقتصادی برای کشاورز خریداری کند در این زمینه همکاری می‌کند.
شریفی در پایان، در پاسخ به اینکه چرا طی سالیان گذشته آمار واردات به جای کاهشی شدن، افزایشی می‌شود؟ آیا این شرایط از بی برنامگی است؟ تصریح کرد: تهمیداتی که دولت در نظر داشته کم و ناکافی نبود هر چند که می‌توانست تمهیدات بهتری در نظر گرفته و صورت گیرد؛ اما مسئله مهم این است که ما باید شرایط اقلیمی کشورمان را در نظر بگیریم، بپذیریم که در این زمینه محدودیت‌هایی داریم تا بتوانیم به تدریج به اهداف مورد نظر برسیم. اما اینکه بحث خودکفایی مطرح می‌شود، بستگی به این دارد که به چه قیمتی بخواهیم به این خودکفایی برسیم. آیا توجیه اقتصادی دارد؟ آیا با خودکفایی در این محصول، از تولید محصولات استراتژیک دیگر عقب نمی‌مانیم؟ اما بله اگر هدف تنها رسیدن به خودکفایی باشد و هزینه‌های مربوط به آن را بپردازیم می‌توانیم به خودکفایی نیز برسیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1556377/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با 100دلار هدیه ترید کن!(رایگان)

حجم معوقات بانکی 800 همت شد

سامسونگ شاید به گلکسی‌بادزهایش دوربین اضافه کند

یک فرصت، یک چهره

حزب‌الله: اسراییل باید توافق آتش‌بس را اجرا و از مرزها عقب‌نشینی کند

پاسخ شدید اللحن نماینده دانمارکی به ترامپ برای تصاحب گرینلند

ظریف زیر تیغ تندروها در داووس

جولانی خطاب به تل‌آویو : قصد جنگ نداریم اما اشغال را نمی‌پذیریم

سرویس مخفی ارمنستان: جنگ با آذربایجان در سال 2025 نامحتمل است

کدام اتباع از ایران اخراج می‌شوند؟

قلم S Pen در گلکسی S25 اولترا از بلوتوث پشتیبانی نمی‌کند

ویدیوی جدیدی از گیم‌پلی DOOM: The Dark Ages فاش شد

جولانی: کُردها درخواست ما برای تحویل سلاح را نپذیرفتند

بحران سیاسی در کره جنوبی، بحران اقتصادی به بار آورد

فرزندان شهدا پیام‌آوران راه مقدس شهیدان هستند

پلیس: برای پارک خودرو در معابر عمومی پول پرداخت نکنید

ثبت تصویر پلنگ ایرانی در روز اول سرشماری زمستانه در کرمان

هشت اکتبر؛ نفر بعدی نتانیاهو است؟

ترامپ: به خاطر دولت بایدن، 4 سال جهنم را تجربه کردم

آنکارا: حق استقرار نیرو در سوریه را محفوظ می‌داریم

تسهیل واردات کالا و مواد اولیه برای بازار شب عید

استولتنبرگ: ترامپ اولین کسی بود که به کی‌یف سلاح‌های کشنده داد

زلنسکی: ترامپ تضمین کند، با پوتین وارد مذاکراه صلح می‌شویم

سفر وزیر خارجه عربستان به بیروت پس از 15 سال

پروازها از ترکیه به سوریه ازسرگرفته شد

آتش‌نشان خرم آبادی مانع خودکشی مرد جوان شد

مسکو: زلنسکی در داووس بر پایه اطلاعات نادرست سخن گفت

اسراییل مدعی دستگیری نفوذی حزب‌الله در فلسطین اشغالی شد

رهایی گروگان‌های عراقی در اهواز

رییس مرکز آمار: وضعیت کشاورزی در برخی استان‌ها نگران کننده است

حدود 11 درصد از توسعه دهندگان صنعت بازی در تعدیل نیروها اخراج شدند

چین 18 ماهواره‌ جدید به فضا پرتاب کرد

نگاه نزدیک رسانه‌های تکنولوژی به گلکسی S25 اولترا؛ قسمت دوم

تورم خوراکی‌ها بالا رفت

طرح بزرگ اسرائیل برای توسعه هزاران خانه در فلسطین

گلایه یکی از نخبگان مقابل رئیس جمهور: یک استاد دانشگاه با 20 میلیون تومان چگونه می تواند زندگی کند؟

جهش 50 درصدی دانش بنیان ها

اختلال جهانی در ChatGPT

FATF علیه نفت

شوک هوک

روسیه یک گام دیگر به کنترل بر دونباس نزدیک شد

غنی‌نژاد: تجارت آزاد لازمه برون‌رفت از مشکلات اقتصادی کنونی است

لیبرال ها و خطر بی‏‌تفاوتی در دوره «ترامپ 2»

دیوان لاهه 2 حکم بازداشت برای سران طالبان صادر کرد

انتقاد تند نماینده ترامپ از عدم گفتگو بایدن با پوتین برای 3.5 سال

هدف آمریکا از تروریستی خواندن انصارالله چیست؟

افزایش قربانیان آتش سوزی هتل ترکیه به 79 نفر

همه مدل‌های گلکسی S25 سامسونگ 12 گیگابایت رم دارند

اردن: آتش‌بس غزه فرو بپاشد، درهای جهنم به روی منطقه باز می‌شود

سبزی گران و گوشت ارزان شد؛ تورم سفره خانوار در دی ماه به چند رسید؟