پیام ویژه

آخرين مطالب

خاموشی گران‌قیمت ‌ یادداشت

خاموشی گران‌قیمت ‌
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مهدی عرب‌صادق| بر اساس مطالعات بانک جهانی هر یک درصد خاموشی (Cost of Unserved Energy)، بین 0.1 تا 0.3 درصد از GDP می‌کاهد؛ اما میانگین انرژی برق تأمین‌نشده در کشور سه درصد است. بر این اساس تخمین متوسط کاهش GDP ما با توجه به یارانه‌های هنگفت انرژی حدود 0.9 درصد است و این معادل چهار میلیارد دلار از 460 میلیارد تولید ناخالص داخلی کل است. این خسارت واقعی سالانه خاموشی است. البته ناگفته نماند نفس این میزان مصرف یعنی 380 تراوات ساعت مطلقا تناسبی با سهم ایران در شاخص GDP ندارد. سهم ایران در شاخص GDP دنیا 0.38 درصد است.
مصرف برق در کشور ما‌‌ یک‌و‌نیم درصد کل دنیاست که البته جای بحث بسیار دارد؛ این هم از راندمان پایین و تلفات بالا در سمت تولید و همچنین در سمت مصرف است و هم به پرمصرفی ایرانی‌ها برمی‌گردد.
شوربختانه علاوه بر راندمان پایین نیروگاه‌ها، بیش از 40 تراوات ساعت تلفات شبکه توزیع و انتقال تخمین زده می‌شود که خود این معضل بزرگی‌ است که جای بحث بسیار دارد. اما با رویکرد دیگری هم می‌توان به تحلیل هزینه و آثار سنگین خاموشی بر اقتصاد پرداخت، در این تحلیل، نوع مصرف‌کننده (مسکونی، کشاورزی، صنعتی و تجاری) اهمیت دارد.
 همچنین مدت‌زمان خاموشی، زمان وقوع (اوج مصرف یا غیراوج)‌ و تأثیرات اقتصادی غیرمستقیم تابع همبستگی ما را تشکیل می‌دهد. اولین روش، «ارزش بار ازدست‌رفته» 
(Value of Lost Load - VoLL) است؛ متداو‌ل‌ترین شیوه برای برآورد هزینه خاموشی که بر اساس زیان اقتصادی ناشی از قطع برق محاسبه می‌شود. اما با توجه به اینکه در کشور ما سیستم‌های پایش اقتصادی هوشمند نیستند و نمی‌توان به خود‌اظهاری‌ها اتکا کرد، در این مجال از آن می‌گذریم.
روش دوم که روش علمی و دقیق‌تری است و در ابتدای این یادداشت بر آن تأکید داشتم‌، بر مبنای شاخص‌های اقتصاد کلان (بر پایه GDP) است. در این روش ابتدا سهم برق در تولید ناخالص داخلی (GDP) محاسبه می‌شود:
بر اساس GDP ایران به میزان 460 میلیارد دلار در سال 2024 و مصرف برق کل حدود 380 تراوات ساعتی، هزینه هر کیلووات ساعت خاموشی 1.2 دلار خواهد شد. اگر انرژی تأمین‌نشده معادل سه درصد انرژی کل در سال در نظر گرفته شود، 11.3 تراوات ساعت مجموع خاموشی به‌علاوه مدیریت مصرف خواهد بود‌ و این میزان خسارت را به رقم سرسام‌آور 13.5 میلیارد دلار می‌رساند.
یکی از روش‌های متداول در دنیا برای محاسبه خسارت خاموشی، بازار خاموشی است و نظرسنجی از مشترکان و مصرف کننده‌ها (Customer Surveys) که از آنها پرسیده می‌شود چه مبلغی حاضرند بپردازند تا از خاموشی جلوگیری شود یا چقدر خسارت می‌بینند؟ این روش بیشتر برای تفکیک هزینه بر حسب نوع مصرف‌کننده استفاده می‌شود. در‌واقع توصیه نگارنده این است که در شرایط کنونی بحران انرژی، برای کاستن از حجم خسارات بزرگ ناشی از خاموشی، دولت سراغ بازار خاموشی برود؛ چراکه خود خاموشی نیاز به مدیریت دارد و بر مبنای عوامل مؤثر بر خسارات ناشی از آن که به‌صورت زیر تعریف می‌شود، باید آن را مدیریت کرد، از‌جمله:
1. نوع مصرف‌کننده: در ‌صنایع سنگین (مانند فولاد یا پتروشیمی)، هزینه خاموشی ممکن است به 10 تا چندده دلار بر کیلووات ساعت برسد، به‌طوری ‌که مصارف خانگی ارزان‌ترین خسارت خاموشی را دارند و در مراکز بهداشتی یا بانک‌ها به دلیل ریسک جانی یا امنیتی، هزینه خاموشی بسیار بالاتر است.
2. اما زمان وقوع خاموشی بسیار مهم است؛ چراکه خاموشی در ساعات اوج مصرف (مثلا تابستان) به ‌دلیل ازدست‌رفتن فرصت‌های تجاری، هزینه بیشتری دارد.
3. مدت‌زمان خاموشی پارامتر دیگر‌ مؤثر در هزینه خاموشی است: خاموشی‌های کوتاه‌مدت (ثانیه‌ای) ممکن است هزینه ناچیزی داشته باشند، اما خاموشی‌های طولانی (ساعتی) به‌شدت گران هستند.
4. سهم منطقه جغرافیایی نیز بسیار قابل توجه است که در خاموشی‌های در کشور لحاظ نمی‌شود: هزینه در مناطق صنعتی (مثل عسلویه) بسیار بیشتر از مناطق روستایی است.
متأسفانه نظام تعرفه‌گذاری انرژی و حامل‌های انرژی در کشورمان بسیار ناصحیح و خسارت‌بار است و علاوه بر مسائل کلی دخیل در هزینه‌های خاموشی، باید به‌طور خاص عواملی خاص در ایران را جداگانه در تحلیل مدنظر قرار داد:
- وابستگی صنایع به دیزل‌ژنراتورها (هزینه سوخت و استهلاک)
- یارانه‌های سنگین برق که محاسبات را پیچیده می‌کند (قیمت واقعی برق بسیار بالاتر از قیمت دولتی است).
در نتیجه هزینه خاموشی یک عدد ثابت نیست و به‌طور گسترده‌ای متغیر است. در کشور ما به ‌دلیل چالش‌هایی مانند یارانه‌های انرژی، مدیریت جزیره‌ای حوزه انرژی و ناکارآمدی شبکه انتقال و تولید، این هزینه اغلب بالاتر از میانگین جهانی محاسبه می‌شود، اما تشکیل وزارت انرژی با ایجاد ساختار متمرکز و تخصصی، زمینه‌ساز کاهش خاموشی‌ها از طریق توسعه زیرساخت‌ها، بهبود مدیریت بحران و تنوع‌بخشی به منابع انرژی شده است. عبور از این بحران نیازمند جبران کاستی‌های گذشته، تطابق با نیازهای فزاینده انرژی و عبور از چالش‌های ساختاری اقتصادی-سیاسی است.
در نهایت به آقای رئیس‌جمهور توصیه می‌شود ساختار وزارت انرژی را بر مدیریت یکپارچه انرژی در کشور برای اصلاح حکمرانی غلط سال‌های گذشته، ایجاد کنند و پس از آن با پاسخ‌گو‌کردن این وزارتخانه و مسئولان آن در تمام حوزه‌های انرژی، با تکیه بر اصل پاسخ‌گویی و هم‌گرایی، مسائل تقنین در این حوزه و اصلاح قیمت‌ها را دنبال کنند. بدیهی است پس از آن است که شکاف تولید و مصرف انرژی‌ اصلاح می‌رود. نکته آخر که امیدوارم آقای رئیس‌جمهور بشنوند، این است که رویکرد رؤیایی 30 هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر، سراب است و نتیجه آن اتلاف بیش از 30 میلیارد دلار منابع ملی است‌ برای نیروگاه‌هایی که بیش از 25 درصد بهره‌وری ندارند و در‌واقع مناسب تأمین بار پایه نه در ایران بلکه در هیچ‌ کجای دنیا نیست.
برخلاف آنچه ادعا می‌شود، در این نیروگاه‌ها احتساب ضریب تأثیر و ضریب بهره‌برداری مربوطه به‌ازای هر مگاوات به‌صورت غیرمستقیم بیش از دو میلیون دلار اعتبار می‌طلبد و این در حالی است که ارتقای نیروگاه‌های حرارتی از واحدهای گازی موجود به واحدهای سیکل ترکیبی در حدود 200 هزار دلار برای هر مگاوات اعتبار می‌طلبد و از طرفی تولید برق پایدار دارند و برای واحدهای وارد مدارشده به‌صورت سیکل ترکیبی نیازی به مصرف گاز وجود ندارد.
البته منوط بر این است که چه در انرژی تجدیدپذیر و چه انرژی حرارتی توجه ویژه‌ای به توسعه شبکه داشته باشید؛ چراکه توسعه شبکه انتقال، حسب ماهیت فنی آن و گستردگی مسیر توسعه، فرایندی است بسیار هزینه‌بر، طاقت‌فرسا، زمان‌بر و پرحاشیه و پر از موانع حقوقی مثل معارضان خطوط انتقال و... .
آقای رئیس‌جمهور، رفع ناترازی از طریق انرژی تجدیدپذیر سراب است، رؤیا نیست.‌ توسعه، اصول تخصصی و فنی دارد و با هیجان‌های مسئولان، از بحران موجود به فاجعه خواهیم رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1563247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام‌های متناقض ایالات متحده

سرمقاله سازندگی/ لایحه 10 ساله

سرمقاله خراسان/ ماموریت های پنج گانه منتظران

10 مجروح در برخورد دلخراش اتوبوس و مینی‌بوس در جاده همدان

زمان دقیق واریز عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

اسکارلت جوهانسون پس‌از خبرساز شدن ویدیوی جعلی اخیر، خواستار ممنوعیت دیپ‌فیک شد

موضع رسمی دولت و مجلس درباره قیمت بنزین؛ قیمت بنزین در ماه اسفند گران می‌شود؟

سرمقاله آرمان امروز/ آنچه کشور نیاز دارد

حمله با خودرو در مونیخ در آستانه برگزاری کنفرانس امنیتی

عارف: شیب پیری جمعیت در ایران تند است

رانندگان تاکسی اینترنتی و شاغلین فضای مجازی بیمه می‌شوند

واکنش رئیس جبهه اصلاحات به بازداشت عده ای قبل از برگزاری تجمع

هشدار لندن به ترامپ درباره اوکراین

سرمقاله اطلاعات/ ایران و مسأله ترامپ

سرمقاله وطن امروز/ مقاومت ملی، پیشرفت ملی

حماس: به اجرای آتش‌بس متعهدیم/ توجهی به تهدیدات دشمن نداریم

تصاویر خنده دار از حضور پسر ایلان ماسک در اتاق ترامپ

مقام سابق موساد: طرح ترامپ برای غزه لغزش زبانی یک املاکی شکست‌خورده است

افتتاح تجهیز اماکن اقامتی موسسه فرهنگی ورزشی و توانبخشی ایثار مازندران

از برف و باران در جاده‌ها چه خبر؟

گفتگوی کشاورزان دشتستان با وزیر جهاد کشاورزی

مرگ سالانه 60 هزار نفر به دلیل فقدان مصرف نان کامل

قیمت میوه شب عید اعلام شد

شرایط اعزام معلمان به خارج از کشور

OpenAI دسترسی نامحدود به GPT-5 را برای کاربران رایگان فراهم می‌کند

دلار و طلا افزایشی شد

آخرین جزئیات طرح حذف کارت سوخت و تخصیص سهمیه بنزین به کارت بانکی

راهپیمایی در نیویورک علیه طرح ترامپ برای آوارگی مردم فلسطین

سرمقاله قدس/ ترسیم ارکان اقتدار در سخنان رهبر معظم انقلاب

ترامپ: باید در اوکراین انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شود

مخالفت وزیر دفاع آمریکا با عضویت اوکراین در ناتو

اولین تصویر ثبت شده از پلنگ ایرانی در عسلویه

حال و هوای مسجد جمکران یک شب قبل از نیمه‌ شعبان

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

سرمقاله جوان/ تلاشگران واقعی ظهور موعود (عج)

اولین تصاویر منتشر شده از پسر بشار در خیابان‌های مسکو پس سقوط حکومت اسد!

هشدار سخنگوی اسبق وزارت بهداشت: کاری کنید وگرنه دارو گران و کمیاب می شود!

عضو کمیسیون عمران: حل‌المسائل کمبود مسکن، اهدای زمین توسط دولت است

پیشنهاد نوبخت به دولت برای کنترل بازار ارز

حمله پهپادی روسیه به تجمع نظامیان اوکراینی

عبور سامانه بارشی از نوار شمالی کشور

4 شگرد خطرناک اتباع خارجی برای خرید ملک در ایران!

عارف: آیین‌نامه‌های حوزه سلامت متناسب با تغییرات، به‌روزرسانی شود

مدیر اپل در دولت ترامپ سمت گرفت

اروپا خطاب به ترامپ: باید در مذاکرات اوکراین حضور داشته باشیم

اسامی "معلمان نمونه مدارس کشور" اعلام شد

درگیری نیروهای تکاوری با اشرار مسلح در ریگان

یک میلیارد لیتر گازوییل به نیروگاه‌ها در بهمن ماه تحویل شد/32 درصد بیشتر از بهمن پارسال

عرضه کارت گرافیک موردانتظار RTX 5070 شاید تا ماه آینده به‌ تعویق بیفتد

سرمقاله شرق/ وفاق آدم‌ها، وفاق فکرها