پیام ویژه

آخرين مطالب

راهِ طولانی دولت در جلب اعتمادِ ملت یادداشت

راهِ طولانی دولت در جلب اعتمادِ ملت
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - هم میهن /متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ارزیابی‌های این پیمایش حاکی از آن است که درمیان امید و اعتماد مردم تفاوت معناداری وجود دارد؛ درحالی‏که بیش از 50 درصد از شرکت‌‏کنندگان به آینده ایران خوش‌بین بودند، اما اعتمادِ آنها به دولتی که مسئولیت اداره کشور وحرکتِ آن به سمت آینده‌‏ای روشن را برعهده دارد کمتر از 50 درصد بوده است.
 منصوره محمدی| بیش از شش ماه از روی کارآمدن دولت چهاردهم گذشته است و رویکرد پزشکیان و تیمِ متبوع او بیش از همیشه زیر ذره‌بینِ سیاسیون و مردمِ عادی است. پزشکیان با حمایت حاکمیت و چهره‌های شاخصِ سیاسی جریان اصلاحات و با اتکا به اظهارنظرهای نسبتاً ملایمی که نسبت به موضوعاتِ حساس و کلیدی به‌ویژه در زمینه‌های اجتماعی، زنان و سیاست خارجی داشت، توانست پیروز رقابت‌های انتخابات باشد.
اما عملکردِ او در انتخاب‌هایش که به قول برخی صاحب‌نظران به دلیل دستِ بسته او بود و از نظر برخی نیز او را پرورش‌یافته فضای سیاسی می‌داند که بهتر از این عمل نمی‌توانست بکند، نخستین فشارها را با رویکردهایش آغاز کرد. پزشکیان در زمینه بودجه و موضوعات اقتصادی کمتر مورد نقدِ منتقدان قرار گرفت؛ هرچند که در روزهای اخیر و با افزایش فزاینده قیمتِ ارز و طلا، زمزمه‌های استیضاحِ وزیر اقتصاد او به گوش می‌رسد اما فشار بر سرِ وزیر اقتصادِ او بسیار کمتر از فشار بر سر معاون راهبردیِ او یعنی محمدجواد ظریف بوده است.
او در موضوع قانون عفاف و حجاب نیز توانست نظرِ مساعدِ شورای عالی امنیت ملی را جلب کند و فضا را اندکی آرام کند و با برداشتنِ فیلترینگِ واتس‌آپ و گوگل‌پلی هم زمان بخرد و هم فضا را اندکی تلطیف کند اما رویکردِ او در زمینه سیاستِ خارجی که از نظر کارشناسانِ سیاسی برگ برنده پزشکیان بود، با روی کار آمدنِ ترامپ در معرض بزرگترین آزمون قرار گرفت.
او که ابتدا صحبت از مذاکره می‌کرد، حالا و با صحبت‌های رادیکالِ ترامپ درباره ایران در همان خطی حرکت می‌کند که بیشتر مقامات سیاسی ایران تا پیش از آن بر آن مدار حرکت می‌کردند. «غلط کردی»، عبارتِ نام‌آشنای مقاماتِ سیاسی ایران در مواجهه با مقاماتِ آمریکایی است که این روزها در دایره جملگانِ پزشکیان نیز شنیده می‌شود. او در سخنرانی مراسم 22 بهمن در واکنش به اظهارت ترامپ مبنی بر مذاکره با آمریکا اینگونه گفته بود که «ترامپ می‌گوید بیایید گفت‌وگو کنیم و همان‌ لحظه، تمام توطئه‌های ممکن را علیه ایران امضا می‌کند. می‌گوید می‌خواهیم مذاکره کنیم؛ تو اگر اهل مذاکره بودی، چرا [باید] این غلط‌ها را می‌کردی؟»
اعتماد به دولت کمتر از 50 درصد
در هفته‌های اخیر نخستین پیمایش ملی در راستای بررسی رویکرد مردم به دولت چهاردهم از سوی مرکز نظرسنجی شناخت انجام شد؛ نظرسنجی‌ای که دولت را از ابعاد گوناگونی در دو قالب کلی «اعتماد به دولت»، «امید به تغییر» مورد بررسی قرار داد. در این پیمایش که به صورت تلفنی انجام شد هزار نفر شرکت کردند.
براساس نتایج این نظرسنجی نمره شاخص اعتماد به دولت از 10، عدد 4/13 را کسب کرده است. اعتماد به دولت در این نظرسنجی براساس میزان تحصیلات، محل سکونت، میزان محرومیت تغییر محسوسی نداشته و در همه موارد ارزیابی شده دولت نتوانست نیمی از اعتماد شرکت‌کنندگان را نیز به خود جلب کند. براساس نتایج این نظرسنجی درحالی‌که بیشتر مردم (بیش از 62 درصد) مسعود پزشکیان را دوست دارند و بیش از 60 درصد نیز معتقد بودند که او با مردم صادق بوده است، اما بخش بزرگی از شرکت‌کنندگان (نزدیک به 50 درصد) معتقد بودند که دولت به نظرات و انتقادات مردم توجهی ندارد. 



در این پیمایش حدود 54 درصد از شرکت‌کنندگان معتقد بودند که دولت پزشکیان توانایی بهبود روابط ایران با دیگر کشورها را دارد حال آنکه در مسئله اقتصادی نظر عکس این را داشتند و بیش از 50 درصد از شرکت‌کنندگان معتقد بودند دولت پزشکیان توانایی حل مشکلاتی همچون تورم و بیکاری را ندارد. 41 درصد از شرکت‌کنندگان نیز در پاسخ به اینکه اگر دولت مرحوم رئیسی روی کار بود وضعیت بهتر بود یا فرقی نمی‌کرد؟ گفته‌اند که وضعیت بهتر بود و 38 درصد نیز معتقد بودند که شرایط فرقی نمی‌کرد. 
امید به تغییر بیش از 50 درصد
با این‌همه در بخش امید به تغییرات، اعداد رضایت‌بخش‌تر بودند؛ شاخص امید به تغییر از 10 توانست عدد 5/17 را به خود اختصاص دهد. در میان پاسخ‌دهندگان به سوالات مربوط به این بخش، امید زنان نسبت به تغییر از مردان بیشتر بوده است؛ (5/18 زنان) و (5/13 مردان). امید به تغییر در میان غیردانشگاهیان نیز (5/36) از جامعه دانشگاهی (4/74) بیشتر بود. ارزیابی‌های مرکز شناخت نشان داد که شاخص امید به تغییر در مراکز استان(4/76) از شهرستان‌ها(5/46) و روستاها(5/44)کمتر بوده است. 
امیدِ محرومان
این شاخص با توجه به میزان محرومیت‌ استان نیز نتایج جالب توجهی داشت؛ کمترین امید به تغییر در میان استان‌هایی است که محرومیت پایین دارند، (4.87)، بیشترین امید به تغییر در میان استان‌های با محرومیت متوسط ثبت شده (5.41) و میزان امید به تغییر در میان استان‌های با محرومیت بالا در میانه است (5.38).
یکی دیگر از ارزیابی‌های انجام‌شده در این پیمایش بررسی امید به تغییر برمبنای رأیی که افراد در انتخابات داده‌اند بود؛ در میان کسانی که به پزشکیان رای دادند، شاخص امید به تغییر از همه بیشتر و 5/93 ثبت شد و برای کسانی که به جلیلی رای دادند این شاخص 5/25 ثبت شد. کمترین امید به تغییر نیز در میان کسانی بود که در انتخابات مشارکت نداشتند (4/34). که این اعداد نشان‌دهنده ارتباط مستقیم مشارکت و عدم مشارکت در امید به تغییر در کشور است. ارزیابی دیگرِ انجام‌شده بر اساس سن شرکت‌کنندگان در این پیمایش بود؛ بیشترین امید به تغییر از آنِ افراد بالای 50 سال (5/90) و کمترین امید به تغییر در میان 30 تا 49 ساله‌ها (4/71) بود. در میان 15 تا 29 ساله‌ها نیز امید به تغییر بیش از 50 درصد بوده است (5/38).
امید به آینده ایران
در بخش دیگری از این پیمایش سه سوال درباره آینده ایران، نقش دولت پزشکیان در حل مشکلات کشور و مشارکت فرد در بهبود وضعیت کشور پرسیده شد. بیش از 60 درصد از شرکت‌کنندگان در این نظرسنجی در واکنش به این جمله که «آینده ایران روشن و امیدوار‌کننده است» کاملاً یا تا حدی موافق بودند. 11/3 درصد نه موافق و نه مخالف و 24/3 درصد از شرکت‌کنندگان کاملاً یا تا حدی مخالف بودند.
در پاسخ به این جمله که «احساس می‌کنم می‌توانم نقشی در بهتر شدن وضعیت کشور داشته باشم» 52/9 درصد از شرکت‌کنندکان کاملاً یا تا حدی موافق بودند، 11/4 درصد نه موافق و نه مخالف و 31/2 درصد از شرکت‌کنندگان نیز مخالف این فرضیه بودند. اما در مورد نقش دولت پزشکیان در حل مشکلات، 39/6 درصد از شرکت‌کنندکان معتقد بودند که این دولت نمی‌تواند مشکلات اساسی کشور را حل کند، 15/9 درصد نه موافق و نه مخالف و 38 درصد نیز کاملاً یا تا حدی موافق آن بودند. 
وضعیت اقتصادیِ بدتر
یکی دیگر از سوا‌ل‌های این پیمایش پیش‌بینی وضعیت اقتصادی ایران در 5 سال آینده بود که در پاسخ به این سوال بیشتر افراد فکر می‌کنند وضعیت اقتصادی بدتر خواهد شد(47/2 درصد). 30/7 درصد از شرکت‌کنندگان نیز معتقدند وضعیت بهتر خواهد شد، درحالی‌که از نظر 13/4 درصد از شرکت‌کنندکان شرایط اقتصادی تغییری نخواهد کرد. 8/9 درصد از شرکت‌کنندگان نیز نظری درباره شرایط اقتصادی کشور در 5 سال آینده نداشتند. 
ارزیابی‌های این پیمایش که پیش از اظهارنظرهای مسئولان ایران در واکنش به صحبت‌‌های اخیر رئیس‌جمهور جدید آمریکا منتشر شد، حاکی از آن است که در میان امید و اعتماد مردم تفاوت معناداری وجود دارد؛ درحالی‌که بیش از 50 درصد از شرکت‌کنندگان به آینده ایران خوشبین بودند، اما اعتمادِ آنها به دولتی که مسئولیت اداره کشور و حرکتِ آن به سمت آینده‌ای روشن را برعهده دارد کمتر از 50 درصد بوده است. بر اساس یافته‌های این پیمایش پزشکیان نیز با وجود تمامی اقداماتی که دولتِ او را فراتر از دولت‌ پیش از خود همسو با مردم نشان داده، راهِ زیادی تا جلب اعتماد مردم دارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1564125/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزرا یکبار رأی اعتماد گرفته‌اند، باز هم باید بتوانند جلب اعتماد کنند

مدیرعامل سابق گوگل رهبری استارتاپ رقیب اسپیس ایکس را بر عهده گرفت

گوشی iQOO Neo 10R با مشخصات شبه‌پرچمدار رسماً معرفی شد

«گزارش‌های پوچ و مهمل» در دولت رییسی

نفوذ خزنده آذربایجان به همسایه شرقی ایران

ترامپ: امیدوارم پوتین با آتش‌بس موافقت کند

اوپو مقاومت لولای گوشی تاشو فوق باریک فایند N5 را به‌نمایش گذاشت

دفاع «رجا نیوز» از «وزیر مجرم»!

یک گام بلند بشردوستانه برای حمایت از غیرنظامیان

آقای پزشیکان! باور داشته باشید که رئیس‌جمهور هستید

زلنسکی: آماده صلح بوده و منتظر واکنش روسیه هستیم

تصاویر واقعی پیکسل 9a طراحی میان‌رده جدید گوگل را به‌طور کامل نشان می‌دهند

جنایت جنگی اسرائیل؛ غزه‌ی بدون برق بر لبه قحطی و تشنگی

حذفی که اسرائیل را شادمان کرد

موافقت اوکراین با آتش‌بس 30 روزه؛ آمریکا: توپ در زمین روسیه است

وزیر جنگ اسرائیل، جولانی را تهدید کرد

سرمایه‌گذاری بدون ریسک با 31٫7٪ سود روز شمار

تداوم جنایات شورشیان «الجولانی»؛ شمار کشته‌ها از 1200 نفر گذشت

اعضای باند خرید و فروش نوزادان به فروش 5 نوزاد اعتراف کردند

رکوردی عجیب از مزاحمت تلفنی در یک روز برای اورژانس

وزیر علوم: بی‌نهایت موسسه آموزش عالی ایجاد کرده‌ایم

بخش دوم بودجه به مجلس برگشت خورد

مدیر هوش مصنوعی متا برخورد دولت ترامپ با دانشگاهیان را به ساحره‌گیری تشبیه کرد

کاخ سفید: دیدار با مقامات اوکراین مثبت بود

اختلال در جی‌پی‌اس در اراضی اشغالی از ترس حملات یمن

آیین رونمایی از دو محصول بانک دی با حضور مهندس اوحدی برگزار شد

کشف 366 بسته مواد مخدر بلعیده شده از 3 مسافر قطار

افزایش عرضه گوشت تنظیم بازار برای ثبات بازار

نتانیاهو برای فرار از رسوایی از یعلون شکایت کرد

مسکو: تمام افراد دخیل در حمله پهپادی گسترده در خاک روسیه مجازات می‌شوند

13 گروگانگیر حادثه حمله به قطار مسافربری در پاکستان کشته شدند

موافقت اوکراین با آتش بس 30 روزه؛ آمریکا توقف تبادل اطلاعاتی با کی‌یف را لغو می‌کند

نشست خبری مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با رسانه‌ها به مناسبت هفته بزرگداشت شهدا

پایان عملیات امدادی در محل تخریب ساختمان چهار طبقه خیابان طالقانی

داستان پر ابهام بازگشت ارزهای صادراتی به کشور

نظر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در مورد حقوق کارگران

بازی/ Driving Zone: Germany؛ با ماشین محبوبتان به خیابان‌های آلمان بروید

حماس: سیاست‌های جنایتکارانه در کلیه اراضی فلسطینی ادامه دارد

نخست وزیر جدید کانادا: تعرفه‌ها علیه آمریکا را حفظ می‌کنیم

منبع یمنی: منتظر صدور دستور برای آغاز عملیات علیه اسرائیل هستیم

روایتی شنیده نشده از جنگ ایران و عراق

آماری از مصدومان چهارشنبه‌سوری امسال

هشدار سخنگوی صنعت آب در مورد جیره‌بندی

مایکروسافت راهی جدید برای فراخواندن دستیار کوپایلت در ویندوز 11 توسعه می‌دهد

هشدار سازمان ملل: رژیم صهیونیستی همچنان مانع رساندن کمک های حیاتی به غزه می شود

فرزندان شهدا پرچم‌داران عرصه علم باشند/ جهش تولید و اقتصاد مقاومتی، رسالت امروز فرزندان شهدا/ شناسایی فرزندان شاهد نخبه و ایجاد بسترهای مناسب برای رشد و شکوفایی آنان

افزایش 100 پایگاه اورژانس برای خدمت‌رسانی بهتر در نوروز

فروش 147 هزار میلیارد تومان کالا از طریق مزایده اموال تملیکی

متفکر آمریکایی: چه اشتباهاتی درباره ترامپ 2 کردم؟

استقبال سرد اپوزیسیون سعودی از سیگنال مثبت حکومت