پیام ویژه

آخرين مطالب

ورود قوه قضاییه به ماجرای «حراج تهران» فرهنگی و اجتماعی

ورود قوه قضاییه به ماجرای «حراج تهران»
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از ورود دستگاه قضا به ماجرای «حراج تهران» خبر داد.
در پی برگزاری حراج تهران و عرضه حدود 25 اثر تاریخی (طبق اعلام این حراجی) در روز جمعه 26 بهمن‌ماه 1403، وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در بیانیه‌ای برگزاری این حراج را «غیرقانونی» و «فاقد مجوز» اعلام کرد. هرچند حراج تهران در مقابل پاسخ داد که مجوز ورود و عرضه آثار تاریخی صفوی به بعد به بیست‌ودومین دوره حراج آثار هنری از سوی اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی به تاریخ ششم بهمن‌ماه صادر شده است.
سیدرضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اما در واکنش به آنچه در حراج تهران رخ داده است، در نشست خبری که دوشنبه 29 بهمن‌ماه برگزار شد صراحتا اعلام کرد با آنچه اتفاق افتاده موافق نبوده‌ و از ورود قوه قضاییه به موضوع حراج اطلاع داد.
ایسنا همچنین در حاشیه این نشست خبری از صالحی امیری مواضع شفاف‌تر و اقدام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مقابل پاسخ حراج تهران که مدعی هماهنگی با این وزارتخانه و صدور مجوز از سوی اداره کل موزه‌ها و همچنین حضور یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شده است، را سوال کرد که تاکید شد: « بیانیه وزارتخانه ، موضع رسمی و قانونی است و همه موسسه‌ها موظف به پذیرش قانون هستند.»
علی دارابی، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، ‌ گردشگری و صنایع دستی و معاون میراث فرهنگی نیز در این نشست خبری با این یادآوری که (مجوز) حراج آثار معاصر کم‌تر از 100 سال با وزارت ارشاد است، گفت: درباره حراج تهران چند مکاتبه انجام شده است. در نامه اول اعلام کردیم که (آثار) اصالت‌سنجی شود. این در حالی است که یگان حفاظت ورود پیدا کرد، سازمان بازرسی کل کشور به موضوع ورود پیدا کرده و موضوع در حال بررسی است.
او همچنین اظهار کرد: درباره حراج‌ها حداقل در این چهار سال که در میراث فرهنگی بودم، گواهی می‌دهید که مجوز حراج‌ها به حداقل و یک یا دو مورد رسید که آن یک مورد هم که امضاء من زیر آن است، سختگیری‌هایی داشتیم. از طرفی، برای خود ما هم مسئاله است که چطور می‌شود یک اثری در سال 1403 معاصر باشد و سال 1404 که می‌شود و یک قرن از آن می‌گذرد، جنبه تاریخی پیدا می‌کند. این چالشی است که باید به آن توجه کنیم. این‌ها جزو آیین‌نامه‌ای است که اصلاح خواهیم کرد.

پیام ویژه


لیلا خسروی، سرپرست اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیز در این نشست درباره ماجرای حراج تهران و مجوزی که گفته می‌شود از سوی این اداره صادر شده است، توضیح داد: معتقدیم فرایند حراج باید شفاف شود. هم برای اداره کل موزه‌ها و هم معاونت میراث فرهنگی طبق آیین‌نامه سال 84 خرید و فروش اشیائی که خارج از حفاری‌های باستان شناسی، چه مجاز و یا غیرمجاز به دست آمده‌ باشند، ممنوع است.
او اضافه کرد: یکسری اشیاء ممکن است در دست دارندگان و مالکان خصوصی باشد، ‌ مثل نقاشی‌ها، تابلوها و یا نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای؛ اگر این آثار با قدمت بالای 100 سال وارد حراج شوند باید از کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز مجوز بگیرند. در زمان مدیریت قبلی، موضوع حراج پارسه مطرح بود که کاملا قانونی انجام شد و باز این سر و صداها را داشتیم، چه قانونی و چه غیرقانونی به هر حال چون فرایند شفاف نیست، با این مسئله مواجه می‌شویم. باید این فرایند را بین وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین وزارت فرهنگ و ارشاد شفاف شود تا این مسائل را نداشته باشیم.
مدیرکل موزه‌ها همچنین گفت: درباره حراج تهران راه حل قانونی را پیش می‌رویم. نامه‌ای را به من زدند که آیا این آثار بالای 100 ـ که تعدادشان هم زیاد بود و گران‌ترین اثرشان هم متعلق به رضا عباسی بود ـ امکان خرید و فروش دارند که در پاسخ اعلام کردم پس از اخذ مجوزهای مربوطه طبق آیین‌نامه سال 84، اشکالی ندارد. بعد از مدتی در فضای مجازی، قبل از آنکه کاتالوگ آثار به دست ما برسد و اطلاعات آثاری که ما خواسته بودیم، در فضای مجازی پخش شده بود. این درحالی است که اداره کل موزه‌ها مرجع صدور مجوز نیست، دولت باید مجوز بدهد، دولت هم به وزیر میراث فرهنگی تنفیض کرده است، وزیر میراث فرهنگی هم موضوع را به معاونت میراث فرهنگی سپرده است که این معاونت هم مسئولیت کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز را به عهده دارد که نماینده وزارتخانه‌های ارشاد، علوم و دیگر ارگان‌ها در آن حضور دارند و در این جلسه تصمیم می‌گیرند و مجوز صادر می‌شود. این درحالی است که (حراج تهران) خارج از این رویه بود و قبل از اینکه وارد کارگروه شود و اطلاعات کامل را دریافت کنیم، آن را برگزار کردند و خود من از رسانه‌ها متوجه شدم که حراج برگزار شده و در رسانه‌ها آمده است که اداره کل موزه‌ها مجوز داده است، درحالی که این اداره اصلا مرجع صدور مجوز نیست و ما مجبور بودم در بیانیه‌ای اعلام کنیم مجوز صادر نکرده‌ایم و در نامه‌ هم آمده است که پس از دریافت مجوزه‌های لازم بلامانع است و در نامه دوم تشریح شده است طبق آیین‌نامه سال 84 و دستورالعمل اجرایی 98 باید از کارگروه ملی تجارت اموال تاریخی و هنری منقول مجاز مجوز بگیرند.
خسروی تاکید کرد: ما این روند را باید با وزارت ارشاد شفاف کنیم. یکسری اشیا دست مردم داریم و باید آنها را شناسنامه‌دار کنیم.
‌جمعه 26 بهمن‌ماه بیست و دومین حراج تهران درحالی برگزار شد که تعدادی اثر تاریخی با قدمت بیش از 100 سال، از دوره‌های تاریخی صفویه و قاجاریه عرضه و فروخته شد. عنوان گران‌ترین اثر فروخته شده در این حراجی نیز به تابلوی نگارگری منسوب به «رضا عباسی» تعلق گرفت که 22 میلیارد و 440 میلیون تومان فروخته شد. در بین مجموعه عرضه شده در این دوره آثاری از دوره تیموری نیز مشاهده می‌شود.
آثار تاریخی درحالی در حراجی‌ها عرضه می‌شود که طبق ماده 17 قانون حفظ آثار ملی مصوب سال 1309 «کسانی که بخواهند تجارت اشیاء عتیقه را کسب خود قرار دهند باید از دولت تحصیل اجازه کرده باشند همچنین خارج کردن آنها ازمملکت به اجازه دولت باید باشد و اگر کسی بدون اجازه دولت در صدد خارج کردن اشیایی که در فهرست آثار ملی شده برآید اشیاء مزبور ضبط دولت‌ می‌شود.»
همچنین در ماده 8 دستورالعمل اجرایی تجارت اموال فرهنگی ـ ‌تاریخی و هنری منقول مجاز مصوب 1398/8/22 آمده است که «صدور مجوز حراج و فروش آثار هنری تجسمی شامل نقاشی، ارتباط تصویری، عکاسی و مجسمه­‌سازی که از زمان تولید آنها «بیش از صد سال» نگذشته باشد، با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است. حکم این ماده شامل حراج و فروش آثار و نفایس ملی نیست.»

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1564842/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار به کوهنوردان

ایجنت هوش مصنوعی «ربیت» به‌نمایش درآمد

حماس: اشک تمساح نتانیاهو برای فرار از مسئولیت قتل اسیران است

توضیحات سرپرست دادسرای جنایی تهران در بازسازی صحنه قتل دانشجوی دانشگاه تهران

اجرای عملیات خاموش‌کردن آتش در مانور زلزله تهران

افتتاح طرح های میلیاردی شهرداری تهران

تورم بهمن چقدر بود؟

شکایت گروه‌های رسانه‌ای ایتالیا از هک واتساپ؛ تهدید امنیتی جدی برای خبرنگاران

بازی Monster Train 2 معرفی شد؛ انتشار دمو رایگان برای کامپیوتر

سرمقاله جوان/ غزه کابوس ابدی غرب

تحویل اجساد چهار اسرائیلی

90هزار مازندرانی ایثارگر تحت پوشش بیمه دی هستند

رونمایی از تاکسی‌های جدید برقی، خودروهای برقیِ پلیس و اتوبوس‌های برقیِ تهران

عبدالعلی‌زاده: با مسکن مهر، انبوه سازان را بیکار کردند

گزارشی از مانور زلزله در بوستان ولایت تهران

مرحله دوم پیامک واگذاری خودرو به جانبازان ارسال شد

بازسازی صحنه جرم متهمان قتل امیرمحمد خالقی دانشجوی دانشگاه تهران/ قاضی شهریاری: پرونده با دقت و سرعت رسیدگی می‌شود

نگهبان بیمارستان ناجی جان یک کودک شد

بیگدلی: قشر متوسط در تامین مایحتاج خود مانده، چگونه سکه پیش‌خرید کند؟

ثبت رکورد جدید برای طلا و سکه؛ دلار وارد کانال 93 هزار تومان شد

نماینده مجلس: روزانه 7 هزار میلیارد تومان خلق پول جدید انجام می‌شود

واتس اپ مشمول قانون اتحادیه اروپا شد

سرمقاله شرق/ نمایشگاه پیشرفت نمایشگاه پس‌رفت

حضور مبارز مجروح قسام در مراسم تحویل اجساد اسرای صهیونیست

استقرار تجهیزات و نیروهای شرکت کننده در مانور زلزله در کلانشهر تهران

ورود سامانه بارشی همراه با کاهش شدید دما

دردسر تازه ایلان ماسک

اتهام بزرگ ایلان ماسک به رئیس جمهور اوکراین

توضیحات در مورد مانور بزرگ زلزله تهران

هوش مصنوعی جدید گوگل، دستیار دانشمندان است

سرمقاله جام جم/ چرا طرح ترامپ برای انتقال مردم غزه «احمقانه» است؟

جانسون: ترامپ می‌خواست به اروپا در مورد اوکراین «شوک» بدهد

کمیته دائمی امور سیاسی APA با طرح ادعایی ترامپ در مورد آینده غزه مخالفت کرد

شعار هواداران بوسنیایی در حمایت از فلسطین

تکمیل روند تحویل اجساد اسرای صهیونیست به صلیب سرخ

یورش نیروهای اسرائیلی به اردوگاه الفارعه

سرمقاله همشهری/ عوامل شکست کمپین فشار حداکثری علیه ایران

حملات موشکی گسترده روسیه به کی‌یف و اودسا

بیروت آماده تشییع باشکوه سیدالشهدای مقاومت

تظاهرات همبستگی با غزه در منچستر انگلیس

ترامپ بازهم زلنسکی را دیکتاتور خواند

سربازان اوکراینی پوستر ترامپ را آتش‌زدند

بارندگی و سرما در راه کشور

5 سال است که بارش‌ها در تهران به حد نرمال نرسیده‌ است

قابلیت شارژ معکوس بی‌سیم آیفون 17 پرو در حال آزمایش است

قرارداد TSMC با ریخته‌گری اینتل می‌تواند برای سامسونگ دردسر ایجاد کند

دوحه در جست‌وجوی نقش جدید

هشدار گروه حزب‌ الله کردستان

اعتراضات مردم مغرب به سفر وزیر اسرائیلی

تمرین سراسری زلزله کلان‌شهر تهران