پیام ویژه

آخرين مطالب

غوغای فیلترشکن‌ها یادداشت

غوغای فیلترشکن‌ها
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
به‌تازگی مرکز افکارسنجی ملت مرکز پژوهش‌های مجلس داده‌های گزارشی از دیدگاه‌های مردم درباره خدمات الکترونیکی و اینترنتی دولت را منتشر کرده است. بر اساس این داده‌ها یک‌سوم کاربران اصلا از سرعت اینترنت خود راضی نیستند و 80 درصد آنها از فیلترشکن استفاده می‌کنند. مرکز افکارسنجی ملت مرکز پژوهش‌های مجلس این نظرسنجی را در بازه زمانی 17 تا 24 آذرماه 1403 انجام داده و هزارو 100 پرسش‌نامه را به ‌صورت تلفنی گردآوری کرده و هدف آن سنجش دیدگاه و استفاده مردم از خدمت الکترونیکی و اینترنتی دولت بوده است. در این گزارش گفته شده 50/3 درصد از پاسخ‌گویان مرد و 49/7 درصد زن هستند. 1/40 درصد در بازه سنی 15 تا 35 سال (جوان)، 2/43 درصد در بازه سنی 36 تا 59 سال (میانسال) و 7/16 درصد در بازه سنی بیش از 60 سال (سالمند) قرار دارند. 33 درصد دارای تحصیلات دانشگاهی، 6/61 درصد دارای تحصیلات غیردانشگاهی و 9/4 درصد نیز بی‌سواد هستند. همچنین 8/74 درصد از پاسخ‌گویان متأهل و 4/16 درصد مجرد هستند. همچنین 8/6 درصد مطلقه هستند یا همسرشان فوت شده است.
میانگین مصرف اینترنت در یک شبانه‌روز
در این پژوهش از پاسخ‌گویان پرسیده شده است که «شما به‌ طور میانگین، در یک شبانه‌روز حدودا چقدر از اینترنت استفاده می‌کنید؟». براساس یافته‌های به دست آمده، 35/7 درصد از مردم به‌ طور متوسط بیش از سه ساعت، 32/2 درصد یک تا سه ساعت و17/4درصد کمتر از یک ساعت در شبانه‌روز از اینترنت استفاده می‌کنند. گفتنی است 6/14 درصد از مردم اصلا از اینترنت استفاده نمی‌کنند. در این گزارش گفته شده نتایج آماری گواه آن است که با افزایش سن، افراد بیشتری اظهار کرده‌اند اصلا از اینترنت استفاده نمی‌کنند.
از سوی دیگر، جوانان در مقایسه با سایر گروه‌های سنی، استفاده بیشتری از اینترنت دارند. با افزایش سطح تحصیلات، استفاده از اینترنت افزایش می‌یابد. شهرنشینان به‌ویژه ساکنان مراکز استان‌ها در مقایسه با روستاییان در طول یک شبانه‌روز به‌ طور متوسط بیشتر از اینترنت استفاده می‌کنند. همچنین هرچه متوسط استفاده افراد از اینترنت بیشتر می‌شود، انجام کارهای اداری آنها در بستر اینترنت افزایش می‌یابد، در حالی که با کاهش مصرف اینترنت، مراجعه حضوری بیشتر می‌شود. نکته دیگر اینکه با افزایش استفاده از اینترنت، پرداخت‌های مربوط به خودرو، قبوض و خدمات قضائی بیشتر به‌ وسیله اپلیکیشن‌ها و سایت انجام می‌شود. از سویی، با کاهش مصرف اینترنت، مراجعه به دفاتر خدمات دولت و خودپرداز بانک‌ها یا به‌ طور کلی مراجعه حضوری بیشتر می‌شود.
ابزار اتصال به اینترنت
در ادامه از همه پاسخ‌گویان به‌جز کسانی که بیان کرده‌اند اصلا از اینترنت استفاده نمی‌کنند، پرسیده شده برای استفاده از اینترنت بیشتر از چه وسیله‌هایی استفاده می‌کنید؟ در پاسخ اغلب کاربران، 94/2 درصد، گوشی همراه را انتخاب کرده‌اند. علاوه بر این، برای اتصال به اینترنت 4/6درصد از لپ‌تاپ یا کامپیوتر و 0/8 درصد از تبلت استفاده می‌کنند. در این گزارش گفته شده‌ نتایج حاصل از آزمون‌های آماری نشان می‌دهد‌ زن‌ها در مقایسه با مردها بیشتر از تلفن همراه استفاده می‌کنند؛ 97 در مقابل92/2 درصد. با افزایش سطح تحصیلات، استفاده از تلفن همراه کمتر می‌شود.
رضایت از سرعت اینترنت
یکی از بخش‌های مهم این پژوهش پرسش مربوط به رضایت از سرعت اینترنت است. یک‌سوم از کاربران، 34/5 درصد، گفته‌اند اصلا از سرعت اینترنت خود راضی نیستند. همچنین 43/2 درصد به‌ میزان کمی و22/2 درصد تا حد زیاد یا خیلی زیادی از سرعت اینترنت رضایت داشته‌اند. در ادامه گفته شده نتایج حاصل‌شده از آزمون‌های آماری نشان می‌دهد‌ نارضایتی مردها از سرعت اینترنت نسبت به زن‌ها بیشتر است؛ به‌ طوری که 41/9 درصد از مردها و 27/1 درصد از زن‌ها اصلا از سرعت اینترنت خود راضی نیستند. ضمن اینکه با افزایش سطح تحصیلات، نارضایتی از سرعت اینترنت بیشتر می‌شود. بالطبع نارضایتی شهرنشینان از سرعت اینترنت بیشتر از روستاییان است. همچنین با افزایش متوسط هزینه ماهانه خانوار، نارضایتی از سرعت اینترنت بیشتر می‌شود.
وضعیت دسترسی به اینترنت
بخش دیگری از این پژوهش به وضعیت دسترسی به اینترنت اختصاص دارد. از همه پاسخ‌گویان به‌جز کسانی که بیان کرده‌اند اصلا از اینترنت استفاده نمی‌کنند، پرسیده شده است «وضعیت دسترسی شما به اینترنت در محدوده محل سکونتتان چگونه است؟». 55/1 درصد بیان کردند که اینترنت در محل سکونتشان همیشه در دسترس است و 41/3 درصد می‌گویند فقط برخی از مواقع در دسترس است. مطابق با نتایج آماری حاصل‌شده، دسترسی کاربران شهری به اینترنت بیشتر از روستاییان است.
کاربرانی که امور اداری خود را به‌ وسیله اینترنت انجام می‌دهند، بیشتر ابراز کرده‌اند که در محل سکونتشان اینترنت همیشه در دسترس است. کاربرانی که به ‌طور کلی به اینترنت دسترسی ندارند، بیشتر اظهار کرده‌اند با مراجعه حضوری به اداره‌ها یا دفاتر خدمات الکترونیک، امور اداری خود را انجام می‌دهند. فقط 17/9 درصد از کاربران ابراز کرده‌اند که در محدوده محل سکونتشان همیشه اینترنت در دسترس است و از سرعت آن رضایت دارند. علاوه بر این 15 درصد از کاربران همیشه به اینترنت دسترسی دارند اما اصلا از سرعت آن راضی نیستند.
نوع فیلترشکن مورد استفاده
از همه پاسخ‌گویان به‌جز کسانی که بیان کرده‌اند اصلا از اینترنت استفاده نمی‌کنند، پرسیده شده است از چه نوع فیلترشکنی استفاده می‌کنید؟ در پاسخ، 49/4 درصد از کاربران اینترنت فیلترشکن رایگان و30/3 درصد فیلترشکن پولی را انتخاب کرده‌اند. از طرفی، 18/9درصد از کاربران اینترنت بیان کردند که اصلا از فیلترشکن استفاده نمی‌کنند. نتایج آماری بیان می‌کند، مردها بیشتر از زن‌ها از فیلترشکن پولی استفاده می‌کنند؛ 34/5 در مقابل 26/9 درصد. همچنین سالمندان کمتر از سایر گروه‌های سنی از فیلترشکن رایگان استفاده می‌کنند. از طرفی، با افزایش سن، عدم استفاده از فیلترشکن بیشتر می‌شود. علاوه بر این ذکر شده که با افزایش سطح تحصیلات، استفاده از فیلترشکن پولی و رایگان بیشتر می‌شود. ساکنان روستاها در مقایسه با شهرنشینان کمتر از فیلترشکن استفاده می‌کنند. علاوه بر این، خریدن فیلترشکن در میان ساکنان مراکز استان‌ها بیشتر رواج دارد. با کاهش متوسط هزینه ماهانه خانوار، استفاده از فیلترشکن کمتر می‌شود.
توانایی رفع فیلترینگ توسط دولت پزشکیان
بخش آخر این گزارش به توانایی رفع فیلترینگ توسط دولت مسعود پزشکیان اختصاص دارد. از پاسخ‌گویان پرسیده شده که به‌نظر شما دولت آقای پزشکیان چقدر می‌تواند فیلترینگ و محدودیت شبکه‌های اجتماعی را رفع کند؟ با وجود اینکه 31/7 درصد از کاربران اینترنت معتقدند دولت پزشکیان تا حد «زیاد یا خیلی زیادی» توان رفع محدودیت شبکه‌های اجتماعی را دارد، 26/7 درصد به آن احتمال کمی داده و 24/8 درصد رفع فیلترینگ شبکه‌های اجتماعی در دولت او را منتفی می‌دانند. ناگفته نماند در رفع فیلترینگ و محدودیت شبکه‌های اجتماعی زن‌ها بیشتر از مردها بر این باورند که دولت پزشکیان توانایی قابل توجهی دارد؛ 45/3 در مقابل 31/4 درصد. همچنین روستاییان به رفع فیلتر شبکه‌های اجتماعی توسط دولت پزشکیان خوش‌بین‌تر هستند؛ 48/3 درصد.
تجربه کاربران در استفاده از خدمات دولت
این گزارش به تجربه کاربران در استفاده از خدمات دولت هم پرداخته است. آمارهای گزارش مرکز پژوهش‌ها نشان می‌دهد59/2 درصد پاسخ‌دهنده‌ها کارهای اداری و دولتی خود را به ‌صورت حضوری انجام می‌دهند و30/1درصد آنها این خدمات را به‌ صورت اینترنتی انجام می‌دهند. 10/2 درصد از افراد هم از دیگران می‌خواهند این کارها را برای آنها انجام دهند. 
بر اساس داده‌ها ، افرادی که تحصیلات زیر دیپلم دارند بیشتر از سایر افراد به‌ صورت حضوری به ادارات مراجعه می‌کنند و افرادی که تحصیلات دانشگاهی دارند، کارهای اداری خود را بیشتر به ‌صورت اینترنتی انجام می‌دهند. 38/9 پاسخ‌دهنده‌ها در پاسخ به سؤالی درباره توانایی و مهارت‌های لازم برای انجام کارهای اداری به ‌صورت اینترنتی، توانایی خود را کم ارزیابی کرده‌اند و 11/8 درصد اعلام کرده‌اند اصلا مهارت این کار را ندارند. علاوه بر این، 44/8 درصد مردم پیچیدگی انجام کارهای اداری به ‌صورت اینترنتی را کم می‌دانند و 40/6درصد این موضوع را «زیاد یا خیلی زیاد» عنوان کرده‌اند.
امید به رفع فیلترینگ؟
علی‌رغم اینکه این پژوهش گفته عده‌ای معتقدند دولت پزشکیان توانایی رفع فیلترینگ را دارد، باید دید در روزهای پایانی سال گام دیگری برای رفع فیلترینگ توسط دولت برداشته می‌شود یا نه. چندی پیش شایعه‌ای در فضای مجازی و برخی رسانه‌ها منتشر شده مبنی بر اینکه تلگرام و یوتیوب به مناسبت 22 بهمن و روز پیروزی انقلاب اسلامی‌ رفع فیلتر می‌شوند. تلگرام در سال 1398 فیلتر شد اما حتی بعد از فیلترشدن نیز همچنان محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین پیام‌رسان و شبکه اجتماعی در بین کاربران ایرانی محسوب می‌شود. تعداد کاربران فعال ایرانی در تلگرام، بین 40 تا 45 میلیون نفر‌ تخمین زده شده است. یوتیوب نیز به دانشگاه مجازی معروف‌ و از پلتفرم‌های بسیار پرطرفدار در جهان است. 22 بهمن آمد و رفت اما خبری از رفع فیلترینگ این دو نبود. باید دید برنامه رفع فیلترینگ در سال جدید و حتی روزهای پیش‌رو چطور خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1568555/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «جوانمردی»

واکنش زیدآبادی به استیضاح همتی: اتلاف وقت بود!

تنها آرزوی تندروها؛ پزشکیان کناره‌گیری کند تا جلیلی رئیس‌جمهور شود!

تنش در اتاق بیضی

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «کلول»

استخدام بادیگارد مسلح ازطریق گوشی؛ ایده عجیب نرم‌افزار Protector حاشیه‌ساز شد

جانی آیو، طراح سابق اپل، درباره آخرین خواسته استیو جابز می‌گوید

روزنامه اصولگرا: پزشکیان را روی صندلی زلنسکی تداعی کنید!

شب سخت اپوزیسیون ایرانی

انصارالله: چشم‌ها به غزه و دست‌ها روی ماشه است

رمضان فرصتی برای تقرب الهی و عزم خدمت

کرباسچی: استیضاح همتی سیاسی بود، ممکن است وضعیت بدتر شود / پزشکیان هرچقدر کوتاه بیاید و سهم بدهد، طرف مقابل جری تر می شود

چهار گوشی ساده HMD معرفی شدند؛ یک مدل ویژه بارسا

نیویورک‌تایمز: ترامپ به دنبال رابطه با روسیه است

رایزنی ترکیه و انگلیس درباره سوریه

اعتراض صهیونیست‌ها به تعویق مرحله دوم تبادل اسرا

رئیس‌جمهور، میزبان جمعی از ایتام در نخستین افطار ماه رمضان

مرگ مشکوک مرد، راز خیانت زن را فاش کرد

معنای پایان همتی برای بورس

تمام‌شدنِ سریع پیش‌فروش بلیت قطار کار ربات‌ها بود؟

تحلیل اکوایران از اولین کارنامه عملکرد اقتصادی دولت چهاردهم

گوگل با این برنامه اندروید تصاویر خصوصی شما را اسکن می‌کند

«همتی» قربانی واگذاری «ایران خودرو» شد؟

واشنگتن‌پست: مشاجره زلنسکی و ترامپ فشارها بر اروپا را افزایش داد

سخنگوی کاخ‌سفید: رفتار زلنسکی گستاخانه و بی‌ادبانه بود

اتاقی برای تحقیر؛ بررسی حاشیه‌های دیدار ترامپ و زلنسکی

روته: «ترامپ» به ماده 5 پیمان ناتو متعهد است!

حمله پهپادی اسرائیل به جنوب غزه؛ 2 فلسطینی به شهادت رسیدند

گفتگوی زلنسکی و ملونی با محوریت طرح پایان جنگ اوکراین

رسانه عبری: اسرائیل درصدد قطع برق نوار غزه است

رهایی قاتل از قصاص؛ ماجرای جنایت فامیلی چه بود؟

چگونه در قرارداد آتی صندوق طلا سرمایه‌گذاری کنیم؟

چالش‌های انتخاب وزیر در شب عید

حداکثر قیمت مصرف‌کننده هر کیلو برنج داخلی طارم و هاشمی 130هزار تومان تعیین شد

بسته حمایتی دولت از صنایع برای جبران آثار ناشی از قطعی گاز و برق تصویب شد

حامیان دولت رئیسی، دشمن دولت 6ماهه پزشکیان شدند!

واکنش «عباس عبدی» به یک مصاحبه: نبود جنگ؛ صلح نیست

مجازات دسته‌جمعی 2میلیون ساکن نوار غزه

نخست‌وزیر انگلیس طرح داد؛ برای حفظ صلح در اوکراین نیروهای ائتلافی ایجاد می‌شود

روبیو: از نشست روز جمعه در کاخ سفید تاکنون با زلنسکی صحبت نکرده‌ام

مقام آمریکایی: از توقف ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه حمایت می‌کنیم

پیش بینی قیمت دلار 13 اسفند 1403

ونس خود را در جایگاه «سگ نگهبان» ترامپ قرار داد

آمریکا، اوکراین را به روسیه خواهد داد

معترضان، خیابان منتهی به اقامتگاه نتانیاهو را مسدود کردند

پژوهشکده امنیتی صهیونیست: زمان به نفع اسرائیل نیست

وضعیت پایگاه‌های روسیه در سوریه چگونه است؟

مصر انسداد گذرگاه‌های امدادرسانی به غزه توسط اسرائیل را به شدت محکوم کرد

امدادرسانی هلال احمر به 98 هزار حادثه دیده

به‌روزرسانی جدید Avowed با هدف رفع اشکالات جزئی مراحل منتشر شد