پیام ویژه

آخرين مطالب

نوه سیاستمدار مشهور دوره پهلوی اول، در دولت کانادا وزیر شد اما سلطنت طلب ها نتوانستند پز بدهند/ روح رضاشاه نه تنها شاد نشده که شاید آزرده هم شده باشد! سياسي

نوه سیاستمدار مشهور دوره پهلوی اول، در دولت کانادا وزیر شد اما سلطنت طلب ها نتوانستند پز بدهند/ روح رضاشاه نه تنها شاد نشده که شاید آزرده هم شده باشد!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - برای اولین‌بار در تاریخ ایران و کانادا یک ایرانی- کانادایی عضو دولت این کشور شده است. نام او "علی احساسی" است. نکتۀ جالب‌تر اما این که او نوادۀ دختریِ عبدالحسین تیمورتاش وزیر دربار بسیار مشهور و قدرت‌مند رضا شاه است که به رغم نقش ممتازی که در نوسازی عصر پهلوی داشت و در زمرۀ رجال درجه اول به حساب می‌آمد ناگهان مورد غضب واقع شد و به حبس افتاد و در زندان جان او را هم ستاندند.

به همین خاطر اتفاق بی‌سابقۀ عضویت یک ایرانی در دولت کانادا جای فخرفروشی برای سلطنت‌طلبان ایرانی ندارد و می‌توان حدس زد روح رضاشاه نه تنها شاد نشده که آزرده هم شده باشد آن هم درست در سال‌روز تولد او که 24 اسفند و دیروز بود!
خانوادۀ احساسی در پی انقلاب 57 از ایران رفتند در حالی که بعید بود با آنان مانند دیگر رجال عصر پهلوی برخورد می‌شد. نوۀ دختری تیمورتاش عضو پارلمان کانادا بود و به عنوان وزیر تحول و تدارکات و خدمات عمومی عضو دولت جدید کانادا به ریاست مارک کارنی شده و بخت با او یار است که این روزها خود کانادا با ترامپ درگیر است و ایرانی‌تبار بودن او مشکلی از حیث تقابل ترامپ با ایران ایجاد نمی‌کند هر چند که سال‌هاست به عنوان کانادایی فعالیت می‌کند اما نام و نام خانوادگی و آوازه پدربزرگ تردیدی در تبار ایرانی آقای وزیر باقی نمی‌گذارد.
اطلاعات ما درباره علی احساسی همان است که نزدیک به 10 سال پیش روزنامه شرق بعد از ورود او به پارلمان کانادا نوشت از این قرار: 
" علی احساسی متولد 1349 در ژنو سوئیس است. دوران کودکی‌اش را به‌عنوان فرزند یک دیپلمات و کارمند وزارت خارجه در کشورهای مختلفی گذرانده‌ است. در سه‌سالگی به نیویورک می‌رود و در مدرسه سازمان ملل درس می‌خواند. بازگشت به ایران، تحصیل در مدرسه انگلیسی تهران و دوره راهنمایی پس از انقلاب، رفتن به اروپا و درنهایت رفتن به کانادا در 15 سالگی و گذراندن سال‌های آخر دوره دبیرستان برگه‌های دیگری از دفتر زندگی علی احساسی است. در جوانی به فوتبال و تنیس علاقه‌مند بود. او لیسانس خود را در رشته علوم سیاسی از دانشگاه تورنتو می‌گیرد و تحصیلات تکمیلی خود را در رشته اقتصاد در مدرسه اقتصاد لندن در انگلیس به پایان می‌رساند. سپس به کانادا برمی‌گردد و در رشته حقوق ادامه تحصیل می‌دهد. پس از کسب مدرک حقوقی از دانشگاه آزگود در دفاتر مختلف حقوقی مشغول به کار می‌شود."
با این همه وقتی نوادۀ تیمورتاش باشد جا دارد بالطبع و بالتبع از وزیر دربار مقتدر رضاشاه بگوییم که گفته می‌شود چون در پی اصلاح قراردادهای نفتی بود برخی روزنامه‌های انگلیسی او را قابل‌ترین فرد برای جانشینی رضاشاه معرفی کردند و شاه نگران و بیم‌ناک شد و پنداشت وزیر دربار متنفذ او قصد توطئه دارد و به سبک دوران قدیم وزیری در اندازه و آوازه تیمورتاش را به زندان انداخت و در زندان جان او را هم گرفتند.
نکته جالب و تاریخی اما این بود که بعد از شهریور 1320 و تبعید و سقوط رضاشاه و در دوران ضعف پادشاه جوان و با پی‌گیری ایران‌دُخت تیمورتاش دختر وزیر دربار فقید -که نمی‌دانیم مادر همین آقای احساسی بوده یا خالۀ او - قاتل را در عراق یافتند و به تهران آوردند و محاکمه و اعدام شد تا ماجرای خون‌خواهی دختر تیمورتاش به یکی از خواندنی‌ترین روایت‌های تاریخ معاصر بدل شود خاصه این که قاتل کسی نبود جز احمد احمدی مشهور به پزشک احمدی که با آمپول هوا زندانیان سیاسی را از پا در می‌آورد. 
پس از آن با خوانین بختیاری و مخصوصا منوچهر اسعد - برادر سردار اسعد که او نیز در زندان رضاشاهی بود اما جان سالم به در برده بود - تماس گرفتیم و آنها در مرز خسروی ظاهر شدند و وقتی پزشک احمدی را مأمورین دولت عراق به مرز آوردند همگی به اتفاق او را به تهران منتقل کردند. پزشک احمدی در تهران محاکمه و با دلایل قاطعی که درمورد خلاف‌کاری‌های او در دست بود محکوم به اعدام گردید و حکم درباره او به اجرا درآمد.»
کوتاه این که: عبدالحسین تیمورتاش وزیر دربار و تئوریسین و طراح اصلی پروژه‌های بزرگ رضا شاه تا قبل از مغضوب شدن در 9 مهر 1312 در زندان قصر به قتل رسید و قاتل او - احمد احمدی- مشهور به پزشک احمدی چنان که در بالا اشاره شد 10 سال و 4 ماه و 21 روز بعد در 30 بهمن 1322 در میدان توپخانه به دار آویخته شد و حالا 91 سال پس از قتل پدربزرگ و 81 سال پس از اعدام قاتل بسیار مشهور او نوادۀ تیمورتاش در کانادا وزیر شده است. واقعا دنیای عجیبی است!

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1573051/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ریلمی P3 با اسنپدراگون 6 نسل 4 و باتری بزرگ معرفی شد

پلیس: ضبط دوربین مخفی حتما باید مجوز داشته باشد

قابلیت جدید دردسرساز هوش مصنوعی گوگل

دعوای دو همسایه بر سر جای پارک خودرو به قتل ختم شد

سخنگوی دولت: قولی برای رفع فیلترینگ نداده بودم

جهان بار دیگر در دام قدرت‌های بزرگ!

وضعیت ذخیره آب در سد لتیان

آخرین وضعیت ترافیکی در جاده‌های کشور

10 روز تا رونمایی پوکو F7 اولترا و F7 پرو؛ رندرهای رسمی فاش شدند

سرمقاله اطلاعات/ روابط بین‌المللی در سال 1403 پیوستگی‌ها و گسست‌ها

شهادت 3 فلسطینی در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی

خبر خوش وزیر دفاع برای سربازان وظیفه

رنگ‌ها و قیمت گلکسی S25 اج فاش شد؛ معرفی کامل در فروردین‌ماه

کشته شدن 4 نیروی نظامی سوریه در مرز با لبنان

وصول 130 هزار میلیارد ریال از مطالبات محکومین پرونده گروه عظام

قیمت میوه و صیفی‌جات شب عید اعلام شد

نماینده مجلس: اگر بحث رانت باشد و از ظرفیت خصوصی سازی فقط یک گروه خاص بهره ببرند قطعا خطاست

تصاویر ماکت مدل‌های آیفون 17 منتشر شد؛ مدل ایر مگ‌سیف خواهد داشت

سرمقاله وطن امروز/ نامه در برابر نامه

صدور حکم محکومیت دیگری علیه ساکاشویلی

حکم دادگاه پرونده قتل دانشجوی دانشگاه تهران صادر شد

هشدار وزارت بهداشت برای رعایت نکات بهداشتی در سفرهای نوروزی

چرا حق مسکن کارگری در سال 1404 تغییر نکرد؟

بلیت‌های استرداده شده قطار چه می‌شود؟

شناسایی فرار مالیاتی 48 میلیارد تومانی یک رستوران در غرب تهران

حالت دسکتاپ اندروید 16 تغییری کوچک، اما کاربردی تجربه می‌کند

رکورد حضور 25 میلیون نمازگزار و زائر در مسجد الحرام

پیش بینی ورود 10 میلیون زائر به مشهد در ایام نوروز

سرمقاله جوان/ عبور از سال سخت

طرح جدید نیکوکاری اسنپ‌کلاب آغاز شد / مشارکت اسنپ در توان‌افزایی تسهیلگران و سازمان‌های مردم‌نهاد محلی

رتبه ایران در اینترنت موبایل و ثابت سقوط کرد

عارف: اولویت‌ها، چالش‌ها و منافع هر پروژه به تفکیک ارائه شود

تعطیلات شروع نشده، جاده شمال قفل شد

سخنگوی صنعت آب: جیره بندی آب نداریم

سرمقاله شرق/ تغییرات اقلیمی در سال 1403 تحلیلی بر چالش‌ها و چاره‌ها

وقوع انفجار در دمشق

پلیس فتا: مراقب کلاهبرداران اینترنتی باشید

نهمین رنگ گلکسی S25 اولترا در راه است

کشف بیش از 8 میلیون موادمحترقه و دستگیری 283 نفر در پایتخت

بازداشت سرنشین و توقیف خودرویی که از آن مواد محترقه پرتاب شود

سخنگوی کمیسیون صنایع: خودروسازی ما همچون یک بچه بد است که باید تنبیه شود

مقام صنفی: میزان واردات لوازم خانگی توسط کولبران و ته‌لنجی خیلی بالاست

سرمقاله جام جم/ چشم به روزهای روشن آینده

کاهش 19 درصدی سرقت‌ها در پایتخت

چمران: ساخت واگن ملی و داخلی مورد تاکید است

سازمان تعاون روستایی: زعفران را به نفع کشاورز گران کردیم

حصر مهدی کروبی رفع شد/ مسئولان امنیتی گفتند تا چند ماه آینده حصر میرحسین موسوی و زهرا رهنورد هم برداشته خواهد شد

آمریکا کشتی صهیونیستی «گلکسی لیدر» را هدف قرار داد

علی اکبری بالاخره کوتاه آمد؛ تحویل توله شیر معروف به محیط زیست

آب سدها از خط قرمز هم عبور کرد