پیام ویژه

آخرين مطالب

رویا تا واقعیت کلان‌شهر آینده‌نگر عربستان یادداشت

رویا تا واقعیت کلان‌شهر آینده‌نگر عربستان
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یافته‌های نشریه وال استریت ژورنال به نقل از گزارش منابع مطلع نشان می‌دهد مدیران پروژه بلندپروازانه نئوم در استان تبوک، در شمال غربی عربستان سعودی، اطلاعات دستکاری‌شده و غیرواقعی از میزان واقعی پیشرفت پروژه در اختیار ولیعهد سعودی قرار داده‌اند و در بسیاری موارد صورت‌های مالی مربوط به هزینه‌های این ابرپروژه رویاپردازانه را دستکاری کرده‌اند.
جشن افتتاح فاز اول پروژه در ماه اکتبر با زرق‌وبرق بسیار و حضور بسیاری از بازیگران مطرح آمریکایی برگزار شد. هدف اصلی از شروع این پروژه، طرح محوری عربستان سعودی برای کاهش وابستگی این کشور به نفت بود. بااین‌حال واقعیت روی زمین از گزارش‌های روی کاغذ کاملا متفاوت بود. شروع به کار فاز اول این پروژه با سه سال تاخیر مواجه شد و نزدیک به چهارمیلیارد دلار و سه برابر بودجه پیش‌بینی‌شده اولیه هزینه روی دست دولت سعودی گذاشت.
هتل‌ها نیمه‌کاره بودند، بادهای شدید حمل‌ونقل دریایی و تکمیل زمین گلف را مختل کرده بود، و بخش‌های زیادی از سایت همچنان در حال ساخت بودند. ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، معمار اصلی نئوم، به‌طور غیرمنتظره‌ای در این مراسم حضور نیافت. اسناد هیات‌مدیره نئوم نشان می‌دهند که این جشن حداقل 45میلیون دلار هزینه داشته است. بسیاری از کارکنان نئوم غیبت او را نشانه‌ای از نارضایتی می‌دانستند. چند هفته بعد، رئیس پروژه نئوم که شش سال در این سمت بود و زمانی از نزدیکان ولیعهد محسوب می‌شد، از پروژه اخراج شد و افراد جدیدی جایگزین او شدند.
از رویا تا واقعیت
با صرف بیش از 50 میلیارد دلار، رویاهای شاهزاده سعودی - از جمله ساخت یک پیست اسکی در کوه‌های خشک، یک منطقه تجاری شناور، و پروژه عظیم شامل دو آسمان‌خراش به طول 170 کیلومتر - با واقعیت روبه‌رو شده‌اند. هزینه‌ها سر به فلک کشیده، تاخیرها همه‌جا دیده می‌شود، و تصمیم سال گذشته برای کاهش مقیاس فاز اول نئوم، ممکن است این شهر را از جمعیت لازم برای تبدیل شدن به یک مرکز تجاری مدرن محروم کند.
مشکل اصلی نئوم یک «رقص توهم متقابل» بوده است؛ ولیعهد بر برنامه‌های غیرواقع‌بینانه اصرار داشت و مدیران اجرایی، چالش‌ها و هزینه‌های واقعی را از او پنهان می‌کردند. براساس یک حسابرسی داخلی بیش از 100 صفحه‌ای که در بهار گذشته به اعضای هیات‌مدیره ارائه شد و توسط نشریه وال استریت ژورنال بررسی شده، مدیران نئوم و حتی مشاوران شرکت مک‌کینزی، برآوردهای خوش‌بینانه غیرواقعی را در برنامه تجاری نئوم درج کردند تا افزایش هزینه‌ها را توجیه کنند. این حسابرسی شواهدی از «دستکاری عمدی» در امور مالی توسط «برخی از اعضای مدیریت» را یافته است.
هزینه‌های نجومی و مشکلات اجرایی
بر اساس گزارش هیات‌مدیره در تابستان گذشته، هزینه‌های سرمایه‌ای مورد نیاز برای تکمیل نئوم تا سال 2080 به 8.8تریلیون دلار تخمین زده شده است - بیش از 25 برابر بودجه سالانه عربستان سعودی. تنها برای تکمیل فاز اول پروژه تا سال 2035 به رقم 370میلیارد دلار نیاز است. دولت عربستان تاکنون عمده هزینه‌های نئوم را تامین کرده است، اما امیدوار است که سرمایه‌گذاران خصوصی در آینده بخشی از بار مالی را بر دوش بگیرند. در همین حال، برخی از بخش‌های برنامه اقتصادی ولیعهد نتایج محسوسی داشته‌اند. میلیون‌ها زن به نیروی کار پیوسته‌اند، بخش خصوصی رشد کرده و پروژه‌های کوچک‌تری در ریاض پیشرفت چشمگیری داشته‌اند. اما نئوم قرار بود به گفته مقامات سعودی «پایه اصلی» این تحول باشد. محمد بن سلمان این پروژه را با اهرام مصر مقایسه کرد و گفت که این طرح «یک انقلاب تمدنی» خواهد بود و تا سال 2045 میزبان 9میلیون نفر خواهد شد.
معماری رویایی یا غیرممکن؟
ولیعهد که علاقه زیادی به بازی‌های ویدئویی و فیلم‌های علمی-تخیلی دارد، ایده «معماری بدون جاذبه» را مطرح کرد - ساختمان‌هایی که به نظر می‌رسد قوانین فیزیک را به چالش می‌کشند. یکی از این طرح‌ها، «لوستر»، ساختمانی شیشه‌ای معلق و وارونه به ارتفاع بیش از 30 طبقه است که قرار است از یک پل فولادی عظیم در پروژه لاین آویزان شود. طراحی آن بر عهده الیویه پرون، طراح فیلم‌های مارول، گذاشته شد، زیرا کارکنان می‌دانستند که ولیعهد به فیلم‌های او علاقه دارد. هدف اولیه این بود که تا سال 2030، ده مایل از پروژه لاین ساخته شود - معادل ساخت سه برابر تمام ساختمان‌های اداری در مرکز نیویورک که طی یک دهه تکمیل شدند. این پروژه نیازمند مقادیر عظیمی از فولاد و شیشه بود؛ اما محل ساخت کاملا دورافتاده بود. بدون نیروی کار، بندر مناسب، جاده کافی، یا برق پایدار. معمار اصلی لاین، تام مین، خواستار ملاقات با ولیعهد برای هشدار درباره هزینه‌های بالا شد، اما مدیران نئوم درخواست او را رد کردند.
دستکاری در برآوردهای مالی
بر اساس حسابرسی داخلی، مدیران نئوم از روش‌هایی برای پنهان کردن افزایش هزینه‌ها استفاده کردند. آنها نرخ بازگشت سرمایه (IRR) را به‌طور غیرواقعی بالا نگه داشتند. به عنوان مثال، در پیست اسکی «تروجنا»، هزینه‌ها در سال 2023 بیش از 10میلیارد دلار افزایش یافت که باعث شد نرخ بازگشت سرمایه از 9درصد به 7درصد کاهش یابد که از اهداف تعیین‌شده پایین‌تر بود.
تاخیرها و چالش‌های آینده
ارتفاع 500متری برج‌های لاین یکی از عوامل اصلی افزایش هزینه‌هاست. مهندسان پیشنهاد کردند که ارتفاع به 300متر کاهش یابد، اما ولیعهد این پیشنهاد را رد کرد. یک بخش از مسیر ریلی که شامل حفر تونلی 18مایلی در کوهستان بود، کنار گذاشته شد. فاز اول لاین از 10مایل به 1.5مایل کاهش یافت، و هدف کنونی این است که 1.5مایل از آن تا سال 2034 افتتاح شود - بخشی که قرار است استادیومی برای مسابقات جام جهانی در آن ساخته شود. اما حتی پس از صرف این همه هزینه و تبلیغات، کارگران رستوران‌ها، به دلیل نبود مشتری، وقت خود را با مطالعه کتاب می‌گذرانند. زمین گلف و هتل‌ها، چهار ماه پس از جشن افتتاحیه هنوز به روی عموم باز نشده‌اند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1573074/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

افزایش 5 برابری تولید زباله در تعطیلات نوروز

پیش‌بینی جمع‌آوری 16 میلیارد مترمکعب گاز همراه نفت تا پایان برنامه هفتم

گوشی فوق مقاوم 2025 سامسونگ 50 درصد سریع‌تر از مدل قبلی خواهد بود

تسهیلات اروپا به کی‌یف به 20 میلیارد یورو رسید

استقرار ناوشکن موشک‌انداز آمریکایی در مرز مکزیک

تنگه باب المندب؛ عامل بازدارندگی انصارالله در برابر حملات آمریکا

رهاسازی 15 نفر از گرفتارشدگان در حوادث جاده‌ای

موجودی کالابرگ برای سرپرستان خانوار پیامک می‌شود

سقوط رتبه ایران در اینترنت موبایل و ثابت

لایه‌های پنهان جنگ نتانیاهو با رئیس شاباک

واکنش پکن به ادعای گروه 7: در جنگ اوکراین نقشی نداریم

مجارستان: به سیاست‌های جنگ‌طلبانه اروپا پاسخ منفی می‌دهیم

یمنی‌ها در حمایت از غزه و علیه آمریکا به خیابان‌ آمدند

اتحادیه اروپا: روسیه به دنبال آتش‌بس نیست

راهبرد جدید اسرائیل در آفریقا برای مهار یمن

بارش باران و کاهش دما در نقاط مختلف کشور؛ پیش‌بینی لغزندگی جاده‌ها

ثبات قیمت شیرینی در آستانه عید نوروز

کره شمالی وعده داد کمیت و کیفیت تسلیحات اتمی‌اش را تقویت کند

مقام یمنی: یمن گورستان متجاوزان است و آمریکا باید این را بفهمد

روسیه مدعی کنترل یک منطقه در «زاپروژیا» شد

دروس آزمون نهایی یازدهم و دوازدهم اعلام شد

افزایش تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ در بهمن‌ماه

انجام 548 پرواز خارجی در 4 روز عملیات نوروزی

تنش در سازمان امنیت داخلی اسرائیل؛ دردسر جدید نتانیاهو

شلیک 5 خمپاره به شهرکی در نزدیکی مرزهای لبنان و سوریه

کره جنوبی و ‌آمریکا برای مقابله با تاسیسات نظامی زیرزمینی رزمایش مشترک برگزار می‌کند

روآندا رسماً روابط دیپلماتیک با بلژیک را قطع کرد

بحرانی که ترامپ به آن دامن زد

فوت 45 نفر در معابر در دو روز گذشته

افزایش 3 هزار مگاواتی ظرفیت تجدیدپذیرها در 1404

نماینده پارلمان اروپا: آمریکا مجسمه آزادی را به فرانسه پس بدهد

نزدیک به 1 میلیون آواره سوری از ترکیه به کشورشان بازگشتند

ترامپ با شروع جنگ تجاری, رشد اقتصادی جهان را کاهش داده است

زاخاروو تصمیم انگلیس برای اعزام صلح‌بان به اوکراین را مورد تمسخر قرار داد

هشدار وزش باد شدید در تهران

تأمین 65.3 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیاز‌های خدماتی

«دی‌برند» پوسته‌ها و قاب‌های شفاف گلکسی S25 اج را به‌نمایش گذاشت

مدیرعامل تلگرام به دوبی بازگشت

برخورد پهپاد جاسوسی «هرون» با یک بالگرد در پایگاه نظامی کره‌جنوبی

استخدام 210 نیروی جدید در سازمان حفاظت محیط‌زیست طی سال آینده

برخورد سختگیرانه در انتظار مشترکان پرمصرف آب

خدمت‌رسانی 72 ایستگاه اورژانس در نوروز 1404

درخواست اتاق تهران برای بازگشت قانون تغییر ساعت رسمی کشور

پ‌.ک‌.ک: پهپاد ترکیه‌ای را در شمال عراق ساقط کردیم

حماس: آمریکا، دشمن صهیونیستی را به اجرای توافق آتش‌بس ملزم کند

شاخص بورس چقدر ریخت؟

سقوط هواپیمای آموزشی در چالوس

زیدآبادی: رفع حصر مهدی کروبی اتفاق مبارکی است

شهادت یک نفر در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به لبنان

ریلمی P3 با اسنپدراگون 6 نسل 4 و باتری بزرگ معرفی شد