پیام ویژه

آخرين مطالب

رویا تا واقعیت کلان‌شهر آینده‌نگر عربستان یادداشت

رویا تا واقعیت کلان‌شهر آینده‌نگر عربستان
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یافته‌های نشریه وال استریت ژورنال به نقل از گزارش منابع مطلع نشان می‌دهد مدیران پروژه بلندپروازانه نئوم در استان تبوک، در شمال غربی عربستان سعودی، اطلاعات دستکاری‌شده و غیرواقعی از میزان واقعی پیشرفت پروژه در اختیار ولیعهد سعودی قرار داده‌اند و در بسیاری موارد صورت‌های مالی مربوط به هزینه‌های این ابرپروژه رویاپردازانه را دستکاری کرده‌اند.
جشن افتتاح فاز اول پروژه در ماه اکتبر با زرق‌وبرق بسیار و حضور بسیاری از بازیگران مطرح آمریکایی برگزار شد. هدف اصلی از شروع این پروژه، طرح محوری عربستان سعودی برای کاهش وابستگی این کشور به نفت بود. بااین‌حال واقعیت روی زمین از گزارش‌های روی کاغذ کاملا متفاوت بود. شروع به کار فاز اول این پروژه با سه سال تاخیر مواجه شد و نزدیک به چهارمیلیارد دلار و سه برابر بودجه پیش‌بینی‌شده اولیه هزینه روی دست دولت سعودی گذاشت.
هتل‌ها نیمه‌کاره بودند، بادهای شدید حمل‌ونقل دریایی و تکمیل زمین گلف را مختل کرده بود، و بخش‌های زیادی از سایت همچنان در حال ساخت بودند. ولیعهد عربستان، محمد بن سلمان، معمار اصلی نئوم، به‌طور غیرمنتظره‌ای در این مراسم حضور نیافت. اسناد هیات‌مدیره نئوم نشان می‌دهند که این جشن حداقل 45میلیون دلار هزینه داشته است. بسیاری از کارکنان نئوم غیبت او را نشانه‌ای از نارضایتی می‌دانستند. چند هفته بعد، رئیس پروژه نئوم که شش سال در این سمت بود و زمانی از نزدیکان ولیعهد محسوب می‌شد، از پروژه اخراج شد و افراد جدیدی جایگزین او شدند.
از رویا تا واقعیت
با صرف بیش از 50 میلیارد دلار، رویاهای شاهزاده سعودی - از جمله ساخت یک پیست اسکی در کوه‌های خشک، یک منطقه تجاری شناور، و پروژه عظیم شامل دو آسمان‌خراش به طول 170 کیلومتر - با واقعیت روبه‌رو شده‌اند. هزینه‌ها سر به فلک کشیده، تاخیرها همه‌جا دیده می‌شود، و تصمیم سال گذشته برای کاهش مقیاس فاز اول نئوم، ممکن است این شهر را از جمعیت لازم برای تبدیل شدن به یک مرکز تجاری مدرن محروم کند.
مشکل اصلی نئوم یک «رقص توهم متقابل» بوده است؛ ولیعهد بر برنامه‌های غیرواقع‌بینانه اصرار داشت و مدیران اجرایی، چالش‌ها و هزینه‌های واقعی را از او پنهان می‌کردند. براساس یک حسابرسی داخلی بیش از 100 صفحه‌ای که در بهار گذشته به اعضای هیات‌مدیره ارائه شد و توسط نشریه وال استریت ژورنال بررسی شده، مدیران نئوم و حتی مشاوران شرکت مک‌کینزی، برآوردهای خوش‌بینانه غیرواقعی را در برنامه تجاری نئوم درج کردند تا افزایش هزینه‌ها را توجیه کنند. این حسابرسی شواهدی از «دستکاری عمدی» در امور مالی توسط «برخی از اعضای مدیریت» را یافته است.
هزینه‌های نجومی و مشکلات اجرایی
بر اساس گزارش هیات‌مدیره در تابستان گذشته، هزینه‌های سرمایه‌ای مورد نیاز برای تکمیل نئوم تا سال 2080 به 8.8تریلیون دلار تخمین زده شده است - بیش از 25 برابر بودجه سالانه عربستان سعودی. تنها برای تکمیل فاز اول پروژه تا سال 2035 به رقم 370میلیارد دلار نیاز است. دولت عربستان تاکنون عمده هزینه‌های نئوم را تامین کرده است، اما امیدوار است که سرمایه‌گذاران خصوصی در آینده بخشی از بار مالی را بر دوش بگیرند. در همین حال، برخی از بخش‌های برنامه اقتصادی ولیعهد نتایج محسوسی داشته‌اند. میلیون‌ها زن به نیروی کار پیوسته‌اند، بخش خصوصی رشد کرده و پروژه‌های کوچک‌تری در ریاض پیشرفت چشمگیری داشته‌اند. اما نئوم قرار بود به گفته مقامات سعودی «پایه اصلی» این تحول باشد. محمد بن سلمان این پروژه را با اهرام مصر مقایسه کرد و گفت که این طرح «یک انقلاب تمدنی» خواهد بود و تا سال 2045 میزبان 9میلیون نفر خواهد شد.
معماری رویایی یا غیرممکن؟
ولیعهد که علاقه زیادی به بازی‌های ویدئویی و فیلم‌های علمی-تخیلی دارد، ایده «معماری بدون جاذبه» را مطرح کرد - ساختمان‌هایی که به نظر می‌رسد قوانین فیزیک را به چالش می‌کشند. یکی از این طرح‌ها، «لوستر»، ساختمانی شیشه‌ای معلق و وارونه به ارتفاع بیش از 30 طبقه است که قرار است از یک پل فولادی عظیم در پروژه لاین آویزان شود. طراحی آن بر عهده الیویه پرون، طراح فیلم‌های مارول، گذاشته شد، زیرا کارکنان می‌دانستند که ولیعهد به فیلم‌های او علاقه دارد. هدف اولیه این بود که تا سال 2030، ده مایل از پروژه لاین ساخته شود - معادل ساخت سه برابر تمام ساختمان‌های اداری در مرکز نیویورک که طی یک دهه تکمیل شدند. این پروژه نیازمند مقادیر عظیمی از فولاد و شیشه بود؛ اما محل ساخت کاملا دورافتاده بود. بدون نیروی کار، بندر مناسب، جاده کافی، یا برق پایدار. معمار اصلی لاین، تام مین، خواستار ملاقات با ولیعهد برای هشدار درباره هزینه‌های بالا شد، اما مدیران نئوم درخواست او را رد کردند.
دستکاری در برآوردهای مالی
بر اساس حسابرسی داخلی، مدیران نئوم از روش‌هایی برای پنهان کردن افزایش هزینه‌ها استفاده کردند. آنها نرخ بازگشت سرمایه (IRR) را به‌طور غیرواقعی بالا نگه داشتند. به عنوان مثال، در پیست اسکی «تروجنا»، هزینه‌ها در سال 2023 بیش از 10میلیارد دلار افزایش یافت که باعث شد نرخ بازگشت سرمایه از 9درصد به 7درصد کاهش یابد که از اهداف تعیین‌شده پایین‌تر بود.
تاخیرها و چالش‌های آینده
ارتفاع 500متری برج‌های لاین یکی از عوامل اصلی افزایش هزینه‌هاست. مهندسان پیشنهاد کردند که ارتفاع به 300متر کاهش یابد، اما ولیعهد این پیشنهاد را رد کرد. یک بخش از مسیر ریلی که شامل حفر تونلی 18مایلی در کوهستان بود، کنار گذاشته شد. فاز اول لاین از 10مایل به 1.5مایل کاهش یافت، و هدف کنونی این است که 1.5مایل از آن تا سال 2034 افتتاح شود - بخشی که قرار است استادیومی برای مسابقات جام جهانی در آن ساخته شود. اما حتی پس از صرف این همه هزینه و تبلیغات، کارگران رستوران‌ها، به دلیل نبود مشتری، وقت خود را با مطالعه کتاب می‌گذرانند. زمین گلف و هتل‌ها، چهار ماه پس از جشن افتتاحیه هنوز به روی عموم باز نشده‌اند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1573074/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شاخص بورس چقدر ریخت؟

سقوط هواپیمای آموزشی در چالوس

زیدآبادی: رفع حصر مهدی کروبی اتفاق مبارکی است

شهادت یک نفر در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به لبنان

ریلمی P3 با اسنپدراگون 6 نسل 4 و باتری بزرگ معرفی شد

پلیس: ضبط دوربین مخفی حتما باید مجوز داشته باشد

قابلیت جدید دردسرساز هوش مصنوعی گوگل

دعوای دو همسایه بر سر جای پارک خودرو به قتل ختم شد

سخنگوی دولت: قولی برای رفع فیلترینگ نداده بودم

جهان بار دیگر در دام قدرت‌های بزرگ!

وضعیت ذخیره آب در سد لتیان

آخرین وضعیت ترافیکی در جاده‌های کشور

10 روز تا رونمایی پوکو F7 اولترا و F7 پرو؛ رندرهای رسمی فاش شدند

سرمقاله اطلاعات/ روابط بین‌المللی در سال 1403 پیوستگی‌ها و گسست‌ها

شهادت 3 فلسطینی در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی

خبر خوش وزیر دفاع برای سربازان وظیفه

رنگ‌ها و قیمت گلکسی S25 اج فاش شد؛ معرفی کامل در فروردین‌ماه

کشته شدن 4 نیروی نظامی سوریه در مرز با لبنان

وصول 130 هزار میلیارد ریال از مطالبات محکومین پرونده گروه عظام

قیمت میوه و صیفی‌جات شب عید اعلام شد

نماینده مجلس: اگر بحث رانت باشد و از ظرفیت خصوصی سازی فقط یک گروه خاص بهره ببرند قطعا خطاست

تصاویر ماکت مدل‌های آیفون 17 منتشر شد؛ مدل ایر مگ‌سیف خواهد داشت

سرمقاله وطن امروز/ نامه در برابر نامه

صدور حکم محکومیت دیگری علیه ساکاشویلی

حکم دادگاه پرونده قتل دانشجوی دانشگاه تهران صادر شد

هشدار وزارت بهداشت برای رعایت نکات بهداشتی در سفرهای نوروزی

چرا حق مسکن کارگری در سال 1404 تغییر نکرد؟

بلیت‌های استرداده شده قطار چه می‌شود؟

شناسایی فرار مالیاتی 48 میلیارد تومانی یک رستوران در غرب تهران

حالت دسکتاپ اندروید 16 تغییری کوچک، اما کاربردی تجربه می‌کند

رکورد حضور 25 میلیون نمازگزار و زائر در مسجد الحرام

پیش بینی ورود 10 میلیون زائر به مشهد در ایام نوروز

سرمقاله جوان/ عبور از سال سخت

طرح جدید نیکوکاری اسنپ‌کلاب آغاز شد / مشارکت اسنپ در توان‌افزایی تسهیلگران و سازمان‌های مردم‌نهاد محلی

رتبه ایران در اینترنت موبایل و ثابت سقوط کرد

عارف: اولویت‌ها، چالش‌ها و منافع هر پروژه به تفکیک ارائه شود

تعطیلات شروع نشده، جاده شمال قفل شد

سخنگوی صنعت آب: جیره بندی آب نداریم

سرمقاله شرق/ تغییرات اقلیمی در سال 1403 تحلیلی بر چالش‌ها و چاره‌ها

وقوع انفجار در دمشق

پلیس فتا: مراقب کلاهبرداران اینترنتی باشید

نهمین رنگ گلکسی S25 اولترا در راه است

کشف بیش از 8 میلیون موادمحترقه و دستگیری 283 نفر در پایتخت

بازداشت سرنشین و توقیف خودرویی که از آن مواد محترقه پرتاب شود

سخنگوی کمیسیون صنایع: خودروسازی ما همچون یک بچه بد است که باید تنبیه شود

مقام صنفی: میزان واردات لوازم خانگی توسط کولبران و ته‌لنجی خیلی بالاست

سرمقاله جام جم/ چشم به روزهای روشن آینده

کاهش 19 درصدی سرقت‌ها در پایتخت

چمران: ساخت واگن ملی و داخلی مورد تاکید است

سازمان تعاون روستایی: زعفران را به نفع کشاورز گران کردیم