پیام ویژه

آخرين مطالب

نگاهی به سیاست‌های فیلترینگ و فضای مجازی در سال 1403؛ بربادرفته خواندنی ها

نگاهی به سیاست‌های فیلترینگ و فضای مجازی در سال 1403؛ بربادرفته
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دیجیاتو / عملکرد دولت در عمل به وعده‌های رفع فیلترینگ خود در سال 1403 را می‌توان در بهترین حالت «ناامیدکننده» توصیف کرد.
سال 1403 برای کاربران در ایران سالی پر از وعده‌ها و امیدهای بربادرفته بود؛ از مهم‌ترین وعده‌‌های رئیس جدید دولت رفع محدودیت‌های دسترسی بود که محقق نشد.
در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری، مسئله فیلترینگ و آزادی دسترسی به فضای مجازی به یکی از موضوعات محوری تبدیل شد. نامزدهای انتخاباتی، ازجمله مسعود پزشکیان، وعده‌های زیادی درباره کاهش محدودیت‌ها و آزادسازی اینترنت دادند اما دولت چهاردهم که روی کار آمد، مشخص شد این وعده‌ها بیشتر شبیه بازی موش و گربه است تا برنامه‌ عملیاتی مشخص.
مهم‌ترین اتفاق در زمینه فیلترینگ در دوران «عیسی زارع‌پور»، وزیر ارتباطات دولت سیزدهم، فیلتر شدن اینستاگرام و واتساپ پس از اختلال گسترده اینترنت در سال 1401 بود. زارع‌پور خیلی زود از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرد و گفت این اتفاق ربطی به وزارت ارتباطات یا حتی دولت ندارد و این تصمیم در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور سران سه قوه گرفته شده است.
اما این به‌ظاهر ناتوانی دولت جلوی وعده‌‌دادن درباره آزادسازی اینترنت را نگرفت. پزشکیان در جریان رقابت‌های انتخاباتی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «اینترنت را باید آزاد کنیم.»؛ وعده‌ای که در ماه‌‌هایی که از دولت او گذشت، فقط به رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل پلی، آن هم با دردسرهای زیاد منجر شده است.
شروع به کار دولت چهاردهم با وعده‌ها
ستار هاشمی ابتدای انتصابش به‌عنوان وزیر ارتباطات ارتباطات درباره رفع فیلترینگ زیاد صحبت‌ نمی‌کرد و جملات مبهمی می‌گفت اما فشارهایی که در این زمینه به او وارد شد وزیر ارتباطات دولت چهاردهم را به‌نوعی تغییر 180 درجه وادار کرد تا دائم به مسئله فیلترینگ اشاره کند. اظهارنظرهای پی‌درپی وزیر درباره فیلترینگ بیشتر شبیه تاکتیک رسانه‌ای بود تا برنامه‌ریزی استراتژیک و البته این تاکتیک هم به‌خوبی عمل نکرد و به جلوه‌ای از ناتوانی دولت در عمل به وعده‌هایش تبدیل شد. البته تعلل، مبهم‌گویی و شانه خالی‌کردن خود دولت هم در ترسیم این تصویر بی‌تأثیر نبود. 
یک روز بعد از مراسم معارفه ستار هاشمی، پزشکیان در اولین گفتگوی زنده تلویزیونی خود به‌عنوان رئیس‌جمهور گفت دولت می‌خواهد با شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت درباره بهبود دسترسی مردم بحث کند. اما حدود یک ماه بعد اولین خبرها به‌منظور برگزاری جلساتی درباره رفع فیلترینگ به گوش رسید. «رضا سپهوند»، نماینده مردم خرم‌آباد در مجلس، 7 مهر 1403 به نقل از وزارت ارتباطات گفت شورای‌عالی فضای مجازی جلساتی برای رفع فیلترینگ برگزار کرده است.
بازار



دو روز بعد از این گفته‌ها، اولین جلسه شورای‌عالی فضای مجازی در دولت چهاردهم برگزار شد. بااینکه بسیاری انتظار داشتند در این جلسه به موضوع فیلترینگ پرداخته شود، یک روز بعد خبر آمد موضوع رفع فیلترینگ در دستور کار نبوده است. در عوض، مسعود پزشکیان به فیلترشکن‌فروش‌ها تاخت و خواستار تهیه گزارشی از وضع موجود اینترنت شد.
این اتفاقات ابتدای دولت پزشکیان رقم خورد اما می‌توان گفت با روشن‌تر شدن فضا و اطلاعاتی که اکنون در اختیار داریم، این روند قرار نبود سرعت چندانی بگیرد و بهانه‌ها و کشمکش‌های مختلف همچنان بر سر راه دستیابی مردم به اینترنت آزاد قرار دارند. در ادامه با مشخص شدن گام‌به‌گام بودن پروسه رفع فیلترینگ این روند حتی آزاردهنده‌تر هم شد. 
در جبهه رفع فیلترینگ خبری نیست
این تعلل درباره حرکت در مسیر تحقق وعده‌های انتخاباتی، باعث شد اعتراض‌ها به فیلترینگ در ایران دوباره شدت بگیرد.
در شرایطی که رئیس‌جمهور و وزیر ارتباطات پروسه رفع فیلترینگ را پیچیده نشان می‌دادند، «جلال رشیدی کوچی»، نماینده مرودشت در دوره یازدهم مجلس، گفت رئیس‌جمهور به‌عنوان رئیس شورای‌عالی فضای مجازی و رئیس شورای‌عالی امنیت می‌تواند با یک خط دستور، فیلترینگ را بردارد اما این کار را نمی‌کند چون پایداری‌ها در مجلس فشار می‌آورند.
حتی «مهدی اخوان بهابادی»، مدیرعامل همراه اول که خود زمانی دبیر شورای‌عالی فضای مجازی بود، هم در جلسه مجمع‌ عمومی عادی سالیانه این شرکت گفت فیلترینگ جز ضرر چیزی برای همراه اول نداشته و به‌شدت با آن مخالف است که نشان می‌دهد حتی فردی که خود سابقه کار در شورای‌عالی فضای مجازی را داشته، هم هنگام مواجهه با واقعیت‌های فیلترینگ در سطح کسب‌وکار بزرگی مثل همراه اول نمی‌تواند تبعات منفی آن را انکار کند. «بیژن عباسی‌آرند»، مدیرعامل وقت ایرانسل، نیز گفت در چند سال اخیر فیلترینگ 20 همت به این اپراتور ضرر زده است.

پیام ویژه

«مهدی اخوان بهابادی»، مدیرعامل همراه اول: «برنده این وضعیت فقط فروشندگان فیلترشکن‌ها هستند. ما معتقدیم فیلترینگ بازی دوسرباخت است و استمرار وضعیت موجود قطعاً اوضاع را نابسامان‌تر می‌کند.»
شدت‌گرفتن انتقادات باعث شد پزشکیان بار دیگر اعلام کند دولت روی برداشتن فیلترینگ کار می‌کند. رئیس‌جمهور در حاشیه تقدیم لایحه بودجه به مجلس، به خبرگزاری «خانه ملت» درباره رفع فیلترینگ گفت: «روی حرف‌هایمان هستیم. قطعاً تلاش می‌کنیم به صحبت‌هایی که کردیم، عمل کنیم.» البته پزشکیان در جریان همین صحبت‌ها بار دیگر گفت قضیه «کاملاً کارشناسی» است و دولت، مجلس و قوه قضاییه باید جمع‌بندی بکنند. وزیر ارتباطات و سخنگوی دولت هم در چند روز بعد اعلام کردند فیلترینگ برداشته می‌شود.
اواخر آبان‌ بود که رئیس‌جمهور در حاشیه جلسه هیئت‌دولت گفت رفع فیلترینگ در جلسه بعدی شورای‌عالی فضای مجازی بررسی می‌شود.
اما فقط چند روز پس از این صحبت‌ها، «رسول جلیلی»، عضو حقیقی شورای‌عالی فضای مجازی در بحبوحه مطالبات عمومی برای رفع فیلترینگ گفت: «هر جا که سرویس داخلی خوبی راه‌اندازی شده، مردم از محدودیت‌هایی که برای سرویس‌های خارجی ایجاد کرده‌ایم، راضی هستند.» بلافاصله بنیان‌گذاران و مدیران عامل بسیاری از استارت‌آپ‌ها ازجمله دیجی‌کالا، دیوار، علی بابا، جاجیگا، هلدینگ صبا و برخی فعالان حوزه فناوری اطلاعات به صحبت‌های جلیلی واکنش منفی نشان دادند. این افراد همه بر این مسئله که فیلترینگ به نفع هیچ‌کس نیست، اتفاق نظر داشتند؛ نظری که می‌توان مدعی شد اکثر مردم هم با آن موافق‌اند و احتمالاً جلیلی گروهی خاص و محدود را به‌عنوان «مردم» در نظر گرفته است.
شنیدن چنین صحبت‌های از زبان برخی مقام‌های مسئول، جدید نیست و کاربران اینترنت ایران به این موضوع عادت کرده‌اند. حتی وقتی پای پدیده‌های غیرقابل‌دفاع‌تری مثل اینترنت طبقاتی و طرح صیانت هم به میان آمد، افراد زیادی در جایگاه‌های متفاوت بودند که از چنین طرح‌های مخربی دفاع کنند.
یک گام به پیش، سی‌و‌یک گام به پس
درنهایت و پس از ماه‌ها کش‌و‌قوس، 4 دی در یکصدوچهارمین جلسه شورای‌عالی فضای مجازی، با آزادسازی گوگل پلی و واتس‌اپ اولین گام در جهت رفع فیلترینگ برداشته شد. اما این جلسه با خبرهای نگران‌کننده‌ای همراه بود تا مردم ایران نتوانند اولین رفع فیلترینگ طولانی‌مدت در تاریخ کشور را به فال نیک بگیرند. طبق طرح مصوب شورا در این جلسه، رفع فیلترینگ برخی پلتفرم‌ها فقط بخشی از برنامه شورای‌عالی فضای مجازی است و اقدامات دیگر این شورا ممکن است به محدودتر شدن اینترنت در ایران منجر شود.

پیام ویژه


گفته شده این طرح که البته هیچ‌گاه مفاد آن منتشر نشد، شامل 32 بند و 4 مرحله می‌شود. در هرکدام از این 4 مرحله، اقداماتی در نظر گرفته شده که رفع فیلتر گوگل پلی و واتس‌اپ فقط یکی از اقدامات مرحله اول بوده است. ارائه یوتیوب از طریق درگاه‌های حکمرانی‌پذیر، ارائه خدمات نسخه‌نویسی الکترونیکی، پیامک بانکی و ارتباط دستگاه‌های با ارباب رجوع به‌صورت انحصاری در پیام‌رسان‌های داخلی، تدوین لایحه جرم‌انگاری عرضه و فروش ابزارهای حاکمیت‌گریز و ارائه یوتیوب و تلگرام با پوسته داخلی از سایر اقدامات برنامه‌ریزی‌شده در این طرح هستند.
علاوه‌بر‌این اینترنت طبقاتی قرار است با شدت بیشتری پیگیری شود. این طرح در همین رابطه «ساماندهی اینترنت اقشار و ارائه پالایش‌شکن قانونی، شدت عمل قضایی در برخورد با تخلفات کاربران در سکوهای خارجی غیرمجاز» را در مرحله چهارم برنامه‌ریزی کرده است.
مرکز ملی فضای مجازی باوجود گذشت بیش از حدود 3 ماه از تصویب مصوبه رفع فیلتر گوگل‌پلی و واتس‌اپ، متن این مصوبه را منتشر نکرده است. در این مدت، خبرنگار دیجیاتو چند نوبت پیگیر این مصوبه شده است اما این پیگیری‌ها هم به جایی نرسیده. از سوی دیگر، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در کنار بخش‌های دیگر دولت چهاردهم هم ترجیح داده‌اند در این مورد سکوت کنند. درنهایت، این «محمدامین آقامیری»، دبیر شورای‌عالی فضای مجازی، 18 اسفند 1403 با این توجیه که جزئیات طرح مربوط به اقدامات دستگاه‌های اجرایی است، به‌سادگی از تشریح آن شانه خالی کرد.
رفع فیلترینگ؛ پروژه‌ای که در 1403 ناتمام باقی می‌ماند
دولت و وزارت ارتباطات در فرصت‌های متعددی رفع فیلترینگ گوگل پلی و واتس‌اپ را به‌عنوان دستاورد تبلیغ کرده‌اند اما حقیقت این است که آزادسازی این 2 پلتفرم نیاز دائم کاربران ایرانی به فیلترشکن را رفع نمی‌کند. تلگرام و اینستاگرام، 2 شبکه اجتماعی که از نظر محبوبیت در ایران رتبه‌های اول و دوم را در اختیار دارند، همچنان فیلتراند.
همچنین گفته‌های آقامیری و محرمانه بودن مصوبه رفع فیلترینگ شورای‌عالی فضای مجازی به نگرانی‌های بیشتری درباره افزایش محدودیت‌ها و عرضه اینترنت طبقاتی (این بار با نام سفیدشویی‌شده اینترنت اقشار) دامن زده است.

پیام ویژه


آقامیری در مصاحبه‌ای با صداوسیما گفت پلتفرم‌های مختلف خارجی با ایران مذاکره و بسیاری از آنها از حضور در ایران استقبال کرده‌اند. صحبت‌هایی که واکنش «ابوالحسن فیروزآبادی»، دبیر پیشین شورای‌عالی فضای مجازی، را به‌دنبال داشت. فیروزآبادی گفت: «من نمی‌دانم کدام سکوهای خارجی حاضر به صحبت با دوستان شده‌اند اما من بعید می‌دانم که صحبتی رخ داده باشد.» او همچنین گفت بعید می‌داند فیلترینگ تلگرام و یوتیوب تا قبل از عید برداشته شود.
آینده روشن نیست
عملکرد دولت در تحقق وعده‌های رفع فیلترینگ خود در سال 1403 را می‌توان در بهترین حالت «ناامیدکننده» توصیف کرد اما به نظر می‌رسد در سال جدید هم نمی‌توان خیلی خوش‌بین بود. شورای‌عالی فضای مجازی 21 اسفند آخرین جلسه سال 1403 خود را برگزار کرد اما خبری از تصمیمی درباره گام دوم رفع فیلترینگ نبود. خود شورا این مسئله را این‌طور توجیه می‌کند که کارگروه تشکیل‌شده باید اثربخشی اقدامات صورت‌گرفته در گام اول رفع فیلترینگ را براساس شاخص‌هایی به شورا گزارش دهد.
این رویکرد از بالا به پایین شورای‌عالی فضای مجازی یکی از عواملی است که دسترسی به اینترنت آزاد را برای مردم ایران دشوار کرده است و به نظر می‌رسد باوجود انتقادها، گوش شورا به هیچ نهاد دیگری بدهکار نیست. در واقع شورای‌عالی فضای مجازی اعتقادی به لزوم دسترسی به اینترنت آزاد ندارد، بلکه شاخص‌هایی که خودش تعیین کرده را برای ادامه روند رفع فیلترینگ ضروری می‌بیند.
البته رویکرد شورای‌عالی فضای مجازی به نفع دولتی‌هاست؛ زیرا در بسیاری از مواقع می‌توانند توپ رفع فیلترینگ را در زمین شورای‌عالی فضای مجازی بیندازند. مثال آخر این اتفاق در سال 1403 هم صحبت‌های فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، بود که گفت برای رفع فیلترینگ تلگرام و یوتیوب قولی نداده و مردم را به شورای عالی فضای مجازی حواله داد.

پیام ویژه


با این اوصاف، به نظر نمی‌رسد سال جدید خبری از تغییر چشمگیری در این حوزه باشد و بازهم باید با بهانه‌های دولت، مقاومت‌های شورای‌عالی فضای مجازی و پروسه‌ای کند و آزاردهنده سروکله بزنیم.‌ آن هم در شرایطی که عواقب منفی احتمالی مصوبه شورا می‌تواند بسیار نگران‌کننده‌تر از رفع فیلترینگ قطره‌چکانی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1577609/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکیان علیه لاکچری بازی آقای معاون / صداقت بر رفاقت پیشی گرفت!

با کدام پشتوانه شرعی و قانونی می‌خواهید مذاکره کنید؟

پیام نخست وزیر دانمارک از «گرینلند» برای ترامپ (زیرنویس فارسی)

آفرین بر رئیس جمهور که صداقت را فدای «رفاقت» نکرد

سفر ترامپ به خاورمیانه؛ طبل دیپلماسی یا آوای تهدید؟

سامسونگ باردیگر از شرکت BOE شکایت کرد؛ اتهام سرقت اسرار تجاری

کمک OpenAI و آنتروپیک به دانشجویان

محورهای مذاکرات نتانیاهو با ترامپ در کاخ‌سفید

ساخت بزرگترین صفحه نمایش جهان در آسمان؛ یک رکورد گینس جدید برای چین

گلکسی زد فلیپ 7 و زد فولد 7 احتمالاً با One UI 8 عرضه خواهند شد

تصاویری از روز شلوغ سیدمحمد خاتمی/ سخنگوی دولت ابراز ارادت کرد/ ظریف در آغوش رئیس دولت اصلاحات/ خاتمی با چه ماشینی آمد؟

تنش مشکوک آبی

اصلاح یا انقلاب؛ مباحثه احمد زید آبادی و مهدی نصیری

تکذیب ادعای ترامپ درباره هدف قراردادن مقامات یمنی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 17 فروردین 1404

اکرم امام‌‏اوغلو قربانی می‏‌شود

کشف باغ محل دفن حضرت عیسی (ع)

نمایی متفاوت از گلدسته نقاره خانه!

پلیس فتا: تبلیغات وام فوری در فضای مجازی، کلاهبرداری است

تحلیل نیلی از یک چالش‌ اقتصادی تاریخی و تاثیر انتخاب نادرست نظام مالی

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: اعضای اتاق بازرگانی اصلا تنظیم بازار را نمی‌شناسند

واکنش اقتصادی بازارهای آمریکا به تعرفه های جدید ترامپ

جنگ آب جدی است؟

دادگاه ایلان ماسک و OpenAI بهار 2026 برگزار می‌شود

یونیسف: یک میلیون کودک در غزه، یک ماه است از کمک‌رسانی محرومند

فرمانده ارتش لبنان: اسرائیل دشمن اول کشور ما است

اجتماع بزرگ مخالفان نتانیاهو مقابل میدان «هابیما» در تل‌آویو

حملات آمریکا به شمال یمن

فساد اخلاقی در قلب پارلمان انگلیس؛ دوست استارمر به‌اتهام آزار جنسی بازداشت شد

تصادف مرگبار خودروی پراید با تیر برق

آتش سوزی گسترده در بازار روز سلیمانیه عراق

چین جلوی فروش تیک‌تاک به آمریکا را گرفت

سفر گروسی به تهران و معادلات ایران و آژانس در 1404

توپ در زمین ترامپ!

زلزله سیاسی در فرانسه؛ محکومیت مارین لوپن سیاست‌مدار افراطی

نتانیاهو برای فرار از دادگاه برنامه سفرش را تغییر داد

بازداشت وحشیانه معترض فلسطینی در برلین

چالش‌های آموزش زبان های غیرانگلیسی در مدارس

پیش بینی قیمت دلار 17 فروردین 1404

اثر هزینه درمان بر آمار فوتی‌های کشور

القسام فیلم جدیدی از 2 اسیر اسرائیلی منتشر کرد

دستگیری شرور سابقه‌دار به اتهام قدرت‌نمایی با سلاح گرم و سرد

واکنش به یک ادعا؛ طبابت 2 هزار پزشک افغانستانی در ایران صحت دارد

پیش بینی بورس یکشنبه 17 فروردین 1404

ترامپ نمی‌‏تواند جادو کند

مصر: توهم قدرت، کمکی به اسرائیل نخواهد کرد

ناتو: روسیه در حال گسترش ذخایر مهمات خود تا 3 برابر کل ذخایر آمریکا و اروپاست

اروپا برای ایلان ماسک خط و نشان کشید؛ جریمه یک میلیارد دلاری در راه است؟

گاردین: پلیس آمریکا حتی مهاجران قانونی از آمریکای لاتین را بازداشت می‌کند

اسپانیایی‌ها در اعتراض به بحران مسکن به خیابان‌ها ریختند