تامین 50 درصدی نخ ابریشم مورد نیاز صنعت فرش از تولید داخل
اقتصادي
بزرگنمايي:
پیام ویژه - باشگاه خبرنگاران / بنابر آمار در شرایط کنونی بیش از نیمی از ابریشم مورد نیاز صنعت فرش دستباف به عنوان هنر دیرینه ایرانیان از تولید داخل و مابقی واردات تامین میشود.
علی رغم پتانسیل و ظرفیت بالای صنعت فرش دستباف کشور، اما طی سال های اخیر شرایط تحریم صادرات را با چالش هایی روبرو کرده است که همین امر موجب شده حداکثر نیاز نخ ابریشم در سال به 600 تن برسد که نیمی از آن از طریق تولید داخل و مابقی واردات تامین می شود.
صادرات فرش دستبافت ایران نسبت به سه دهه گذشته کاهش معناداری داشته به طوریکه این میزان در چند سال اخیر ناشی از تحریم های بین المللی به پایینترین میزان رسیده است.
بسیاری از کارشناسان اذعان می کنند که موضوع مهم پیمانسپاری ارزی به عنوان یکی از مهمترین مشکلات حوزه صادرات فرش از عوامل اصلی کاهش شدید میزان صادرات این کالای مهم ایرانی است که در شرایط فعلی سالانه 600 تن پیله ابریشم مورد نیاز است که نیمی از این نیاز از طریق واردات تامین می شود.
تولید نخ ابریشم در کشور به 260 تن رسید
مجید فرزانه رئیس مرکز توسعه نوغانداری کشور گفت: صنعت نوغانداری یک میراث کهن فرهنگی و اقتصادی است که در دوران ساسانیان و صفویان و بعداز انقلاب از شکوفایی بسیار خوبی برخودار بوده است.
وی با بیان اینکه سال 89 تولید پیله ابریشم به 570 تن رسیده است، افزود: بنابر برنامه های توسعه با معاونت امور دام، امسال 1624 تن پیله تولید کردیم که براین اساس رکورد 15 سال گذشته شکست چراکه از سال 89 به بعد هرساله روند افزایشی داشتیم.
فرزانه با بیان اینکه استان های گیلان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، گلستان و مازندران رتبه های اول تا پنجم در تولید پیله دارند، افزود: امسال 42 هزار و 508 جعبه تخم نوغان در 31 استان توزیع شد که منجر به تولید 1624 تن پیله تر ابریشم شد که براین اساس 50 درصد نیاز کشور از تولید داخل تامین و 50 درصد مابقی از طریق واردات تامین می شود.
رئیس مرکز توسعه نوغانداری سطح توتستان های کشور را 13 هزار و 353 هکتار اعلام کرد و افزود: با توجه به هماهنگی معاونت امور دام و جهاد کشاورزی استان ها برای رسیدن به خودکفایی پیله ابریشم نهالستان باید احداث کنیم.
وی از توزیع سالانه 500 هزار اصله نهال خبر داد و گفت: پیمانکاران جهاد کشاورزی بخش های غیردولتی هستند و با سازمان جهاد کشاورزی و مرکز توسعه نوغانداری و معاونت امور دام که بحث تولید را دارند تفاهم نامه ای مشترک با سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری داریم که گیلان، مازندران، خراسان شمالی، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی و حتی برخی نقاط اردبیل و کردستان استان های پیشرو هستند. همچنین در 8 استان کشور با کمک منابع طبیعی 228 هزار نهال تولید کردیم و بنابر آمار رئیس سازمان منابع طبیعی برنامه داریم که 580 قلمه در 5 تا 6 استان توزیع کنیم.
فرزانه با بیان اینکه پتانسیل خودکفایی ابریشم در کشور وجود دارد، گفت: در حال حاضر 260 تن نخ ابریشم در کشور تولید می شود، درحالیکه نیاز کشور 2 برابر این رقم است. از این رو 50 درصد نیاز کشور در داخل تولید و 50 درصد مابقی از طریق واردات بصورت پیله انجام می شود تا از این طریق اشتغال برای نوغانداران و کشاورزان ایجاد شود. از طریق آموزش های پیگیر خودکفایی تولید پیله طی 4 سال هستیم.
صنعت نوغانداری با قدمت 2600 ساله یکی از فعالیتهای دیرین حوزه کشاورزی و میراث کهن فرهنگی و اقتصادی کشور است که بنابر آمارهای موجود، ایران هشتمین تولیدکننده ابریشم جهان است که افزایش قیمت خرید پیله ابریشم در سال های اخیر از علل اصلی رونق و احیای این صنعت محسوب می شود.
پتانسیل خودکفایی 100 درصدی نخ ابریشم در کشور وجود دارد
طی سالهای اخیر با افزایش حمایت و احیای توتستان ها شاهد رونق مجدد صنعت نوغانداری هستیم به طوریکه ارتقای خودکفایی تولید داخل از 28 درصد به 52 درصد رسیده است.
در ادامه رضا صورتی زنجانی رئیس مرکز تحقیقات ابریشم گفت: در طول 3 تا 4 سال اخیر، نوغانداری کشور سمت و سوی مسیر رشد سپری می کند و در مسیر توسعه قرار دارد به طوریکه روند میزان تولید و فعالیت نسبت به سنوات گذشته قابل قبول است.
وی از افزایش 2 برابری میزان تولید پیله کرم ابریشم خبر داد و گفت: با توجه به درخواست مردم برای پرورش پیله ابریشم و دریافت تخمنوغان، وابستگی به واردات نخ طی سال های آتی کاهش می یابد که این امر از طریق احیا و نوسازی توتستان ها و افزایش بهره وری دست یافتنی است.
صورتی زنجانی ادامه داد: با حمایت از صنعت نوغانداری سالانه 500 هزار نهال توت تولید و با قیمت یارانه ای در اختیار مردم قرار می گیرد که براین اساس شاهد چشم انداز روشنی در این صنعت هستیم. گفتنی است در شرایط کنونی به رغم کاهش صادرات فرش، سالانه 600 تن پیله ابریشم مورد نیاز است که 50 درصد نیاز نخ ابریشم در صنعت فرش کشور از طریق تولید داخل تامین می شود.
رئیس مرکز تحقیقات ابریشم با بیان اینکه 50 درصد نخ ابریشم وارد می شود، گفت: با خودکفایی 100 درصدی تامین نخ ابریشم از خروج 1.5 میلیون دلار ارز به بازارهای هدف جلوگیری می شود.
بنابر آمار در شرایط کنونی بیش از نیمی از ابریشم مورد نیاز صنعت فرش دستباف به عنوان هنر دیرینه ایرانیان در داخل تولید و مابقی از طریق واردات تامین می شود که با اتخاذ برخی سیاست ها مسئولان بدنبال خوداتکایی 100 درصد تامین نخ ابریشم مورد نیاز صنعت فرش در برنامه هفتم هستند تا براین اساس از خروج قابل توجه ارز جلوگیری شود.
بازار ![]()
-
جمعه ۲۲ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۰:۰۰
-
۱۰ بازديد
-

-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1579339/