پیام ویژه

آخرين مطالب

گاردین: چرا ترامپ روند مذاکرات با ایران را علنی کرد؟ یادداشت

گاردین: چرا ترامپ روند مذاکرات با ایران را علنی کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با اعلام ترامپ مبنی بر آغاز مذاکرات با ایران، تهران با تأکید بر قالب غیرمستقیم، محتاطانه واکنش نشان داد. در حالی که نتانیاهو خواستار «گزینه لیبی» برای نابودی کامل برنامه هسته‌ای ایران است، تهران همچنان بر ماهیت صلح‌آمیز فعالیت‌های هسته‌ای خود پافشاری دارد. با افزایش ذخایر اورانیوم و تعیین ضرب‌الاجل از سوی آمریکا، فضای مذاکرات به‌شدت پرتنش شده و سناریوی شکست گفت‌و‌گو‌ها با تهدید اقدام نظامی همراه است.
«پاتریک وینتور»(Patrick Wintour)- دبیر بخش دیپلماتیک روزنامه گاردین| اعلام ناگهانی رئیس‌جمهور ترامپ مبنی بر آغاز «گفت‌و‌گو‌های مستقیم» میان ایالات متحده و ایران درباره برنامه هسته‌ای تهران در روز شنبه، با واکنش فوری جمهوری اسلامی ایران روبه‌رو شد.
مقامات ایرانی اعلام کردند که این مذاکرات در قالبی غیرمستقیم و از طریق واسطه‌ها برگزار خواهد شد، اما در عین حال تأکید کردند که نیت طرفین مذاکره، از شکل و فرمت برگزاری آن اهمیت بیشتری دارد. اظهارات روز دوشنبه دونالد ترامپ که در آن بر آغاز مذاکرات در پایان هفته جاری و احتمال قرار گرفتن ایران در معرض «خطر بزرگ» در صورت شکست گفت‌و‌گو‌ها تأکید شد، فضای سیاسی تهران را تحت تأثیر قرار داد و موجب واکنش‌هایی آشکار شد؛ به‌ویژه آنکه این سخنان در شرایطی بیان شد که ایالات متحده به‌تازگی سطح استقرار نظامی خود در خاورمیانه را به‌طور قابل‌توجهی افزایش داده است. تحلیل‌گران بر این باورند که تصمیم ترامپ برای علنی‌سازی روند مذاکرات، بخشی از راهبردی برای اعمال فشار بر تهران جهت ورود سریع به مسیر گفت‌و‌گو بوده است.
عباس عراقچی: «توپ در زمین آمریکاست»
ایران در موضع‌گیری‌های علنی خود نسبت به مذاکرات، رویکردی محتاطانه و زمان‌بر اتخاذ کرده و صرفاً اعلام کرده است که آمادگی دارد مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده را آغاز کند. با این حال، مقامات ایرانی می‌گویند هنوز پاسخی رسمی از سوی واشنگتن در خصوص نحوه و چارچوب دقیق برگزاری این گفت‌و‌گو‌ها دریافت نکرده‌اند. ساعاتی پس از آنکه رئیس‌جمهور ترامپ در کنفرانسی خبری در دفتر بیضی کاخ سفید از توافق برای برگزاری مذاکرات در آخر هفته جاری خبر داد، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس، این مذاکرات را «هم‌زمان یک فرصت و یک آزمون» توصیف و تأکید کرد که «توپ اکنون در زمین ایالات متحده است».
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، که در جریان سفری رسمی به الجزایر سخن می‌گفت، بار دیگر تأکید کرد که جمهوری اسلامی خواهان برگزاری مذاکرات به‌صورت غیرمستقیم با ایالات متحده است. وی در سخنان خود اظهار داشت: «شکل مذاکرات، چه مستقیم باشد و چه غیرمستقیم، اهمیت اساسی ندارد.» او تاکید کرد: «آنچه واقعاً اهمیت دارد، میزان اثربخشی مذاکرات است؛ اینکه آیا طرفین از جدیت لازم برخوردارند، نیات واقعی آنها در این فرآیند چیست و آیا اراده‌ای برای رسیدن به یک راه‌حل عملی وجود دارد یا نه. اینها معیار‌های اصلی برای ارزیابی هر مذاکره‌ای به شمار می‌روند.»
عباس عراقچی در ادامه تأکید کرد که ایران با هیچ فرمولی برای تبدیل مذاکرات غیرمستقیم به مستقیم موافقت نکرده است؛ اگرچه ایالات متحده انتظار دارد روند گفت‌و‌گو‌ها در نهایت به مذاکره‌ای مستقیم منتهی شود.
حسن روحانی، رئیس‌جمهور پیشین ایران، از اعلام آغاز مذاکرات جدید میان تهران و واشنگتن استقبال کرد و در سخنانی اظهار داشت که اگر توافق هسته‌ای سال 2015 موسوم به برجام به‌صورت غیرمستقیم انجام می‌شد، دستیابی به آن ممکن بود به جای دو سال، دو دهه به طول انجامد. برجام توافقی چندجانبه میان ایران و گروه 1+5 بود که در ازای اعمال محدودیت‌هایی بر فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم ایران، کاهش تحریم‌های بین‌المللی را به همراه داشت.
«گزینه لیبی» یا «بازگشت به برجام»؟ ایران و آمریکا در دوراهی تصمیم بزرگ
ایران در حال ارزیابی این موضوع است که آیا دولت ترامپ در مذاکرات پیش‌رو حاضر خواهد بود بر ایجاد یک سازوکار نظارتی جدید برای برنامه هسته‌ای غیرنظامی این کشور تمرکز کند؛ مدلی مشابه توافقی که ایالات متحده در سال 2018 از آن خارج شد یا اینکه واشنگتن به‌دنبال برچیدن کامل زیرساخت‌های هسته‌ای ایران خواهد بود؛ رویکردی که به‌طور فزاینده‌ای با عنوان «گزینه لیبی» شناخته می‌شود. در دسامبر 2003، معمر قذافی، رهبر وقت لیبی تصمیم گرفت از برنامه تسلیحات کشتار جمعی کشورش صرف‌نظر کرده و به بازرسان بین‌المللی اجازه دهد تا نظارت کاملی بر تعهدات دولت وی داشته باشند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، روز دوشنبه در نشست مشترک با رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در کاخ سفید، از رویکرد موسوم به «گزینه لیبی» در قبال برنامه هسته‌ای ایران حمایت کرد. در مقابل، ایران بار دیگر تأکید کرده است که برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود را کنار نخواهد گذاشت. با وجود آغاز روند مذاکرات، اسرائیل همچنان نسبت به نیات تهران بی‌اعتماد است و احتمال موفقیت گفت‌و‌گو‌ها را پایین ارزیابی می‌کند. در صورت شکست مذاکرات، تل‌آویو از گزینه اقدام نظامی مشترک با ایالات متحده برای هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای ایران حمایت خواهد کرد.
با این حال، اظهارات اخیر استیو ویتکاف، نماینده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، حاکی از آن است که ممکن است انتظارات دولت ترامپ از ایران در مذاکرات پیش‌رو کمتر از آنچه پیش‌تر تصور می‌شد، باشد. ویتکاف در مصاحبه‌ای با تاکر کارلسون که سه هفته پیش انجام شد، به محتوای نامه ترامپ به مقام‌های ایرانی اشاره کرد و گفت: «ما باید سوءتفاهم‌ها را برطرف کنیم. باید یک برنامه قابل راستی آزمایی ایجاد کنیم تا کسی نگران تسلیحاتی شدن مواد هسته‌ای شما نباشد و من دوست دارم ما به آن نقطه برسیم؛ زیرا گزینه جایگزین، گزینه بسیار خوبی نیست.» با این حال، ترامپ با فشار‌هایی در داخل مواجه است تا توافق احتمالی جدید، نسبت به توافق هسته‌ای سال 2015 که در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما حاصل شد، سخت‌گیرانه‌تر و قابل‌اطمینان‌تر باشد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در ارائه پیش‌نمایی از موضع کشورش در مذاکرات هسته‌ای اظهار داشت: «برنامه هسته‌ای ایران کاملاً صلح‌آمیز و مشروع است. قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل مشروعیت آن را تأیید کرده است. هیچ تردیدی در این مورد در سطح بین‌المللی وجود ندارد. اگر کسی سؤالی یا ابهامی دارد، آماده‌ایم آن را روشن کنیم.» او تاکید کرد: «ما اطمینان داریم که برنامه هسته‌ای‌مان صلح‌آمیز است و مشکلی با ایجاد اعتماد بیشتر نداریم؛ مگر اینکه این کار محدودیتی برای ما ایجاد کند یا مانعی برای اهداف ایران باشد.» ایران همچنین همواره تأکید کرده است که فتوای رهبری علیه ساخت تسلیحات هسته‌ای وجود دارد. اما در حالی که سیاستمداران ارشد ایرانی همچنان بر این موضع تأکید دارند، برخی از آنان با توجه به مجموعه‌ای از چالش‌های نظامی و سیاسی، به طور فزاینده‌ای این موضع را مورد بررسی و چالش قرار می‌دهند.
ایران در حال حاضر با تهدیدی مواجه است که ترامپ برای دستیابی به توافق هسته‌ای، ضرب‌الاجلی دو ماهه تعیین کرده است که تا ماه مه به پایان می‌رسد. این فشار زمانی می‌تواند ایران را به آزمایش صبر آمریکا وادارد؛ به‌ویژه اگر استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، برنامه تسلیحات بالستیکی ایران و حمایت تهران از نیرو‌های مقاومت را نیز در مذاکرات بگنجاند.
گزارشی که در فوریه توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی منتشر شد، نشان داد که ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران تا سطح 60 درصد، از دسامبر به طور چشمگیری افزایش یافته است. کارشناسان معتقدند که رسیدن به غنای 90 درصد، آستانه مواد قابل استفاده در تسلیحات هسته‌ای، از این نقطه نسبتاً آسان است. تا تاریخ 8 فوریه، ذخایر اورانیوم 60 درصدی ایران طی فصل گذشته 92.5 کیلوگرم افزایش یافته و به 274.8 کیلوگرم رسیده است. ایران این ذخایر را پاسخی به تحریم‌های آمریکا می‌داند.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1579465/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعای رویترز: ترامپ با کمک اسپیس‌ایکس سامانه دفاع هوایی «گنبد طلایی» را راه‌اندازی می‌کند

مدارس این شهرها فردا تعطیل شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

لپ‌تاپ ایسوس TUF Gaming A14 2025 با نمایشگر 165 هرتزی و RTX 5060 معرفی شد

اروپا ظاهرا جریمه سنگین اپل را به‌تعویق انداخته است

افزایش شهدای جنایت بندر رأس عیسی به 80 نفر

تاکید انصارالله بر شکست مفتضحانه آمریکا در یمن

هدف مقامات اسرائیلی از دیدار با ویتکاف چیست؟

شیخ نعیم قاسم: توهم خلع سلاح حزب‌الله را از سرتان بیرون کنید

بدون تعارف از میزبانی دانشجویان همدانی از قاضی‌القضات

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

جنگ تجاری ترامپ مقدمه جنگ نظامی خواهد بود؟

متهمان قتل مرد تهرانی را شناسایی کنید

رشد آلت کوین‌ها در 2025

مشخصات دوربین CMF Phone 2 Pro رسماً تأیید شد: بهترین سیستم دوربین در رده قیمتی

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

نخست‌وزیر ژاپن: اقدامات تعرفه‌ای آمریکا تأسف‌برانگیز است

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

دیدار محمود عباس با جولانی در سوریه

سقوط مرگبار زن جوان پس از مشاجره با همسرش

ویژگی ریستارت خودکار اندروید هنوز فعال نشده است

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

اولین کتابخوان الکترونیکی تاشو جهان با نمایشگر 8 اینچی معرفی شد

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

واکنش سازمان ملل به حذف طالبان از فهرست ممنوعه روسیه

تشدید تجاوزات اشغالگران به مناطق مختلف کرانه باختری

توصیه فضل الرحمان به دولت پاکستان درباره پناهجویان افغان

گوگل به سوء‌استفاده از انحصار در تبلیغات آنلاین محکوم شد

مرگ مشکوک کودک چهار ساله در بیمارستان

اولترای تمام‌صفحه؛ پرچمدار متفاوت نوبیا به‌زودی از راه می‌رسد

بازدهی بازارها هفته چهارم فروردین 1404؛ سقوط تاریخی دلار

جزئیات فوت دو قاضی؛ علت چه بود؟

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

آغازبررسی‌ اصلاح حجم مبنا،دامنه‌ نوسان ومدل محاسبه‌ شاخص

ارتش یمن: دو ناوهواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

بیانیه تظاهرات میلیونی مردم یمن و تاکید مجدد بر حمایت از غزه

آلمان فروش جنگنده یورو فایتر به ترکیه را وتو کرد

افشای جزئیات پیشنهاد آمریکا برای حل بحران اوکراین

انحراف و واژگونی پژو 206، پنج کشته و مصدوم برجای گذاشت

نتایج آزمون دکتری اعلام شد

اینستاگرام از قابلیت Blend رونمایی کرد؛ ساخت فید شخصی‌سازی‌شده برای ریلزها

شهردار اسبق تهران که همسرش را به قتل رسانده بود، دوباره خبرساز شد

آماری حیرت‌آور از میزان آلودگی هوای تهران نسبت به استاندارد جهانی

آغاز عملیات اجرایی اولین جایگاه سوخت 3 منظوره در جنوب پایتخت

وزیر ارتباطات: قرارداد با اپراتور اینترنت ماهواره‌ای یاه‌کلیک در دستور کار است

اردوغان: غزه برای مردم فلسطین باقی خواهد ماند

حمله موشکی ارتش یمن به مجاورت فرودگاه بن گوریون و عملیات نظامی دوگانه علیه ناوهای هواپیمابر آمریکا

پراید با دنا تصادف کرد، 2 سکه هخامنشی کشف شد!

جعبه گشایی ویوو X200 Ultra رهبر آینده دوربین موبایل را در هر سه رنگ آن نشان می‌دهد