پیام ویژه

آخرين مطالب

فرجی راد: دور اول مذاکرات، برد برای هر دو طرف بود/ یک سوم راه طی شده سياسي

فرجی راد: دور اول مذاکرات، برد برای هر دو طرف بود/ یک سوم راه طی شده
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - استاد ژئوپلیتیک و کارشناس مسائل بین‌المللی با اشاره به اینکه ترامپ پای مذاکره خوب کوتاه می‌آید، گفت: دو طرف نگران بودند که به بن بست برسند؛ لذا وقتی تمرکز بر مسأله هسته‌ای بوده، من معتقدم که نزدیک یک سوم راه رفته شده و اگر همین مسیر طی شود، شاید بتوانند در یکی دو ماه مذاکرات خودشان را حل کنند یا حداقل در کلیات به توافق برسند و بعد هم روی جزئیات وقت صرف کنند. تا اروپایی‌ها بتوانند مسأله اسنپ بک یا مکانیزم ماشه را نادیده بگیرند و تحریم‌های ایران بعد از مهر ماه دیگر ادامه پیدا نکند.

در ادامه مشروح گفت‌وگو با عبدالرضا فرجی راد را می‌خوانید:
ارزیابی شما از دور اول مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان چیست؟ آیا می‌توان دورنمای مشخص و مثبتی را برای این مذاکرات در نظر داشت؟
خبر‌هایی که می‌رسد، خوب و مثبت است. یعنی همین که اعلام شده هفته آینده مذاکرات ادامه پیدا می‌کند، نشان می‌دهد که انتظارات ایران تا حدودی برآورده شده است. ایرانی‌ها اعلام کردند که مذاکرات غیرمستقیم است، چون نگرانی داشتند آمریکایی‌ها علاوه بر موضوع هسته‌ای، روی مسائل موشکی و مسأله مقاومت تمرکز داشته باشند؛ و اعلام کرده بودند صرفا روی مذاکرات هسته‌ای تمرکز می‌کنند و مورد پذیرش آنها نخواهد بود که درباره مسائل دیگر صحبت شود.
البته ترامپ هم بار‌ها اعلام کرد که می‌خواهد روی مسائل هسته‌ای تمرکز کند و فقط می‌خواهد که ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد. آن طور که شواهد نشان می‌دهد، آمریکا روی همین تمرکز کرده‌اند. به همین خاطر من تصور می‌کنم که مذاکرات پیش رفته؛ هرچند که در دور اول وارد جزئیات نشدند و بیشتر در کلیات و زمان دور دوم بحث شد. احتمالا ایران مسأله تحریم‌ها را هم مطرح کرده؛ که حتما ایران اصرار دارد در طی مذاکرات، آمریکا تحریم‌هایی را هم بردارد.
دو طرف نگران بودند که به بن بست برسند؛ لذا وقتی تمرکز بر مسأله هسته‌ای بوده، من معتقدم که نزدیک یک سوم راه رفته شده و اگر همین مسیر طی شود، شاید بتوانند در یکی دو ماه مذاکرات خودشان را حل کنند یا حداقل در کلیات به توافق برسند و بعد هم روی جزئیات وقت صرف کنند. تا اروپایی‌ها بتوانند مسأله اسنپ بک یا مکانیزم ماشه را نادیده بگیرند و تحریم‌های ایران بعد از مهر ماه دیگر ادامه پیدا نکند.
آیا به لحاظ حقوقی امکان بازگشت آمریکا به برجام وجود دارد یا باید توافق دیگری صورت بگیرد؟
ترامپ روی برجام حساس است و همیشه گفته و روز‌های اخیر هم تکرار کرده که ما چیزی بهتر از برجام را می‌خواهیم. البته ترامپ با همه کشور‌ها می‌گوید چیز بهتر و بیشتری را می‌خواهیم، ولی پای مذاکره هم خوب کوتاه می‌آید. مثلا دوره قبل ریاست جمهوری‌اش در ارتباط با کانادا و مکزیک، خیلی از نفتا (توافق سه جانبه بین آمریکا، کانادا و مکزیک) ناراحت بود و با هم مذاکره کردند و یک چیز جدید را امضاء کردند؛ اما بیشتر به نفع کانادا شد. یا در رابطه با همین تعرفه‌ها، اول خیلی سخت‌گیری کرد، ولی بعد گذشت‌های خاص خودش را هم داشت؛ لذا ترامپ می‌خواهد در مذاکرات سرعت عمل داشته باشد. در واقع عجله دارد برای اینکه بگوید من رئیس جمهور آمریکا قول‌هایی که دادم را عملی کردم. فکر می‌کنم امشب یا فردا هم مصاحبه داشته باشد و مسائل مذاکرات عمان را مثبت مطرح کند. تصور می‌کنم این مذاکرات ادامه پیدا کند و مثبت هم ادامه پیدا کند. درگیری به نفع هیچ کدام از طرفین نیست و ترامپ دقیقا مثل ایرانی‌ها می‌خواهد که این مذاکرات به نتیجه برسد.
اینکه این بار قبل از تیم آمریکایی، وزارت خارجه ایران بیانیه داد و آقای عراقچی هم مصاحبه کرد و کلیاتی از بحث مذاکرات انجام شده را مطرح کرد، چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا ایرانی‌ها می‌خواهد ابتکار عمل رسانه‌ای که پیش از این تصور می‌شد با آمریکایی‌ها است را جبران کنند؟
اولا در داخل کشور انتظارات بالا بود که وزیر خارجه یک خبری بدهد و دوم اینکه طبیعتا با توجه به سابقه مذاکرات عمان که اول ترامپ مطرح و همه به ویژه نتانیاهو را متعجب کرد، لذا آقای عراقچی این بار سریع مصاحبه کرد که ابتکار عمل را در اطلاع‌رسانی داشته باشد؛ و طبیعتا هم آمریکایی‌ها نباید تفاوت زیادی در پخش این خبر داشته باشند. حتما هر دو طرف اظهار امیدواری می‌کنند و ارزیابی مثبت خواهند داشت؛ شاید هم ترامپ یک مقدار بیشتر از آقای عراقچی.
اینکه چهارچوب‌های مدنظر ایران توسط آمریکایی‌ها پذیرفته شد، یعنی مذاکره غیرمستقیم برگزار شد و فقط به بحث‌های هسته‌ای پرداختند، را چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌توان امیدوار بود که این مذاکرات زودتر به نتیجه برسد؟
همین که وزیر خارجه مصاحبه کرده و گفته فضا مثبت بوده و روز دیگری را برای مذاکره انتخاب کرده‌اند، نشان می‌دهد ایران به خواسته‌اش رسیده است. آمریکایی‌ها هم متوجه این موضوع بودند و خود ترامپ هم همین را مطرح می‌کرد که من فقط می‌خواهم در رابطه با مسائل هسته‌ای صحبت کنم.
البته این مذاکرات باید دفعات متعدد ادامه پیدا کند و باید برد – برد باشد. اگر بگوییم ما پیروز شده‌ایم و آنها باخته‌اند، ممکن است روی مذاکرات اثر منفی بگذارد؛ لذا ما باید بگوییم دور اول مذاکرات، برد برای هر دو طرف بوده که توانسته‌اند یک توافق اولیه برای ادامه مذاکرات داشته باشند و امیدواریم این برد – برد ادامه پیدا کند تا به یک توافق برسند و سندی را امضاء کنند.
من تصور می‌کنم این احتمال وجود دارد که در دور‌های بعدی مذاکرات غیرمستقیم، تبدیل به مذاکرات مستقیم شود. یعنی اینکه ایرانی‌ها اصرار داشتند مذاکرات غیرمستقیم باشد، به این علت بود که این نگرانی وجود داشت که مسائل غیر هسته‌ای مطرح شود. حالا که یک مقدار خیال‌شان راحت شده، این احتمال را باید بدهیم که مذاکرات بعدی مستقیم باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1579810/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هجوم ملخ‌ها به یک روستا

بازار کم نوسان سکه و طلا؛ دلار در کانال 86 هزار تومان قرار گرفت

سرمقاله همشهری/ زنده نگه داشتن آیین تماشای جمعی سریال ایرانی

آمریکا 6 سفارت خود در آفریقا را تعطیل می‌کند

عقب‌نشینی سازمان توسعه تجارت از اخذ 100 درصدی تعرفه خودرو

ریزش اسکلت یک ساختمان در اثر وزش باد شدید

سرقت وحشتناک از زنی که کودک در آغوش داشت!

تحریم کالاهای رژیم صهیونیستی در پاکستان

انگیزه ایثارگران مشغول به‌کار دستخوش نگاه‌های تبعیض‌آمیز قرار نگیرد

ارتباط با ایلان ماسک از بزرگترین تهدیدهای کسب و کار شد

مادر شهیدان والامقام «وطنی» از بهشهر مازندران آسمانی شد

صاحبان خودروهای پلاک‌ مخدوش به 6 ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شوند

ماجرای افرادی که بازیچه دست کاسبان تحریم شدند چیست؟

سرمقاله کیهان/ لزوم «آرایش جنگی» در نبرد اقتصادی

نظر کره شمالی درباره تحولات غزه

استرداد متهم خیانت در امانت 12 کیلوگرم طلا به کشور

شهادت اسیر فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی

اولین سخنرانی بایدن پس از ترک کاخ سفید: ترامپ اول شلیک می‌کند بعد نشانه می‌گیرد

جزییات محدودیت‌ها و ممنوعیت‌های ترافیکی ویژه مراسم روز ارتش در پایتخت

سرمقاله ایران/ نتیجه نوروز امسال

بنیاد شهید و امور ایثارگران در حوزه درمان جامعه ایثارگری عملکرد مطلوبی داشته است

هواوی احتمالاً همچنان تراشه‌های هوش مصنوعی خود را از TSMC تأمین می‌کند

عارف: برای رانندگی صحیح به آموزش‌های فرهنگی مناسب نیاز است

کلید خوردن تفحص مجلس از بانک مرکزی

استاد دانشگاه تهران: باید مراقب روش‌های مذاکراتی خاص امریکا باشیم

شکایت اولین ایالت آمریکا از «دونالد ترامپ»

کشف مجسمه‌‌ای 7 هزار ساله شبیه به فرازمینی‌ها در کویت!

سرمقاله اعتماد/ ایران و آمریکا: از مسقط تا رم

گروسی با چه دستورکاری به تهران آمد؟

OpenAI از مدل‌های هوش مصنوعی استدلالی o3 و o4-mini رونمایی کرد

پیش‌بینی وزش باد شدید و بارش‌ پراکنده در نیمه شمالی و شرقی کشور

سرمقاله آرمان ملی/ اهمیت سفر گروسی به ایران

سگ زرد برادر شغاله یعنی همین سخنان جان کری!

آماری از قیمت کالای اساسی؛ چای خارجی گران شد

وان پلاس Nord CE 5 با طراحی مشابه آیفون 16 دیده شد

ضرورت پیگیری اولویت‌های اقتصادی بدون شرطی‌سازی جامعه به مذاکرات

هشدار کره شمالی به آمریکا

سرمقاله آرمان امروز/ راه‌های تضمین مذاکره

هوای تهران «پاک» شد

برنامه امضای تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل توسط بنیاد مازندران

مایکروسافت مدل هوش مصنوعی سبک و کارآمدی معرفی کرد که روی CPU اجرا می‌شود

وکیل تتلو: این خواننده شاکی خصوصی ندارد و حکم اعدام او برای «سب‏‌النبی» است

از ایجاد معاونت بلاتکلیف تا ادغام آن در معاونتی بی‌ربط

وزیر آموزش و پرورش: هرگز اهرم فشار در عزل و نصب‌ها را نپذیرفتم

سرمقاله هم میهن/ درباره یک انتصاب؛ راهبرد و کارگزار

مادر شهیدان والامقام «رخشانی» از مازندران آسمانی شد

ابلاغ دستورالعمل وام ودیعه مسکن؛ ثبت‌نام فقط در سامانه "تم"

انصارالله: آمریکایی‌ها بهای سنگینی خواهند داد

آخرین مک مینی مجهز به پردازنده اینتل وارد دسته محصولات قدیمی اپل شد

سرمقاله سازندگی/ ناترازی سیاسی

ویکی پدیاجستجو