پیام ویژه

آخرين مطالب

خداحافظی با بازرسان آژانس؟ یادداشت

خداحافظی با بازرسان آژانس؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علی ملکی| رافائل گروسی، مدیر‌کل آژانس انرژی اتمی امروز در حالی به تهران می‌آید که رایزنی‌های ایران و آمریکا بر سر مسائل هسته‌ای در حال انجام است. از زمان انتشار اخبار مذاکرات طرفین، ادعا‌های مختلفی درباره شروط طرفین بر سر مسائل هسته‌ای آغاز شد. نگاه بدبینانه مبنی بر برچیده‌شدن کامل این تأسیسات از ایران بود که ریشه در پروژه لیبیزاسیون مطروحه توسط نتانیاهو و سناتور جمهوری‌خواه داشت. تحلیل دیگر اما مبتنی بر حفظ ظرفیت غنی‌سازی کنونی و استفاده از آن برای مسائل غیرنظامی بود. استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در مذاکرات غیرمستقیم تهران و واشنگتن، شب گذشته در مصاحبه‌ای با فاکس‌نیوز ادعا کرد که آن‌ها [ایران] نیازی به «غنی‌سازی بیش از 3.67 درصد» ندارند، اما در برخی موارد تا 60 درصد و در موارد دیگر تا 20 درصد غنی‌سازی کرده‌اند که این پذیرفتنی نیست. این در حالی است که ایران طبق برجام همین میزان 3.67 غنی‌سازی را داشت اما با بدعهدی آمریکایی‌ها و خروج از این پیمان میزان غنی‌سازی افزایش یافت. دونالد ترامپ هم دوشنبه‌شب در دیدار با رئیس‌جمهور السالوادور، تهدیداتش علیه ایران را تکرار کرد و در پاسخ به سؤال یک خبرنگار مبنی بر اینکه این تهدیدات شامل حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران می‌شود، گفت: «البته که شامل آن می‌شود.» کنار هم قرار گرفتن این گزاره‌ها اهمیت ششمین سفر گروسی به عنوان مدیر‌کل آژانس به ایران را دوچندان می‌کند.
گروسی در نقش مکمل؟
سفر گروسی در مقطع حساسی از دیپلماسی هسته‌ای ایران انجام می‌شود. تمنای ترامپ برای مذاکرات مستقیم و از آن طرف تهدیدات مکرر حمله نظامی به ایران، تحرکات وحشیانه اسرائیل و عدم استقبال آن‌ها از هرگونه توافق بین ایران و آمریکا و سیاسی‌کاری‌های خود گروسی علیه تأسیسات هسته‌ای ایران بخشی از فضای کنونی معطوف به تصویر کشور است.
گروسی مدعی است که پیشرفتی در اجرای پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) حاصل نشده، ادعایی که با همکاری گسترده ایران، از جمله دسترسی به دو سایت ادعایی و نظارت بی‌سابقه آژانس، در تناقض است. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی بار‌ها تأکید کرده که تعاملات ایران بر اساس NPT است و فشار برای اجرای پروتکل الحاقی، که ایران به دلیل بدعهدی غرب در برجام آن را لغو کرده، غیرقانونی است.
در این میان، مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، که از شنبه گذشته آغاز شده، می‌تواند حداقل ایران را از شنیدن تناقض‌های موجود در ادعا‌های تروئیکای اروپایی و طرف آمریکایی آسوده کند. این مذاکرات، با واسطه‌گیری عمان، با هدف رفع کامل تحریم‌ها در جریان است؛ هرچند گروسی در برهه‌های مختلف به تهران سفر کرده اما این سفر می‌تواند به نوعی مکمل مذاکرات باشد.
تناقض‌های آقای مدیر
رافائل گروسی از زمان تصدی پست مدیرکلی آژانس، بار‌ها به ایران سفر کرده است، اما رفتار‌های دوگانه و سیاسی‌کاری او در قبال برنامه هسته‌ای کشور، همکاری‌های دو جانبه را فقط از سوی ایران محقق ساخته و قطعنامه‌های ضد ایرانی که ریشه در گزارش‌های خلاف واقع آژانس دارد، حاکی از عدم همکاری این سازمان با ایران است. او در این مدت حدود هشت سفر به ایران داشته که در اکثر اوقات با اظهارات ضدایرانی همراه بوده است. شهریور 1399 اولین سفر گروسی به ایران در سمت جدیدش بود. او در تهران با علی‌اکبر صالحی و محمدجواد ظریف دیدار کرد. آژانس ادعا‌هایی درباره ذرات اورانیوم در سایت‌های اعلام ‌نشده مطرح کرده بود. ایران با حسن نیت، توافقی موقت برای دسترسی آژانس امضا کرد، اما گروسی پس از بازگشت، تحت فشار غرب، همکاری ایران را ناکافی خواند.
اسفند همان سال در آستانه توقف اجرای پروتکل الحاقی، گروسی به تهران آمد و توافقی سه‌ماهه برای نظارت محدود آژانس حاصل شد. این توافق، نتیجه دیپلماسی ایران برای جلوگیری از تنش بود، اما گروسی در گزارش‌های بعدی، با نادیده گرفتن همکاری ایران، بازهم اتهامات دوپهلویش علیه دکترین هسته‌ای ایران را مطرح کرد. آبان سال 1400 گروسی با محمد اسلامی و حسین امیرعبداللهیان دیدار کرد. او پس از بازگشت به وین، ایران را به عدم همکاری متهم کرد، اتهامی که با توجه به نظارت 10 برابری آژانس بر ایران بیش از سایر اعضای ‌NPT در تناقض بود.
در اسفندماه 1401 مدیرکل آژانس پس از گزارش مغرضانه آژانس درباره کشف اورانیوم غنی‌شده 84 درصدی، به تهران سفر کرد. ایران با شفاف‌سازی، ابهامات را رفع کرد و بیانیه مشترکی برای همکاری داوطلبانه امضا شد؛ اما گروسی این بیانیه را الزام‌آور تفسیر کرد و به زیاده‌خواهی‌های آژانس ادامه داد، در حالی که ایران آن را کاملاً داوطلبانه صورت داده بود. در آبان همان سال رافائل گروسی با عراقچی، اسلامی و پزشکیان دیدار کرد. این سفر در سایه فشار تروئیکای اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران انجام شد. او از تأسیسات «نطنز» و «فردو» بازدید کرد و مذاکرات را سازنده خواند، اما پس از بازگشت، رفتار‌های متناقض همیشگی را تکرار کرد.
همکاری طبق چهارچوب‌ها ادامه دارد
رافائل گروسی در اظهارات خود بار‌ها دچار تناقض شده است. او از یک سو برنامه هسته‌ای ایران را صلح‌آمیز می‌خواند و از سوی دیگر با اتهامات مبهم ایران را به عدم همکاری متهم می‌کند. این دوگانگی، نشانه سیاسی‌کاری او تحت فشار غرب است. در سال 2023، گزارش محرمانه‌ای درباره غنی‌سازی 84 درصدی ایران در رسانه‌های خارجی منتشر شد. این در حالی بود که ادعای مذکور اصلاً با اسناد معتبر تأیید نشده بود. این اقدام حیثیت آژانس را در موضوع حفظ محرمانگی زیر سؤال برد و طبق خواست غرب، فشار بین‌المللی علیه ایران را افزایش داد. گروسی بعداً در تهران اعلام کرد که ابهامات رفع شده، اما این رفتار نشان‌دهنده استفاده آژانس از گزارش‌ها به‌عنوان اهرم فشار بود.
از سوی دیگر لغو مجوز برخی بازرسان آژانس توسط ایران، که به دلیل تخلفات سیاسی آن‌ها انجام شد، با واکنش غیرمنطقی گروسی مواجه شد. او این اقدام را که حق قانونی ایران بود، مانع نظارت خواند، در حالی که بیش از 100 بازرس دیگر همچنان در ایران فعال هستند! اختلافات بر سر سایت‌های ادعایی نیز نمونه دیگری از سیاسی‌کاری آژانس است. ایران با حسن‌نیت، پرونده دو سایت را بست، اما آژانس همچنان بر دو سایت دیگر پافشاری می‌کند. اگر‌چه این رفتار‌های غیرحرفه‌ای و مغرضانه، سطح اعتماد به آژانس را به‌شدت تقلیل داده، اما همکاری‌های داوطلبانه تهران با آژانس همچنان به قوت خود باقی است.
دود تهدید‌ها مواد هسته‌ای را ناپدید خواهد کرد
سفر گروسی به تهران در مقطع فعلی و با توجه به شرایط حاکمی که گفته شد، فرصتی برای ایران است تا با دیپلماسی فعال، از حقوق هسته‌ای خود دفاع کند. حضور گروسی علی‌رغم اینکه می‌تواند بازهم آغشته به تناقض و سیاسی‌کاری و خودنمایی در معرکه هسته‌ای شود، یک پیام واضح دارد و آن پایبندی ایران به معاهدات و چهارچوب حقوقی مربوط به مسائل هسته‌ای است. البته این تحلیل هم وجود دارد که اگر تهدید نظامی جدی علیه ایران شکل بگیرد، ایران بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اخراج خواهد کرد، دسترسی آن‌ها را قطع می‌کند و مواد هسته‌ای را به جایی منتقل خواهد کرد که دست هیچ بازرسی به آن نرسد. این موضع از منظر امنیتی کاملاً منطقی است. ترامپ چندین‌بار تأسیسات هسته‌ای ایران را تهدید به حمله مستقیم کرده، حتی وقتی می‌گوید «دوست دارم ایران را قوی ببینم»، بنابراین ما در راستای اعلام حسن نیت، به علاقه‌مندی ترامپ احترام می‌گذاریم و تأسیساتمان را به جایی منتقل می‌کنیم که ایران همچنان قوی بماند. به بیان دیگر در صورت بروز تهدید نظامی جدی، حضور بازرسان و دسترسی آن‌ها به اطلاعات حساس می‌تواند به افشای داده‌هایی منجر شود که دشمنان ایران، به‌ویژه رژیم‌صهیونیستی، از آن برای هدف‌گیری دقیق تأسیسات هسته‌ای استفاده کنند. منطق این تحلیل روشن است. اگر بازرسان آژانسی که با وجود همکاری قاطع ایران، علیه ایران گزارش می‌نویسند و باعث تنظیم قطعنامه علیه کشور می‌شوند، در شرایط تهدید به مواد هسته‌ای دسترسی داشته باشند، به راحتی اطلاعات را منتقل می‌کنند، دشمن حمله می‌کند و کار تمام می‌شود. از سوی دیگر تجربه تاریخی ما در ترور دانشمندان هسته‌ای و حملات سایبری و فیزیکی به تأسیسات نطنز، لزوم کاربست این سیاست را دوچندان می‌کند. ایران با این موضع، ضمن حفظ همکاری داوطلبانه با آژانس، تأکید دارد که در برابر تهدیدات منفعل نخواهد بود و امنیت ملی‌اش را در اولویت قرار می‌دهد. 
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1581956/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تندروها توجهی به مشکلات مردم ندارند / صداوسیما چرا به افراطی‌ها تریبون می‌دهد؟

اندروید 16 بتا 4 رسماً منتشر شد

تاریخ پیش‌فروش جدید نینتندو سوییج 2 اعلام شد؛ قیمت همان 449٫99 دلار

آمریکا از حملات قریب‌الوقوع احتمالی به خاک سوریه خبر داد

هواپیماهای شبح‌گونه؛ جنگنده‌های نسل پنجم و نسل ششم چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

جدی‌ترین گزینه دولت برای وزارت اقتصاد از زبان نماینده مجلس

رئیس کمیسیون اجتماعی: یارانه خانوار نباید به دلیل درآمد فرزندان قطع شود

دستاورد محققان چینی:‌ توسعه چشم مجهز به هوش مصنوعی که به نابینایان در راه رفتن کمک می‌کند

حمله هوایی آمریکا به صنعا

ترامپ هشدار روبیو در مورد کناره گیری آمریکا از مذاکرات روسیه و اوکراین را کم اهمیت خواند

ادعای رویترز: ترامپ با کمک اسپیس‌ایکس سامانه دفاع هوایی «گنبد طلایی» را راه‌اندازی می‌کند

مدارس این شهرها فردا تعطیل شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 فروردین 1404

هفته حبس نفس‌ها در بازار دلار و طلا

لپ‌تاپ ایسوس TUF Gaming A14 2025 با نمایشگر 165 هرتزی و RTX 5060 معرفی شد

اروپا ظاهرا جریمه سنگین اپل را به‌تعویق انداخته است

افزایش شهدای جنایت بندر رأس عیسی به 80 نفر

تاکید انصارالله بر شکست مفتضحانه آمریکا در یمن

هدف مقامات اسرائیلی از دیدار با ویتکاف چیست؟

شیخ نعیم قاسم: توهم خلع سلاح حزب‌الله را از سرتان بیرون کنید

بدون تعارف از میزبانی دانشجویان همدانی از قاضی‌القضات

پیش بینی قیمت دلار 30 فروردین

جنگ تجاری ترامپ مقدمه جنگ نظامی خواهد بود؟

متهمان قتل مرد تهرانی را شناسایی کنید

رشد آلت کوین‌ها در 2025

مشخصات دوربین CMF Phone 2 Pro رسماً تأیید شد: بهترین سیستم دوربین در رده قیمتی

نماینده سابق ترامپ در امور ایران: تهران برنده دور اول مذاکرات مسقط شد

نخست‌وزیر ژاپن: اقدامات تعرفه‌ای آمریکا تأسف‌برانگیز است

طرح کالابرگ به کجا رسید؟

دیدار محمود عباس با جولانی در سوریه

سقوط مرگبار زن جوان پس از مشاجره با همسرش

ویژگی ریستارت خودکار اندروید هنوز فعال نشده است

آنچه سرمایه گذاران طلا باید در سال 2025 بدانند؛ بحران ذخایر در راه است؟

اولین کتابخوان الکترونیکی تاشو جهان با نمایشگر 8 اینچی معرفی شد

پیش‌بینی بانک آمریکایی از طلای 3500 دلاری

واکنش سازمان ملل به حذف طالبان از فهرست ممنوعه روسیه

توصیه فضل الرحمان به دولت پاکستان درباره پناهجویان افغان

تشدید تجاوزات اشغالگران به مناطق مختلف کرانه باختری

گوگل به سوء‌استفاده از انحصار در تبلیغات آنلاین محکوم شد

مرگ مشکوک کودک چهار ساله در بیمارستان

اولترای تمام‌صفحه؛ پرچمدار متفاوت نوبیا به‌زودی از راه می‌رسد

بازدهی بازارها هفته چهارم فروردین 1404؛ سقوط تاریخی دلار

جزئیات فوت دو قاضی؛ علت چه بود؟

نگرانی جمهوری‌خواهان از به زیر کشیده شدن با سیاست های ترامپ

آغازبررسی‌ اصلاح حجم مبنا،دامنه‌ نوسان ومدل محاسبه‌ شاخص

ارتش یمن: دو ناوهواپیمابر آمریکا را هدف قرار دادیم

بیانیه تظاهرات میلیونی مردم یمن و تاکید مجدد بر حمایت از غزه

آلمان فروش جنگنده یورو فایتر به ترکیه را وتو کرد

افشای جزئیات پیشنهاد آمریکا برای حل بحران اوکراین

انحراف و واژگونی پژو 206، پنج کشته و مصدوم برجای گذاشت