پیام ویژه

آخرين مطالب

الف: وزیر جدید اقتصاد جدید، همان همتی است! یادداشت

الف: وزیر جدید اقتصاد جدید، همان همتی است!
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - الف /متن پیش رو در الف منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فهرست نامزدهای مدنظر دولت برای سکانداری وزارت اقتصاد را کسانی تشکیل می‌دهند که خاستگاه فکری مشترکی با عبدالناصر همتی داشته و همین مسئله نگرانی‌های بسیاری را در خصوص تبعات منصب‌گرفتن هر یک از این افراد ایجاد کرده است.
 در حالی که بیش از 50 روز از استیضاح و برکناری عبدالناصر همتی، وزیر پیشین اقتصاد می‌گذرد هنوز دولت تصمیم مشخصی را در معرفی وزیر جدید پیشنهادی خود به مجلس نگرفته است.
انتظار می‌رفت در شرایطی که اقتصاد ایران با تلاطم‌های بسیاری روبرو بوده و دولت چهاردهم هم نتوانسته عملکرد مطلوبی را پس از روی کار آمدن خود بر جای بگذارد، دولت به جمع‌بندی زودتری در این خصوص برسد اما از 12 اسفندماه سال گذشته، وزارت اقتصاد با سرپرست اداره می‌شود که مدت زمان زیادی محسوب می‌شود.
طولانی‌شدن حضور سرپرست در یک وزارت‌خانه، زمانی توجیه می‌یابد که شخص سرپرست، گزینه پیشنهادی نهایی دولت باشد اما بر اساس اخبار و گمانه‌زنی‌های مطروحه، گزینه‌های دیگری غیر از سید رضا اکرمی،‌ سرپرست کنونی وزارت اقتصاد مدنظر دولت برای سکانداری ساختمان باب همایون هستند.
طیب‌نیا، مدنی‌زاده و دیگران
پیش از تشکیل دولت چهاردهم، بسیاری گزینه اصلی و نهایی مسعود پزشکیان برای وزارت اقتصاد را علی طیب‌نیا، وزیر اقتصاد دولت اول روحانی قلمداد می‌کردند و علت این امر، چیزی نبود جز فعالیت و نقش‌آفرینی جدی طیب‌نیا در انتخابات.
این اقتصاددان در کنار محمدجواد ظریف و محمدجواد آذری‌جهرمی، جزو جدی‌ترین فعالین ستاد انتخابات پزشکیان بودند و همچنین به دلیل روابط حسنه این دو، محتمل‌ترین گزینه طیب‌نیا محسوب می‌شد اما شرایط به سمتی رفت که وی جزو فهرست کابینه پیشنهادی پزشکیان به مجلس نبود و در نهایت طیب‌نیا در مردادماه سال گذشته به سمت مشاور عالی رئیس‌جمهور منصوب شد.
اما حضور او در این جایگاه هم دیری نپایید و از پاییز سال گذشته و به دلیل آنچه که برخی اختلاف نظر عنوان می‌کردند، وی استعفا داد و از قطار دولت پیاده شد؛‌ استعفایی که در ابتدا رسانه‌ای نشد و پس از چند ماه، سرانجام محمد‌جعفر قائم‌پناه، معاون اجرایی رئیس‌جمهور بر آن صحه گذاشت.
با وجود تجربه ناخوشایند و کوتاه‌مدت همکاری طیب‌نیا با دولت وفاق، اما وی همچنان در کانون توجهات مقامات دولت قرار دارد و او جدی‌ترین گزینه‌ای است که رئیس‌جمهور برای وزارت اقتصاد در نظر دارد؛ حتی با وجود عدم تمایل طیب‌نیا و مخالفت‌های جدی خود.
محمد مهدی طباطبایی، معاون ارتباطات و اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهور، درباره وزیر پیشنهادی اقتصاد می‌گوید: «در این مورد ابتدا لیست مفصلی مورد بررسی قرار گرفت. مشورت‌های انجام شد و در نهایت منحصر به سه یا چهار گزینه شدیم و اکنون این گزینه‌ها به یک مورد رسیده است».
وی در خصوص گمانه زنی‌ها در مورد نهایی شدن حضور طیب نیا در وزارت اقتصاد خاطرنشان کرد: «آقای طیب نیا از پذیرفتن وزارت پرهیز دارد، البته گزینه اول دکتر پزشکیان حتماً آقای طیب نیا بود، اما تنها مانعی که وجود دارد عدم پذیرش ایشان است. هنوز هم گزینه اول آقای پزشکیان، آقای طیب نیا است، اما ایشان این مسئولیت را تا کنون نپذیرفته».
طباطبایی در ارتباط با برخی گمانه‌زنی‌ها مبنی بر عنوان شدن شروطی از سوی طیب نیا برای پذیرش وزارت اقتصاد از جمله اعمال تغییرات در بانک مرکزی، اظهار کرد: «چنین شروطی از سوی ایشان مطرح نشده اما ایشان کلیاتی را به عنوان مطلوبات برای وزارت مطرح کردند که اگر قرار است وزیر شود شاید آن کلیات تحقق کاملش ممکن نباشد».
اما در کنار طیب‌نیا،‌ نام‌های دیگری هم برای سکانداری وزارت اقتصاد به گوش می‌رسد. محمدباقر نوبخت، شمس‌الدین حسینی، سید کامل تقوی‌نژاد، فرهاد نیلی، حمید پاداش، حجت‌الله صیدی و علی مدنی‌زاده افرادی هستند که بر اساس برخی گمانه‌زنی‌ها و شنیده‌ها، برای وزارت اقتصاد مدنظر رئیس‌جمهور قرار گرفته‌اند. 
در این میان، نام مدنی‌زاده بیش از هر گزینه دیگری برای این کرسی در محافل و رسانه‌ها مطرح شده؛ فردی که سابقه اجرایی چندانی نداشته و تنها فعالیت جدی او در عرصه دانشگاهی بوده. او دارای مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی برق دانشگاه شریف است و پس از آن به آمریکا مهاجرت کرد و مدرک کارشناسی ارشد رشته ریاضیات کاربردی از دانشگاه استنفورد را اخذ کرد. سپس دکترای اقتصاد خود از دانشگاه شیکاگو را گرفت و در سال 92 با بازگشت به ایران، مشغول تدریس در دانشگاه صنعتی شریف شد. در حال حاضر هم رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف است.
وزیرجدید اقتصاد جدید، همان همتی است!
فارغ از اسامی و چهره‌هایی که نامشان به کرات در رسانه‌ها مطرح شده و حتی با چشم‌پوشی از خط و ربط‌های سیاسی آن‌ها، مسئله‌ای که از اهمیت بسزایی برخوردار بوده، چارچوب فکری این افراد است. مروری بر پیشینه، دیدگاه‌ها و عملکرد تمامی گزینه‌هایی که نامزد معرفی به مجلس برای عهده‌داری این وزارت‌خانه هستند، از خاستگاه فکری مشترک حکایت می‌کند.
معتقدین به اقتصاد آزاد، حامیان آزادسازی قیمت‌ها و شوک‌درمانی، عدم دخالت دولت در عرصه اقتصاد، خصوصی‌سازی‌، سرکوب مزدی، یارانه‌زدایی و به عبارتی باورمندان به سیاست‌های تعدیل ساختاری، فهرست اصلی نامزدهای مدنظر دولت برای سکانداری وزارت اقتصاد را تشکیل می‌دهند که هیچ تفاوتی با عبدالناصر همتی ندارند و همین مسئله نگرانی‌های زیادی را در خصوص تبعات منصب‌گرفتن هر یک از این افراد ایجاد کرده است.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1584741/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بارش رگباری باران در تهران

سقوط درخت روی خودرو در دریاچه چیتگر

شیوه‌نامه نقل و انتقال فرهنگیان اعلام شد

طوفان و صاعقه وحشتناک در آسمان تهران

توضیحات مدیرکل گمرگ درباره وضعیت جابجایی کالا در بندر شهید رجایی

احتمال جنگ هند و پاکستان وجود دارد

شروع پیچیده مذاکرات کارشناسی

طوفان در طبس حادثه آفرید

طوفان شدید تهران را در هم نوردید

آسمان تهران پیش از غروب آفتاب تاریک شد

رشد قیمت سکه و طلا؛ دلار در ایستگاه 82 هزار تومان ایستاد

گوگل شاید عرضه عمومی خودروهای خودران را شروع کند

ناگهان انفجار؛ روایت‌های مستقیم از حادثه مهیب دیروز

توسعه روابط روسیه و سومالی محور مذاکرات موگادیشو

خلق صحنه‌ای شیرین در حادثه تلخ بندر شهید رجایی

آخرین وضعیت آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی

بالگرد هلال‌احمر در حال عملیات اطفای حریق در اسکله شهید رجایی

برگزاری رزمایش مشترک فیلیپین و آمریکا در دریای جنوبی چین

زورآزمایی هند و پاکستان به مکران رسید

پیام آیت الله نوری همدانی در پی حادثه انفجار در بندر شهید رجایی

پرواز مجدد بالگردها برای اطفای آتش در بندر شهید رجایی

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو: در انفجار بندر شهید رجایی خودروهای وارداتی زیاد آسیب ندیده است

مرورگر Samsung Internet احتمالاً در One UI 8 متحول می‌شود

واکنش حماس به انتخاب «حسین الشیخ» در جایگاه معاون «محمود عباس»

تصاویر جدید هوایی از محل انفجار در بندر شهید رجایی

ذخایر راهبردی موجود در بندر شهید رجایی امن هستند

اقدامات ترامپ در 100 روز اول و برهم خوردن نظم جهانی

عیادت رئیس جمهور از مصدومان حادثه بندر شهید رجایی

آخرین وضعیت فعالیت اقتصادی در بندر شهید رجایی

مدیر عامل مرکز مبادله ارز و طلا: نرخ ارز مسافرتی همان نرخ ارز توافقی خواهد بود

هلال احمر: 90 درصد آتش بندر شهید رجایی اطفا شده است

مدیر عاملی مرکز مبادله ارز و طلا: نرخ ارز مسافرتی همان نرخ ارز توافقی خواهد بود

ارتش پاکستان از هلاکت 54 تروریست در مرز با افغانستان خبر داد

اراضی پتروشیمی میانکاله پس گرفته شد

آتش‌سوزی در بندر شهید رجایی امشب مهار می‌شود

حمله مجدد رژیم صهیونیستی به چادرهای آوارگان فلسطینی

پاکستان: مداخله در 2 جنگ داخلی افغانستان اشتباه بود

تامین نیازهای خونی حادثه دیدگان بندر شهید رجایی

کالابرگ الکترونیکی با وصول منابع بودجه ادامه می‌یابد

گوشی ارزان ویوو Y37c با نمایشگر 90 هرتز و باتری پرظرفیت معرفی شد

رسانه عبری: از سرگیری جنگ در غزه یعنی تلفات و سرخوردگی بیشتر ارتش

رسوایی جدید در پنتاگون؛ تلفن شخصی ابزار شرط‌بندی و فرماندهی هگست

اعلام آمادگی شهرداری تهران برای امدادرسانی به آسیب‌دیدگان حادثه بندر شهید رجایی

قطب تجارت کشور در کمتر از 24 ساعت به مدار فعالیت بازگشت

خبر جدید روسیه درباره صلح در اوکراین

اولین واکنش حماس به انتخاب معاون «عباس»

واکنش جدید روسیه درباره صلح در اوکراین

تهدید به ترور نتانیاهو در قلب تل‌آویو

کاروان ویژه جانبازان با تمهیدات کامل عازم سرزمین وحی می شود

فروش آرد خارج از سامانه سیما ممنوع شد