پیام ویژه

آخرين مطالب

افزایش 14 درصدی تورم سالانه برق؛ سوخت نیروگاه‌ها گران شود قیمت تولید برق بالا می‌رود اقتصادي

افزایش 14 درصدی تورم سالانه برق؛ سوخت نیروگاه‌ها گران شود قیمت تولید برق بالا می‌رود
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - تجارت نیوز / شاخص قیمت تولیدکننده برق برای اسفند سال 1403 منتشر شد. این شاخص نسبت به سال 1402، 14.5 درصد افزایش یافت. رشد سالانه این شاخص، نشان‌دهنده بالا رفتن متوسط قیمت دریافتی نیروگاه‌ها طی سال 1403 نسبت به سال 1402 است.
شاخص قیمت تولیدکننده برق، یکی از شاخص‌های اقتصادی است که تغییرات قیمت‌های فروش برق از سوی تولیدکنندگان به شبکه توزیع یا مصرف‌کنندگان نهایی را اندازه‌گیری می‌کند.
این شاخص که به‌طور عمده بر قیمت برق تولیدی نیروگاه‌ها متمرکز است، به‌عنوان یکی از معیارهای تورم در بخش تولید برق مورد استفاده قرار می‌گیرد.
بر اساس آخرین گزارش منتشر شده توسط مرکز آمار ایران، شاخص قیمت تولیدکننده در بخش برق در اسفندماه 1403 به عدد 420.0 رسید. این شاخص نسبت به ماه قبل 1.7 درصد کاهش نشان می‌دهد، اما در مقایسه با ماه مشابه سال قبل 27.7 درصد افزایش یافته است.
همچنین، تورم سالانه این بخش در دوازده ماه منتهی به اسفند 1403 نسبت به مدت مشابه سال قبل، 14.5 درصد رشد داشته است.
بازار



افزایش تورم بخش برق نسبت به سال 1402
در اسفندماه سال 1403، شاخص قیمت تولیدکننده برق نسبت به بهمن‌ماه 1.7 درصد کاهش یافت. این در حالی است که در بهمن 1403، تورم ماهانه 0.9- درصد بوده و بنابراین میزان کاهش تورم در اسفند 0.8 درصد بیشتر شده است.
به بیان دیگر، میانگین قیمت فروش برق توسط نیروگاه‌ها به شرکت‌های توزیع برق در اسفند نسبت به بهمن کاهش یافته است. بررسی تغییرات شاخص در بازه‌های زمانی مختلف مصرف برق نشان می‌دهد که در این ماه، قیمت برق در ساعات اوج‌بار 0.7 درصد افزایش، در ساعات میان‌بار 3.0 درصد کاهش و در ساعات کم‌بار 0.7 درصد کاهش داشته است.
تورم نقطه به نقطه شاخص قیمت تولیدکننده برق در اسفندماه 1403 به 27.7 درصد رسید. این میزان نسبت به تورم نقطه به نقطه بهمن‌ماه یعنی 31.9 درصد، 4.2 واحد درصد کاهش داشته است.
تحلیل تغییرات قیمتی در ساعات مختلف مصرف برق نشان می‌دهد که در مقایسه با اسفند سال گذشته، قیمت برق در ساعات اوج‌بار 41.3 درصد، در ساعات میان‌بار 35.3 درصد و در ساعات کم‌بار تنها 1.6 درصد رشد داشته است.
شاخص قیمت تولیدکننده برق در دوازده ماه منتهی به اسفندماه 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل، 14.5 درصد افزایش نشان می‌دهد. این میزان در مقایسه با مدت مشابه در بهمن‌ماه یعنی 15.1 درصد، 0.6 واحد درصد کمتر شده است.
به عبارت دیگر، میانگین قیمت دریافتی توسط نیروگاه‌های برق به ازای فروش محصول خود به شرکت‌های توزیع برق، در دوازده ماه منتهی به اسفند 1403 نسبت به دوره مشابه در ماه قبل، 14.5 درصد افزایش داشت.
بررسی تغییرات به تفکیک زمان مصرف نشان می‌دهد که در این دوره، قیمت برق در ساعات اوج‌بار 14.4 درصد، در ساعات میان‌بار 15.0 درصد و در ساعات کم‌بار 13.5 درصد رشد داشته است.
افزایش قیمت سوخت نیروگاه‌ها به افزایش قیمت برق می‌انجامد
مطابق مصوبه هیات وزیران در روز 28 اسفند 1403، نرخ سوخت نیروگاه‌هایی که تمام یا بخشی از برق تولیدی خود را به شبکه برق تحویل می‌دهند، 50 درصد افزایش یافت.
مطابقه این مصوبه، افزایش 1.5 برابری قیمت‌ها نسبت به سال 1403، به ازای هر لیتر فرآورده نفتی و هر مترمکعب گاز طبیعی تحویلی به نیروگاه‌ها با احتساب عوارض و مالیات بر ارزش افزوده 270 تومانی تعیین شد.
سوخت یکی از اصلی‌ترین مولفه‌های هزینه‌ای در تولید برق است. افزایش 50 درصدی قیمت سوخت، به‌ویژه برای نیروگاه‌های گازی با راندمان پایین، هزینه‌های تولید را به شدت بالا می‌برد. این تغییر می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر شاخص قیمت تولیدکننده برق در ماه‌های آینده داشته باشد.
اثر افزایش هزینه بر شاخص قیمت تولیدکننده برق
با رشد هزینه‌های تولید به دلیل افزایش نرخ سوخت نیروگاه‌ها، این احتمال وجود دارد که شاخص قیمت تولیدکننده برق در ماه‌های آتی روند صعودی داشته باشد. این شاخص که میانگین قیمت فروش برق توسط نیروگاه‌ها را نشان می‌دهد، به‌طور طبیعی با افزایش هزینه نیروگاه‌ها افزایش می‌یابد.
تصویب افزایش 50 درصدی نرخ سوخت نیروگاه‌ها توسط هیات وزیران، چشم‌انداز شاخص قیمت تولیدکننده برق در سال 1404 را دستخوش تغییر می‌کند. سوخت نیروگاه‌ها به‌ویژه در نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی، یکی از مهم‌ترین اجزای هزینه تولید برق محسوب می‌شود. افزایش قیمت سوخت به‌طور مستقیم هزینه تمام‌شده تولید برق را بالا می‌برد.
هرچند در اسفند 1403 کاهش شاخص قیمت تولیدکننده برق نسبت به ماه قبل مشاهده شد، اما این کاهش یک روند پایدار نیست. با توجه به جهش هزینه‌های تولید ناشی از افزایش قیمت سوخت، این احتمال وجود دارد که در سال 1404 روند افزایشی در شاخص قیمت تولیدکننده برق شکل گیرد. برای جبران کاهش حاشیه سود نیروگاه‌ها، احتمال افزایش نرخ خرید تضمینی برق توسط دولت وجود دارد.
با توجه به فرا رسیدن روزهای گرم سال، احتمال افزایش قیمت برق در اوج بار مصرف، می‌تواند هزینه‌های مردم را افزایش دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1584989/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این تبلیغ سرفیس مایکروسافت با کمک هوش مصنوعی ساخته شده بود

فیلترینگ؛ ملتی گروگان اندکی

واشنگتن پست: سبک مذاکره ترامپ چقدر شانس موفقیت دارد؟

2 عامل مهم در بورس؛ پیش بینی از وضعیت بازار سرمایه برای فردا

نشست خبری رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک

رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک: قرآن منسوب به امام رضا (ع) در دهه‌کرامت رونمایی می‌شود

رئیس‌جمهور چین خواستار غلبه بر مشکلات تولید تراشه هوش مصنوعی شد

جلیلی: عده ای امروز کاسه چه کنم به دست گرفته اند

پیش‌بینی دبیر کانون صرافان ازبازار ارز

میزو نوت 16 رؤیت شد؛ گوشی چینی با ماژول دوربین هشت‌ضلعی

اصلاحات در قوه قضاییه؛ پایان دادگاه‌های ویژه اقتصادی

پرداخت بیمه بیکاری و مستمری به کارگران و خانواده‌های متوفیان حادثه بندرعباس

قاتل نوجوان 16 ساله در کمتر از 48 ساعت دستگیر شد

تست باتری موتورولا Razr 60 Ultra و شکست سنگین سامسونگ گلکسی Z Flip 6

سایه جنگ آبی و اتمی بر شبه قاره هند

ارتش اسرائیل دستور العمل افزایش خدمت سربازی را اجرایی کرد

معاریو: هیچکس از نتانیاهو حمایت نمی‌کند

کرملین: مواضع خاورمیانه و اتحادیه اروپا در قبال روسیه متفاوت است

زبان معیار امشب، باز هم فراموشی زبان فارسی در گفتار مسئولین

افزایش تعداد مصدومان در پی طوفان تهران؛ یک نفر فوت کرد

ادعایی در مورد محموله منفجر شده در بندر شهید رجایی

معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی: مشکلی در زمینه تامین روغن وجود ندارد

رئیس گمرک اعلام کرد: نگرانی بابت خدمات گمرکی وجود ندارد

چین به خودکفایی در توسعه هوش مصنوعی فکر می‌کند

اشک‌هایی که دیده نشد؛ دانش‌آموز دختر دیگری در دبیرستان خودکشی کرد

از مهم‌ترین بندر ایران چه می‌دانیم؟

وزیر کشور: علت اولیۀ شروع آتش‌سوزیِ بندر شهید رجایی هنوز مشخص نیست

گزارش صداوسیما از دستگیری اراذل و اوباش سابقه دار

در پشت پرده صنعت خودرو چه می گذرد؟

آیا دلار سقوط می‌کند؟

بلومبرگ: توسعه عینک هوشمند اپل با قابلیت‌های هوش مصنوعی ادامه دارد

گزارشی از ورود رئیس جمهور به بندرعباس در پی حادثه بندر شهید رجایی

عمل جراحی ده‌ها مصدوم در ساعات اولیه حادثه بندر شهید رجایی

بازگشایی مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات بندرعباس

گم شدن حقیقت در دود شایعات حادثه بندر شهید رجایی

دیوارۀ پل، ناجی یک تریلی شد

چند درصد از کالاهای اساسی از طریق بندر شهید رجایی وارد می‌شود؟

ایست قلبی تجارت

«زیاده‌روی واشنگتن»؛ واکنش آلمان به موضع آمریکا در قبال اوکراین

جداسازی یارانه برای خانوارهای جدید آسان می‌شود

معمای الپالیتو؛ نفت ایران به ونزوئلا می رسد؟

سرمایه‌گذاری امریکا در پروژه‌های بلندمدت هزینه خروج از توافق را بالا می‌برد

ویدئویی جدید از لحظه حمله رژیم صهیونیستی به ضاحیه بیروت

آمریکا بار دیگر یمن را بمباران کرد

فرانسوی‌های معترض علیه کمک به اوکراین خواستار استعفای ماکرون شدند

آتش سوزی گسترده در چند نقطه از فلسطین اشغالی

کمیته بررسی علت حادثه بندر شهید رجایی تشکیل شد

آخرین وضعیت اطفای حریق بندر شهید رجایی از زبان رئیس سازمان مدیریت بحران

گزارش صدا و سیما از آخرین روند اطفای حریق در بندر شهید رجایی

پیش فروش سکه توسط بانک مرکزی جدی‌تر می‌شود