پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
روز گذشته مجید فراهانی، رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان که معاون هماهنگی و پیگیری معاون اجرائی رئیسجمهور نیز هست، درباره سرنوشت فیلترینگ گفته است: فیلترینگ تا پایان سال جاری و در سه مرحله اجرائی به طور کامل برداشته خواهد شد. اواخر هفته گذشته، علی ربیعی با انتشار ویدیوئی به انتقاد از ادامه فیلترینگ پرداخت و از مخالفت عدهای در شورایعالی فضای مجازی با رفع فیلترینگ گفت و تأکید کرد: «نمیدانم چند نفری که در شورایعالی فضای مجازی دربرابر رفع فیلترینگ مقاومت میکنند به چه فکر میکنند؟».
درحالی که در روزهای گذشته رئیسجمهور گفته بود: «در موضوع رفع فیلترینگ به نگاه مشترک میان سران رسیدهایم»، یا سخنگوی دولت توضیح داده بود: «آنطورکه وزیر ارتباطات گزارش دادند، در جلسه شورایعالی فضای مجازی در فاز نخست بر سر رفع فیلترینگ به وفاق رسیدهایم اما در فاز دوم که چگونگی رفع فیلتر است هنوز جمعبندی نهایی حاصل نشده است، موضوع هماکنون در دستور کار کارگروه مربوطه است و امیدواریم با اتخاذ یک تصمیم درست، مردم به حق خود برسند»، حتی محمدباقر قالیباف هم در آخرین نشست خبری خود در پاسخ به موانع مقابله با رفع فیلترینگ و کمک به دولت برای رفع آنها عنوان کرد: من در زمان انتخابات خیلی شفاف و روشن اشاره کردم که با فیلترینگ به شکلی که الان وجود دارد، مخالف هستم. اساس فیلترینگی که امروز با آن روبهرو هستیم، حوادثی بود که در سال 1401 اتفاق افتاد و واقعا نیز لازم بود این کار انجام شود اما به نظر من ادامه آن به شکل فعلی صحیح نبود و ما باید زودتر از این در این زمینه تصمیم میگرفتیم. او اظهار کرد: امروز که نزدیک به دو سال است که فیلترینگ اعمال میشود، باید بازگردیم و ببینیم آیا به اهدافی که برای کاهش آسیبهای اخلاقی و تأمین امنیت روانی داشتیم، دست یافتیم؟ ما فیلترینگ را براساس یک تصمیم اضطراری اتخاذ کردیم، اما امروز یک محکی میتوان انجام داد و دید که آیا واقعا اهداف تحقق پیدا کرده یا خیر. امروز وقتی به اعداد و ارقام و گزارشات و اخبار نگاه میکنیم میبینیم که این موضوع تأیید نمیشود. از طرف دیگر باید به این پرسش پاسخ دهیم که آیا قبول داریم که باید از ایجاد آسیبهای اخلاقی و اخلال در امنیت روانی جلوگیری کنیم و باید یک حکمرانی در فضای مجازی داشته باشیم؟
ستار هاشمی هم در حاشیه حیاط دولت درباره سرنوشت طرح رفع فیلترینگ گفت: بعضی از عزیزانی که عضو شورایعالی فضای مجازی هستند به صورت طبیعی نقطه نظراتی داشتند. بنا شد که این طرح به مرکز ملی ارجاع پیدا کند و دبیر محترم به عنوان کسی که محوریت کار را برعهده دارد این طرح را به شکل دقیقتری با استفاده از نظرات دستگاههای مختلف اصلاح کند. این طرح در دستور کار است و جلساتی نیز با محوریت مرکز ملی برگزار شده است. گزارشی که به من رسیده است طرحهای دیگری نیز ارائه شده است. آخرین خبر این است که مرکز قرار است این طرحها را جمعبندی کرده و نهایتا در صحن شورایعالی فضای مجازی بررسی شود.
این مواضع و سخنان اگرچه انتظار برای تحقق وعده رفع فیلترینگ مسعود پزشکیان را تقویت کرده، اما دیروز علی ربیعی از مخالفت تعدادی از اعضای شورایعالی فضای مجازی سخن گفت. دستیار رئیسجمهور در ویدیوئی که دراینباره منتشر کرد، گفت: بنده جلسهای با تعدادی از دانشجویان و چند قشر دیگر داشتم. نمیدانستم چه جوابی به بچهها بدهم که این فیلترینگ و طرح صیانت چه خاصیتی برای کشور داشته است. اساسا این طرح آیا اجرا میشود؟ اساسا این فیلتر وجود دارد؟ اصلا چیزی هست که بتوانیم امروز فیلتر کنیم.
همیشه در لحظه آخر عقبنشینی میکنیم
او اظهار کرد: در دیدارهایی که داشتم بچههای علمی حضور داشتند که از آینده صحبت میکردند. بچهها اشاره داشتند که فیلترشکنهای خیلی قوی درحال آمدن است و هم تکنولوژی درحال حرکت به سمتی است که اصلا افراد دیگر به فیلترشکن نیاز ندارند. چرا ما برای هرچه منتظر میمانیم تا در لحظه آخر عقبنشینی کنیم؟ لحظهای که دیگر هیچ قانون، سیاست و تصمیمی اثری ندارد و آنگاه میگوییم تصویب شد.
با رفع فیلترینگ میتوان پیام مثبتی به جامعه داد
دستیار اجتماعی رئیسجمهور تصریح کرد: بنده نمیدانم این چند نفری که در شورایعالی فضای مجازی مقاومت میکنند برای چه است. رفع فیلترینگ تصمیم رئیسجمهور و قول رئیسجمهور به مردم است. من نمیدانم این افراد که مقاومت میکنند به چه فکر میکنند. حال جامعه بد است. او تأکید کرد: با این تصمیمات خرد میتوان به جامعه این علامت را داد که ما صدای شما را شنیدیم. در حوزه اقتصاد خانوار نیز، هر خانواری ماهانه 500 هزار تومان هزینه فیلترشکن میدهد. چرا؟ یک خانواده سهنفره که از فیلترشکن استفاده میکنند، به اندازه یک یارانه در ماه هزینه میدهند. اکنون هزینه فیلترشکن ضعیف 250 هزار تومان است.
دلیل حلنشدن مسئله فیلترینگ دعواهای سیاسی است
در همین راستا، علی بختیار، نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی و کارشناس ارشد فناوری اطلاعات، با انتقاد از مواضع مخالفان رفع فیلترینگ گفته است: رفع فیلترینگ که رئیسجمهور به جد پیگیر آن است و کسبوکار بسیاری را خراب کرده است، با وجود برگزاری جلسههای مختلف همچنان بینتیجه مانده است. میتوان دهها و بلکه صدها مورد به موارد بالا افزود ولی پرسش اینجاست که در عصر فناوری و رشد فزاینده علوم مختلف با این روند کُند در تصمیمگیری و اجرا چگونه میخواهیم ضعف و عقبافتادگی خود را جبران کنیم؟ نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بهجای ارائه طرحهای غیرعلمی و جلسات بینتیجه برای حل مسائلی همچون فیلترینگ، توسعه فناوری 5G و 6G را در دستور کار قرار دهیم. پول مردم و بیتالمال صرف فیلترشکن و فیلترینگ میشود و کشورهای دنیا با سرعت بالا درحال توسعه زیرساختهای کشور خود برای تبدیل به هابهای اقتصادی و تجاری هستند. با وجود انواع مشکلات داخلی و تحریمها و تهدیدهای خارجی، هیچ توجیهی ندارد که زمان و انرژی مسئولان کشور صرف مسائل جزئی و کماهمیتی شود که از اساس نباید وجود میداشتند و یا باید بسیار فوری و ضربتی حلوفصل شوند. او تأکید کرد: دلیل حلنشدن آن دعواهای بیپایهواساس سیاسی است و نه اعتقاد قلبی، سلبی یا ایجابی به موضوعی همچون فیلترینگ توسط دو طیف سیاسی کشور. در این راستا شعار «دعوا نکنیم» دکتر پزشکیان در انتخابات که تبدیل به گفتمان «وفاق ملی» شده برای گذر و عبور از این موانع توسعه و نگاه رو به جلو به توسعه و آینده این کشور هست. اقتضا میکند سران قوا با رعایت اصل تفکیک قوا که در قانون اساسی بر آن تأکید شده است، مسائل مهمی همچون عدم دخالت مجموعه قوا در امورات مردمی و آزادسازی اقتصاد و رهاسازی اقتصاد از غل و زنجیرهای مدیریت دولتی که عامل چنین تصمیماتی در کشورهای غیرتوسعهیافته میشود را در دستور کار قرار دهند.