پیام ویژه - تسنیم / دبیرکل ناتو از رئیس جمهور منتخب آمریکا تسهیل دسترسی کشورهای اروپایی به تسلیحات آمریکایی به منظور افزایش سرمایه گذاریهای نظامی اروپا در این کشور را خواستار شد.
«مارک روته»، دبیرکل ناتو میخواهد «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آینده آمریکا را متقاعد کند تا اجازه دهد شرکای اروپایی دسترسی آسانتری به سیستمهای تسلیحاتی صنعت تسلیحات ایالات متحده آمریکا داشته باشند.
روته در این باره به خبرگزاری آلمان گفت: این گونه هزینه های متحدان اروپایی در ایالات متحده در حال حاضر به صدها میلیارد دلار می رسد. اما اگر صنعت دفاعی ایالات متحده آزاد شده و بازتر شود و نیازی به تایید کنگره، پنتاگون و کاخ سفید نباشد، ممکن است این رقم خیلی بیشتر باشد.
به عنوان مثال، روته به درخواست شرکای اروپایی برای دریافت سیستم های دفاع موشکی پاتریوت اشاره کرده و گفت: هر کدام از این ها دو میلیارد هزینه دارند و این مبلغ هنگفتی برای ایالات متحده و اقتصاد این کشور است، اما در حال حاضر، زمان بسیار زیادی طول می کشد تا سیستم های پاتریوت به اروپا وارد شوند.
دلیل این پیشنهاد دبیر کل ناتو از جمله، این مسئله است که ترامپ احتمالا بهعنوان رئیسجمهور ایالات متحده، فشار جدیدی را بر متحدان اروپایی با هزینههای دفاعی نسبتاً پایین اعمال می کند. به اعتقاد ترامپ شرکای اروپایی در زمینه دفاعی بسیار کم کار می کنند و بیش از حد به حمایت از ایالات متحده آمریکا متکی هستند. ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود از سال 2017 تا 2021 حتی تهدید کرد که به همین دلیل از ناتو خارج خواهد شد.
اخیراً ترامپ همچنین از اعضای ناتو خواسته است که پنج درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در آینده صرف هزینه های دفاعی کنند. تحقق این هدف برای آلمان و بسیاری دیگر، بدان معناست که آنها باید بیش از دو برابر هزینه های دفاعی خود را افزایش دهند.
به اعتقاد «مارک روته»، در واقع آزادسازی بازار دفاعی ایالات متحده میتواند سرمایهگذاری بیشتر پول را برای کشورهای مربوطه آسانتر کند و در عین حال به ترامپ اجازه دهد تا در برابر رای دهندگان خود ادعا کند که صنعت تسلیحات ایالات متحده را تقویت کرده است.
علاوه بر این، این امکان وجود دارد که کاهش محدودیت ها در صنعت تسلیحات ایالات متحده، خطر اختلافات سیاسی بر سر دستیابی به سیستم های تسلیحاتی از کشورهای غیر ناتو را کاهش دهد. اخیراً سال ها اختلاف نظر و مناقشه در این باره وجود داشت که ترکیه سامانه دفاع موشکی اس-400 را از روسیه خریداری کرده بود. دولت ترکیه این موضوع را از جمله با بیان اینکه تلاش طولانی و ناموفقی برای خرید سامانه پاتریوت آمریکا داشته است، توجیه کرد.
مارک روته، دبیرکل ناتو اخیراً چندین بار گفته است که معتقد است اروپایی ها باید هزینه های دفاعی خود را افزایش دهند. وی این طور استدلال می کند که در مجموع، متحدان اروپایی اکنون بیش از دو درصد از تولید ناخالص داخلی خود را در دفاع سرمایه گذاری می کنند. وی در این باره گفته است: با این حال، در چهار تا پنج سال دیگر، اگر ما بیشتر در این راستا هزینه نکنیم، بازدارندگی در برابر روسیه با مشکل مواجه خواهد شد.