پیام ویژه
استفاده از تعاون در تسهیل مشکلات مسکن کارگران
جمعه 5 بهمن 1403 - 18:00:21
پیام ویژه - تسنیم / یکی از راهکارهای عملی برای کاهش بحران مسکن به اعتقاد کارشناسان اقتصادی استفاده از نقش تعاونی ها برای مسکن است که با حمایت از تعاونی ها بهبود وضعیت مسکن کارگران رخ می دهد.
تأمین مسکن مناسب برای کارگران، یکی از چالش‌های جدی در مسیر بهبود رفاه اجتماعی و کاهش نابرابری‌ها در جامعه است. در این میان، تعاونی‌ها به‌عنوان ابزاری قدرتمند و کارآمد می‌توانند نقشی کلیدی در حل این معضل ایفا کنند.
مسکن یکی از اساسی‌ترین نیازهای کارگران است که تأثیر مستقیم بر کیفیت زندگی، بهره‌وری کاری و امنیت روانی آن‌ها دارد. با این حال، افزایش بی‌رویه قیمت مسکن و اجاره‌بها، بسیاری از کارگران را در شرایطی دشوار قرار داده و توانایی آن‌ها برای تأمین سرپناه مناسب را کاهش داده است.
تعاونی‌های مسکن به‌عنوان نهادهایی که بر پایه همکاری و همبستگی اعضا فعالیت می‌کنند، می‌توانند راه‌حلی مناسب برای کاهش مشکلات مسکن کارگران باشند. این تعاونی‌ها از طریق جمع‌آوری سرمایه‌های کوچک اعضا، تأمین زمین و اجرای پروژه‌های ساخت مسکن، هزینه‌های مسکن را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند.
کارشناسان معتقدند مزایای تعاونی‌های مسکن برای کارگران شامل کاهش هزینه‌ها، دسترسی به تسهیلات مالی و مدیریت شفاف ، ساخت مسکن متناسب با نیاز است. خرید زمین و ساخت‌وساز به صورت گروهی، هزینه‌ها را نسبت به خرید یا اجاره فردی کاهش می‌دهد. تعاونی‌ها به دلیل برخورداری از پشتوانه جمعی، شانس بیشتری برای دریافت وام و تسهیلات بانکی دارند.نظارت جمعی اعضا بر عملکرد تعاونی، احتمال فساد یا سوءاستفاده مالی را کاهش می‌دهد.همچنین تعاونی‌ها می‌توانند مسکن‌هایی مطابق با نیازهای اعضای خود، از جمله در نظر گرفتن تعداد اعضای خانواده یا موقعیت مکانی مناسب، طراحی کنند.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران با انتقاد از شرایط سخت معیشتی کارگران گفت: مجموع حق مسکن و خوار و بار در حقوق و دستمزد کارگران به عدد 2میلیون تومان نمی‌رسد، وقتی دولت شعار می‌دهد که می‌تواند مدیریت بحران کند، در این حوزه با 2 میلیون تومان، معیشت و مسکن کارگران را تأمین کند.
وی افزود: مدیران ارشد کشور با حق مسکن و خوار و بار کارگران هزینه‌های مسکن و خورد و خوراک خانواده‌های کارگری را خود مدیریت کنند.
وی با بیان این که حق مسکن کارگران امسال افزایش نیافت، گفت: در تعیین دستمزد 1404ابتدا باید طلب 35درصدی حق مسکن کارگران داده شود و در ادامه در خصوص سبد معیشتی سال آینده چانه‌زنی شود.
به گزارش تسنیم, اهمیت مسکن کارگران تا جایی است که امسال در جلسات کمیته مزد, قبل از ورود به بحث خوراکی ها,سهم مسکن در هزینه های خانوار مورد بررسی قرار گرفته است.
محمدرضا تاجیک، عضو کمیته دستمزد شورای عالی کار در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم ،‌ درباره دومین جلسه کمیته مزد گفت: با توجه به اینکه هزینه مسکن در سبد معیشت چشمگیر است و تقریباً‌ نزدیک به 70درصد از دستمزد کارگران را مسکن می بلعد, موضوع مسکن را در دومین جلسه کمیته مزد پیگیری کردیم.
وی بیان کرد: درجلسه ای که گذشت پیرامون بحث مسکن کارگران موضوعات و پیشنهادات مختلفی مطرح شد. یکی از موضوعات پرداخت تسهیلات ارزان به کارگران بود. پیشنهاد بعدی تغییر کاربری برخی از زمین های اطراف شهرک های صنعتی بود, تا کارفرمایان بتوانند برای کارگران مسکن تهیه کنند.
تاجیک با اشاره به اصل 31قانون اساسی گفت: بر اساس قانون اساسی کشورمان داشتن مسکن حق هر فرد و خانواده ایرانی است و دولت‌ها طبق این اصل موظف به تامین مسکن شده‌اند. در اصل 31قانون اساسی دولت موظف شده با رعایت اولویت برای کسانی که نیازمندترند به ویژه کارگران و روستانشینان زمینه اجرای این اصل را فراهم کند.در همین راستا احیای تعاونی‌های مسکن کارگری و واگذاری زمین ارزان قیمت را به جهت خانه‌دار شدن کارگران پیشنهاد داده شد.
تاجیک گفت: گروه کارفرمایی عنوان کردند، کارفرماها می‌توانند در جوار شهرک‌های صنعتی و کارگاه‌های خود، زمین‌های بایر و بدون استفاده را به عنوان مسکن برای کارگران خود بسازند؛ اما دولت در خصوص تغییر کاربری سختگیری‌هایی دارد, که درخواست تغییرکاربری‌ها را مطرح کردیم. ساخت مسکن در مکان‌های دیگر با بهانه اینکه امکانات زیرساختی فراهم نیست و دولت بودجه لازم را برای ساخت آن ندارد، منتفی است؛ اما در شهرک‌های صنعتی که زیرساخت‌های لازم موجود است و کارفرماها نیز در خصوص ساخت مسکن موافقت خود را اعلام کرده‌اند دولت باید تسهیلگری کرده و مانع ساخت نشود.
به گفته وی، شاید کارگران نتوانند با اندوخته و سرمایه اندک خود مسکن بسازند ولی اگر زمین ارزان و رایگان در اختیار آنها قرار گیرد از طریق مشارکت سازندگان می‌توانند صاحبخانه شوند.
به گزاش تسنیم, کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند, یکی از مسیرهای حمایت کارگران برای تأمین مسکن بحث تعاونی های مسکن است. البته به شرط اینکه نظارتی صورت گیرد و مشکلات متعدد که در تعاونی های مسکن پیش می آمد, بروز نکند.
اگرچه تعاونی‌های مسکن نقش مثبتی در حل مشکلات کارگران دارند، اما با چالش‌هایی مانند کمبود حمایت‌های دولتی؛ مدیریت ناکارآمد و مشکلات بوروکراتیک را روبرو هستند. عدم ارائه زمین ارزان یا تسهیلات بانکی کافی توسط دولت، فعالیت تعاونی‌ها را دشوار می‌کند.از سوی دیگر در راستای مدیریت ناکارآمد, برخی تعاونی‌ها به دلیل ضعف در مدیریت، با مشکلات اجرایی مواجه می‌شوند.همچنین مشکلات بوروکراتیک نیز وجود دارد. فرآیندهای طولانی‌مدت برای دریافت مجوزها یا تأمین مالی، روند ساخت‌وساز را کند می‌کند.

به گزارش تسنیم, برای تقویت تعاونی‌های مسکن کارگران باید حمایت دولت, آموزش مدیران تعاونی ها,‌تسهیل فرآیند های قانونی و ایجاد سامانه نظارتی در دستور کار باشد. ارائه زمین‌های مناسب با قیمت ارز ان و تسهیلات بانکی کم‌بهره به تعاونی‌ها, آموزش مدیران تعاونی‌ها: برگزاری دوره‌های آموزشی برای ارتقای دانش مدیریتی و فنی مدیران تعاونی‌ها, تسهیل فرآیندهای قانونی: کاهش بوروکراسی در اخذ مجوزها و حمایت از طرح‌های تعاونی در نهادهای دولتی و راه‌اندازی سامانه‌ای شفاف برای نظارت بر عملکرد تعاونی‌ها و جلوگیری از فساد در دستور کار است.
 تعاونی‌های مسکن با تکیه بر همیاری و مشارکت کارگران، می‌توانند گامی بزرگ در جهت تأمین مسکن مناسب و کاهش مشکلات این قشر بردارند. حمایت دولت، تسهیل قوانین و بهبود مدیریت تعاونی‌ها می‌تواند زمینه‌ساز موفقیت این راهکار و بهبود وضعیت مسکن کارگران در جامعه شود.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/1556709/استفاده-از-تعاون-در-تسهیل-مشکلات-مسکن-کارگران
بستن   چاپ