پیام ویژه
232 سازمان مدنی خواستار توقف ارسال جنگنده به اسرائیل شدند
چهارشنبه 1 اسفند 1403 - 11:38:47
پیام ویژه - فارس /بیش از 200 نهاد مدنی با ارسال نامه‌ای از کشورهای شریک در برنامه جنگنده «اف-35» درخواست کردند تا ارسال این جنگنده به رژیم صهیونیستی را متوقف کنند.
 بیش از 200 سازمان در سراسر جهان از کشورهایی که در تولید جنگنده‌های«اف-35» نقش دارند، خواسته‌اند که «فوراً تمامی ارسال تسلیحات به اسرائیل را متوقف کنند» زیرا نگرانی‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه این کشورها نتوانسته‌اند از استفاده این هواپیماها در نقض قوانین بین‌المللی جلوگیری کنند.روزنامه انگلیسی گاردین گزارش کرد، هم‌زمان با رسیدن جنگ غزه به پانصدمین روز، این نامه که به امضای 232 سازمان جامعه مدنی رسیده است، روز دوشنبه برای وزرای دولت در استرالیا، کانادا، دانمارک، ایتالیا، هلند، نروژ، ایالات متحده و بریتانیا ارسال شد.
بر اساس این گزارش، حامیان این نامه از کشورهای سازنده جنگنده‌ها و همچنین از بلژیک، اردن، لبنان، سوئیس، ایرلند، هند و سایر کشورها هستند. سازمان‌های خیریه و غیردولتی برجسته‌ای مانند دیده‌بان حقوق بشر، عفو بین‌الملل و آکسفام نیز از جمله حامیان آن هستند.در متن این نامه که از سوی کارزار مقابله با تجارت اسلحه (CAAT) هماهنگ شده است، تاکید شده «15 ماه گذشته به شکلی تکان‌دهنده نشان داده است که اسرائیل به پایبندی به قوانین بین‌المللی متعهد نیست.»
در ادامه این نامه با اشاره اقدامات رژیم صهیونیستی در نقض قوانین حقوق بشری نوشته شده است ««کشورهای شریک در برنامه اف 35، چه به‌صورت فردی و چه جمعی، نتوانسته‌اند مانع استفاده اسرائیل از این جنگنده‌ها در نقض جدی قوانین بین‌المللی را شوند».این نامه می‌افزاید: «کشورها یا تمایلی به رعایت تعهدات قانونی بین‌المللی خود نداشته‌اند، یا ادعا کرده‌اند که ساختار برنامه F-35 به‌گونه‌ای است که اعمال کنترل‌های تسلیحاتی بر کاربران نهایی ممکن نیست، و همین امر کل این برنامه را با قوانین بین‌المللی ناسازگار می‌کند.»این جنگنده‌ها توسط یک کنسرسیوم جهانی به رهبری شرکت دفاعی آمریکایی لاکهید مارتین ساخته می‌شوند. شرکت‌های بریتانیایی نیز در چارچوب توافقی بین‌المللی با کشورهایی ازجمله اسرائیل، 15 درصد از قطعات این جنگنده‌ها را تأمین می‌کنند.
دولت انگلیس هم‌اکنون با شکایات حقوقی مواجه است که به مجوزهای فعلی فروش تسلیحات به اسرائیل، از جمله قطعات جنگنده‌های اف-35 و همچنین اتهام همدستی در جنایات جنگی مربوط می‌شود. اقدامات حقوقی مشابهی درباره صادرات تسلیحات به اسرائیل در ایالات متحده، هلند، دانمارک، کانادا و استرالیا نیز انجام شده است.در ماه سپتامبر، انگلیس 30 مورد از 350 مجوز صادرات تسلیحات به اسرائیل را به دلیل «خطر آشکار» استفاده از آن‌ها در نقض جدی حقوق بشردوستانه بین‌المللی تعلیق کرد.

بااین‌حال، دولت انگلیس قطعات جنگنده‌های اف-35 را از این تعلیق مستثنی کرد و تاکید کرد که تعلیق مجوز این قطعات بدون تأثیرگذاری بر کل برنامه جهانی این جنگنده ها ممکن نیست. همچنین، دولت این تصمیم را با استناد به «صلح و امنیت بین‌المللی» توجیه کرده است. طبق این گزارش، بیش از 48 هزار نفر از فلسطینیان در غزه به شهادت رسیده اند و برخی محققان برآورد می‌کنند که شمار واقعی قربانیان 40 درصد بیشتر از آمار اعلام‌شده توسط وزارت بهداشت فلسطین باشد.بر اساس گزارش مرکز ماهواره‌ای سازمان ملل، بیشتر جمعیت غزه به اجبار آواره شده‌اند و بیش از 69 درصد از زیرساخت‌های این منطقه بر اثر حملات اسرائیل آسیب دیده است.

http://www.Yazd-Online.ir/fa/News/1565321/232-سازمان-مدنی-خواستار-توقف-ارسال-جنگنده-به-اسرائیل-شدند
بستن   چاپ