عصر ابهام سیاسی در پاکستان
یادداشت
بزرگنمايي:
پیام ویژه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کمیسیون انتخاباتی پاکستان نتایج نهایی انتخابات روز پنجشنبه را اعلام کرد. با این حال، نتایج 4ایالت هنوز اعلام نشده است. «ندیم اسرار» و «عریشا لدهی» در گزارش 11فوریه در الجزیره نوشتند، نامزدهای مستقل متحد حزب «تحریک انصاف» (PTI) عمرانخان 97کرسی از 265کرسی مجلس ملی را بهدست آوردند. حزب «مسلم لیگ- شاخه نواز» (PML-N) به رهبری نواز شریف، نخستوزیر سابق پاکستان هم 76کرسی را بهدست آورد؛ درحالیکه حزب مردم پاکستان (PPP) 54کرسی بهدست آورد. اکثریت ساده 134کرسی برای یک حزب سیاسی یا ائتلافی برای تشکیل دولت لازم است. دولت موقت پاکستان اعلام کرد که نتایج بهدلیل قطع اینترنت با تاخیر اعلام شد. این قطعی موجب انتقادهای از سوی گروههای حقوق بشری و دولتهای خارجی از جمله ایالات متحده شد.
«عابد حسین» گزارشگر الجزیره اعلام کرد که چندین حزب سیاسی اعتراض خود را به نتایج انتخابات اعلام کردند. این احزاب مدعی تقلب هستند. «جماعت اسلامی» یکی از این احزاب قدیمی اعلام کرد که در بخشهای مختلف کراچی دست به اعتراض خواهد زد. این حزب در «ایکس» اعلام کرد که «دزدیدن آرای کراچی غیرقابل پذیرش است.» حزب دیگری با عنوان «جماعت علمای اسلامی پاکستان» گفت که با بستن اتوبانها، دست به اعتراض در ایالت سِند خواهد زد. «تحریک طالبان پاکستان» (TLP) هم در خیابانها دست به اعتراض زد و خواستار نتایج آزاد و منصفانه در انتخابات شد.
«کمال حیدر» گزارشگر دیگر الجزیره هم در گزارش 10فوریه نوشت، پاکستان با دورهای از ابهام در نتایج انتخابات مواجه است و هیچ نشانهای برای کسب اکثریت از سوی هیچ حزبی دیده نمیشود. با این حال، عمرانخان و نواز شریف مدعی پیروزی هستند. این گزارشگر که آمارهای بهروزتری از تحولات انتخاباتی ارائه میداد، اعلام کرد که نامزدهای مستقل متحد با عمرانخان، با 102کرسی پیشتاز انتخابات هستند. او اشاره کرد که حزب نواز با 73کرسی و حزب مردم هم با 54کرسی در مراتب بعدی هستند. حیدر معتقد است: «این انتخابات احتمالا چالشبرانگیزترین انتخابات در تاریخ پاکستان است.» از سوی دیگر، به گفته عابد حسین، شکاف بزرگی در میان سه حزب اصلی وجود دارد؛ درحالیکه شفافیت کمتری درباره آنچه ممکن است روی دهد به چشم میخورد.
او میگوید: «با چنین شکافی، پرسش بزرگ این است که چه کسی میتواند دولت را در پاکستان تشکیل دهد؛ کشوری 241میلیونی که ظرف دو سال گذشته از بیثباتی سیاسی در رنج بوده، اقتصادش حال و روز خوشی ندارد و با چالشهای امنیتی داخلی هم مواجه است.» «ضیغم خان» تحلیلگر پاکستانی میگوید دو سناریوی احتمالی وجود دارد. او به الجزیره گفت: «محتملترین سناریو یک دولت ائتلافی است که شامل تمام احزاب منهای حزب تحریک انصاف عمرانخان میشود.» این شامل دو حزب بزرگ (حزب مردم پاکستان و حزب نواز شریف) میشود همراه با برخی احزاب کوچکتر مانند جماعت اسلامی و دیگران. به گفته وی، «دومین سناریو که احتمال کمی دارد؛ اما به لحاظ فنی محتمل است این است که حزب مردم پاکستان دست یاری به تحریک انصاف عمران خان بدهد و دولت را تشکیل دهند.»
اگرچه نتایج هنوز بهطور کامل اعلام نشده است (تا لحظه تنظیم این گزارش) اما اعتراضاتی در سراسر کشور رخ داده است و معترضان مدعیاند که تاخیر در اعلام نتایج به مقامها اجازه تقلب و دستکاری در آرا را میدهد. «نت بلاکس» از اختلالهای اینترنتی در پاکستان میگوید و حزب تحریک انصاف هم قطعی اینترنت را «کاملا شرمآور» نامید. آمارها حاکی است که میزان مشارکت مردم در این کشور 48درصد یعنی بیش از 60میلیون رایدهنده بود. شبکه انتخابات آزاد و عادلانه «فافان» بر خلاف نظر گزارشگران بر این باور است که دوره بیاعتمادی در کشور در انتخابات سراسری سال2024 به پایان رسیده است، انتخابات عموما آرام بود، رایگیری به خوبی انجام شد. مشارکت رایدهندگان بهطور کلی 48درصد بود؛ اما فقط در اسلامآباد 52درصد مشارکت صورت گرفته است.
بازار
-
دوشنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۸:۱۲
-
۲۳ بازديد
-
-
پیام ویژه
لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1461667/