پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ تبعیض مثبت!؟ يادداشت

سرمقاله اعتماد/ تبعیض مثبت!؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - اعتماد / « تبعیض مثبت!؟ » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته مهرداد پشنگ پور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تبعیض روا و ناروا، مثبت و منفی، خوب یا بد ندارد، تبعیض در ذات خود مذموم و ناپسند است و مادام که مقید شود به صفاتی که آن را خوب جلوه دهند درست در موقع و مقام اعمال ظلم قرارمی‌گیرد، یعنی تلاش برای سفید نشان دادن سیاه و این همان قلب واقعیت است و مکتوم کردن حقیقت. تبعیض با بهانه، شایسته نیست و نباید اینگونه در مسیری غلط افتاده سپس تلاش کرد با صفات و قیود، آن را زیبا جلوه داد چرا که از کژی، کژی زاید و از راستی جز راستی نشاید! اصل بد نیکو نگردد چونکه بنیادش بد است مانند تبعیض! نمی‌توان بار کج نهاد و خشت کج بنیان کرد و کماکان امیدوار به رسیدن منزل و وصول مقصود بود و ساییدن سر به دامن ثریا! شورای راهبردی رییس‌جمهور منتخب، به نظر در چنین مسیری وارد شده است برای گزینش یاران و اعضای هیات دولتش، هرچند به نظر مسامحه هستُ و باشد و منظور خیر، لیکن اقتضای ذات آن ناپسند است! راه و مسیر برگزیده شده هم البته جدید است و تازه و بی‌شک و ریب خطا که هر لحظه در کمین رفتار و کردار آدمیست، در راه نوینِ تجریه‌آموزی؛ بیشتر ممکن و در کمین است؛ از همین رو نقد سازنده باید تا کژی به راستی متمایل و سنگی بنا گذاشته شود که تا ثریا دیواری کج نباشد و سرانجام راست بنماید! عالیجنابان نیک می‌دانند سنجه‌هایی که می‌تواند خواسته یا ناخواسته منجر به تفتیش عقاید شوند راه محکومی است که تاکنون زیان و آزارهای بسیاری از آن دیده‌ایم، همین‌طور که با ١٠ و ٢٠ و ١٠٠ نمی‌توان یار و همراه گزید و اعتقاد و باور مردمان را سنجید و برای توجیه آن، ناروا به «تبعیض مثبت » متوسل شد! اصل اصاله‌الظهور جاری واصل برائت هم در این میان واضح و هویداست. اینکه فردی بگوید من بر آن عقیده‌ام کافی و شایسته نیست یکی را برای اعتقادی با این توجیه که از حیث نسبت جمعیتی در اکثر نیست مستحق پاداش و امتیاز بدانیم و دیگری را نه و حتماً پذیرفته نیست آنان‌که اکثریت هستند حقوق بیشتری در بهره‌مندی داشته باشند! 
اینگونه محاسبات ریاضی و کنکاش در چون و چرای باطن و باور مردم و زندگی ایشان برای احراز مقامی و واگذاری مسوولیتی، حتما رسم مسلمانی نیست، انصاف هم به نظر نمی‌رسد چنین اقتضاء داشته باشد.

کار اما باید به سرانجام برسد و تکلیف ملک و مملکت معلوم شود، اما نه با «تبعیض » چه مثبت یا منفی، که در هر حال و حالت ذاتش نابرابری به همراه دارد و منشأ بدی، مامن و بنیاد ظلم و ناعدالتی است.
تبعیض مثبت حتما سرآغاز بیراهه هست برای همین باید معیار و سنجه‌هایی به‌کار برد که عینی باشند و متعین و مشخص، مانند تقوی، نیکوکاری و شرافتمندی.
مراد از تقوا نیز آن تقوایی نیست که ریشه در پرهیزکاری و مذهب دارد و نه آن نیکوکاری که مرسوم میان مردمان هست، هر چند که نباید به اینها بی‌تفاوت بود والا پیشه شرافتمندی نیز بی‌اثر می‌گردد.
بدیهی است در ملکی که چراغ شرع در آن قرن‌ها تابیدن گرفته متقی بودن به دین و شرع، آیین و کتاب، سنت و سیره امر ذاتی است و ریشه در خون دارد و سر بر کبریا اما قرار ما مردمان و شما سیاست‌مداران این نیست که میزان دین و باور مردم را بسنجیم و بیازماییم که اینگونه همان هسته‌های گزینشی هستیم که متر و معیار دینداری را جست‌وجو در باور و بطون مردم می‌دانستند و ظاهر را هم آنگونه که بایسته و ممدوح بود مورد نکوهش قرار می‌دانند و حتی گاهی دلیلی برای عقاب و عتاب ! «تبعیض مثبت» را دهه‌های پیش آزموده‌ایم، با نام دیگر ولی با همان طعم و مزه! قرار شد رخت خویش از آن ورطه بیرون کشیم و درب هم بر همان پاشنه نچرخد! باید باور داشته باشیم بین تبعیض و مثبت و منفی‌اش فاصله‌ای نیست.
ایمان به سرشت یک کشور و باور به قوانین آن و وفاداری به میهن برای تقوا فرد کافی است و این معیار‌ها کفایت لازم برای متقی بودن را دارد و فردی اینگونه متقی، نیکوکار است چرا که مصلحت کشور و مردمش را می‌خواهد.اینگونه شرافتمندی تبلور پیدا می‌کند و برجسته می‌شود زیرا دین و آیین مُلک و مملکت در صدر اولویت‌ها‌ی او قرار می‌گیرد.
شرافتمندان، اینچنین نه در اقلیت هستند نه در این گروه یا آن قوم و مذهب، بلکه در اکثریت هستند و بسیارند میان مردم؛ میان همه اقوام، گروه‌ها، مذاهب، بنابراین اینها همه‌ای هستند که اینچنین اکثریت می‌شوند و کمیت‌شان تاثیری در شرافت‌شان ندارد و برای شرافتمندی نیاز به نمره ندارند!
آنان نیاز به تبعیض مثبت ندارند، نمره‌های ده، بیست و سی هم قادر به سنجش شرافت ایشان نیست.ایشان اشرافی‌اند که با به اصطلاح تبعیض مثبت‌شان ایشان را مورد هجوم قرار می‌دهیم، زیرا مادونی نیستند که با نمره و امتیاز و تک‌ماده بتوانند با دیگران رقابت کنند و این حاصل نمی‌شود و نشده مگر با گزینش بر اساس ضوابط نامتعارف با اتکاء ناموجه به «تبعیض ناروا ».
مردمان شریف، زن و مرد هم ندارند، شرافت به جنس آدمی هم وابسته نیست. معادلات ریاضی، فحص و بحث برای تقوای شرافتمندان کاربردی ندارد، این ابزار‌ها کمی‌اند و تنها برای شمارش تعداد اشراف مناسب هستند والا شرافتمندان را اینگونه جست‌وجو نمی‌کنند!
اگر معیار‌ها را درست بنیان نهید، ضرورتی به زیر و رو کردن، اقوام، مذاهب و اکثر و اقل کردن آدمیان نیست که این عین دین و اعتقاد صالح است. هر که با تقواتر، نیکوکار‌تر و هرکسی نیکوکار‌تر، شریف‌تر و به این ترتیب با متر و ضابطه نه تنها در گرداب خلق واژه نخواهیم افتاد بلکه از گزند طعنه و اتهام رقیب هم در امان خواهیم ماند.
معیار های‌تان را ظریفانه بازنگری کنید، نیازی نیست فلک را سقف بشکافیم تا طرحی نو در اندازیم؛ « یُکلِّفُ‌الله نفْساً إِلاّ وُسْعها ».

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1499102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استراتژی پرهزینه کی‌‏یف

مسعود فراستی و رضا کیانیان؛ دلِ پُر از دوران سه ساله

سامانه تسهیلات ⁧ازدواج⁩ تا یک هفته‌ آینده باز می‌شود

میانگین هزینه‌ سالانه‌ خانوارهای ایرانی اعلام شد

پس از هواوی، آنر احتمالاً یک گوشی تاشو با دو لولا با ضخامت 10 میلی‌متری عرضه می‌کند

پزشک شدن به شرط ضمانت

کمبود دارو برای بیماران سرطانی

عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

واحد تولید تراشه سامسونگ در تگزاس ظاهراً با مشکلات بزرگی رو‌به‌رو است

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

هواوی تیزری برای عرضه جهانی میت‌پد پرو 12٫2 اینچی با پنل Tandem OLED منتشر کرد

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

آدم‌کشی با اسلحه

تعیین مجازات سنگین برای عاملان سرقت از صندوق امانات بانک ملی

قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی مشخص شد

آپدیت iOS 18 رسماً منتشر شد؛ نگاهی به 8 ویژگی جدید و جذاب

مسئله بچه‌های مسئولین

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

مخالفت خانواده‌های اسرای صهیونیستی با تعیین «گدعون ساعر» به عنوان وزیر جنگ

اوکراین ارتباط با عامل سوءقصد علیه ترامپ را رد کرد

انتقاد وزیر اقتصاد از بدقولی روسیه برای سرمایه‌گذاری در ایران

تصویر غیررسمی جدید گلکسی S25 اولترا لو رفت؛ مقایسه مستقیم با گلکسی S24 اولترا

حمله موشکی از جنوب لبنان به شمال فلسطین اشغالی

رئیس اورژانس کشور: شرکت آمبولانس خصوصی مستقر در ورزشگاه شهر قدس پلمب شد

قابلیت جدید Video to Video هوش مصنوعی شرکت Runway ML را ببینید

ترامپ: لفاظی‌های هریس و بایدن دلیل سوء قصد به من بود

قاتلان بی‌رحم جسد مقتول را آتش زدند

ادعایی درباره یک فرد جدید در ماجرای وام‌های نجومی

شویگو با بشار اسد دیدار کرد

رسانه‌ها درباره ناترازی برق، گاز و بنزین به ما کمک کنند و ایده دهند

درخواست مهم رئیس‌جمهوری از رسانه‌ها برای حل مسئله ناترازی انرژی/ کمک کنید و ایده دهید

شرط وفاق باور به «حق برابر شهروندان» است

تل‌آویو: حمله حزب الله را دفع و به جنوب لبنان حمله کردیم

آخرین فرصت خرید اینترنت تابستانی ارزان با تعرفه ویژه

نظرات جدید کارشناسان درباره قیمت اتریوم

رییس اتاق تهران: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند

اپل احتمالاً در اکتبر از نسل جدید مک‌ها و تراشه‌های M4 پرو و مکس رونمایی می‌کند

وزیر ارتباطات: دولت با اولویت بالا مشغول برنامه‌ریزی اصلاح شیوه کنونی مدیریت فضای مجازی است

نگران برای وفاق

استیم مجدداً رکورد تعداد بازیکنان آنلاین هم‌زمان خود را ارتقا داد

انتقاد روزنامه اصولگرا از انتصابات دولت پزشکیان

مقایسه قابلیت ضدآب بودن گوشی آیفون و سامسونگ

پزشکیان: حذف چارچوب‌های فیلترینگ در دستور کار است

مجلس ختم طبقه متوسط

دانمارک تعدادی دیگری «اف-16» به اوکراین ارسال می‌کند

بن گویر خواستار برکناری گالانت شد

مدیرعامل انویدیا: ساخت پردازشگر گرافیکی بدون هوش مصنوعی غیرممکن شده است

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند

اجرای 14 برنامه شاخص توسط اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام طی هفته دفاع مقدس

شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران برگزار شد