پیام ویژه

آخرين مطالب

دولت سوم خاتمی بودن خوب است یا بد؟ يادداشت

دولت سوم خاتمی بودن خوب است یا بد؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
محمدهادی جعفرپور‌| انتساب رویکرد و تفکر سیاسی مسعود پزشکیان به جبهه اصلاحات، بهانه منتقدان و رقبا بود تا در مقام کنایه و نقد، دولت وی را دولت سوم خاتمی معرفی کنند. آنچه را در جریان تبلیغات انتخاباتی از سوی مخالفان و رقبای مسعود پزشکیان با هدف ریزش آرای وی مطرح شد، می‌توان مصداق ضرب‌المثل «خمیرمایه دکان شیشه‌گر سنگ است... عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد» دانست، به شرطی که رئیس‌جمهور منتخب جزء به جزء اتفاقات و حوادث دوره هشت‌ساله ریاست‌جمهوری سید‌محمد خاتمی را با هدف شناسایی و تحلیل دلایل عدم تحقق ایده‌های دولت اصلاحات رصد کرده و با انطباق و همسان‌سازی شرایط امروز جامعه با وضعیت حاکم بر دولت اصلاحات، هجمه‌ها و چالش‌های تحمیلی بر دولت خاتمی را که مانع توفیق دولت اصلاحات در عملیاتی‌کردن وعده‌های انتخاباتی شد، شناسایی کرده و برای پیشگیری از تکرار چنین موانعی اندیشه کند.
بنا بر همان دلایلی که رقبا و منتقدان مسعود پزشکیان، دولت وی را به دولت اصلاحات تشبیه می‌کنند، شناسایی دلایل ناکامی دولت خاتمی برای مسعود پزشکیان امری است ضروری؛ همان‌طور که اندیشه و تلاش‌های خاتمی توانست شکاف‌های حاکم بر جامعه و سیاست ایران را در معرض دید همگان قرار دهد، وعده‌ها و شعارهای پزشکیان نیز سبب شد تا ملت برای تغییر در شیوه حکمرانی و اصلاح ساختار سیاسی به اندیشه و رویکرد او به منزله آخرین کورسوی امید در سپهر سیاسی ایران نظر کنند که برای عملیاتی‌شدن چنین توقعی لازم است از تکرار اشتباهاتی که فرصت اصلاح را از ملت ایران در دولت اصلاحات گرفت، پیشگیری شود. با وجود همه تلاش‌هایی که دولت خاتمی برای اعمال مختصات دموکراسی در شیوه حکمرانی داشت، برخی هجمه‌های تحمیلی سبب تحکیم قدرت محافظه‌کاران شد. درست در زمانی که جامعه شاهد نشانه‌هایی از حرکت به سوی جامعه مدنی مد‌نظر خاتمی بود، اعمال قدرت محافظه‌کاران از صرف مقاومت در برابر اصلاحات فراتر رفت و یک ساختار قدرت جدید شکل گرفت.
محافظه‌کاران که مجبور بودند بر سر مشروعیت و حمایت عمومی در انتخابات با خاتمی و اصلاحات رقابت کنند، دیدگاه‌های خود را به بهانه تحولات اجتماعی تعدیل کردند و همین اقدام موجب ظهور اقتدارطلبی عمل‌گرایانه شد که می‌بایست از آن تفسیری جدید از رابطه دولت و جامعه در جمهوری اسلامی ارائه کرد. اقتدارطلبی عمل‌گرایانه با شناسایی پاشنه آشیل دولت اصلاحات بر مناسبات اقتصادی به منظور کنترل اجتماع دست یازید و نظمی جدید در تمرکز قدرت ایجاد کرد.
تمرکز خاتمی بر فرهنگ این فرصت را برای محافظه‌کاران ایجاد کرد تا مدعی شوند وی برنامه مشخصی برای پرداختن به موضوعات اقتصادی ندارد؛ بنابراین محافظه‌کاران گفتمانی درباره توسعه مطرح کردند که در آن ایجاد دولت نیرومند در گرو مدیریت بهتر اقتصاد و خدمات اجتماعی و رفاه بیشتر است. در این میان، حضور چهره‌های تأثیرگذار جناح اصولگرا و محافظه‌کار در جبهه‌ای به نام آبادگران در انتخابات مجلس هفتم (سال 82) به کمک جناح رقیب آمد تا بیش از پیش بر طبل ناکارآمدی دولت اصلاحات بکوبد. آنچه در مجلس هفتم با طرح سؤالات مکرر و استیضاح وزرای دولت اصلاحات رقم خورد، نمونه کوچکی است از چالش‌های تحمیلی بر دولت دوم خاتمی که توانسته بود با تأکید بر پاسخ‌گویی و قانونمندی دولت، قواعد بازی را در سیاست ایران تغییر دهد، اما حلقه قدرت با تسلط بر نهادهای تصمیم‌ساز و مرکز قدرت، به بهترین شکل ممکن از سازوکارهای موجود علیه دولت اصلاحات و با هدف ناکارآمد نشان‌دادن دولت خاتمی به رفتارهای اقتدارطلبانه‌اش ادامه داد تا جایی که حاضر شدند شخصیتی مانند محمود احمدی‌نژاد را بر کرسی ریاست‌جمهوری بنشانند‌! تصمیمی که اغلب اصولگرایان سنتی و صاحب‌نام آن را نوعی خودزنی دانسته و تا به امروز حاضر نشده‌اند مسئولیت این انتخاب و بازتاب هشت سال ریاست‌جمهوری وی را به جناح خویش منتسب کنند. اگر در دوران اصلاحات، محافظه‌کاران اقتدارطلب در بدنه قدرت شفاف و روشن خودنمایی کرده و با هدف ناکارآمد نشان‌دادن دولت اصلاحات از هیچ کوششی دریغ نکردند، در این مقطع زمانی اشخاص وابسته به جبهه موصوف به پایداری ضمن تعرفه خویش در هیبت دولت سایه، همان مأموریت را به شکلی دیگر بر عهده دارند! به همین سبب لازم است دولت چهاردهم پیش از هر اقدامی به شناسایی دلایل ناکامی دولت‌های پیشین خاصه دولت‌های همسو با خویش بپردازد تا پیش از آنکه جناح رقیب مصائب و مشکلات حاکم بر جامعه را پاشنه آشیل این دولت تعریف کرده و از این طریق مانع تحقق وعده‌های مسعود پزشکیان شود، ابواب جمعی دولت برای برون‌رفت از چنین چالشی چاره‌ای بیندیشند. بدون تردید یکی از طرق قابل اعمال در این چاره‌اندیشی، توجه به توقعات معطل‌افتاده ملت در دولت‌های پیشین است که مصادیق آن از قبیل مصائب حاکم بر معیشت مردم، ناترازی حقوق و مزایای کارگران و کارمندان با نرخ تورم، بی‌توجهی به قانون همسان‌سازی حقوق بازنشستگان، تعویق مکرر پرداخت حقوق و مزایای پرستاران، تحدید دایره شمول حقوق عمومی و آزادی‌های اجتماعی-سیاسی شهروندان که یک قِسم آن در لایحه عفاف و حجاب هویداست و شکل دیگر آن در اعمال فیلترینگ و مشکلات حاکم بر حوزه اینترنت و دسترسی به فضای سایبری دیده می‌شود و...‌ ‌به وضوح در کف جامعه قابل رؤیت است.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1499569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سامانه تسهیلات ⁧ازدواج⁩ تا یک هفته‌ آینده باز می‌شود

میانگین هزینه‌ سالانه‌ خانوارهای ایرانی اعلام شد

پس از هواوی، آنر احتمالاً یک گوشی تاشو با دو لولا با ضخامت 10 میلی‌متری عرضه می‌کند

پزشک شدن به شرط ضمانت

کمبود دارو برای بیماران سرطانی

عراق پایگاه نفوذ ایران در خاورمیانه

واحد تولید تراشه سامسونگ در تگزاس ظاهراً با مشکلات بزرگی رو‌به‌رو است

تفنگ‌های حقیقی و خواهرهای دلتنگ

هواوی تیزری برای عرضه جهانی میت‌پد پرو 12٫2 اینچی با پنل Tandem OLED منتشر کرد

گزارش «سازندگی» درباره حضور مهاجران افغانستانی‌ در تهران

آدم‌کشی با اسلحه

تعیین مجازات سنگین برای عاملان سرقت از صندوق امانات بانک ملی

قیمت خرید تضمینی دانه‌های روغنی مشخص شد

آپدیت iOS 18 رسماً منتشر شد؛ نگاهی به 8 ویژگی جدید و جذاب

مسئله بچه‌های مسئولین

حمله «جوان» به «فراستی»: مسعود جان! سفره امریکا چرب‌تر بود؟!

مخالفت خانواده‌های اسرای صهیونیستی با تعیین «گدعون ساعر» به عنوان وزیر جنگ

اوکراین ارتباط با عامل سوءقصد علیه ترامپ را رد کرد

انتقاد وزیر اقتصاد از بدقولی روسیه برای سرمایه‌گذاری در ایران

تصویر غیررسمی جدید گلکسی S25 اولترا لو رفت؛ مقایسه مستقیم با گلکسی S24 اولترا

حمله موشکی از جنوب لبنان به شمال فلسطین اشغالی

رئیس اورژانس کشور: شرکت آمبولانس خصوصی مستقر در ورزشگاه شهر قدس پلمب شد

قابلیت جدید Video to Video هوش مصنوعی شرکت Runway ML را ببینید

ترامپ: لفاظی‌های هریس و بایدن دلیل سوء قصد به من بود

قاتلان بی‌رحم جسد مقتول را آتش زدند

ادعایی درباره یک فرد جدید در ماجرای وام‌های نجومی

شویگو با بشار اسد دیدار کرد

درخواست مهم رئیس‌جمهوری از رسانه‌ها برای حل مسئله ناترازی انرژی/ کمک کنید و ایده دهید

رسانه‌ها درباره ناترازی برق، گاز و بنزین به ما کمک کنند و ایده دهند

شرط وفاق باور به «حق برابر شهروندان» است

تل‌آویو: حمله حزب الله را دفع و به جنوب لبنان حمله کردیم

آخرین فرصت خرید اینترنت تابستانی ارزان با تعرفه ویژه

نظرات جدید کارشناسان درباره قیمت اتریوم

رییس اتاق تهران: همه کشورهای دنیا غیر از جیبوتی که جمعه تعطیل است، شنبه و یکشنبه تعطیل هستند

اپل احتمالاً در اکتبر از نسل جدید مک‌ها و تراشه‌های M4 پرو و مکس رونمایی می‌کند

وزیر ارتباطات: دولت با اولویت بالا مشغول برنامه‌ریزی اصلاح شیوه کنونی مدیریت فضای مجازی است

نگران برای وفاق

استیم مجدداً رکورد تعداد بازیکنان آنلاین هم‌زمان خود را ارتقا داد

انتقاد روزنامه اصولگرا از انتصابات دولت پزشکیان

مقایسه قابلیت ضدآب بودن گوشی آیفون و سامسونگ

پزشکیان: حذف چارچوب‌های فیلترینگ در دستور کار است

مجلس ختم طبقه متوسط

دانمارک تعدادی دیگری «اف-16» به اوکراین ارسال می‌کند

بن گویر خواستار برکناری گالانت شد

مدیرعامل انویدیا: ساخت پردازشگر گرافیکی بدون هوش مصنوعی غیرممکن شده است

تخم لق زنگزور؛ پهلوی‌ها با واگذاری آرارات ضربه تاریخی به ایران زدند

اجرای 14 برنامه شاخص توسط اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان ایلام طی هفته دفاع مقدس

شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان مازندران برگزار شد

سارق زورگیر در شهریار با گلوله پلیس از پای درآمد

بازگشت ایران به راهبرد صبر استراتژیک