پیام ویژه

آخرين مطالب

مصرف لجام‌گسیخته انرژی در ایران به روایت آمار وزارت نفت

مصرف لجام‌گسیخته انرژی در ایران به روایت آمار
  بزرگنمايي:

پیام ویژه -

در سه دهه گذشته با خصوصی‌سازی صنعت پتروشیمی، پالایشگاه‌های نفت، صنعت فولاد، سیمان، معادن و...، دولت از درآمدهای این صنایع محروم شد و برای تأمین رفاه، توسعه کشور و هزینه‌های بهداشت و آموزش و نظامی و...، فقط انرژی (شامل نفت و فرآورده‌های نفتی و برق) به‌عنوان درآمد دولت باقی مانده است. انرژی هم تحت فشار دلسوزان ناآگاه و مخالفان داخلی و خارجی توسعه کشور به‌گونه‌ای فضاسازی شده که دولت‌ها طی دهه گذشته مجبور شده‌اند آن را به قیمت بسیار پایین‌تر از هزینه تمام‌شده در اختیار مردم بگذارند و کار به جایی رسیده است که دولت باید بنزین و گازوئیل حدود 80 سنت را تهیه کند، با هزینه حمل و توزیع و سود جایگاه‌دار به قیمت تقریباً رایگان در اختیار مردم بگذارد و ما مردم به‌دلیل نداشتن توجیه اقتصادی، انرژی را در خودروها و تجهیزات و ماشین‌آلاتی با بازدهی بسیار پایین و به‌شکل غیربهینه، مصرف می‌کنیم. فاجعه جایی است که گاز طبیعی ارزشمند چنان غیربهینه مصرف می‌شود که گویی با به‌آتش‌کشیدن اسکناس در فصل سرما، خانه‌های خود را گرم می‌کنیم. برای اثبات بدمصرفی انرژی در کشور کافی است نگاهی به نمودار شماره یک بیندازیم که تیره‌ترین رنگ متعلق به کشور ایران است.

پیام ویژه


در این وانفسا، برخی اقتصادخواندگان بی‌اطلاع از مسائل فنی حاکم بر بهینه‌سازی مصرف انرژی و پیچیدگی تجهیزات فنی، طی روزهای اخیر ملت ایران را از لحاظ انرژی، کم‌مصرف معرفی می‌کنند. آیا واقعاً ما به لحاظ مصرف انرژی، ملت کم‌مصرفی هستیم؟ نمودار شماره 2 نشان‌دهنده این است که به لحاظ مصرف انرژی، ایران هفتمین کشور دنیاست و بالاتر از ایران، کشورهای چین و هند یک‌میلیارد و 400 میلیون نفری، آمریکای 400 میلیون نفری، برزیل 210 میلیون نفری، روسیه 140 میلیون نفری تا ژاپن 120 میلیون نفری است. اگر مصرف انرژی به جمعیت تقسیم شود، ملاحظه‌ می‌شود که هر ایرانی 2.3 برابر یک برزیلی، 1.3 برابر چینی و 1.1 برابر یک ژاپنی انرژی مصرف می‌کند. ازآنجاکه مصرف انرژی تابع سطح رفاه، فناوری تجهیزات و استفاده بهینه از انرژی است، برای اینکه مصرف بهینه کشورها با شاخص مناسب‌تری مقایسه شود، شاخصی ابداع شده است که نشان دهد کشورها از یک واحد انرژی چقدر محصول تولید می‌کنند، یا اینکه کلاً انرژی را فقط هدر می‌دهند.

پیام ویژه


واقعیت این است که بیداد مصرف مسرفانه و غیربهینه ایران، در شاخص شدت انرژی است که آشکار می‌شود. شاخص شدت مصرف انرژی به‌عنوان نسبت مصرف نهایی انرژی به تولید ناخالص داخلی، مهم‌ترین شاخصی است که بهره‌وری انرژی در یک اقتصاد را منعکس می‌کند. هرچه این شاخص کوچک‌تر باشد نشان‌دهنده آن است که برای تولید هر واحد محصول انرژی کمتری صرف شده است و برعکس. کاهش شدت انرژی و به عبارت دیگر بهینه‌سازی مصرف انرژی از آمال و اهداف توسعه‌ای سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اقتصادی هر کشوری تلقی می‌شود و دستیابی به این هدف جز با شناخت عوامل تعیین‌کننده آن و ارائه راهکارهای مدبرانه میسر نمی‌شود. شدت مصرف انرژی ایران حدود پنج برابر کشورهایی مثل دانمارک، انگلیس، پرتغال، رومانی و ایتالیا، چهار برابر ترکیه و 2.5 برابر آمریکاست. نمودار شماره 3 نشان می‌دهد ایران بدمصرف‌ترین کشور دنیا در زمینه انرژی است و بالاترین شدت مصرف انرژی را دارد.

پیام ویژه


اما آنچه درمورد وضع عرضه و تقاضای حامل‌های انرژی در ایران وجود دارد، نشان‌دهنده نبود کارایی مناسب سامانه‌های مصرف انرژی شامل ساختمان‌ها، گلخانه‌ها، کارخانه‌ها، تأسیسات و خودروهاست. طبق آمار ترازنامه انرژی کل کشور، حجم کل مصرف نهایی انرژی از 14 میلیون و 500 هزار بشکه معادل نفت خام در سال 1353 به رقمی معادل 315 میلیون بشکه معادل نفت خام در سال 1402، یعنی حدود 22 برابر رسیده است. بخشی مربوط به دوبرابرشدن جمعیت کشور، بخشی مربوط به افزایش سطح رفاه و بهداشت است که طبیعی و مطلوب است و بخش عمده مربوط به مصرف غیربهینه و بدمصرفی است که باید چاره شود. دراین‌باره باید در نظر داشت که در گذر زمان روزبه‌روز ما بدمصرف‌تر شده‌ایم و مصرف ما روزبه‌روز غیربهینه‌تر می‌شود. نمودار شماره 4 نشانگر افزایش بدمصرفی ما طی 25 سال اخیر است که حدود دو برابر بدتر شده است.

پیام ویژه


ضمن اینکه شدت مصرف نهایی انرژی در ایران براساس برابری قدرت خرید (تن معادل نفت خام/ میلیون دلار) در سال 2010 بیش از دو برابر کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه بوده است. قیمت ارزان انرژی، وفور این منبع خدادی، نبود برنامه‌ریزی درست، فقدان سیاست مناسب برای اصلاح ساختار مصرف، تولید و توزیع سبب اتلاف شدید انرژی در کشور شده است، به‌گونه‌ای که امروزه ایران، با توجه به ساختار اقتصادی خود یکی از کشورهای پرمصرف و بدمصرف‌ترین کشور به‌ شمار می‌آید. ازاین‌رو، لازم است برای کاهش مصرف و بالطبع کاهش شدت انرژی از تجارب کشورهای موفق استفاد شود. مقایسه و بررسی شدت انرژی در کشورهای OECD با ایران می‌تواند در این زمینه راهگشا باشد. امید است دولت با راهکارهای قیمتی و غیرقیمتی گام بلندی برای اصلاح الگوی مصرف بردارد و انرژی به‌عنوان مزیت کشور ما برای توسعه و پیشرفت را به‌گونه‌ای به‌ کار گیرد که این سرمایه برای نسل کنونی و نسل‌های آتی به نحو احسن استفاده شود. راهکارهایی برای افزایش قیمت انرژی و حذف آثار تورمی برای اقشار فرودست جامعه وجود دارد که کافی است دولت مطابق شعار ارجاع امور به کارشناسان از هیاهوهای غوغاسالارانه فاصله بگیرد و مشابه تجربه دیگر کشورها اقدام عاجل انجام دهد. نخستین گام این است که ایمان بیاوریم این مصرف لجام‌گسیخته و غیربهینه دیگر قابلیت ادامه ندارد.
منابع: ترازنامه انرژی کل کشور، کتاب داده‌های انرژی ENERDATA
رضا نوشادی
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1502453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقابله رزمندگان حزب الله با نظامیان اسرائیلی در محور خیام

شیائومی زمانبندی انتشار HyperOS 2 را اعلام کرد

ویدئوی سرنگون ساختن پهپاد پیشرفته اسرائیلی هرمس 900 توسط حزب الله لبنان

رسانه ترکیه‌ای: چرا روسیه سوخو-35 و اس-400 را از ایران دریغ می‌کند؟

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: تغییری در کنکور سال آینده نداریم

بنیان‌گذار تیک‌تاک ثروتمندترین فرد کشور چین شد

باور 373؛ پدافند رازآلود ایران

وال استریت ژورنال: امریکا با کمبود موشک‌های دفاع هوایی مواجه شده

شیائومی با منتشرکنندگان شایعات نادرست در فضای مجازی مقابله می‌کند

شهردار از میان اعضای شورا

توپخانه «رجانیوز» همچنان روی قالیباف

آمریکا و وضع بغرنج خاورمیانه

معمای همصدایی پنهان «بی‌بی» و «بن سلمان»

بزرگترین کلاهبرداری در تاریخ ایران

نداشتن پایگاه اجتماعی، مرگ گروه‌های تروریستی را تضمین می‌کند

جلایی پور مطرح کرد: خط قرمز جنگ مستقیم

ترکیب هوش مصنوعی و علم میتسوبیشی، این پهپاد جنگی خطرناک را خلق کرده است

پردازنده پرقدرت M4 Pro اپل با مشخصات فوق العاده رونمایی شد

فشار بر اصلاح‌ طلبان حوزه

فرمول تغییر محاسبه صهیونیست‌ها

مک مینی 2024 اپل رونمایی شد؛ کوچک‌تر و پرقدرت‌تر از همیشه با پشتیبانی از هوش مصنوعی

لیبرال دموکرات‌ها در ژاپن تحقیر شدند

بحران در ارتش اسرائیل با افزایش تلفات نظامیان‌اش در جنوب لبنان

دلایل نمایندگان موافق و مخالف بودجه 1403

این شیائومی بند 9 پرو است؛ دستبند هوشمند با نمایشگر پرنور و 21 روز شارژدهی

شهادت 2787 نفر در لبنان در پی حملات رژیم صهیونیستی

حکم قصاص برای قاتلی که مدعی است پسرعمه‌اش به همسرش نظر داشت

تایید حکم اعدام کارگردانی که به دختران نوجوان تعرض کرد

بحران ناترازی بانک کشاورزی با خرید تضمینی

پیش بینی بورس چهارشنبه 9 آبان 1403

صحبت های سخنگوی ستاد بودجه از درجه انطباق بودجه 1404 با برنامه هفتم

شیائومی پد 7 و 7 پرو با نمایشگر بزرگ 144 هرتز و تراشه اسنپدراگون رونمایی شدند

رکورد قیمت بیت کوین در ایران شکسته شد؛ 5 میلیارد تومان!

واکنش مردم لبنان به خبر انتخاب شیخ نعیم قاسم

نامه گوترش به نتانیاهو درباره ممنوعیت فعالیت آنروا در سرزمین های اشغالی فلسطین

ماجرای ساخت برج های 3 قلو دانشگاه تهران و شکایت سازمان هواشناسی

کشف پیکر یک رزمنده شهید دفاع مقدس در دهلران

گران‌فروشی و کم‌فروشی لبنیات؛ چند کارخانه معتبر میلیاردی جریمه شدند

صبحت های معاون اقتصادی سازمان برنامه و بودجه از نقشه ضدتورمی بودجه 1404

سازندگی گزارش داد: حکم حاشیه‌دار

خطای محاسباتی رژیم صهیونی در حمله به ایران

رسانه‌های صهیونیستی: ارتش دستکم به 7000 سرباز نیاز دارد

ادعای آمریکا: برای پایان جنگ بر اسرائیل فشار می‌آوریم

رهبر جدید حزب الله را بهتر بشناسید

ما از جلیلی دعوت نکردیم!/ واکنش جنجالی نماینده مجلس به حضور جلیلی در جلسه بررسی بودجه

به روایت بانوی جناب سرگرد شهید ارتش

پیش بینی قیمت دلار 9 آبان 1403

شیائومی 15 معرفی شد؛ اولین گوشی دنیا با تراشه اسنپدراگون 8 الیت

بغداد در تکاپوی خرید سامانه‌های پدافندی غیرآمریکایی

انتصاب سرپرست شرکت بازرگانی گاز ایران