پیام ویژه

آخرين مطالب

ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق برنامه هفتم افزایش چشمگیری می‌یابد وزارت نفت

ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق برنامه هفتم افزایش چشمگیری می‌یابد
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - صنعت پتروشیمی در سال‌های اخیر به یکی از اصلی‌ترین بازیگران در برنامه‌های بلندمدت کشور تبدیل شده است و در برنامه هفتم و هشتم توسعه هم با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای، تکمیل زنجیره ارزش و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های صنعت نفت، نقش مهمی را ایفا خواهد کرد.

به گزارش شانا، طبق پیش‌بینی برنامه هفتم قرار است ظرفیت نصب‌شده صنعت پتروشیمی از 96 میلیون تن فعلی به مرز 130 میلیون تن برسد و با سرمایه‌گذاری گسترده در این حوزه، صنعت پتروشیمی 8 درصد در طول برنامه هفتم توسعه رشد کند، همچنین طبق پیش‌بینی‌های بلندمدت، صنعت پتروشیمی قرار است در برنامه هشتم توسعه 40 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در مسیر ایجاد ارزش‌افزوده حداکثری و تکمیل زنجیره ارزش داشته باشد.
صنعت پتروشیمی برای رسیدن به اهداف بلندمدت خود برنامه‌ریزی‌هایی را در طول سیاست‌های کلان و بلندمدت دولت‌ها پیش‌بینی می‌کند. این پیش‌بینی با توجه به شرایط اقتصادی کشور، محدودیت‌های تحریمی و الزامات پیش‌روی صنعت پتروشیمی بوده است و عملکرد این صنعت تاکنون نشان داده این روند حرکت رو به‌ جلو موفق بوده است. هم‌اکنون شرکت ملی صنایع پتروشیمی اعلام کرده برای تحقق برنامه هفتم و هشتم توسعه و چشم‌انداز 20 و 50 ساله صنعت پتروشیمی، برنامه‌ای راهبردی را ترسیم کرده که بخش زیادی از آن، متناسب با برنامه هفتم توسعه کشور است.
افزایش سهم پتروشیمی در منطقه و بازارهای جهانی
هم‌اکنون 2.8 درصد از ظرفیت پتروشیمی جهان و حدود 28 درصد ظرفیت این صنعت در منطقه سهم ایران است و با برنامه‌ریزی‌های انجام شده، ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق برنامه هفتم توسعه افزایش چشمگیری می‌یابد، اما نکته قابل توجه این است که برای دستیابی به اهداف توسعه‌ای تا پایان برنامه هشتم توسعه، نیازمند سالانه حداقل 7 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری هستیم. دستیابی به این عدد و تحقق آن، یکی از زمینه‌های مهم همکاری دولت و صنعت پتروشیمی است، زیرا صنعت پتروشیمی به‌تنهایی نمی‌تواند این سرمایه‌گذاری قابل توجه و بلندمدت را به سرانجام برساند.
برای تحقق این برنامه‌ریزی، راهکارهایی پیش‌بینی شده است؛ از جمله اینکه شرکت ملی صنایع پتروشیمی بسته‌های سرمایه‌گذاری را در قالب برنامه هفتم توسعه تدوین و معرفی کرده است تا فعالان بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران بتوانند از این روش‌های نوین تامین مالی استفاده کنند.
در برنامه هفتم توسعه، نرخ رشد 8 درصدی اقتصاد و صادرات غیرنفتی سالانه 23 درصدی برای کشور، پیش‌بینی شده که شامل صنعت پتروشیمی نیز می‌شود. ظرفیت 96 میلیون تن فعلی طی چند دهه و عبور از شرایط سخت تحریم محقق شده و برای تحقق افزایش ظرفیت در برنامه هفتم و هشتم توسعه، نیازمند تعاملی چندجانبه بین بخش خصوصی و دولت هستیم و یکی از موضوعات مهم در بلندمدت، تأمین خوراک پایدار برای صنعت پتروشیمی است. به نظر می‌رسد با ایجاد سازوکار مشترک و برد - برد بین شرکت ملی نفت ایران و پتروشیمی‌ها برای تأمین خوراک می‌توان به نتایج خوبی در این زمینه رسید. امضای چند تفاهم‌نامه و قرارداد مشترک بین شرکت ملی نفت و هلدینگ‌های پتروشیمی و به راه افتادن قطار خاموشی مشعل‌ها و پایان خام‌سوزی گازها در همین مسیر بوده است.
متنوع‌سازی محصول و تکمیل زنجیره ارزش
طبق آخرین اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی، ظرفیت این صنعت تا پایان 1403 با بهره‌برداری از واحدهای تازه به سالانه 103 میلیون تن می‌رسد، همچنین با توجه به اینکه طی برنامه هفتم 60 تا 61 طرح پتروشیمی به بهره‌برداری خواهد رسید، 35 میلیون تن ظرفیت جدید ایجاد خواهد شد. بسیاری از این طرح‌ها هم‌اکنون بیش از 50 درصد پیشرفت دارند که نیازمند حدود 24 میلیارد دلار سرمایه هستند. با اجرای طرح‌های پتروشیمی برنامه هشتم توسعه نیز حدود 48 میلیون تن ظرفیت ایجاد خواهد شد که این طرح‌ها هم‌اکنون در مراحل ابتدایی قرار دارند. به این ترتیب می‌توان پیش‌بینی کرد که ظرفیت صنعت پتروشیمی که هم‌اکنون حدود 96 میلیون تن است در پایان برنامه هفتم به 132 میلیون تن و در پایان برنامه هشتم توسعه به 186 میلیون تن می‌رسد و با این رویکرد و برنامه‌ریزی می‌توان گفت رشد 8 درصدی سالانه محقق خواهد شد.
در مسیر توسعه‌ای که برای صنعت پتروشیمی پیش‌بینی شده، یکی از مهم‌ترین موضوع‌ها تکمیل زنجیره ارزش و تنوع محصولات است تا همچنان بتوانیم مزیت رقابتی در بازار منطقه و جهانی را حفظ کنیم. در همین زمینه پیش‌بینی شده که در 10 سال آینده ظرفیت 16 میلیون تنی کنونی تولید متانول به 34 میلیون برسد و همزمان طرح‌های GTP فعال و بخشی از این متانول در این طرح‌ها استفاده شود. ظرفیت تولید آمونیاک نیز از 7 میلیون به 10 میلیون تن خواهد رسید. تولید اتیلن از طرح‌های MTO مقداری افزایشی خواهد بود که البته چند پروژه الفین از محل اتان نیز اجرا خواهد شد. تولید اوره نیز کمی افزایشی خواهد بود. ظرفیت تولید پلیمرها نیز از 9 میلیون تن کنونی به 30 میلیون تن می‌رسد که ارزشمند خواهد بود.
با آغاز به کار دولت چهاردهم، شاهد تغییرات جدیدی در وزارت نفت و شرکت ملی صنایع پتروشیمی بوده‌ایم، اما نکته قابل توجه این است که بسیاری از برنامه‌های کلان صنعت پتروشیمی در تطابق با برنامه‌های هفتم و هشتم توسعه کشور تغییری نخواهند داشت. حسن عباس‌زاده، سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی چندی قبل در دیدار با جمعی از نمایندگان عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بر تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام صنعت پتروشیمی تا پایان برنامه هفتم توسعه تأکید کرد و گفت: تکمیل طرح‌های پتروشیمی و افزایش تولید محصولات پتروشیمی می‌تواند به ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر و بهبود تراز تجاری کشور منجر شود.
وی با تأکید بر اینکه رفع موانع مالی و زیرساختی، جذب سرمایه‌ و حمایت از بخش خصوصی نقش مؤثری در شتاب روند اجرای طرح‌های پتروشیمی دارد، گفت: با پیگیری مجلس شورای اسلامی و همکاری مقام‌های استانی و هلدینگ‌های پتروشیمی می‌توان روند فعال شدن طرح‌هایی را که در مسیر تکمیل زنجیره ارزش هستند، تسریع کرد.
سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی، همچنین در نشست هم‌اندیشی و هم‌افزایی بخش خصوصی و دولتی در صنعت پتروشیمی بیان کرد: یکی از دغدغه‌ها و تأکیدهای وزیر نفت همزمان با تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، رفع چالش‌های پیش‌ روی بخش خصوصی، شتاب‌بخشی به اجرای طرح‌ها و افزایش ظرفیت تولید واحدهای پتروشیمی است.
عباس‌زاده با تأکید بر سیاست یکپارچه‌سازی و هم‌افزایی هلدینگ‌ها و شرکت‌ها در تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه، ادامه داد: هم‌اکنون 78 درصد ظرفیت نصب‌شده در صنعت پتروشیمی استفاده می‌شود و افزایش مقادیر تولید، نیازمند هم‌افزایی همه متولیان اصلی صنعت در بخش دولتی و خصوصی است.
وی با بیان اینکه این شرکت پل ارتباطی بخش خصوصی و بخش حاکمیت است، گفت: خوشبختانه صنعت پتروشیمی در وضعی پایدار و مطلوب است و امیدوارم با بهره‌برداری از طرح‌های پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه، ظرفیت صنعت پتروشیمی در افق 1407 به سالانه 132 میلیون تن افزایش یابد.
توسعه با رفع موانع اجرایی و محدودیت‌ها
با توجه به سیاست‌های کلی تعیین‌شده و تأکید وزیرنفت و سرپرست شرکت ملی صنایع پتروشیمی درباره تحقق این سیاست‌ها، چند موضوع مهم بر صنعت پتروشیمی تأثیرگذار است. مواردی مانند الزام مؤسسه‌های مالی، نهادها و صندوق‌های بازنشستگی به واگذاری سهام خود، اولویت برداشت از گاز استحصال‌شده از طرح‌های جمع‌آوری گازهای مشعل با سرمایه‌گذاری صنایع انرژی‌بر ازجمله صنعت پتروشیمی در این طرح‌ها، ادای دیون دولت به تأمین اجتماعی از محل تهاتر میعانات با خوراک، انرژی و... (برای تهاتر مطالبات اوره‌سازان)، واگذاری سهام صندوق‌های کشوری و لشکری، الزام تأمین آب صنایع از محل آب نامتعارف، الزام تکمیل زنجیره ارزش، تخفیف پلکانی خوراک با اوراق تسویه و تخصیص مواد نیمه‌خام برای توسعه زنجیره ارزش و برخی موارد دیگر که در برنامه‌های هفتم و هشتم توسعه مورد تأکید قرار گرفته‌اند، می‌توانند برای صنعت پتروشیمی در حداقل 10 سال آینده مسئله‌ساز و محدودکننده باشند. به این دلیل لازم است شرکت‌های پتروشیمی با همراهی شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مجموعه‌های مرتبط در وزارت نفت این موضوعات را ارزیابی و بررسی بیشتر کنند.
منبع: هفته‌نامه مشعل

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1527850/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مزاحمت‌های خواستگار خیالی برای زن 71 ساله

اصابت موشک حزب‌الله به حومه حیفا

ثبت نام طرح رایگان چکاپ سلامت در منزل آغاز شد!

بورس با رشد 24 هزار واحدی هفته را شروع کرد

پژوهشگر ایرانی ویژگی جدید ایکس را فاش کرد

سامسونگ به‌دلیل نقض پتنت باید جریمه 118 میلیون دلاری پرداخت کند

سرمقاله ابتکار/ نقطه عطف در تاریخ عدالت بین‌المللی!

30 عملیات علیه رژیم صهیونیستی توسط گروه‌های مقاومت

تظاهرات علیه ناتو و حمایت از فلسطین در کانادا

محاکمه متهمان ‌بزرگ‌ترین پرونده کلاهبرداری خودرویی

آدمک نتانیاهو در مونترال به آتش کشیده شد

حمله پهپادی اسرائیل به خودرویی در بیروت

حقوق نمایندگان مجلس لو رفت/ چه خودروئی به نمایندگان داده شده است؟/ ماجرای وام 500 میلیونی

قیمت میوه‌های پاییز 25 درصد افزایش یافت

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات حکم دیوان کیفری

آخرین خبر از جزئیات افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران

اظهارنظر خودرویی‌ها درباره نرخ‌های جدید؛ تولید درست شود، قیمت بازار کاهش می‌یابد

هائیتی سفر فرانسه را در پی توهین ماکرون احضار کرد

توضیحات معاون رئیس جمهور درباره طرح کلینیک ترک بی‌حجابی

پرداخت حق الثبت برای مهریه الزامی می‌شود

جزئیات افزایش 38درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز 1403

سرمقاله شرق/ شیفت‌ پارادایم‌ در سیاست خارجی‌ چرا مطلوب است؟

9 ماه سرنوشت‌ساز

حکم استفاده از رد مظالم برای کمک به مردم لبنان و فلسطین

حادثه رانندگی برای خودروی استاندار مرکزی

صعود میلیونی نرخ سکه در بازار؛ دلار وارد کانال 70 هزار تومان شد

واکنش حماس به هتک حرمت حرم ابراهیمی از سوی بن گویر

شبکه 12 اسرائیل: نعیم قاسم و طلال حمیه هدف بمباران بیروت بودند

طرح 2 فوریتی در مجلس برای حذف حق مأموریت دلاری

زنان سرپرست خانوار بیمه می‌شوند

فرماندار پرحاشیه بندرانزلی برکنار شد

سه شرور مسلح در ایرانشهر دستگیر شدند

دبیر انجمن شرکت‌های هواپیمایی: بنزین هواپیما از 600 تومان به 7 هزار تومان افزایش می‌یابد

اقلام صادراتی برگشتی مشمول مالیات ارزش افزوده شد

کشف قابلیتی جذاب در اندروید 16؛ جمینای می‌تواند کنترل اپ‌ها را در دست بگیرد

قطعنامه ضدایرانی آژانس و خوش‌رقصی مبتذل غربگرایان

سرمقاله کیهان/ هم‌دوش با شیطان

روزنامه ایران/ فرصت برای تعامل و همکاری باقی است

مثلث دیپلماتیک

ساکنان شمال اراضی اشغالی با کابوسی بی‌پایان دست به گریبان هستند

تصادف پژو و سمند 2 کشته و 3 مجروح برجای گذاشت

آغاز ترخیص برنج‌های وارداتی از گمرک

سرمقاله اعتماد/ مشکل کجاست؟

مدودف: بعید است که «ترامپ» تحریم‌ها علیه روسیه را لغو کند

حملات موشکی حزب‌الله به کریات شمونه و حیفا

آماری نگران کننده از مهاجرت اساتید دانشگاه

وزیر امور خارجه آلمان از همسرش طلاق گرفت

سایپا لیست جدید قیمت محصولاتش را اعلام کرد

پربیننده‌ترین فیلم‌ها و سریال‌های گوگل تی‌وی کدام‌اند؟

با دوستان مروت؛ دیدار پزشکیان و مولوی عبدالحمید