پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟ یادداشت

سرمقاله وطن امروز/ وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - وطن امروز / «وزارت بهداشت؛ کارگزار یا ناظر؟» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم محمد‌حسین فرقدانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
با وجود افزایش چشمگیر بودجه تخصیص‌یافته به وزارت بهداشت برای توسعه و تجهیز فضاهای آموزشی در سال‌های اخیر، همچنان اعتراضاتی از سوی این وزارتخانه و دانشگاه‌های علوم پزشکی درباره کمبود زیرساخت‌ها به گوش می‌رسد. این موضوع، علامت سوال‌هایی را درباره مدیریت منابع مالی و توزیع بودجه‌های تخصیصی ایجاد کرده است. در حالی که طی 3 سال اخیر بودجه این وزارتخانه به شکل بی‌سابقه‌ای افزایش یافته و به 40,3 هزار میلیارد ریال در سال 1403 رسیده است اما مقامات همچنان از کمبود امکانات آموزشی، رفاهی و هیات علمی سخن می‌گویند. این تضاد، پرسش‌های بسیاری را درباره نحوه هزینه‌کرد و برنامه‌ریزی‌ها به ‌وجود آورده و به دنبال شفافیت در این زمینه است.
با نگاه به بودجه اختصاص‌یافته به این وزارتخانه طی 3 سال گذشته، به نظر می‌رسد دولت گام‌های قابل‌توجهی در راستای توسعه زیرساخت‌های آموزشی و تجهیز فضاهای دانشگاهی برداشته است. آمارها نشان می‌دهد از سال 1401 تا 1403 میزان بودجه وزارت بهداشت برای این منظور به‌طور پیوسته و چشمگیر افزایش یافته است: از 7.4 هزار میلیارد ریال در سال 1401 به 13.9 هزار میلیارد ریال در سال 1402 و سپس 40.3 هزار میلیارد ریال در سال 1403 رسیده است. این افزایش بی‌سابقه در بودجه نشان‌دهنده عزم دولت برای رفع مشکلات زیرساختی آموزش پزشکی در کشور است. با این وجود، همچنان از سوی وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی گلایه‌هایی مبنی بر کمبود زیرساخت‌های آموزشی و رفاهی شنیده می‌شود. این تناقض سوالات زیادی را برمی‌انگیزد که چرا با وجود تخصیص بودجه قابل‌توجه برای زیرساخت‌ها، مشکلات همچنان پابرجاست؟ آیا منابع مالی به‌درستی مدیریت نشده‌، یا موانع اجرایی مانع تحقق اهداف مورد نظر شده‌اند؟
وزیر بهداشت در سخنرانی اخیر خود با اشاره به هشدارهای وزارتخانه متبوعش، فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان نظام پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی درباره عوارض افزایش ظرفیت پزشکی گفت: «امکان تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز این افزایش ظرفیت در کشور وجود نداشت و الان هم خیلی از رؤسای دانشگاه‌ها در جلسه درباره معضلات و عوارض جدی این طرح و کمبود امکانات آموزشی، دانشجویی، رفاهی و اعضای هیات علمی نکاتی را مطرح کردند». این سوال مطرح است: آیا وزارت بهداشت در جایگاه متولی باید جهت فراهم‌سازی این زیرساخت‌ها اقدام کند یا باید صرفاً ناظر بر عملکرد و تخصیص بودجه باشد، بویژه با توجه به این بودجه‌گذاری، چنانچه مسؤولیت اجرایی متوجه وزارت بهداشت باشد، تداوم این گلایه‌ها به نوعی عدم پاسخگویی به نقش و وظیفه محول‌شده تلقی خواهد شد. از طرف دیگر، ممکن است بودجه‌های تخصیصی به جای تمرکز بر نیازهای کلیدی، در پروژه‌های جزئی هزینه شده باشد که به رفع بحران زیرساخت‌ها منجر نمی‌شود. این گمانه‌زنی‌ها می‌تواند به توضیحی برای عدم تطابق میان افزایش بودجه و وضعیت واقعی زیرساخت‌ها تبدیل شود. برای حل این مشکل، انتظار می‌رود وزارت بهداشت با شفاف‌سازی نحوه تخصیص و هزینه‌کرد بودجه‌ها و ارائه گزارش‌های دقیق، به روشن شدن ابعاد این مساله کمک کند و نشان دهد چگونه این بودجه‌ها می‌توانند به بهبود وضعیت آموزشی کشور کمک کنند.
یکی از دلایل عمده برای افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی، نیاز مبرم کشور به تعداد بیشتر پزشک است؛ نیازی که با بازنشستگی و مهاجرت تعدادی از پزشکان فعال به‌طور مستمر در حال افزایش است. سید‌ابوالحسن مصطفوی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به این موضوع اظهار داشت: «کشور با کمبود 12 هزار پزشک مواجه است و گرچه امسال 11 هزار دانشجوی پزشکی پذیرش شدند اما با توجه به اینکه دوره تحصیلی پزشکی حداقل 8 سال طول می‌کشد، ورود این افراد به بازار کار به‌ صورت آنی مشکل کمبود پزشک را حل نمی‌کند. این در حالی است که به دلیل روند خروج پزشکان از کشور، هر سال نیاز به پزشکان جدید بیشتر از گذشته احساس می‌شود».

با توجه به این بیان، افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی در شرایط فعلی کشور به‌ عنوان یک ضرورت در نظر گرفته شده است اما باید توجه داشت که این افزایش ظرفیت به خودی خود کافی نیست و نیازمند اصلاحات زیرساختی اساسی نیز هست. در حال حاضر، کمبود امکانات آموزشی، ظرفیت‌های ناکافی بیمارستان‌ها برای آموزش عملی و نیز محدودیت‌های مالی و رفاهی دانشجویان و رزیدنت‌ها، همگی به‌عنوان چالش‌هایی اساسی در مسیر تربیت پزشکان آینده مطرح هستند.
برای آنکه این طرح بتواند به هدف اصلی خود یعنی تأمین نیازهای بهداشتی کشور دست یابد، لازم است ضمن افزایش تعداد پذیرش، بهبود کیفیت آموزشی، ارتقای زیرساخت‌ها و تقویت حمایت‌های رفاهی نیز در اولویت برنامه‌ها قرار گیرد. این اقدام نه‌تنها به جذب بیشتر علاقه‌مندان به حرفه پزشکی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند از مهاجرت پزشکان و کاهش بحران نیروی انسانی در حوزه بهداشت و درمان کشور نیز جلوگیری کند. مشکلات و کمبودها در زیرساخت‌ها همچنان یکی از چالش‌های بزرگ در مسیر افزایش ظرفیت پزشکی در کشور به شمار می‌آید. هرچند افزایش بودجه نشانه‌ای از تعهد دولت به بهبود شرایط است اما بدون راهکارهای اجرایی و مدیریتی مناسب، این بودجه‌ها به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. انتظار می‌رود وزارت بهداشت به‌ عنوان متولی اصلی، گام‌های موثرتری جهت رفع این مشکلات بردارد و با شفاف‌سازی درباره نحوه استفاده از بودجه، پاسخگوی نیازهای کشور باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1528542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استودیو ILHAM توسط اعضای سابق مایکروسافت و راک‌استار تاسیس شد

محاسبات گمرکی و قیمت نهایی سری آیفون 16 مسافری اعلام شد

کاربران به کیفیت بازی GTA VI روی کنسول Xbox Series S اطمینان داشته باشند

بازی Astro Bot فروش خوبی را پشت سر می‌گذارد

یکی از اپلیکیشن‌های سامسونگ در گوشی‌های قدیمی از کار افتاد

تصاویر و سخنان منتشر‌نشده از سردار شهید مازندرانی

اینستاگرام رفع فیلتر شد؟

این گوشی حتی در حالت خاموش هم مکان‌یابی می‌شود

عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه استیلاماریس اسرائیل

پیش بینی قیمت دلار 19 آبان 1403

یونیفل: اسرائیل عمداً نیروهای ما را هدف قرار می‌دهد

سقوط سنگ در جاده هراز، جان یک نفر را گرفت

بدون تعارف با تازه عروس و داماد خاص

فرصت‌های اقتصادی ایران در کوبا

کشف یک ویروس جدید که پی‌سی گیمرها را هدف می‌گیرد

اقامه نماز جمعه 40 هزار فلسطینی در مسجدالاقصی

تجاوز جنگنده‌های اسرائیلی به صور لبنان

طرح مالیات بر عایدی سرمایه بعد از اتمام بودجه در کمیسیون اقتصادی نهایی می‌شود

مراحل شرکت در حراج سکه 1403

وضعیت موجودی شیرخشک در داروخانه‌ها

پیش بینی قیمت طلا و سکه 19 آبان 1403

بخت از اینتل برگشته؛ AMD در مسیر تصاحب بازار پردازنده‌

اولویت ترامپ چین است نه ایران

واکنش نتانیاهو به حوادث هلند

تریلر جدیدی از S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl با محوریت سلاح‌ها منتشر شد

رویای روسی خودروسازان ایرانی

ویژگی برجسته گوشی‌های هواوی و شیائومی وارد آیفون 18 می‌شود

اوربان: ترامپ کمک به اوکراین را متوقف می‌کند

تصادف مرگبار پژو با پراید

وزیر آموزش و پرورش: سهم بودجه آموزش و پرورش باید حداقل به 15 درصد از بودجه عمومی برسد

مدیر اجرایی سونی از دلایل شکست Concord می‌گوید

9 مصدوم بر اثر تخلیه مواد مذاب کوره فولاد زرند در کرمان

تخریب یک ساختمان در عکا پس از حمله حز‌ب‌الله

فرار 43 میمون از یک آزمایشگاه تحقیقاتی؛ جست‌وجوی پلیس شروع شد

ایده نفتی بن‌سلمان طبق برنامه اقتصادی وی پیش نرفت

مدت‌زمان استریم بازی‌ها در سرویس GeForce Now انویدیا محدود می‌شود

دوستی که دشمن شد

پیش بینی بورس شنبه 19 آبان 1403

تصویر منتسب‌به گلکسی S25 اولترا، طراحی پرچمدار بعدی سامسونگ را نشان می‌دهد

تصاویری از منفجر شدن یک تانک مرکاوای رژیم صهیونیستی در تله انفجاری القسام

تظاهرات گسترده مردم هلند در حمایت از فلسطین

ابهامات بودجه 1404 برای شرکت‌های صادراتی از زبان رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس

مانیتور جدید AOC پنل 34 اینچ 240 هرتز دارد و مخصوص گیمرها است

بمب افکن‌های استراتژیک آمریکا وارد انگلیس شدند

حمله پهپادی آمریکا و انگلیس به بندر الحدیده یمن

موافقت با استخدام 75 درصد متقاضیان آزمون‌های دبیری که در گزینش رد شده بودند

استفاده شائبه برانگیز سعید جلیلی از امکانات شورای عالی امنیت ملی/ دفتر «رئیس دولت سایه» کجاست؟

اعتراف وزیر خارجه انگلیس به اختلاف نظر لندن با دولت ترامپ در حوزه سیاست‌خارجی

دوربین 20٫9 مگاپیکسلی نیکون Z50II با دکمه‌ای اختصاصی برای استایل‌های رنگی معرفی شد