پیام ویژه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی یادداشت

سرمقاله دنیای اقتصاد/ ملغمه‏‏ تجارت خارجی
  بزرگنمايي:

پیام ویژه - دنیای اقتصاد / «ملغمه‏‏ تجارت خارجی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم زهرا کاویانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
تجارت خارجی از سال 1397 و به واسطه‌‌ اوج‌گیری مجدد تحریم‌‌‌ها و سپس از سال 1401 با شرایط ویژه‌‌‌ای مواجه شده است. در حالی که به موجب ماده 22 قانون احکام دائمی هرگونه وضع محدودیت غیرتعرفه‌‌‌ای برای واردات ممنوع است، در حال حاضر واردات کشور در هر مرحله‌‌‌ با سهمیه‌بندی مواجه است. به‌طوری‌که از کلان‌‌‌ترین سطح یعنی مجموع ارز تخصیصی تا پایین‌‌‌ترین سطح یعنی واردات واردکننده‌‌‌های خرد، همگی دارای سهمیه‌‌‌بندی است.
در مرحله‌‌ اول در ابتدای هرسال سهمیه‌‌ ارزی هر سه وزارتخانه‌‌ صمت، جهاد و بهداشت مشخص می‌شود. در مرحله‌‌ دوم هر یک از این وزارتخانه‌‌‌ها به عنوان مثال وزارت صمت میزان ارز تخصیصی به هر یک از گروه‌‌‌های کالایی مانند تلفن همراه، خودرو و ... را مشخص می‌کنند. در مرحله‌‌ سوم، وزارت‌‌‌ صمت برای هر کارت بازرگانی سهمیه‌‌‌ای را تعیین می‌کند؛ به نحوی که سهمیه تولیدی با بازرگانی متفاوت بوده و حتی سهمیه هر کارت بازرگانی نیز متفاوت است. حتی در مرحله‌‌ چهارم، سهمیه‌‌ واردات برای هر کارت بازرگانی در هر فصل نیز تعیین می‌شود.

بنابراین در حالی که فضای سیاستگذاری تجاری کشور در طول چهل و اندی سال گذشته، پس از عبور مجموعه‌‌‌ای از سهمیه‌بندی‌ها و مجوزها در نهایت به این جمع‌بندی رسیده که به علت رانت و فساد ناشی از سهمیه‌‌‌بندی و نقش موثر محدودیت‌ها در ایجاد اختلال در امر تجارت، لازم است تا کلیه ممنوعیت‌‌‌ها و محدودیت‌‌‌های غیر‌تعرفه‌‌‌ای حذف شود و در این راستا نیز حرکت کرده، اما در حال حاضر تجارت خارجی کشور با بیشترین سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و محدودیت‌ها مواجه است که هیچ مبنای قانونی نیز نداشته و کاملا خلاف متن صریح قانون است.
نکته‌‌ جالب توجه آنکه، سیاستگذار انواع ممنوعیت‌‌‌ها را به بهانه‌‌ کمبود درآمدهای ارزی از سال 1397 به بعد به اجرا گذاشته اما مجموع سیاست‌‌‌های اجرایی در بازار ارز به نحوی بوده که کاهش صادرات و افزایش واردات را تشویق کرده است. به همین منظور در راستای کنترل تقاضا برای ارز، سیاستگذار تلاش کرده تا به عبارتی حساب سرمایه را ببندد، یعنی هر یک دلار واردات مشخص باشد که از چه محلی تامین ارز دریافت می‌کند و هر یک دلار صادرات مشخص باشد که ارز خود را به کجا تخصیص داده است. در این راستا نیز سیاست‌‌‌های زیر به اجرا گذاشته شده است.
1- عدم‌امکان واردات با ارز متقاضی: یعنی هیچ واردکننده‌‌‌ای نمی‌تواند با ارزی که در اختیار دارد و مشخص نیست از کجا به دست آورده (به عنوان مثال در خارج از کشور ملکی فروخته است) کالایی را از مبادی رسمی به کشور وارد کند.
2- الزام به رفع تعهد ارزی (بازگشت ارز حاصل از صادرات): کلیه‌‌ صادرکنندگان موظف هستند تا ارز خود را در بازار رسمی (که نرخی حتی تا 50‌درصد زیر بازار آزاد داشته است) عرضه کنند.
اما نتیجه‌‌‌ چه بوده؟ اینکه برآورد می‌شود حجم قاچاق کالا در کشور به حدود 30 میلیارد دلار رسیده است؛ یعنی در حدود نصف واردات رسمی، قاچاق در کشور وجود دارد. سوال این است که این چه حساب سرمایه بسته‌‌‌ای است که می‌تواند تامین مالی 30 میلیارد دلار قاچاق را انجام دهد؛ آن‌هم قاچاق کالاهایی که نیاز روزمره مردم بوده و می‌توانست از مبادی رسمی وارد کشور شود؟
از طرف دیگر، بانک مرکزی با الزام صادرکننده به عرضه‌‌ ارز در بازار نیما و هرچه کوچک‌تر کردن و سخت‌‌‌تر کردن فرآیند تخصیص ارز در بازار اشخاص (بازاری که در آن ارز حاصل از صادرات می‌تواند با نرخ آزاد به واردات اختصاص یابد) عرضه‌‌‌‎ ارز را کمتر کرده و انگیزه برای کم‌اظهاری را بیشتر می‌کند. در کنار آن با اصرار بر ثبات نرخ ارز، واردات هر روز فرآیند سودآورتری نسبت به گذشته شده و تقاضا برای واردات افزایش یافته است.
بنابراین در حالی که هدف اصلی از این همه دخالت در تجارت خارجی، کنترل منابع ارزی کشور بوده، در شرایطی قرار گرفته‌ایم که تراز گمرکی کشور به منفی 16میلیارد دلار در سال 1402 رسیده که منفی‌‌‌ترین مقدار از سال 1396 (سالی که هیچ ممنوعیت و محدودیتی نبود) است. حجم قاچاق به نصف واردات رسمی رسیده و همین موضوع تراز واقعی را منفی‌‌‌تر نیز می‌کند و تمایل برای کم‌اظهاری صادرات و بیش‌اظهاری واردات به حداکثر مقدار خود رسیده به نحوی که آمار تجارت خارجی کشور را نیز به شدت مخدوش کرده است. از طرف دیگر رانت عظیمی به واسطه‌‌ انواع سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها و مجوزها در شبکه‌‌ واردات در حال توزیع است و نتیجه‌‌ همه‌‌ این سیاست‌‌‌ها هدررفت منابع ارزی کشور است.
از این رو پیشنهاد می‌شود تا دولت چهاردهم در راستای سامان‌بخشی به تجارت خارجی، در مرحله‌‌ اول کلیه‌‌ ممنوعیت‌‌‌های واردات را لغو کند و واردات آنها را با منشأ ارز متقاضی مجاز بشمارد. اجرای این سیاست به این معناست که کالایی که تاکنون از مبادی غیررسمی به کشور وارد می‌‌‌شده، از مبادی رسمی وارد می‌شود و ارز موردنیاز را نیز از طرق قبلی تامین می‌کند. همچنین در مرحله‌‌‌‌‌ دوم، همه‌‌ صادرکنندگان باید مجاز به عرضه‌‌ ارز در بازار اشخاص باشند و تخصیص ارز بازار اشخاص نباید نیازی به گذشت زمان از سوی بانک مرکزی داشته باشد. بلکه به محض مشخص شدن منشأ ارز واردات از محل صادرات خود یا دیگران، باید تخصیص ارز صورت گیرد. در مراحل بعدی زمانی که بازار ارز به تعادل در قیمت‎های بازاری رسید (که لازمه‌‌ آن دو مرحله‎ ذکر‌شده است)، عملا سهمیه‌‌‌بندی‌ها نیز دیگر کارکردی نخواهد داشت و لازم است با بازگشت به قانون، کلیه‌‌ سهمیه‌‌‌بندی‌‌‌ها لغو شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamevijeh.ir/Fa/News/1530581/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بورسیه تحصیلی دانشگاه‌های علوم پزشکی لغو شد

نوجوانان در صف جراحی زیبایی؛ زور پول به اخلاق پزشکی می‌چربد

هواشناسی: از فردا سامانۀ بارشی جدیدی از غرب وارد کشور می‌شود

سامسونگ و گوگل با همکاری هم، فرمت صوتی فضایی می‌سازند

از رقص در زندان تا تولید انیمیشن توسط بی‌بی‌سی

سرمقاله هم میهن/ شاگردان گوبلز

تظاهرات هزاران معترض علیه نتانیاهو در تل‌آویو

ایلان ماسک و ماجراجویی‌های ناتمام

یورش نظامیان صهیونیست به شمال قدس اشغالی

میانگین مدت زمان رسیدن نیروی اورژانس به بیمار در کشور چقدر است؟

آغاز اولین فوران آتشفشان سال جدید در اندونزی

پیرترین زن جهان در 116 سالگی درگذشت

خروج غول غذایی عربستان از ایران؛ تهدید یا فرصت؟

چرا یارانه 25 میلیون نفر حذف شد؟

درگیری وحشیانه پلیس رژیم صهیونیستی با معترضان در تل‌آویو

هشدار شدید دروزی‌های سوریه خطاب به رژیم جولانی

کارگاه بازی آموزشی "اتاق فرار هوش سیاه" در بیمه دی برگزار شد

دهمین عرضه اولیه امسال امروز رونمایی می‌شود

زنده شدن مقاومت زیر آوارها

جنایت اسرائیل در نابلس در پوشش آمبولانس

مداح هنجارشکن دستگیر شد

جزئیات بسته 2.5 میلیون تومانی سفر به کربلا

بازی Elden Ring: Nightreign سیستم پیام‌رسان ندارد

سرمقاله سازندگی/ تغییر گفتمان در 2025

ادعای تل‌آویو دروغ از آب درآمد؛ شلیک 20 موشک از سمت نوار غزه

روایت تکان‌دهنده کورشدگان در یک بیمارستان؛ کور شدید، دیه می‌دهیم!

ارزش بازار سرمایه به 120 میلیارد دلار رسید

فرصت دوهفته‌ای «متغیرها» به بازار سهام؛ تحریک دوسویه بورس

لوکاشنکو: ما انتخاباتی به سبک ترامپ نمی‌خواهیم

روسیه: حمله اخیر اوکراین با موشک‌های آمریکایی را قطعا پاسخ می‌دهیم

فرمانده یمنی: برای پاسخ به هر تجاوزی آماده هستیم

تعقیب کنندگان آمبولانس‌ها به زودی جریمه می‌شوند

گزارشی از ابتلای گسترده و سریع 3 ویروس در کشور؛ شیوع آنفلوآنزا به‌دلیل کمبود واکسن!

اعلام آخرین وضعیت ساخت مسکن کارگران؛ اعطای تسهیلات ویژه و‌ زمین رایگان

افشاگری جدید علیه تیک تاک درباره سوء استفاده از کودکان

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نقض دو‌طرفه قرارداد اجتماعی

وزیر صمت: تصمیم اولیه برخی مدیران قطع کامل برق و گاز صنایع بود

تیراندازی مرگبار بر سر یک قبض برق

Stardew Valley به نقطه عطف دیگری در فروش رسید

سرمقاله خراسان/ سطل ماست و یک دریا رویای دوغ!

این هاب USB-C جمع‌وجور 10 درگاه، 5 دکمه برای سفارشی‌سازی و شارژ 100 وات دراختیارتان می‌گذارد

مردی که برایش مجلس ختم و عزاداری گرفته بودند، زنده شد

سایه بیمه گریزی شاغلان جدید بر صندوق های بازنشستگی

استفاده نیروهای امنیتی اسرائیلی از آمبولانس برای ترور

پروژه کاربردی با رزبری‌پای؛ دستگاه قابل‌حمل اندازه‌گیری شاخص آلودگی هوا

سفارت چین: واشنگتن نمی‌تواند بدون مدرک تحریم‌هایی اعمال کند

رونمایی از چهره کلیدی جدید تیم خاورمیانه‌ای کاخ سفید

مشخصات دوربین پوکو X7 پرو مشخص شد

One UI 7.0 سامسونگ چه تاریخی منتشر می‌شود؟

هشدار نوری المالکی نسبت به تصمیم اسرائیل برای ترسیم مجدد نقشه عراق